Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Výběr fotoaparátu

Komo (840)|3.12.2015 16:30
[QUOTE=rousini;40088]Je tu ještě jedna strana poměrně drahých i když kvalitních kompaktů: Po záruce se to vy**** (kazí) a může vybírat znovu. U CSC se objektivy snad nekazí a případná výměna těla znamená, že všechny skla mám pořád ready... To jen, když už se o penězích bavíme...[/QUOTE]
Mas to nejako overene? Moj desat rocny kompakt zatial funguje. Ale nebol Hi.
satinst (12)|3.12.2015 16:55
no mě šlape na krk ta paní co s ní bydlím :-) tím, že nechce mít rozmazané fotky dětí a já se mám starat... je fakt že bych nejraději preferoval kompakt, protože zatím jsme měli jen jednoduché fotoaparáty a nic neřešili a možná profi kompakt může být další stupeň jak se něco přiučit. U těch CSC mám obavy z té skladnosti a toho, že mě drahá po měsíci řekne že jí nebaví tahat tak velký foťák. Ten LX100 už je docela drahý. Ideální by bylo si tu G7X půjčit abych si vyzkoušel jak to fakt v reálu bude vypadat. Ale s tím půjčením to je horší. Viděl jsem že v megapixelu foťáky půjčují, ale zase Praha, Brno Ostrava je z ruky. Já bych potřeboval Zlín nebo Olomouc. Nebo si ho ještě objednat z netu a do 14 dnů ho případně vrátit ale s tímto způsobem nemám moc zkušenosti.
Komo (840)|3.12.2015 17:04
Mali by to zobrat .Co citam,ludia to tak bezne robia. V tom pripade ale treba zvolit obchod s dobrymi recenziami. Napriklad s takou A.... mam dobre skusenosti,aj ked sa to netykalo konkretne vracania fotaku do dvoch tyzdnov. Raz som tiez tak vratil v inom obchode objektiv a bolo to bez problemov.
Ak ta ten g7x laka,ja by som to vyskusal. Alebo taky pen e pl 5-6 nie je drahy a s objektivom EZ aj celkom maly a skladny.
rousini (738)|3.12.2015 17:18
Já tuhle debatu nemám načtenou od začátku, jen bych upozornil, že focení dětí - pohybu a s tím související rychlost ostření je důležité při pročítání recenzí umět vyhodnotit z hlediska AF-S a AF-C. To, že aparát chytne první keř okamžitě je prd platné, když nedovede sledovat dítě pobíhající směrem od tebe - k tobě. Takže když někdo nastaví MF a počká si na ten správný okamžik, tak se to nedá prezentovat, jako schopnost aparátu rychle zvládat pohyb na scéně. Taky malé čipy kompaktů a vysoké clonové číslo dovedou udělat fotku hyperfokálně zaostřenou, což teda pro portréty je takový slon v porcelánu. Potom se taky dá bavit o zpoždění spouště, aby fotka vystihla děj(např. balón na noze v okamžiku odkopu a ne jen našponovanou haksnu a zrnko míče v opačném rohu).

Edit: tím jsem jen chtěl naznačit, na co se zaměřit. Jinak osobně bych jel do Prahy na vánoční trhy a stavil se v Megapixelu a u Škody. Jedno uchopení dovede zájemce chytit za srdce stejně jako odradit...
Milan Šurkala (3381)|3.12.2015 17:19
[QUOTE=Bukovec;40074]Co se týče té pomalosti, tak osobní zkušenost s ním nemám, ale pan Ondřej Neff to nijak ve své recenzi nevyzdvihuje, žádný rychlík to tedy není, úspěšnost asi taky ne stoprocentní, ale...[/QUOTE]

On ostří docela rychle, v tom určitě problém není. Není nejrychlejší, ale je více než dostatečně rychlý. Problém je spíše v tom, že se mu občas nechce moc dobře ostřit na méně výrazné plochy při slabším osvětlení nebo když objekt nevyplňuje celou plochu AF bodu a je něco v pozadí. Na solidní kontrast tedy vůbec není problém, na slabší kontrast... tam to prostě občas vzdá. Takže jde spíše o to, že nedokáže na takové scény vždy dobře zaostřit a tedy není možné rychle vyfotit danou fotku, když to občas bude chtít dva tři pokusy. Ale pokud se tomuto vrtochu člověk přizpůsobí, dokáže G7X přinutit k slušné spolupráci.
Komo (840)|3.12.2015 17:39
Milan,presne toto robi moj stary Canon. Myslel som si,ze je to normalne,lebo vtedy technologie neboli na takej urovni. Teraz sa mi zda,ze je to slabina Canonu. Ale hlavne je sa z toho neposrat. Fotky deti sa daju urobit vzdy. Aspon ja ich doma mam dost.
joeh (3352)|3.12.2015 17:51
[QUOTE=Komo;40096]deti sa daju urobit vzdy. Aspon ja ich doma mam dost.[/QUOTE]

- Komo, prepáč že som vytiahol z kontextu, ale nedalo sa inak, moc sa mi to páči....
Komo (840)|3.12.2015 18:00
To je v pohode,sme zrejme rovnaka krvna skupina. Zial,tych deti nie je tolko,kolko by som chcel.
kolyy (1542)|3.12.2015 18:14
Tak ono ide asi aj o to čo chcem. Ak chcem len nejaké fotky detí, tak potom je skoro až jedno aký mám foťák. Občas sa niečo vydarí s každým. Ak však chcem systematicky zachycovať dôležité chvíle a zaujímavé momenty, a to v nejakej trvalejšej kvalite, tak potom si potrebujem zvoliť aparát, ktorý mi nebude stáť v ceste. Buď sa chcem trápiť s autofokusom alebo sa chcem sústrediť na kompozíciu, svetlo a expozíciu. Nekúpim si kvalitné bežky, keď sa chcem lyžovať na zjazdovke ;)
Komo (840)|3.12.2015 18:33
Presne tak. Niekomu staci len zdokumentovat minulost,dalsi chce systematicky zachytavat dolezite chvile a zaujimave momenty a pustat si ich zas a zas,znova a znova,tisic krat,milion krat az do skonania sveta. Sme prosto roznni. A podla povahy si treba vybrat aj fotak. Nastastie,je z coho.
rousini (738)|3.12.2015 20:05
[QUOTE=Komo;40091]Mas to nejako overene? Moj desat rocny kompakt zatial funguje. Ale nebol Hi.[/QUOTE]

Můj kompakt Nikon xyz (3MPx) z r. 2004 se odporoučel po asi 7 letech, z toho poslední roky nepoužívaný cca. 3k expozic. Jinak jsem moc aparátů neměl, aby to mělo výpovědní hodnotu. Ale je fakt, že modulární koncepce je flexibilnější než monolitická a dobrý objektiv je na furt. Ale souhlasím, že je to jen myšlenková alternativa k drahým kompaktům.
Komo (840)|3.12.2015 20:21
Aby som bol uprimny,ten moj kompakt tak isto nejaku chybu ma. A sice pri clone F 5,6 uz je vidiet trebars na oblohe tmavy flak= znecisteny cip. Zrejme nasledkom orosenia. Byt to na csc,alebo zrkadlovke,tak to clovek vycisti(aj ked ani to nie je jednoduhe). Takto sa s tym musim zmierit a upravit to na fotkach(kde je to vidiet) v editore.
Komo (840)|3.12.2015 22:14
Na vlastní oči jsem viděl a vyzkoušel i pár kompaktů za cca 10 - 11 000 Kč a dle mého názoru se tomuto Olympusu kvalitou fotografií a především rychlostí nemůžou rovnat. Je sice pravda, že to bylo v roce 2012 (Možná 2011) ale nemyslím si, že se za těch pár let kvalita kompaktů nějak rapidně zlepšila a nehraje to podle mě nějakou významnou roli... :-P

Toto je nazor z.vedlajsej diskusie. Asi vie,o com hovori.
Bukovec (132)|4.12.2015 22:14
Jestli se kvalita kompaktů zvedla?

A jak.... Přšla RX100 a pod., velkočipové ultrazooomy, APS-C kompakty, rychlost ostření, vybavenost.... zkrátka ten pokrok je tam opravdu vidět...
satinst (12)|5.12.2015 09:39
Pánové, tak děkuji Vám všem za odpovědi. Včera jsme se byli osobně dívat na všechny zmiňované fotoaparáty. Dopadne to asi tak, že koupíme tu G7X a pokud opravdu nebudeme spokojení, tak ji do 14 dnů vrátíme. Ale myslím si že to bude OK. Díval jsem se i na ty ostatní. Ten ideál LX100 už je fakt hodně drahý (5tis navíc) No a ty CSC sice vypadají hezky kompaktně, ale zase by tam byla ta nutnost občas měnit ty objektivy pro jiné druhy fotek, a to jsme zamítli.
Jinak mě překvapilo, když jsem ty foťáky viděl na živo, že jsou opravdu relativně malé.
Takže ještě jednou díky a přeji všem spoustu hezkých vánočních fotek.
Komo (840)|5.12.2015 09:46
Tak potom nezabudni napisat svoje poznatky a ako to cele vlastne dopadlo.