Tazatel: kamil
Znění dotazu: Prosím o radu , zvažuji o zakoupení jednoho z těchto canoňáckých mašinek ovšem stále se nemohu rozhodnout. Doposud fotím s výborným kompaktem Samsung ex 1 a chtěl bych svoji stáj obnovit. Nejsem si však jist zda fotoaparáty canon g1x mark nebo g5x jsou tou správnou náhradou za tento sice starší , ale stále výborný kompakt. Využití tohoto kompaktu je pohotovostní a nosím ho stále při sobě. Prosím proto o radu p. Šurkala který i tyto fotoaparáty recenzoval. Dík Kamil
Znění dotazu: Prosím o radu , zvažuji o zakoupení jednoho z těchto canoňáckých mašinek ovšem stále se nemohu rozhodnout. Doposud fotím s výborným kompaktem Samsung ex 1 a chtěl bych svoji stáj obnovit. Nejsem si však jist zda fotoaparáty canon g1x mark nebo g5x jsou tou správnou náhradou za tento sice starší , ale stále výborný kompakt. Využití tohoto kompaktu je pohotovostní a nosím ho stále při sobě. Prosím proto o radu p. Šurkala který i tyto fotoaparáty recenzoval. Dík Kamil
Co se týče kvality výstupu, ten bude obdobný, G5X má hlavní devizu, a tou je plnohodnotný EVF(elektronický hledáček), zároveň ale je tím pádem méně skladný, G5X je navíc novější model, takže má mimo jiné i větší rozlišení, což nemusí být vždy k užitku, ale v případě docela krátkého 4x optického zoomu se ten digitální někdy hodí a dále je tu pak novější procesor, čili by se(dle mého) měli dát očekávat i rychlejší reakce. Za mě bych tedy volil ten G5X, ale ani s jedním neuděláš. Pokud bys nelpěl na hledáčku, je tu ještě kompaktnější a levnější G7X, který také odvede svou(kvality g5x, ale bez hledáčku a s menším počtem ovládacích prvků).
Tazatel: kamil
Já bych se také přikláněl spíše k levnější G7 X. G5 X má hledáček a výklopný displej a otázkou je, zda to opravdu stojí za 6 tisíc navíc. Navíc je výrazně skladnější než G5 X i G1 X MkII) a rozhodně lépe splní roli pohotovostního fotoaparátu.
G5X bohužel, podle recenzí a obrázků na DPReview, má znatelně horší objektiv než všechny jmenované. Asi bych od něj upustil, a i přes absenci hledáčku doporučil spíš G7X.
Stale sme mu neodpovedali,ci ten jeho Samsung mozu nahradit v nazvu spominane Canony.
---------- Doplněno v 09:34 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 09:33 ----------
[QUOTE=kolyy;40299]G5X má predsa identický objektív ako G7X.[/QUOTE]
Tiez si to myslim.
---------- Doplněno v 09:34 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 09:33 ----------
[QUOTE=kolyy;40299]G5X má predsa identický objektív ako G7X.[/QUOTE]
Tiez si to myslim.
[QUOTE=Komo;40303]Stale sme mu neodpovedali,ci ten jeho Samsung mozu nahradit v nazvu spominane Canony.[/QUOTE]
Tak ono je dosť nejasné na čo sa vlastne pýta. Čo to znamená "lepší co se týče focení"? Osobne mi príde G7X/G5X ako pekný krok vpred oproti EX1, ale ten foťák som videl iba na obrázku.
Tak ono je dosť nejasné na čo sa vlastne pýta. Čo to znamená "lepší co se týče focení"? Osobne mi príde G7X/G5X ako pekný krok vpred oproti EX1, ale ten foťák som videl iba na obrázku.
[QUOTE=Komo;40303]Stale sme mu neodpovedali,ci ten jeho Samsung mozu nahradit v nazvu spominane Canony.[/QUOTE]
To nejlíp posoudí sám, pokud se podívá na snímky z G7X (totožné jako na G5X) a zda je to posun vpřed nebo ne, totéž platí o snímky z G1X Mark II. Já osobně bych to považoval za výrazný posun vpřed (lepší zoom, větší univerzálnost, mnohem lepší video, dvakrát tak velké rozlišení, nižší šum,...)
To nejlíp posoudí sám, pokud se podívá na snímky z G7X (totožné jako na G5X) a zda je to posun vpřed nebo ne, totéž platí o snímky z G1X Mark II. Já osobně bych to považoval za výrazný posun vpřed (lepší zoom, větší univerzálnost, mnohem lepší video, dvakrát tak velké rozlišení, nižší šum,...)
Stále se přiklánim k G1 mark ll, Objektiv je sice méně světelný ale velikost snímače a ploha je pro mne prioritou. Zatím jsem neviděl kompakt který by měl aps čip a zároveň světelnost kolem 2. Prostě nějakej super kompakt, třeba i za vyšší cenu. Ten Samsung ex 1 je také poměrně dobrý foťák čip 1,17¨ a světelnost 1,8. tento foťáček zaostří a vyfotí i skoro úplné tmě. Jenže samozřejmě už asi 5let. starý a člověk hledá stále něco novějšího a lepšího. A Tak nevím zda by vynaložené peníze za nový foťáček byly vyrovnaným poměrem ( cena - kvalita). Stejně půjdu ale dopředu a někdy po vánocích si te foŤák budu chtít osahat. Je pro mne důležité odolnost , protože ho nosím stále a všude (kolo, lyže hory atd ) Bez hledáčku se obejdu , ale výklopný displej celkem požaduji.
[QUOTE=kamil123;40323] Zatím jsem neviděl kompakt který by měl aps čip a zároveň světelnost kolem 2. Prostě nějakej super kompakt, třeba i za vyšší cenu.[/QUOTE]
Nejsem si jist, zda tím větším čipem vlastně něco získáš. Šum je tam v podstatě stejný, dynamický rozsah má paradoxně lepší ta menší G7 X, hloubka ostrosti je v podstatě totožná (s výjimkou 24mm ohniska, kde je lepší G1X MkII), rozlišení má G7 X o polovinu vyšší, G7 X je o 3 tisíce levnější a výrazně lehčí. Kupovat G1 X Mark II je nesmysl. Takže jediný důvod, proč ta G1X Mark II má smysl, je výklopný displej. To už bych ale bral asi spíše tu G5X než G1 X MkII.
Nejsem si jist, zda tím větším čipem vlastně něco získáš. Šum je tam v podstatě stejný, dynamický rozsah má paradoxně lepší ta menší G7 X, hloubka ostrosti je v podstatě totožná (s výjimkou 24mm ohniska, kde je lepší G1X MkII), rozlišení má G7 X o polovinu vyšší, G7 X je o 3 tisíce levnější a výrazně lehčí. Kupovat G1 X Mark II je nesmysl. Takže jediný důvod, proč ta G1X Mark II má smysl, je výklopný displej. To už bych ale bral asi spíše tu G5X než G1 X MkII.
[QUOTE=kamil123;40323]Zatím jsem neviděl kompakt který by měl aps čip a zároveň světelnost kolem 2. Prostě nějakej super kompakt, třeba i za vyšší cenu.[/QUOTE]
Fujifil X100T. Vysoká cena, bezkonkurenčná kvalita fotografií i ja ho mám v merku.
Fujifil X100T. Vysoká cena, bezkonkurenčná kvalita fotografií i ja ho mám v merku.
G1X II mi tiež príde ako papierový drak, má to síce veľký senzor, ale dosť zastaralý. Osobne by som z výberu určite nevynechal Panasonic LX100.
Děkuji za názor, po Novém roce vyrazím do Megapixelu a vše si vezmu pořádně do ruky a odzkouším. Potom dám vědět co jsem vypozoroval a jak jsem se vlastně rozhodl.
[QUOTE=Milan Šurkala;40324]Nejsem si jist, zda tím větším čipem vlastně něco získáš. Šum je tam v podstatě stejný, dynamický rozsah má paradoxně lepší ta menší G7 X, hloubka ostrosti je v podstatě totožná (s výjimkou 24mm ohniska, kde je lepší G1X MkII), rozlišení má G7 X o polovinu vyšší, G7 X je o 3 tisíce levnější a výrazně lehčí. Kupovat G1 X Mark II je nesmysl. Takže jediný důvod, proč ta G1X Mark II má smysl, je výklopný displej. To už bych ale bral asi spíše tu G5X než G1 X MkII.[/QUOTE]
PS: Výklopný display má i G7X, dokonce i dotykový.
Btw. Kamile, stačí se kouknout na pár fotek z nejrůznějších galerií a sám posoudit rozdíl - http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_PowerShot_G7X/sample_images.shtml, http://www.dpreview.com/sample-galleries/8435386360/canon-powershot-g7-x-photo-gallery
- http://www.dpreview.com/sample-galleries/4935655871/canon-powershot-g1-x-mark-ii-samples-gallery
Obrazově tam ten posun zkrátka není. A zároveň je při tom G7X skladnější, takže do kapsy na lyže, výlety rozhodně ideál...
PS: Výklopný display má i G7X, dokonce i dotykový.
Btw. Kamile, stačí se kouknout na pár fotek z nejrůznějších galerií a sám posoudit rozdíl - http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_PowerShot_G7X/sample_images.shtml, http://www.dpreview.com/sample-galleries/8435386360/canon-powershot-g7-x-photo-gallery
- http://www.dpreview.com/sample-galleries/4935655871/canon-powershot-g1-x-mark-ii-samples-gallery
Obrazově tam ten posun zkrátka není. A zároveň je při tom G7X skladnější, takže do kapsy na lyže, výlety rozhodně ideál...