Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Kompakty: Nejlepší foťák do deseti tisíc

Neregistrovaný (0)|23.3.2016 19:14
Tazatel: Vašek

Znění dotazu: Dobrý den, líbí se mi Váš web i recenze, přesto jsem v nich tak docela nenašel to, co hledám, takže touto cestou prosím o radu. Když to co nejvíce shrnu, mám na foťák strop 10000kč, ale nebudu se zlobit, když mi poradíte i levnější (aby zbylo i na futrál a třeba větší kartu). Nepotřebuju ultrazoom ani přemegapixelovaný čip, fotím hlavně makro nožů (jsem nožíř), pak přírodu, scény, zvířata, takže takový univerzál :-), jde mi o co nejlepší obrazovou kvalitu i při slabších světelných podmínkách, rychlejší ostření a dobře fotící i na auto (ale občas používám i pokročilejší nastavení, to když mám čas „si hrát“). Nejsem nijak náročný, jen chci, aby za ty moje prachy, které můžu dát, co nejlíp fotil :-). Výměnné objektivy nepotřebuju, ale nebráním se jim, pokud už ten setový bude k něčemu (což právě nebývá..), přídavný blesk taky nevyužiju, hledáček by byl příjemným bonusem, nicméně ne nutností. Současný trh je marast, každý měsíc přijde nějaký nový kus a člověk, který vybírá foťák jednou za 4 roky se nemá šanci v tom vyznat. Proto se rád opřu o zkušenostu zkušenějších.
Měl jsem: fujifilm S5700 (byl velký) a pak fujifilm F660exr (přestal stačit, při trochu horším světle dost šuměl až do nepoužitelnosti, při horším světle jsem vymáčkl o něco lepší fotky z mobilu..).

Za odpověď budu velmi vděčný.
Díky
kolyy (1542)|25.3.2016 11:13
Otázka je ako vážne berieš to makro a ako vážne fotenie zvierat. Na zvieratá to chce dlhý objektív a rýchly autofokus. Na makro krátku minimálnu ostriacu vzdialenosť a vysoké zväčšenie. To ide dosť proti sebe a ak navyše požaduješ aj slušné schopnosti za slabého svetla, tak je to za tú cenu pomerne tvrdý oriešok.

X30 znie ako možný kompromis, ale je to naozaj kompromis. Objektív nie je dosť dlhý na nejaké vážnejšie fotenie zvierat, neviem ako je na tom autofokus. Makro má dobré zväčšenie, ale iba na širokom ohnisku. Objektív je síce svetelný, ale senzor malý, takže za slabého svetla to nie je žiadny preborník, aj keď pokrok oproti bežným kompaktom to určite je.

Iná možnosť je Panasonic FZ200. Ten má dlhý objektív, dobrý autofokus a slušné makro. Je to však už pomerne veľký ultrazoom a senzor má ešte menší ako X30, pričom aj objektív je o niečo menej svetelný.
Petr Be. (211)|25.3.2016 12:16
Jak píše kolyy - je to hodně požadavků, a všechny nelze kvalitně "plnit" použitím univerzálního, a ještě levného těla.
Vezmu popořadě ty požadavky, a rád bych je upravil do nějakého reálnějšího kompromisu:

1) Makro nožů. Očekávám, na produktové foto nože bude potřeba vyfotit celý nůž v různých stavech a polohách, a pak třeba detail střenky nebo čepele atd. Toto ještě vpodstatě nezasahuje do makro zvětšení. Toto s přehledem zvládně vpodstatě každý univerzálnější fotoaparát.

2) Na přírodu a scény se mi osvědčily větší snímače, kde difrakce objektivu ještě tolik nezasahuje do celkové kresby snímku. Jestli tráva a větve keřů mají zůstat jasné, ostré a strukturované, a ne jen patlanice, tak větší snímač určitě pomůže.

3) Zvířata - tady jde vpodstatě o dosah. Dlouhé ohnisko objektivu. A tady se to začíná midlit - velký snímač v dané ceně vpodstatě zabraňuje tomu, aby objektiv měl velký dosah a byl kompaktní. Jeden z těch dvou požadavků musí pryč, nebo oba budou větší kompromis.

4) Nejlepší obrazová kvalita při horších světelných podmínkách = větší snímač, světelnější objektiv.

5) Ostření - tohle je individuální. Některé modely kompaktů ostří přesně a rychle, ale obecně tady mají navrch zrcadlovky a docela i kompakty s výměnným objektivem.


Co se poznámky o setovém objektivu týká, dnes už se dá nesouhlasit. Moderní seťáky jsou hodně dobré a ostré a jsou rozhodně lepší než ty ve většině kompaktů.

Takže rekapitulace:
Makro: podle požadavků zvládne jakýkoli stroj
Příroda: něco s větším snímačem
Zvěř: něco s dlouhým dosahem
Zhoršené světelné podmínky: Něco s větším snímačem a světelným objektivem
Ostření: Něco rychlého

Vpodstatě mě do 10000Kč nenapadá nic, ale když se podíváme s přihlédnutím k ceně na existující řešení, dal bych k promyšlení tyto návrhy:
1) Nejlevnější zrcadlovka Canon/Nikon + klasický set setových objektivů o celkovém rozsahu 18-250mm. Cena cca 16000Kč, když se dobře sežene, méně kdyby se koupily použité objektivy.
2) Panasonic FZ1000 - 17000Kč

Kompromisní řešení:
3) Olympusí kompakt s výměnnými objektivy. Třeba EPL6. Se setovým objektivem přijdeš o dosah, ale kvalita je dobrá. 8000Kč-9000Kč.
4) Canon Powersho G7X - 13000Kč - nemá dostatečný dosah, není vysloveně rychlý.
5) zmíněný Panasonic FZ200 - 8500Kč - mění obrazovou kvalitu za dosah v příjemném poměru - adekvátně k ceně.
Komo (840)|25.3.2016 16:36
Ja som ho pochopil tak,ze fotenim zvierat nemysli nejake divoke,ale psa,macku atd.... Chce prosto to najlepsie do uvedenej sumy na bezne , aj rodinne fotenie. Este by som zmienil uz obligatny Sony RX 100. Tam sa mi javi vyborny pomer cena/kvalita. Makro ma sice akoze slabe,ale mozno to bude stacit. Treba vyskusat niekde v obchode.
kolyy (1542)|25.3.2016 18:56
[QUOTE=Petr Be.;41621]Makro: podle požadavků zvládne jakýkoli stroj[/QUOTE]

Pozor, seťáky na bezzrkadlovky makro vôbec nezvládajú tak jednoznačne. Plne súhlasím, že opticky na tom rozhodne nie sú v priemere horšie ako kompakty, ale makro je jedna zo slabín, preto som ich ani nemenoval. Odfotiť nôž ako celok nie je problém, ale nejaké detaily čepele, napríklad pre účely dokumentácie kazov, to už môže byť dosť problematické. Typické minimálne rozmery objektu na šírku obrazu sú okolo 10cm (zväčšenie okolo 1:3 po prepočte na FF). Takže veľmi záleží čo presne sa má fotiť a ako náročné to makro má byť.
kolyy (1542)|25.3.2016 19:05
Komo: áno, to je možné, ale ťažko predpokladať. Avšak aj pokiaľ by to bolo fotenie domáceho mazlíčka, môže ísť kľudne o nejaké súťaže či fotenie v exteriéroch, kde už X30 stačiť nemusí. RX100 je samozrejme obligátna alternatíva, ale pokiaľ máme brať seriózne makro a zver, tak to nie práve najvhodnejší výber. Ak by sa ukázalo, že to tak vážne brať netreba, tak súhlasím, určite by to mal byť jeden z kandidátov.
Petr Be. (211)|25.3.2016 19:31
kolyy: ano, vím, že seťák není na makro vysloveně dobrý. Nicméně skoro nikdo také nepotřebuje na produktové foto pro webové prolížení snímek 18-24Mpx.
Vyřízne se to 1:1, a čtvrt nože bude pořád přes celý FullHD monitor. Proto jsem to popsal, jako akceptovatelné řešení. Bohužel u sebe seťák nemám, ale i tady v recenzích si člověk může udělat obrázek. Na dokumentaci prakticky čehokoli, by to mělo stačit - respektive v rámci kompromisu v dané ceně bych to dál s makrem nutně nehnal.