Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Digitální zrcadlovky: správný výběr fotoaparátu?

Neregistrovaný (0)|5.5.2016 16:14
Tazatel: Petr

Znění dotazu: Dobrý den,
chtěl bych poprosit o pomoc při výběru správného fotoaparátu a objektivu.
Dosud jsem fotil pouze na mobily a kompakty a nyní bych si rád kvůli vyšší kvalitě fotografií pořídil digitální zrcadlovku.

Prvně popíšu, co bych chtěl především fotit.
V první řadě jsou to obrazy vhodné jako dotvoření webových stránek - ozdobné prvky, pozadí apod. Mohou to být věci jako detail kamenné zdi, kus země porostlé břečťanem, oblázky v písku, keramika na jednobarevném pozadí (které bude zprůhledněno), mísa s ovocem na stole apod. Rád bych se v budoucnu věnoval makrofotografiím.
Dále jsou to portréty, s rozmazaným pozadím, s jednobarevným pozadím na zprůhlednění apod.
Nakonec příroda - různá zákoutí, pěkná květina, větev stromu s rozmazanou oblohou na pozadí, skála. Nic v pohybu, nic dalekého.
Tyto tři věci jsou prioritní. Rád fotím i krajiny, hlavně hory, ale to není moje priorita.
Rozhodně se nezaměřuji na sport nebo zvířata.
Nezoomuji, raději chodím (:

Mé cenové rozmezí je 10-15 tisíc.

Z průzkumu webu a časopisů mi vyšlo, že by pro mě mohla být vhodná sestava Canon EOS 1200D + Canon EF 50mm f/1,8 STM. Objektiv nabízí lepší světlo, což rozhodně ocením v horších světelných podmínkách, naopak stabilizaci, když fotím v klidu, myslím tolik nepotřebuji. Dočetl jsem se ale, že tento objektiv není vhodný jako základní, že je lepší přidat třeba 18-55 DC III. Který ale nemá až tak dobré recenze. Canon EOS 1200D se též někdy nabízí v setu i s 75-300 DC III - u toho mi ale přijde, že bych ho nevyužil.

Můžete mi prosím dát finální radu, abych v tom měl víc jasno?
Děkuji!

Petr

Fotovýbava, které se dotaz týká: Canon EOS 1200D, Canon EF 50mm f/1,8 STM
Sakini (1174)|5.5.2016 22:02
V zásadě správné myšlení, s dostatkem času na daná témata nebudou limitace dané sestavy ničemu vadit. A do limitu se jiný výrobce ani nevejde (ne novým zbožím), maximálně ještě Pentax K-50 s 50/1.8, ale od Canonu se dá koupit víc. Existuje i set 1200D s 18-55 DC a 50/1.8 za velice pěknou cenu, ale spíš bych vzal set s 18-55 IS II a padesátku dokoupil, pořád se to finančně vejde. 18-55 IS je totiž většinou trochu opticky lepší než DC, a stabilizace nemá za úkol řešit dynamické akce, ale určitě za horšího světla ušetří nějaké to ISO a tudíž obrazovou kvalitu. S makrem se pak dá začít třeba použitím makropředsádek, což není nákladné. Každopádně padesátka na dostatečně ostré snímky určitých středně velkých detailů bude dobrý nástroj. Co opravdu nepotřebuješ je 75-300 DC III, už pro jeho velmi nízké optické kvality.
To je ze strany zrcadlovek - a měl by ses zeptat, jestli potřebuješ právě zrcadlovku. Při popisovaných objektech focení nemusí být to pravé ořechové, třeba kvůli neobvyklým úhlům a pohledům kdy není lehké použít pohled přes hledáček. Kompakt s výměnnými objektivy může mít stejně velký senzor jako 1200D (a většinou i lepší), bude mít přesnější a spolehlivější ostření (už z principu fungování), výklopný displej, dají se na něj nasadit různé i světelné objektivy, bude jednoznačně skladnější a praktičtější na nošení sebou, a nemusí stát víc. Třeba Sony A5000, která má také APS-C senzor, a dokonce i lepší než 1200D. Set se základním 16-50 je pod deset tisíc, k němu dostupná a dobrá Sigma 30/2.8 (případně výhodně nakoupený Sony 50/1.8), a s tím už se dá něco dělat. S ohledem na požadavek rozmazaného pozadí bych se držel aspoň APS-C, M4/3 systém je široký ale s menším senzorem už to s hloubkou ostrosti za malé peníze není tak jednoduché. Na popisovaná témata naprosto dostatečné, a výsledky nebudou horší než z 1200D. Případně lze dobře použít i levné staré manuální objektivy z kinofilmové éry, s kterými se na bezzrcadlovkách pracuje podstatně líp než na zrcadlovkách, na klidné focení to není problém a výsledky můžou být velice dobré.
Ať už to bude zrcadlovka nebo bez, výsledky budou pro dané použití dostatečné. Jen to chce zamyslet se, jestli je ta zrcadlovka opravdu jediné řešení.
Vierzbowski007 (118)|6.5.2016 11:10
Ten tvůj záběr fotografických témat je docela široký a poměrně špatně se to skloubí dohromady. Jde mi primárně o ten rozpor, že se chceš věnovat makru, ale zároveň i focení portrétů nebo lidí s mázlým pozadím. Na makro jsou lepší foťáky s menším čipem a na to mázlé pozadí zase s větším. Takže by bylo dobré si nejdříve trochu ujasnit priority. Při prioritě na makro bych tě směřoval třeba k Oly E-PL6 a v případě toho mázlého pozadí to SONY A5000
Dan7 (411)|6.5.2016 15:21
Canon 50mm f/1,8 STM mám a rozhodně můžu za tu cenu jenom doporučit! Na portréty by to asi zatím stačilo. Celkem chválený je pro APS-C zrcadlovky Canon pro běžné focení (krajina apod.) objektiv Canon EF-S 18-135mm f/3,5-5,6 IS STM. Ale možná by pro začátek stačil i Canon EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 IS STM - cena celkem lidová okolo 3000 Kč.
Zajímavým rozsahem ohnisek by i mohl částečně nahradit telezoom. Na makro už by byl lepší nějaký makro objektiv, ale s tím nemám moc zkušenosti.

U Sony je teď novinkou SIGMA 30 mm f/1,4 DC DN Contemporary Sony E. Sice dražší než Sigma 35mm f/2.8 DN Art, ale zase lepší světelnost. Navíc to ohnisko je takové univerzálnější na APS-C. Na portréty u Sony používám celkem kvalitní stabilizovaný Sony 50mm f/1,8 SEL OSS. Ze zkušeností s Nikonem (50mm 1.8G) a Canonem (50mm 1.8 STM) ho zatím hodnotím nejlépe. Ale Canon 50mm moc nezaostává a zejména cenou je to bomba. Myslím, že jsem kupoval v nějaké akci pod 3000 Kč. Naopak Nikon mě tenkrát docela zklamal řadou nepovedených portrétů na clony 1,8 - 2. Tam jsem musel dost přiclonit.
pas!k (173)|9.5.2016 06:47
Z toho co pises mi prijde ze nejvetsi zaber jsou tedy zatim portrety a makro .. Pokud bys kupoval bazar dostanes se na nejakou sestavu typu 600d + Tamron SP 90mm f/2.8 Di Macro 1:1 VC USD. Sice by ti chybel zakladak .. ale na to asi neni problem dosetrit v druhe vlne. Ta devadesatka je super jak na portret tak na makro .. Posledni dve me fotky v galerii foceny tim tamronem. Smir se s tim .. ze veskerej rozsah ohnisek se hned ze startu pokryt neda .. (pokud tedy clovek nechce vyhodit ranec.)
Dan7 (411)|9.5.2016 11:38
Dobrý nápad :thumb. Toto řešení mě nenapadlo. Ten Tamron by byl výborný na makro a stačil by i na portréty. Určitě by to chtělo už ten novější se stabilizací a USD ostřením. Ono ze začátku by se mohl koupit nějaký levný seťák 18-55mm, aby nechybělo široké ohnisko.