Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 8 z 8

Téma: Snížení rozlišení u foťáků

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Sep 2008
    Příspěvků
    18

    Dobrý den,

    potřeboval bych potvrdit následující informaci (bohužel si nevzpomenu, kde jsem jí četl).

    Pokud mám foťák třeba 10MPx a snížím rozlišení na 5MPx tak to není nic jiného než, že fotoaparát stále fotí na 10MPx, ale po vyfocení pomocí nějakého algoritmu fotku přepočítá na menší rozlišení?

    Je to tak? Protože, pokud ano, tak bude redukce šumu na vyšších ISO pomocí snížení rozlišení neefektivní.

    Subjektivně, po tom co jsem otestoval doma, by tato domněnka seděla.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Obyvatel Digimanie Avatar uživatele Filcka
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    307

    Citace Původně odesláno od grafnev Zobrazit příspěvek
    Pokud mám foťák třeba 10MPx a snížím rozlišení na 5MPx tak to není nic jiného než, že fotoaparát stále fotí na 10MPx, ale po vyfocení pomocí nějakého algoritmu fotku přepočítá na menší rozlišení?
    Tak ono to je bohužel přesně naopak. Snímač má určité hardwarové rozlišení (3 MPix) a interpolací se dosahuje 10 (někdy i 12...) MPix Kdysi dávno se udávalo, kolik má snímač MPix "nativně" a kolik "interpolovaně", dnes se udává jen maximální hodnota MPix a je celkem humorné jaxe pixely kompaktů příbližují nebo dokonce překonávají pixely z APS-C snímačů zrcadlovek...
    Co prodává jsou pixely a tele-zooooooom a telata to kupují...
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Oct 2008
    Příspěvků
    273
    Fotografií
    12

    Přesně tak !!! zmenšení nepomůže.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Redaktor Digimanie Avatar uživatele Milan Šurkala
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,406
    Fotografií
    32

    S tím přepočtem na nižší rozlišení je to pravda, pořád se fotí na 10MPx (kdyby se fotilo např. na 3MPx, jednalo by se jen o výřez, tomu se říká digitální zoom). Fotografie v menším rozlišení se pak jeví jako trochu ostřejší, může mít i méně šumu, ale to je dáno jen tím, že se to zprůměruje z více pixelů, takže jasově ustřelený pixel se stane méně ustřeleným :-) Lepší výsledky bys dosáhl, kdyby byl čip nativně 3 MPx.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    90

    Citace Původně odesláno od grafnev Zobrazit příspěvek
    ... fotoaparát stále fotí na 10MPx, ale po vyfocení pomocí nějakého algoritmu fotku přepočítá na menší rozlišení?
    Pokud jde o nastavení rozlišení v menu fotoaparátu, tak nižší rozlišení se skutečně dodatečně přepočítají a poté uloží na paměťovou kartu - zabírají tedy méně místa.

    Citace Původně odesláno od grafnev Zobrazit příspěvek
    ... bude redukce šumu na vyšších ISO pomocí snížení rozlišení neefektivní.
    Příliš efektivní to není, ale částečný úbytek šumu to může přinést. Často je to vidět např. na serveru www.dpreview.com, kde při srovnání dvou fotoaparátů, z nichž jeden má vyšší rozlišení, u něj zmenší (převzorkují) obraz tak, aby byl porovnatelný s fotoaparátem s nižším rozlišením.
    Toto ale neplatí pro Fujifilm f200EXR, který ze snímače tvoří obraz při nižším rozlišení jinak.

    Pokud jde o skutečný počet megapixelů na snímači a vztah k megapixelům fotografie, je vše názorně vysvětleno zde.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík Digimanie
    Registrace
    Apr 2009
    Příspěvků
    793
    Fotografií
    112

    Citace Původně odesláno od Filcka Zobrazit příspěvek
    Snímač má určité hardwarové rozlišení (3 MPix) a interpolací se dosahuje 10 (někdy i 12...) MPix Kdysi dávno se udávalo, kolik má snímač MPix "nativně" a kolik "interpolovaně", dnes se udává jen maximální hodnota MPix a je celkem humorné jaxe pixely kompaktů příbližují nebo dokonce překonávají pixely z APS-C snímačů zrcadlovek...
    Sklidni hormon, Filcko, u zrkadloviek, aj tych s APS-C cipom, to nie je inak Tiez je tam brutalna interpolacia na 3 az 4x vyssie rozlisenie, nez je cip realne schopny zosnimat. Jedine, co takto "nepodvadzaju", su Sigmy a niektore starsie polaroidy.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Obyvatel Digimanie Avatar uživatele Filcka
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    307

    Citace Původně odesláno od busy Zobrazit příspěvek
    Sklidni hormon, Filcko, u zrkadloviek, aj tych s APS-C cipom, to nie je inak Tiez je tam brutalna interpolacia na 3 az 4x vyssie rozlisenie, nez je cip realne schopny zosnimat. Jedine, co takto "nepodvadzaju", su Sigmy a niektore starsie polaroidy.
    Neboj, busy, ja jsem klidný jako želvička, protože vím, že tvůj foťák fotí takto...
    http://busy.speccy.cz/tmp/mesiac72.jpg , kdežto můj takto... http://img27.picoodle.com/img/img27/...1m_5bba073.jpg
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    90

    sorry, spletl jsem si téma ... můj příspěvek lze smazat.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Rozlišení ve Photoshopu.
    Od Bubima v sekci Software pro úpravy
    Reakcí: 24
    Poslední příspěvek: 16-02-2019, 20:02
  2. Galerie: Snížení úrovně doostřování u náhledů
    Od Karel Polívka v sekci Provoz Digimanie
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 05-01-2013, 14:00
  3. Nastavení rozlišení
    Od Puamik v sekci Kompakty
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 14-06-2012, 10:24
  4. Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 02-02-2012, 21:08
  5. Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 09-02-2011, 08:11