Problémy s Dot-Tune
Zkoušel někdo doladit AF pomocí Dot-Tune?
Dnes jsem se o to pokoušel s mou D600 + 50 1.8G výsledek je, že mohu jít až na +11 bez blikání, ale do mínusu mohu jít až na -20 bez blikání. Kde je problém?
Navíc nevím jestli je správně, že téměř vždy a u každé hodnoty + i - se po uvolnění AF tlačítka na setinu sekundy objeví u tečky šipky na obou stranách, nebo tečka problikne.
Díky za pomoc
Dnes jsem se o to pokoušel s mou D600 + 50 1.8G výsledek je, že mohu jít až na +11 bez blikání, ale do mínusu mohu jít až na -20 bez blikání. Kde je problém?
Navíc nevím jestli je správně, že téměř vždy a u každé hodnoty + i - se po uvolnění AF tlačítka na setinu sekundy objeví u tečky šipky na obou stranách, nebo tečka problikne.
Díky za pomoc
Ano ladil jsem tou metodou vsechny objektivy. Důležité je.. aby obrazec na ktery ostris byl opravdu dobre nasviceny. Taky je lepsi si vypnout ostreni na spousti a dat si ho na zadni tlacitko ( tusim hvezdicka). U teto metody se za zaostreno pocita pouze to kdy tecka plynule sviti... minimalne 5 vterin. U hodnoty kde zacne problikavat se prave bere jako hranicni.
To jsem všechno udělal.
U plusů mi tečka plynule svítila až do +11. Ale nechápu, že u mínusů mi svítila plynule pořád celou stupnici až do -20, takže nemám mínus změřený. Ve videu podle kterýho jsem to dělal o tom mluví: od 12:56min
Přeložil jsem:
[QUOTE]Jestliže dostávám konfirmaci (nepřerušovanou zelenou tečku) až do +20/-20 tak je DOF bud příliž velkuý nebo rozsah je příliž vysoký prodoladění.
Teoreticky je možné to ošetřit lehkým rozostřením mezi +/-20 nastavit relativní rozsah.[/QUOTE]
Ale zhola nechápu jak to mám udělat :-)))
U plusů mi tečka plynule svítila až do +11. Ale nechápu, že u mínusů mi svítila plynule pořád celou stupnici až do -20, takže nemám mínus změřený. Ve videu podle kterýho jsem to dělal o tom mluví: od 12:56min
Přeložil jsem:
[QUOTE]Jestliže dostávám konfirmaci (nepřerušovanou zelenou tečku) až do +20/-20 tak je DOF bud příliž velkuý nebo rozsah je příliž vysoký prodoladění.
Teoreticky je možné to ošetřit lehkým rozostřením mezi +/-20 nastavit relativní rozsah.[/QUOTE]
Ale zhola nechápu jak to mám udělat :-)))
Pokud Vám to vychází takhle hodně "mimo", zkusil bych tu méně přesnou metodu , kdy se fotí většinou obrazce, stupnice z určité vzdálenosti pod určitým úhlem. Takhle nějak třeba http://brichtaphotography.blogspot.cz/2014/07/ako-spravne-nastavit-micro-adjustment.html
Takhle velká nepřesnost by tam měla jít myslím vidět. A podle výsledku to buď zkusit seřídit nebo dát do servisu.
Takhle velká nepřesnost by tam měla jít myslím vidět. A podle výsledku to buď zkusit seřídit nebo dát do servisu.
Je to divné, dnes jsem to zkoušel ještě několikrát, vždy s jiným výsledkem v plusové hodnotě, ale do mínusu tečka svítí stále pořád. Pro jistotu to shrnu, jestli nedělám něco blbě:
1) Vytiskl jsem obrazec
2) Dal D600 (50 1.8G) na stativ 2,5m od obrazce
3) Vypnul jsem AF doladění
4) Nastavil ostření na zadní tlačítko
5) Přepnul jsem se do režimu A a nastavil f/1.8
6) Zaostřil jsem v LV
7) Vypnul jsem LV
8) Opatrně jsem přepnul objektiv na M
9) Přepnul jsem páčku na těle na M
10) Postupně jsem zvedal / snižoval AF doladění o jedno a průběžně zaostřoval
Je to v pořádku?
V podstatě jsem ten test chtěl jen vyzkoušet protže se mi fotky na f/1.8 zdají ne moc ostré i v bodě ostření. Jinak moc problémy nejsou. Tak si ted říkám, jestli to mám vůbec řešit? Prokazuje tenhle test a moje výsledky něco? Pokud ano, co? Díky
1) Vytiskl jsem obrazec
2) Dal D600 (50 1.8G) na stativ 2,5m od obrazce
3) Vypnul jsem AF doladění
4) Nastavil ostření na zadní tlačítko
5) Přepnul jsem se do režimu A a nastavil f/1.8
6) Zaostřil jsem v LV
7) Vypnul jsem LV
8) Opatrně jsem přepnul objektiv na M
9) Přepnul jsem páčku na těle na M
10) Postupně jsem zvedal / snižoval AF doladění o jedno a průběžně zaostřoval
Je to v pořádku?
V podstatě jsem ten test chtěl jen vyzkoušet protže se mi fotky na f/1.8 zdají ne moc ostré i v bodě ostření. Jinak moc problémy nejsou. Tak si ted říkám, jestli to mám vůbec řešit? Prokazuje tenhle test a moje výsledky něco? Pokud ano, co? Díky
Není to v pořádku. Nepoužívej objektiv ani tělo v režimu M a AF doladění musí být zapnuté. U Nikonu je jiný postup než přímo v odkazovaném videu - proč viz poznámka v popisku toho videa.
Správný postup je:
1. Nastav 1 bodový AF.
2. Proveď 1 zaostření přes živý náhled.
3. Výchozí hodnotu jemného doladění AF v menu nastav na hodnotu 0.
4. Na těle nastavit tlačítko "AE-L/AF-L" pro ostření (tlačítko spouště nebude při namáčknutí spouště ostřit).
5. Namáčkni do poloviny tlačítko spouště a v hledáčku zkontroluj, zda-li svítí tečka (zelený bod) pro potvrzení zaostření.
6. Procházej postupně hodnoty jemného AF doladění a najdi všechny hodnoty, kdy bod v hledáčku trvale svítí (žádné blikání, šipky).
7. Nastavíš finální jemné doladění uprostřed zjištěných hodnot.
Pozn. Na plnou díru nebude nikdy objektiv 50/1,8 tak "moc ostrý" jako po zaclonění.
Správný postup je:
1. Nastav 1 bodový AF.
2. Proveď 1 zaostření přes živý náhled.
3. Výchozí hodnotu jemného doladění AF v menu nastav na hodnotu 0.
4. Na těle nastavit tlačítko "AE-L/AF-L" pro ostření (tlačítko spouště nebude při namáčknutí spouště ostřit).
5. Namáčkni do poloviny tlačítko spouště a v hledáčku zkontroluj, zda-li svítí tečka (zelený bod) pro potvrzení zaostření.
6. Procházej postupně hodnoty jemného AF doladění a najdi všechny hodnoty, kdy bod v hledáčku trvale svítí (žádné blikání, šipky).
7. Nastavíš finální jemné doladění uprostřed zjištěných hodnot.
Pozn. Na plnou díru nebude nikdy objektiv 50/1,8 tak "moc ostrý" jako po zaclonění.
Doladění AF jsem samozřejmě zapnul po zaostřeni v LV, zapoměl jsem to připsat.
Takže mám nechat foták zapnutý na AF a objektiv na M/A? To ale pokaždé zaostří, ne? ... uniká mi pointa.
Takže mám nechat foták zapnutý na AF a objektiv na M/A? To ale pokaždé zaostří, ne? ... uniká mi pointa.
Namáčknutím spouště nezaostříš, protože máš ostření nastavené na zadní tlačítko AE-L/AF-L. U Nikonu je to proto takto, že má nejspíš jinak nastavenou citlivost pro ten potvrzovací bod v hledáčku při manuálním ostření - tak jak je popsáno pod tím videem.
Huráá, díky! Já stále ostřil zadním tlačítkem.
Pokaždé je výsledek trochu jiný... dvakrát jsem ale dostal stejný výsledek -7/-8 až -18 nebliká. Od -8 až do +20 mám trohuhelník na pravo s občasným probliknutím tečky. Od -18 do 20 trojuhelník na levo s blikající tečkou.
Takže bych měl mít nastaveno -13?
Pokaždé je výsledek trochu jiný... dvakrát jsem ale dostal stejný výsledek -7/-8 až -18 nebliká. Od -8 až do +20 mám trohuhelník na pravo s občasným probliknutím tečky. Od -18 do 20 trojuhelník na levo s blikající tečkou.
Takže bych měl mít nastaveno -13?