Tazatel: Michaela
Znění dotazu: Dobrý den, mohli byste mi poradit, jaký kompakt pořídit? Fotit s ním budu hlavně momentky-děti, dovolená, sem tam nějaká krajina, občas video. Vím, že za tuto cenu nemůžu očekávat zázraky, ale pěknou vzpomínku snad ano :-).
Fotovýbava, které se dotaz týká: Fotoaparát
Znění dotazu: Dobrý den, mohli byste mi poradit, jaký kompakt pořídit? Fotit s ním budu hlavně momentky-děti, dovolená, sem tam nějaká krajina, občas video. Vím, že za tuto cenu nemůžu očekávat zázraky, ale pěknou vzpomínku snad ano :-).
Fotovýbava, které se dotaz týká: Fotoaparát
Za tuto cenu bych fotak vubec neporizoval a fotil smartphonem. Jsou to vyhozene penize. Fotoaparat ma podle mne smysl porizovat zhruba od cenoce hladiny okolo 10000 Czk. Levnejsi ne.
Ano. Také bych to řešil smartphonem, popřípadě se podíval do použitého na řadu fotoaparátů Nikon 1 a Olympus PEN. Tam už to dopadne lépe. Cena s objektivem bude někde mezi 4-6 tisíc korun.
Váš dotaz mne donutil se podívat, co je dnes na trhu v kompaktech. Naprosté šílenosti, to už nejsou fotoaparáty. Brzy by Vás mrzelo, že jste ty nejhezčí chvíle života nafotila s tak děsnou kvalitou. Takže souhlas s předřečníky.
Pokud není důležitý velký zoom, tak bych taky fotil smartphonem. Jinak byly docela fajn ultrazoomy od Sony, ale hodně teď podražily.
Michaelo, řešením by byl kompakt z bazaru, sledujte nabídku a klidně tady prokonzultujte co Vás zaujme.
Pravda s tím bazarem, s trochou snahy se dají objevit mnohem lepší přístroje než ty nové z obchodu, které dnes v dané cenové třídě opravdu nejsou to pravé ořechové. Kolegyně nechtěla dát víc než tři tisíce, krizová finanční hranice, a sehnal jsem zánovní Samsung NX1000 s objektivem 20-50, náhradní baterií a kartou - za ty tři tisícovky o galaxii lepší než jakýkoliv nový kompakt.