Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Víkendová diskuze: Samsung - průkopník, a nebo hračička?

Petr S. (328)|14.8.2009 10:30
Je před námi konec týdne, proto Vás tímto zveme na naši víkendovou diskuzi s tématem:

Víkendová diskuze: Samsung - průkopník, a nebo hračička?

Včera Samsung představil dvě fotografické novinky, jež jsou osazeny rovnou dvěma LCD displeji - druhý pro účely autoportrétu. Má to pro vás ale smysl, nebo byste raději uvítali zlepšení světelnosti, která papírově není zrovna nejlepší? A mají pro vás podobné technické výstřelky budoucnost? Oceníte je? Ať už ano, či ne - vyjádřete se, zapojte se s ostatními do diskuze!

Do diskuze se mohou zapojit i neregistrovaní uživatelé. Pro napsání příspěvku stačí stisknout tlačítko "Odpověď", které se nachází u levého okraje této stránky (nad a pod výpisem jednotlivých příspěvků).
Milan Šurkala (3381)|14.8.2009 11:44
Uvítal bych oboje. I když "zbytečnosti" moc v lásce nemám, některé nápady Samsungu se mi moc líbí, jejich neotřelost je zajímavá. Zaujaly mě např. ukazatele na WB1000, jak v autě. Určitě bych byl ale raději, kdyby trochu vylepšili odšumovací algoritmy a zapracovali na světelnosti objektivů. Mrzí mě to, protože až na tyto drobnosti (bohužel pro fotografii dost důležité) mají velmi zajímavé fotoaparáty.
Neregistrovaný (0)|14.8.2009 15:21
samsung by som chcel akurát tak zadarmo. sám by som si ho nikdy nekúpil pre zlú kvalitu snímok. preto tie ich takzvané technické novinky sú pre mňa nepodstatné. neviem, prečo ľudia ich výrobky vôbec kupujú. veď aj ich lcd televízory sa dobre predávajú, ale v testoch sa umiestňujú na konci rebríčka.
bjan (90)|14.8.2009 17:10
Samsung potřebuje kvalitní procesor pro zpracování obrazu, do té doby to budou fakt spíš jen omalovánky.
Na druhou stranu fandím jakémukoli výrobci, který má kreativní přístup k vytváření nových přístrojů, to je to, co posunuje tuto techniku dopředu.
HimiX (187)|14.8.2009 17:26
Kompakt bych si od nich nekoupil, ale zrcadlo klidne, mam Pentax a dalsi DSLR si opet koupim od teto znacky...
Milan Šurkala (3381)|14.8.2009 18:24
[quote=Neregistrovaný;3373]samsung by som chcel akurát tak zadarmo. sám by som si ho nikdy nekúpil pre zlú kvalitu snímok. preto tie ich takzvané technické novinky sú pre mňa nepodstatné. neviem, prečo ľudia ich výrobky vôbec kupujú. veď aj ich lcd televízory sa dobre predávajú, ale v testoch sa umiestňujú na konci rebríčka.[/quote]

No já nevím, u nás na SHW byly monitory Samsung často oceňovány docela dobře. U pevných disků také patří ke špičce. Hlavně se hodně těším na WB700 (měl by mít 1/1,8" CMOS čip a 24-120mm objektiv) a jejich NX systém (konkurenci Micro 4/3)
Ganec (0)|14.8.2009 19:27
Samsung (aj Casio) su v oblasti digitalnej fotografie dost velkymi inovatormi, aj ked sa to na prvy pohlad asi nezda. Skratka v ramci svojich moznosti sa snazia co najviac sprijemnit pouzivanie ich produktov. No aby vyrabali svetelnejsie objektivy .. to sa od nich asi nedockame.

Nikon a Canon sa len predbiehaju v dosiahnutej citlivosti, no co sa tyka noviniek tie casto preberaju az od ostatnych vyrobcov.
Olympus sa snazi uchmatnut si kusok lukrativneho trhu co po nich zostava (najma "tie mensie" fotaky).
Fuji si zaklada na svojich vlastnych senzoroch a aj ked ich system spracovania obrazu ma uplne inu logiku, ich fotaky vlastne kopiruju ostatny trh.
Sony a Panasonic sa snazi "na vsetkych frontach" (aj senzory, aj objektivy, aj spracovanie obrazu), no zaroven sa snazia o co najvacsiu miniaturizaciu.
Pentax a Ricoh sa tiez snazia inovovat, no su zatieneny vacsimi vyrobcami.
Ganec (0)|14.8.2009 19:35
Co sa tyka konkretne druheho LCD: bol som nedavno na festivale a videl som tam velmi vela pokusov o autoportrety. Im by sa to isto hodilo .. no ked si fotak kupujeme, asi nas nenapadne zeho budeme vyuzivat aj takymto sposobom. No ale ked zakaznici uvidia druhe LCD, tak sa opytaju a hned im to zacne vrtat v hlave .. pekny napad.

Inak ja osobne mam celkom rad taketo finnticky.
Napriklad "smile shutter" (ze vas fotak automaticky odfoti ked sa usmejete), je celkom srandovna vec...
rousini (738)|14.8.2009 22:07
No pro mě je Samsung synonymem kolosu se širokým záběrem, co dělá všechno a nic pořádně. To píšu přesto, že mám od něj pár HDD, LCD a starou VHS kameru. Jistě je to podbarveno osobními pocity, ale píšu za sebe. U foťáků je to asi stejné u všech výrobců - marketing velí každoročně vydávat nové modelové řady, které přináší všechno možné jen né to, co je potřeba k fotografování. Marketingové oddělení asi má pocit, že vypustěním dokonalého modelu by příští rok nebylo co prodávat, protože uživatelé by neregistrovali žádnou změnu. Takže změny hýbou trhem bez ohledu na přínos a stádo už to tak žádá...
busy (782)|14.8.2009 23:32
Samsung je isto priekopnik, ma zaujimave technicke inovacie, ale vsetko su to, ako by som to tak napisal, iba podruzne veci "od veci" (projektor, predny displej...)

Naproti tomu napr. taky Olympus sa snazi svoje inovacie robit "k veci", inovacie ktore priamo pomahaju k lepsiemu vytvaraniu fotografie - napr. ako prvy uviedol zrkadlovku s liveview (legendarna E330), alebo u kompaktov prichadzal na trh s este vecsim optickym zoomom ako konkurencia. Alebo taka Sigma, ktora pouziva revolucny cip Foveon X3. Alebo aj Sony a uz spominany Fuji, ktore sa snazia o nove technologie cipov s co najlepsim pomerom uroven_sumu * velkost_pixela / ISO.
Milan Šurkala (3381)|15.8.2009 00:16
[quote=busy;3380]Naproti tomu napr. taky Olympus sa snazi svoje inovacie robit "k veci", inovacie ktore priamo pomahaju k lepsiemu vytvaraniu fotografie - napr. ako prvy uviedol zrkadlovku s liveview (legendarna E330), alebo u kompaktov prichadzal na trh s este vecsim optickym zoomom ako konkurencia. Alebo taka Sigma, ktora pouziva revolucny cip Foveon X3. Alebo aj Sony a uz spominany Fuji, ktore sa snazia o nove technologie cipov s co najlepsim pomerom uroven_sumu * velkost_pixela / ISO.[/quote]

Tak zrovna Olympus bych označil za společnost, která jede brutálně marketing only :-) Právě ty brutální zoomy, vysoká rozlišení, kde to není třeba a podobně. Zpracování obrazu mizerné (odšumování nechává šum, ale zničí detaily, mein gott), světelnosti objektivů na nic a podobně.
Nicméně myslím, že se začíná blýskat na lepší časy, E-P1 vypadá být docela zajímavým fotoaparátem s dobrou kvalitou obrazu, objevují se modely s lepší světelností (FE-4000 s F2,6 na širokém konci), lépe využitelným zoomem (FE-5010 s 24-120 mm nebo mju-7010 s 28-kdovíkolik), pomalu se vzdávají pomalých xD karet. Řekl bych, že poslední dva roky to u Olympusu dost flákali, ale teď začínají znovu dobývat trh. Tak uvidíme, přeji jim hodně štěstí, protože pokud dokážou k tomu marketingu přinést i dobrou obrazovou kvalitu, vyhoupnou se hodně vysoko, totéž platí pro Samsung. Papírově zajímavé fotoaparáty kam se člověk podívá, ale ty fotky...
Neregistrovaný (0)|15.8.2009 13:17
[quote=Milan Šurkala;3376]No já nevím, u nás na SHW byly monitory Samsung často oceňovány docela dobře. U pevných disků také patří ke špičce. Hlavně se hodně těším na WB700 (měl by mít 1/1,8" CMOS čip a 24-120mm objektiv) a jejich NX systém (konkurenci Micro 4/3)[/quote]asi záleží na objektivite testov a osobnom pohľade. to, čo sa dostalo do ruky mne o žiadnej mimoriadnej kvalite nesvedčí. a tie fotky z čipom micro 4/3 čo som videl už na iso 400 boli dosť zašumené. tak neviem, prečo by som mal do toho investovať. medzi čipom 1/1,7 a micro 4/3 by mal byť už dosť dobrý rozdiel. asi olympus nezvláda dobre odšumovacie algoritmy. a samsung asi tiež. potrvá ešte dosť dlho aby iné značky mali na canon alebo nikon. k ostatným príspevkom toľko, že všetci výrobcovia si zaslúžia kritiku za to, ako kašlú na kvalitu obrazu a len vymýšlajú voloviny nepodstatné pre samotnú kvalitu obrazu.
Milan Šurkala (3381)|15.8.2009 14:05
No ani Canon a Nikon na tom nejsou příliš dobře. Vysoké rozlišení dnes zvládá nejlépe asi Panasonic (i když i zde je vidět, že těch 12 MPx na 1/2,33" je moc). Canon snímky trochu mlží (aspoň co jsem viděl testy SX200 IS, doufám, že jej seženu na test), ale pořád patří k nejlepším ve třídě. Nikon zbytečně snímky přeostřuje a tím vytváří šum s velmi nepříjemným charakterem. To je velmi dobře vidět na modelu P6000, kde jsou snímky v RAWu relativně krásné i na ISO 800, kdežto v JPEGu díky tomu zbytečnému doostřování použitelné tak při ISO 200. Kdyby do toho software vůbec nešahal, měl by Nikon P6000 nejkrásnější snímky ve své třídě. Chybou Nikonu je také přeexponovávání snímků, čímž docela dost zvýrazňují chromatickou aberaci svých objektivů. Na standardní nastavení (automatické režimy) jejich fotoaparáty fotí skoro jako mobily :-( Kdo si však trochu pohraje, tedy srazí v menu přiostřování a nastaví natvrdo korekci expozice -0,3 Ev nebo -0,7 EV, ten může mít i s novými Nikony dosti pěkné snímky.
FotoZemek (77)|15.8.2009 15:23
Mě novinky nezajímají sem fotograf ne pixelista - ostaně všecko je nové, nejlepší, ještělepší a když se podívám na fotky - oko pláče
Neregistrovaný (0)|15.8.2009 17:42
[quote=Milan Šurkala;3383]No ani Canon a Nikon na tom nejsou příliš dobře. Vysoké rozlišení dnes zvládá nejlépe asi Panasonic (i když i zde je vidět, že těch 12 MPx na 1/2,33" je moc). Canon snímky trochu mlží (aspoň co jsem viděl testy SX200 IS, doufám, že jej seženu na test), ale pořád patří k nejlepším ve třídě. Nikon zbytečně snímky přeostřuje a tím vytváří šum s velmi nepříjemným charakterem. To je velmi dobře vidět na modelu P6000, kde jsou snímky v RAWu relativně krásné i na ISO 800, kdežto v JPEGu díky tomu zbytečnému doostřování použitelné tak při ISO 200. Kdyby do toho software vůbec nešahal, měl by Nikon P6000 nejkrásnější snímky ve své třídě. Chybou Nikonu je také přeexponovávání snímků, čímž docela dost zvýrazňují chromatickou aberaci svých objektivů. Na standardní nastavení (automatické režimy) jejich fotoaparáty fotí skoro jako mobily :-( Kdo si však trochu pohraje, tedy srazí v menu přiostřování a nastaví natvrdo korekci expozice -0,3 Ev nebo -0,7 EV, ten může mít i s novými Nikony dosti pěkné snímky.[/quote]mne u canonu najviac vadí chromatická aberácia pri ich ultrazoomov. toto sa mi zdá u nich najväčším nedaostatkom. čo sa týka odšumovacích algoritmov a snímača sú podľa mňa na tom lepšie ako samsung a olympus. nemám osobnú skúsenoť s panasonicom, ale kamarát ho kôli nadmernému šumu predal a povedal, že viac tú značku nechce vidieť. táto diskusia na digimánií je veľmi dobrá. aspoň človek získa prehľad kto si čo myslí a akú majú ľudia skúsenosť s tou ktorou značkou. napomáha to pri rozhodovaní pri kúpe nového aparátu a získava sa prehľad v digi technike. dúfam, že sa tu bude dať písať ešte dlho.
Milan Šurkala (3381)|15.8.2009 19:12
[quote=Neregistrovaný;3387]mne u canonu najviac vadí chromatická aberácia pri ich ultrazoomov. toto sa mi zdá u nich najväčším nedaostatkom. čo sa týka odšumovacích algoritmov a snímača sú podľa mňa na tom lepšie ako samsung a olympus. nemám osobnú skúsenoť s panasonicom, ale kamarát ho kôli nadmernému šumu predal a povedal, že viac tú značku nechce vidieť. táto diskusia na digimánií je veľmi dobrá. aspoň človek získa prehľad kto si čo myslí a akú majú ľudia skúsenosť s tou ktorou značkou. napomáha to pri rozhodovaní pri kúpe nového aparátu a získava sa prehľad v digi technike. dúfam, že sa tu bude dať písať ešte dlho.[/quote]

Canon je na tom s odšumováním rozhodně lépe než Samsung a Olympus. Zatímco tyto dvě značky patří k nejhorším (jednoduše jsou na šum příliš agresivní), Canon patří rozhodně k těm lepším. S tím, že Panasonicy hodně šumí, má kamarád trochu pravdu, nicméně to platilo pro procesory Venus Engine III. Dnes mají starší Panasonicy Venus Engine IV, většina nových však Venus Engine V nebo HD.
A s těmito procesory a novými algoritmy se stal Panasonic naopak značkou, která se šumem bojuje patrně ze všech nejlépe. Poměrně dobře odstraní barevný šum a jasový odstraňuje mírně. Tím pádem nemá sice tak hladké plochy jako ostatní, ale pořád velmi dobře zachovává detaily, navíc slabé odšumování dělá šum jen příjemně hrudkovatý. Když se odstraní šum agresivně (např. Samsung), dochází k tomu, že algoritmus ty hladší plochy vyžehlí naprosto do hladka, ale nedejbože, aby tam byl trochu výrazněji zašuměný pixel. Takový pixel algoritmus už nevyhodnotí jako šum, ale jako pixel kresby obrazu a tím více ho zvýrazní. Výsledkem je tedy to, že dostanete hladkou oblohu a tu a tam velmi tmavý nebo světlý pixel. Např. Nikony sice agresivně neodšumují, ale hodně doostřují a takovéto pixely brutálně zvýrazní.
Olympus na to alespoň u nynějších kompaktů (nevím jak nejnovější FE-4000, FE-5010, mju-7010 apod) jde úplně špatně. Barevný šum neodstraní (přitom právě ten jde odstranit naprosto lehce, v podstatě bez ztráty detailů a s minimální ztrátou barevnosti, bohužel právě tento šum se při dalších úpravách snímku, zejména kontrastu a jasu, drasticky projeví na rostoucím šumu) a naopak jasový brutálně vyhladí, takže ze stromu dostanete zelený jednobarevný flek. Co jsem viděl snímky z nového PENu E-P1, tak zde Olympus už přesedlal na odšumování á la Panasonic. Tedy hrudkovatý šum, jemnější kresba (ale kresba, žádná patlanina), stále tam jsou detaily.
Neregistrovaný (0)|15.8.2009 20:39
[quote=Milan Šurkala;3388]Canon je na tom s odšumováním rozhodně lépe než Samsung a Olympus. Zatímco tyto dvě značky patří k nejhorším (jednoduše jsou na šum příliš agresivní), Canon patří rozhodně k těm lepším. S tím, že Panasonicy hodně šumí, má kamarád trochu pravdu, nicméně to platilo pro procesory Venus Engine III. Dnes mají starší Panasonicy Venus Engine IV, většina nových však Venus Engine V nebo HD.
A s těmito procesory a novými algoritmy se stal Panasonic naopak značkou, která se šumem bojuje patrně ze všech nejlépe. Poměrně dobře odstraní barevný šum a jasový odstraňuje mírně. Tím pádem nemá sice tak hladké plochy jako ostatní, ale pořád velmi dobře zachovává detaily, navíc slabé odšumování dělá šum jen příjemně hrudkovatý. Když se odstraní šum agresivně (např. Samsung), dochází k tomu, že algoritmus ty hladší plochy vyžehlí naprosto do hladka, ale nedejbože, aby tam byl trochu výrazněji zašuměný pixel. Takový pixel algoritmus už nevyhodnotí jako šum, ale jako pixel kresby obrazu a tím více ho zvýrazní. Výsledkem je tedy to, že dostanete hladkou oblohu a tu a tam velmi tmavý nebo světlý pixel. Např. Nikony sice agresivně neodšumují, ale hodně doostřují a takovéto pixely brutálně zvýrazní.
Olympus na to alespoň u nynějších kompaktů (nevím jak nejnovější FE-4000, FE-5010, mju-7010 apod) jde úplně špatně. Barevný šum neodstraní (přitom právě ten jde odstranit naprosto lehce, v podstatě bez ztráty detailů a s minimální ztrátou barevnosti, bohužel právě tento šum se při dalších úpravách snímku, zejména kontrastu a jasu, drasticky projeví na rostoucím šumu) a naopak jasový brutálně vyhladí, takže ze stromu dostanete zelený jednobarevný flek. Co jsem viděl snímky z nového PENu E-P1, tak zde Olympus už přesedlal na odšumování á la Panasonic. Tedy hrudkovatý šum, jemnější kresba (ale kresba, žádná patlanina), stále tam jsou detaily.[/quote]
stále sa dostávame k tomu istém, na čo sú dobré technické novinky. mne je úplne jedno koľko má foťák displejov,keď to najpodstatnejšie- kvalita obrazu sa nezlepší. môže byť tých displejov aj desať, aj tak ma to nebude zaujmať. skutočne ma zaujmajú len také novinky, ktoré prinesú kvalitnejšiu fotku. na tie novšie panasonicy sa pozriem trochu bližšie, keď ich tak chváliš. musím pochváliť obraové testy foťákov na digimánií. nie je to len taký opis ako niekde inde. ale človek môže skutočne porovnať jednotlivé nastavenia iso a tak dobre vidí ako si tá ktorá značka poradila s kvalitou obrazu. len tak pre zaujmavosť : v jednych slovenských novinách som čítal,ako jeden akože znalec napísal, že foťáky a rawom by sa nemali vôbec robiť, lebo aj tak vraj málokto raw používa. je to vraj zložité a nikto tomu nerozumie, stačí len jpg. to bol asi najväčší vrchol neodbornosti od redaktora čo som kedy čítal. takú kravinu by som nenapísal ani ja amatér.
Milan Šurkala (3381)|15.8.2009 22:09
[quote=Neregistrovaný;3389]v jednych slovenských novinách som čítal,ako jeden akože znalec napísal, že foťáky a rawom by sa nemali vôbec robiť, lebo aj tak vraj málokto raw používa. je to vraj zložité a nikto tomu nerozumie, stačí len jpg. to bol asi najväčší vrchol neodbornosti od redaktora čo som kedy čítal. takú kravinu by som nenapísal ani ja amatér.[/quote]

Je pravda, že s RAWem si málokdo hraje (aspoň teda u kompaktů), ale právě tam by to občas hodně pomohlo. Fotograf by si mohl sám určit, jak chce daný obraz zpracovat. Zde je např. zajímavé, že Panasonicy mají v RAWu poměrně špatný výstup, hodně zašuměný, ale zpracování obrazu z toho udělá velmi dobře koukatelný snímek. Např. LX3 má podstatně horší snímky v RAWu než Nikon P6000, ale poté, co se do toho vloží zpracování snímku, z LX3 vypadne překvapivě krásný snímek, kdežto z P6000 přeostřená "zašuměnina".
Jinak, děkuji za ocenění práce, snažím se, aby recenze k něčemu byly. Co se týče Panasoniců, mají často výhodu ve velmi kvalitních objektivech (např. FZ28, LX3, TZ6/TZ7), ale rovněž ani zde to není pravidlem. Např. objektiv v LZ8/LZ10 je docela průšvih, totéž prý platí o 5× zoomu 25-125mm, ale ten jsem zatím netestoval, takže to nemohu z vlastní zkušenosti hodnotit. Chtěl bych testnout FX550 nebo nový FX60, ještě uvidím.
Souhlasím s názorem, že by výrobci měli v první řadě koukat na kvalitu snímků a až pak na různé blbůstky. Co se týče Samsungu, tak tam udělali od dob NV24HD velký pokrok, ale stále je to na ty spodní příčky. V rozhovoru se zástupcem společnosti mi bylo řečeno, že nynější algoritmy jsou dostatečně propracované a nějaká nová generace algoritmů se nechystá. Což mě trochu zklamalo, protože ani ty nejnovější fotoaparáty na tom stále nejsou moc dobře.
Neregistrovaný (0)|15.8.2009 22:44
[quote=Milan Šurkala;3390]Je pravda, že s RAWem si málokdo hraje (aspoň teda u kompaktů), ale právě tam by to občas hodně pomohlo. Fotograf by si mohl sám určit, jak chce daný obraz zpracovat. Zde je např. zajímavé, že Panasonicy mají v RAWu poměrně špatný výstup, hodně zašuměný, ale zpracování obrazu z toho udělá velmi dobře koukatelný snímek. Např. LX3 má podstatně horší snímky v RAWu než Nikon P6000, ale poté, co se do toho vloží zpracování snímku, z LX3 vypadne překvapivě krásný snímek, kdežto z P6000 přeostřená "zašuměnina".
Jinak, děkuji za ocenění práce, snažím se, aby recenze k něčemu byly. Co se týče Panasoniců, mají často výhodu ve velmi kvalitních objektivech (např. FZ28, LX3, TZ6/TZ7), ale rovněž ani zde to není pravidlem. Např. objektiv v LZ8/LZ10 je docela průšvih, totéž prý platí o 5× zoomu 25-125mm, ale ten jsem zatím netestoval, takže to nemohu z vlastní zkušenosti hodnotit. Chtěl bych testnout FX550 nebo nový FX60, ještě uvidím.
Souhlasím s názorem, že by výrobci měli v první řadě koukat na kvalitu snímků a až pak na různé blbůstky. Co se týče Samsungu, tak tam udělali od dob NV24HD velký pokrok, ale stále je to na ty spodní příčky. V rozhovoru se zástupcem společnosti mi bylo řečeno, že nynější algoritmy jsou dostatečně propracované a nějaká nová generace algoritmů se nechystá. Což mě trochu zklamalo, protože ani ty nejnovější fotoaparáty na tom stále nejsou moc dobře.[/quote]tak nakoniec sme sa predsa zhodli o čom tie technické novinky majú byť. výrobcovia sú si asi veľmi dobre vedomí toho, že mnoho ľudí sa v tom nevyzná a nechá sa ohúriť kadejakými blbôstkami. aj v tejto dnešnej diskusií si jeden pochvaľoval, ako detekcia úsmevu za neho spraví fotku a aká je to sranda. podľa mňa je to skôr bieda. ten pán asi nič nevie o kreativite a vlastnom nápade. ja si radšej na seba zanadávam ak niečo zbabrem a hneď si poviem prečo som to nenastavil inač. tiež mi stúpne sebavedomie ak si myslím, že som niečo zbabral a nakoniec sa z toho ukáže parádna fotka. a myslím, že o tom to fotenie je. nie aby za mňa prístroj rozhodoval čo sa odfotí. také niečo by ma vôbec nebavilo. teším sa na ďalšie zaujmavé témy.
busy (782)|15.8.2009 23:01
[quote=Neregistrovaný;3382]tie fotky z čipom micro 4/3 čo som videl už na iso 400 boli dosť zašumené. tak neviem, prečo by som mal do toho investovať. medzi čipom 1/1,7 a micro 4/3 by mal byť už dosť dobrý rozdiel.[/quote]

A aj je - Olympus E-P1 ma na ISO 3200 zhruba taky sum ako prava zrkadlovka Canon 1000D (tusim s APS-C cipom) pri ISO 1600. Samozrejme, na FF zrkadlovky to stale nema, ale pokial clovek zhana kvalitne fotiaci kompakt, tak je dovod investovat do micro 4/3.
rousini (738)|16.8.2009 11:39
[quote=Neregistrovaný;3391]... aj v tejto dnešnej diskusií si jeden pochvaľoval, ako detekcia úsmevu za neho spraví fotku a aká je to sranda. podľa mňa je to skôr bieda. ten pán asi nič nevie o kreativite a vlastnom nápade...[/quote]

Jj, tak teraz si trafil klinec fest po kebuli, lebo ani ja si neviem predstaviť, že by dačo mačkalo spúšť, len preto, že sa voĺaký chmulo zazubí.
Prostě jsou to všechno stupidity asijských inženýrů, kteří dovedou sestrojit dokonalého robotického psa a pak se najde spousta ostatních, co si ho s láskou koupí a přitom útulky se zanedbanými zvířaty praskají ve švech. Sorry za tu moralizování, ale použil jsem tuto paralelu k upozornění na to, co je k věci, účelné a co je k prdu (pardon).
Prostě mám rád, když věc funguje jak má a přemýšlení nechá na mě...
Neregistrovaný (0)|16.8.2009 15:40
[quote=rousini;3393]Jj, tak teraz si trafil klinec fest po kebuli, lebo ani ja si neviem predstaviť, že by dačo mačkalo spúšť, len preto, že sa voĺaký chmulo zazubí.
Prostě jsou to všechno stupidity asijských inženýrů, kteří dovedou sestrojit dokonalého robotického psa a pak se najde spousta ostatních, co si ho s láskou koupí a přitom útulky se zanedbanými zvířaty praskají ve švech. Sorry za tu moralizování, ale použil jsem tuto paralelu k upozornění na to, co je k věci, účelné a co je k prdu (pardon).
Prostě mám rád, když věc funguje jak má a přemýšlení nechá na mě...[/quote]
konečne niekto s mojou krvnou skupinou. takéto pseudofunkcie mi doslova pijú krv.
rousini (738)|16.8.2009 17:59
Tak se tu ještě zaregistruj, ať nejsem jediný za morouse...:angry
Neregistrovaný (0)|16.8.2009 20:11
[quote=rousini;3396]Tak se tu ještě zaregistruj, ať nejsem jediný za morouse...:angry[/quote]skúšal som viackrát, ale akosi ten odkaz nefunguje. na iných stránkach je to bez problémov. kto vie prečo.
busy (782)|16.8.2009 20:54
[quote=Neregistrovaný;3394]konečne niekto s mojou krvnou skupinou. takéto pseudofunkcie mi doslova pijú krv.[/quote]

Ale ved nikto nikoho nenuti ich pouzivat. Alebo minimalne nepoznam fotak, kde by tieto pseudofunkcie nesli vypnut a neslo by pouzivat aspon normalne klasicke automaticke P. (P ako jeden z rezimov PASM).

Konkretne ja obcas vyuzijem detekciu tvari - znamym ukazem ako krasne mi moj FZ28 zaramikuje vsetky tvare na fotke, znami su udiveni aky mam zaujimavy a vysoko inteligentny fotak, ale ked idem nieco fotit, vzdy prepnem na stare dobre osvedcene klasicke "P" :)

Inak, ja osobne ako jedine negativum na takychto vsetkych pseudofunkciach vidim iba to, ze ich vyvoj stal nejake prostriedky, ktore sa nutne musia premietnut do vyslednej ceny pristroja - bez ohladu na to, ci to fotograf potom aj realne pouzije alebo nie.
Neregistrovaný (0)|16.8.2009 20:55
[quote=Neregistrovaný;3397]skúšal som viackrát, ale akosi ten odkaz nefunguje. na iných stránkach je to bez problémov. kto vie prečo.[/quote]problém s registráciuo som už vyriešil. niekedy v týždni ak bude trochu času tak spravím. asi budem pod marian.p alebo niečo podobné
Filcka (300)|16.8.2009 21:53
Proč furt řešíte kvalitu obrazu? :D :D :D To co prodává foťáky, je hodnota MPix a zoomu. Chtěl jsem horizontalizovat jednu "kompaktistku" a když u baru došla řeč na foťáky (měl jsem zrovna našroubovanou pevnou padesátku), taxe mě zeptala - jakej to má zům. Když jsem řekl, že žádnej, taxe měl po ptákách... :p Asi tak... ;)
Neregistrovaný (0)|16.8.2009 22:28
[quote=Filcka;3400]Proč furt řešíte kvalitu obrazu? :D :D :D To co prodává foťáky, je hodnota MPix a zoomu. Chtěl jsem horizontalizovat jednu "kompaktistku" a když u baru došla řeč na foťáky (měl jsem zrovna našroubovanou pevnou padesátku), taxe mě zeptala - jakej to má zům. Když jsem řekl, že žádnej, taxe měl po ptákách... :p Asi tak... ;)[/quote]
kvalitu obrazu riešime preto, lebo je dôležitá. ak nejaká pipka tomu nerozumie, tak je to jej problém mal si jej to v tej horizontálnej polohe vysvetliť,že čím väčší zoom tým horšia kvalita obrazu na dlhom konci. a veľa mpx na malom čipe hotová katastrofa. aj pri tej tvojej plánovanej činnosti môže príliš dlhý koniec byť na závadu, tak ako pri tom kompakte.
Filcka (300)|16.8.2009 22:52
[quote=Neregistrovaný;3401]kvalitu obrazu riešime preto, lebo je dôležitá. ak nejaká pipka tomu nerozumie...[/quote]
Jo, kdyby jen nejaká blondyna, tak je to v pohode...clovek si rekne blondyna je holt blondyna... ;) Ale kdyz se tady obcas doctu, ze Canon SX 1/10 delaji kvalitni fotky, tak se tomu muzu akorat zasmat :D :D :D
Neregistrovaný (0)|17.8.2009 07:37
[quote=Filcka;3402]Jo, kdyby jen nejaká blondyna, tak je to v pohode...clovek si rekne blondyna je holt blondyna... ;) Ale kdyz se tady obcas doctu, ze Canon SX 1/10 delaji kvalitni fotky, tak se tomu muzu akorat zasmat :D :D :D[/quote]+tieto canony sú aj pre mňa veľkým sklamaním hakvne pre chromatickú aberáciu. ten objektív doslova odpísali. a sx 1 ešte aj viac šumí.
Busy . (0)|17.8.2009 09:05
[quote=Filcka;3400]To co prodává foťáky, je hodnota MPix a zoomu. Chtěl jsem horizontalizovat jednu "kompaktistku" a když u baru došla řeč na foťáky (měl jsem zrovna našroubovanou pevnou padesátku), taxe mě zeptala - jakej to má zům. Když jsem řekl, že žádnej, taxe měl po ptákách... :p Asi tak... ;)[/quote]

Si si mal nasroubovat nejaky 18-250 a hned by ta povazovala za najvecsieho machra na svete :) :) :)
Filcka (300)|17.8.2009 20:35
[quote=Busy .;3404]Si si mal nasroubovat nejaky 18-250 a hned by ta povazovala za najvecsieho machra na svete :) :) :)[/quote]

Ten nosím dycky v kapse u kalhot :p