Zrcadlovka + objektiv
Čím víc pročítám různé diskuze a fóra, tím víc jsem z toho tumpachoví, proto poraďte jakou zrcadlovku a objektiv. Momentální přístroj je naprosto nedostačující a tak se chci lépe vyzbrojit.
Jedná se mě hlavně o focení sportovních utkání převážně v hale, tj. horší světelné podmínky. Postupem doby další objektiv do exteriérů. Jedná se pouze o amatérskou fotografii, kde je zachycen pohyb. Žádné poloprofesionální nebo profesionální ambice.
Jedině co bych rád tak v hledáčku dioptrickou korekci (2 dioptrie a výš).
Cenové rozpětí si neumím představit, proto navrhněte optimum-cena-výkon. Možné cenové rozpětí 25000-30000Kč.
Nemusí to být žhavá novinka stačí i starší typ, bazar.
Jedná se mě hlavně o focení sportovních utkání převážně v hale, tj. horší světelné podmínky. Postupem doby další objektiv do exteriérů. Jedná se pouze o amatérskou fotografii, kde je zachycen pohyb. Žádné poloprofesionální nebo profesionální ambice.
Jedině co bych rád tak v hledáčku dioptrickou korekci (2 dioptrie a výš).
Cenové rozpětí si neumím představit, proto navrhněte optimum-cena-výkon. Možné cenové rozpětí 25000-30000Kč.
Nemusí to být žhavá novinka stačí i starší typ, bazar.
na sportovní akce v hale bych volil následující výbavu.
foťák: osobně bych volil Nikon nebo Canon (méně šumí a nehodlám se s nikým hádat)
- tělo bych vybral až po výběru objektivu...kolik zbyde
objektiv - jde o to, co přesně budeš fotit (jak daleko budeš od aktérů)
- pravděpodobně bych vzal rozmezí 70-200mm a pak třeba pevnou 50mm nebo 35mm
- budeš fotit s bleskem nebo bez blesku??
- cenově a kvalitativně vychází nejlépe asi Sigma 70-200/2,8 nebo Tamron v tom
samém provedení...Sigma bude v ostření asi rychlejší (HSM)
foťák: osobně bych volil Nikon nebo Canon (méně šumí a nehodlám se s nikým hádat)
samém provedení...Sigma bude v ostření asi rychlejší (HSM)
[quote=cc355;3504]na sportovní akce v hale bych volil následující výbavu.
samém provedení...Sigma bude v ostření asi rychlejší (HSM)[/quote]
Foťák pro všestranné využití .Objektiv do sportovní haly, jde hlavně o basket a od lajny až po delší vzdálenost cirka 30m.
Bez blesku.
Mám ještě dotaz. Jak se stabilizací je na nic, vhodná nebo užitečná či nezbytná.
samém provedení...Sigma bude v ostření asi rychlejší (HSM)[/quote]
Foťák pro všestranné využití .Objektiv do sportovní haly, jde hlavně o basket a od lajny až po delší vzdálenost cirka 30m.
Bez blesku.
Mám ještě dotaz. Jak se stabilizací je na nic, vhodná nebo užitečná či nezbytná.
Basket jsem hrál, tak si to umím představit.:-) Mám zkušenost s focením volejbalu v hale a dál skoku vysokého v hale a různých konzertů v hale. Obojí jsem fotil 100/2,8 objektivem. Skok s bleskem. Stabilizace... to je těžké říct. Pokud budeš fotit 200mm objektivem, tak by se mohla hodit, protože tak dlouhé ohnisko se těžko udrží z ruky. Ale obraz bude nejspíš rozmazaný pohybem hráčů, tam stabilizace nepomůže. Jde o kratší časy.
Nevím, jak velké fotky z toho budeš chtít dělat. Osobně bych volil co nejnižší clonu 2,8-5,6 podle toho, jak budou vycházet časy. Z mé zkušenosti by měly být časy nejdelší 1/125 a kratší (ale zase to nebude asi prokreslené celé) a ISO tak na 800. Taky jsem zjistil, že v každé hale je to jiné. Ze začátku člověk zkouší, a pak se možná 2 nebo 3 snímky vyvedou podle představ.:-)
Co se objektivu týče... jestli se budeš moct pohybovat kolem palubovky bez problémů, tak bych zakempoval někde u koše a sklo bych volil pevné (50/1,8 - 4000Kč, nebo 85mm/1,8 - asi 8000Kč) 100/2,8mm se mně osobně zdálo z té blízkosti už dost dlouhé (ale to byl volejbal) a tam pod tím košem bych čekal na souboj a tak. Pokud ale budeš sedět někde uprostřed a nebudeš mít takovou volnost pohybu, tak bych vzal objektiv 70-200mm - ten je o dost dražší, ale využiješ ho na spoustu jiných akcí třeba portret a hlavně je univerzálnější...člověk se tak nenalítá. Pevné sklo je vždy lepší než zoom (pokud neberu profi).
Dej vědět, jak jsi se rozhodl.:-) ahoj
Nevím, jak velké fotky z toho budeš chtít dělat. Osobně bych volil co nejnižší clonu 2,8-5,6 podle toho, jak budou vycházet časy. Z mé zkušenosti by měly být časy nejdelší 1/125 a kratší (ale zase to nebude asi prokreslené celé) a ISO tak na 800. Taky jsem zjistil, že v každé hale je to jiné. Ze začátku člověk zkouší, a pak se možná 2 nebo 3 snímky vyvedou podle představ.:-)
Co se objektivu týče... jestli se budeš moct pohybovat kolem palubovky bez problémů, tak bych zakempoval někde u koše a sklo bych volil pevné (50/1,8 - 4000Kč, nebo 85mm/1,8 - asi 8000Kč) 100/2,8mm se mně osobně zdálo z té blízkosti už dost dlouhé (ale to byl volejbal) a tam pod tím košem bych čekal na souboj a tak. Pokud ale budeš sedět někde uprostřed a nebudeš mít takovou volnost pohybu, tak bych vzal objektiv 70-200mm - ten je o dost dražší, ale využiješ ho na spoustu jiných akcí třeba portret a hlavně je univerzálnější...člověk se tak nenalítá. Pevné sklo je vždy lepší než zoom (pokud neberu profi).
Dej vědět, jak jsi se rozhodl.:-) ahoj