Kompakt s větším Zoomem
Vybírám foťák, moc se nevyznám. Budu fotit převážně na automat možná tak jen s nastavením blesku. Hodlám občas fotit v přírodě zvěř - ale ne žádné superfotky, prostě jen abych ze srnce na 50m neměl jen tečku takže bych rád větší zoom , ale bude to i rodinný foťák na dovolenou od kterého čekám že mi vejde do kapsy nebo max. do pouzdra na opasku. Zatím se rozhoduji mezi Olympusem mju 9000, Olympusem mju 1010 a Panasonicem TZ6. U mju 1010 bych ušetřil ale má jen 7x zoom, a tak nevím jestli ta sleva za to stojí. Cena mju9000 je naprostý strop. Když to bude méně tím líp.
Asi tě překvapím, ale Olympus mju 1010 má v podstatě totéž přiblížení jako mju-9000. Víš, ono vůbec nejde o to, jaký má zoom, protože to je vlastně tak trochu "nic neříkající pojem" :-) Musíš se dívat na ohniska, ne na zoom. Mju 1010 má maximální ohnisko 260 mm, mju-9000 pak 280 mm, takže druhý jmenovaný přiblíží jen o trošku více. A aby to bylo ještě zajímavější, tak např. Samsung WB500 má 10x zoom s rozsahem 24-240 mm, takže ačkoli má 10x zoom, přiblíží ve výsledku o něco méně než Olympus mju-1010 se 7x zoomem. Holt 240 mm u WB500 je méně než 260 mm u mju-1010 :-)
Upřímně řečeno, Olympus kompakty moc neumí. Teď Olympus asi nepotěším, ale mju-9000 je snad jeden z nejhorších fotoaparátů, které se za poslední rok objevily. O něm fakt ani trochu neuvažuj, okamžitě ho škrtej. Novější Olympusy jsou na tom opravdu o mnoho lépe, ale 9000ka se vážně hodně nepovedla.
Panasonic TZ6/TZ7 je naopak ve své třídě naprostá špička, takže jeho koupi ti mohu vřele doporučit. Pokud ti jde o velký zoom, pak pouvažuj o Canonu SX120 IS, který má při 10x zoomu z těchto fotoaparátů drtivě nejlepší přiblížení (360mm ohnisko). Na ddruhou stranu mu chybí široký úhel záběru (u mju 1010 je to ještě horší).
Upřímně řečeno, Olympus kompakty moc neumí. Teď Olympus asi nepotěším, ale mju-9000 je snad jeden z nejhorších fotoaparátů, které se za poslední rok objevily. O něm fakt ani trochu neuvažuj, okamžitě ho škrtej. Novější Olympusy jsou na tom opravdu o mnoho lépe, ale 9000ka se vážně hodně nepovedla.
Panasonic TZ6/TZ7 je naopak ve své třídě naprostá špička, takže jeho koupi ti mohu vřele doporučit. Pokud ti jde o velký zoom, pak pouvažuj o Canonu SX120 IS, který má při 10x zoomu z těchto fotoaparátů drtivě nejlepší přiblížení (360mm ohnisko). Na ddruhou stranu mu chybí široký úhel záběru (u mju 1010 je to ještě horší).
Tak jsem Canon omrkl ale už moc nesplňuje můj požadavek na velikost do kapsy a navíc je asi jen v černé a já bych raději stříbrnou. A chci se zeptat jestli je nějaký jiný podstatný rozdíl mezi TZ6 a TZ7 kromě kvality videa(které nijak nevyžaduji).
[quote=marpie;3743]Tak jsem Canon omrkl ale už moc nesplňuje můj požadavek na velikost do kapsy a navíc je asi jen v černé a já bych raději stříbrnou. A chci se zeptat jestli je nějaký jiný podstatný rozdíl mezi TZ6 a TZ7 kromě kvality videa(které nijak nevyžaduji).[/quote]
Ve kvalitě fotografií asi ne nebo jen velmi malý. Oba mají stejně velký čip se stejným rozlišením (nenechte se zmýlit jiným údajem u TZ7, ona z toho 1/2,33" čipu využívá jen 1/2,5" část. TZ6 má 1/2,5" čip rovnou.
Ve kvalitě fotografií asi ne nebo jen velmi malý. Oba mají stejně velký čip se stejným rozlišením (nenechte se zmýlit jiným údajem u TZ7, ona z toho 1/2,33" čipu využívá jen 1/2,5" část. TZ6 má 1/2,5" čip rovnou.