Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Víkendová diskuze: Foveon - průkopník, nebo samotář?

Petr S. (328)|15.4.2010 20:50
Je před námi konec týdne, proto Vás tímto zveme na naši víkendovou diskuzi s tématem:

Víkendová diskuze: Foveon - průkopník, nebo samotář?

Nedávno se u nás objevila recenze kompaktu Sigma DP2 s velmi zajímavým snímačem Foveon. Pořídili byste si ho nebo byste raději zůstali u klasiky a jaká je budoucnost tohoto řešení? Už jste ze Sigmy fotili? Ať už jsou vaše zkušenosti jakékoliv - vyjádřete se, zapojte se s ostatními do diskuze!

Do diskuze se mohou zapojit i neregistrovaní uživatelé. Pro napsání příspěvku stačí stisknout tlačítko "Odpověď", které se nachází u levého okraje této stránky (nad a pod výpisem jednotlivých příspěvků).
Milan Šurkala (3381)|16.4.2010 18:04
Budoucnost vidim zhruba tak jako Wankeluv motor v Mazde. Jeden vyrobce s tim bude laborovat pres zjevne vyhody i nevyhody dokud ho to neprestane bavit. Osobne si myslim, ze Foveon ma hodne co do sebe, otazkou zustava, jak by se choval, kdyby se z neho vytriskalo vsechno, co s da. Tedy nove materialy, nova pokrocilejsi vyroba a podobne. Fotky z DP2 jsem mel moznost velmi dobre zkoumat a musim rici, ze tak vynikajici (ostre) vysledky jsem pri tom minimalnim rozliseni fakt necekal. Na nocni fotky to opravdu neni, tam ma asi neprekonatelne fyzikalni nedostatky (i kdyz kdo vi, co by nejake nove materialy mohly udelat), za dne je to ale vynikajici cip. Pri dnesni cene Sigmy DP1/DP2 a konkurenci v podobe Micro Four Thirds a Samsung NX to bohuzel Sigma nebude mit lehke a osobne bych si ji nekoupil, ackoli me ten fotoaparat i tak necim dostal.
strecha (6)|16.4.2010 20:00
Take to nevidim s touto technologii ruzove. Bohuzel neni tak univerzalni jako jeho konkurence, a proto je asi odsouzen k zaniku. Nejvetsi nevyhoda je zamereni hlavne na kvalitni foceni za idealnich podminek (dostatek svetla, stativ,...). Jenze v dnesni hekticke dobe se preferuji jine hodnoty. Vsechno musi byt co nejrychleji a nebo aspon co nejpohodlneji. Ale s Foveonem nelze strilet fotky jako z kulometu a ani jim nahradit kameru, takze tim padem nezapada do predstav vetsinove fotograficke spolecnosti. Jak by mohli navic fotit bez LV...to nepripada v uvahu!
Tak ted jen doufam ze Sigma tento predem prohrany boj zase tak rychle nevzda a dockame se jeste par zajimavych fotaku s timto cipem...napriklad SD15
busy (782)|17.4.2010 08:35
[quote=strecha;5610]Tak ted jen doufam ze Sigma tento predem prohrany boj zase tak rychle nevzda a dockame se jeste par zajimavych fotaku s timto cipem...napriklad SD15[/quote]

SD15 pouziva ten isty cip ako DP2, takze tiez ocakavam problemy v horsom svetle.

Ja osobne velmi foveonu fandim a drzim mu palce, podla mna je to genialny napad ako zbytocne nestracat dve tretiny svetla (ako pri RGB maske) a neprichadzat o maximalne mozne pixelove rozlisenie interpolaciou chybajucich farieb. Alebo z ineho pohladu, ako mat 4x vecsiu plochu pixelov pri nezmenenom rozliseni a mnozstve detailov voci klasickym cipom s RGB maskou.

Velka skoda, ze vyvoj foveonu ide tak pomaly (uz niekolko rokov nie su v podstate ziadne novinky), keby sa toho nejaky vyrobca chytil poriadne a uplatnil moderne technologie, urcite by dosiahol velmi zaujimave fotograficke vysledky aj pri horsom svetle. Skoda ze Foveon kupila Sigma, ktorej fotaky mi pripadaju inak take (moj osobny pohlad) dost od veci... Takto je mala pravdepodobnost, zeby sa toho seriozne ujal nejaky iny vyrobca. Mohol to radsej kupit Panasonic :)
bobo2sk (22)|17.4.2010 12:17
Forveonu som fandil od zaciatku,co ho ohlasili.Vyzeralo to nadejne. Ale ked sa toho nechytili dalsi vyrobcovia (mozno aj vdaka lobingu sony) myslim,ze forveon to ma spocitane. AJ vyvoj za poslednych par rokov mi dava za pravdu :(
Zdeněk F. (0)|17.4.2010 13:44
Myslím, že snímací čip, který rozlišuje barvy má budoucnost. Interpolace je přece jenom dopočítávání neexistujících informací. Pokud vím, Sony si před nedávnem nechal patentovat snímací čip, který se Foveonu velice podobá. Takže Foveon už není takový samotář.