Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Víkendová diskuze: Samyang - Nadějný cizinec?

Petr S. (328)|1.7.2010 20:16
Je před námi konec týdne, proto Vás tímto zveme na naši víkendovou diskuzi s tématem:

Víkendová diskuze: Samyang - Nadějný cizinec?
Tento týden byly uvedeny nové objektivy pro kompakty Samsung NX od doposud téměř neznámé firmy Samyang. Myslíte, že je pro ně na trhu ještě místo a koupili byste si je? Nebo máte s takovými už zkušenost? Ať už ano či ne - zapojte se s ostatními do diskuze!

Do diskuze se mohou zapojit i neregistrovaní uživatelé. Pro napsání příspěvku stačí stisknout tlačítko "Odpověď", které se nachází u levého okraje této stránky (nad a pod výpisem jednotlivých příspěvků).
denySK (26)|2.7.2010 16:47
po samyangu som poskuloval i pre pentax, ale ak sa nemylim tak vsetky skla od samyangu pracuju len v rezime manualneho ostrenia.. inac maju velmi zaujimave sklicka pre "chudobnych", napr. 800m 1:8.0 za 5200 kc :-D > http://www.daganet.cz/samyang-mc-if-800-f80-miror-pro-pentax-p-1031.html
alebo portretak 85mm f1.4 za 7k >http://www.daganet.cz/samyang-85mm-f14-aspherical-if-multicoated-pro-pentax-p-643.html
busy (782)|5.7.2010 08:36
Tak to je hooodne zaujimavy objektiv, celkom rad by som videl fotky z neho. Hlavne ci to nebude vyzerat ako z teleskopov - "mrtva" oblast v strede fotky kvoli zrkadlovemu systemu. Ak by tento objektiv bol pre FF a niekto by ho chcel pouzit pre 4/3" - dosiahol by sice krasne prepocitane ohnisko 1600 mm, ale potom by mozno tato mrtva oblast pokryla skoro celu plochu cipu :)
Hirogen (33)|5.7.2010 20:25
[quote=busy;6395]Tak to je hooodne zaujimavy objektiv, celkom rad by som videl fotky z neho. Hlavne ci to nebude vyzerat ako z teleskopov - "mrtva" oblast v strede fotky kvoli zrkadlovemu systemu. Ak by tento objektiv bol pre FF a niekto by ho chcel pouzit pre 4/3" - dosiahol by sice krasne prepocitane ohnisko 1600 mm, ale potom by mozno tato mrtva oblast pokryla skoro celu plochu cipu :)[/quote]

Tal to asi nevíš nic o astronomii a zrcadlových dalekohledech. Mrtvá oblast je pouze u koronografu a ta je tam schválně. Aby ti Slunce nevypálilo oči (nebo senzor). Nikde jinde mrtvá oblast není. Počínaje Newtonovým typem a konče Cassegrainovým, přes všechny možné poddruhy je zrcadlo či jiný optický člen brutálně mimo rovinu zaostření!

To je stejný, jako kdyby sis koupil žárovku do auta a tvrdil, že uprostřed silnice v noci budeš mít černý kolečko, protože každá halogenka má černou špičku...

Jinak problém zrcadlových objektivů je bokeh. Pokud například na fotografovaným objektem je orosený keř, z každé kapičky rosy se ti udělá bublinka. Takže to pak vypadá, jako kdyby tam stál někdo s bublifukem.
Zrcadlové dalekohledy (reflektory) se v astronomii využívají hlavně proto:
- že refraktor (čočkový dalekohled) při průměrech objektivu nad 1m má jeden velký problém - a sice, že se takto ohromné čočky vlastní vahou prohýbají. Největší refraktor na světě je tuším průměr objektivu 110cm. U reflektoru, díky tomu, že hlavní optický člen (zrcadlo) vlastně není na konci tubusu, ale na jeho dně, může mít průměr 10m i více.
- reflektor netrpí rozkladem světelného paprsku na jednotlivé barevné složky, takže je jeho konstrukce ve skutečnosti jednodušší, než u refraktoru.
- na bokeh se v astronomii nehraje, za snímaným objektem je stejně prakticky černo...
To, co je výhoda v astronomii, nemusí být ale výhoda ve fotografii, tady je to spíš na obtíž.
busy (782)|6.7.2010 07:35
Nemyslel som koronograf (tam je to umyselne), ale co som videl nejake klasicke zrkadlove astronomicke dalekohlady s takouto konstrukciou, mali v strede neostru mrtvu oblast. Ale to bolo uz davno, mozno ze dnes je situacia ina.

Inak o problemoch sosoviek nad 1 m viem. To by sa dalo vyriesit nejakou ocelovou mrezou v sosovke (nieco ako sa dava vystuz do betonu). Ale to by asi uz bolo praktickejsie a lacnejsie to zrkadlo... :)

Bokeh u astronomickych objektov (hviezdy, galaxie...) asi nehrozi, pretoze vsetky su uz tak daleko, ze treba mat zaostrene na nekonecno .... ?
Hirogen (33)|6.7.2010 19:25
[quote=busy;6405]ale co som videl nejake klasicke zrkadlove astronomicke dalekohlady s takouto konstrukciou, mali v strede neostru mrtvu oblast. Ale to bolo uz davno, mozno ze dnes je situacia ina.[/quote]

Tak to musely být nevhodně navržené amatérské dalekohledy. Podle této teorie by musely veškeré astronomické snímky z reflektorů být výřez.

Zpětné zrcadlo jinak pouze snižuje světelnost.