Jak vyfotit blesk?
Zkoušel jsem při bouřce vyfotit blesk.Ani jsem si neškrt.Máte s tím někdo zkušenosti?Víte někdo,jak na to?Jaká technika a co dělat,aby se to povedlo blejsknout.Poraďte,nejen mě.
Najjednoduchsie je natacat video (najlepsie Full HD) a potom z neho vybrat najlepsiu snimku. Dalsou moznostou je rychle seriove fotenie, ale to zase velmi rychlo zaplni kartu balastom. Lepsie fotaky maju volbu "precapture" - t.j. natacaju alebo sekvencne fotia, ale az po stlaceni spuste sa poslednych par sekund alebo sekvencnych snimkov ulozi na kartu - tento rezim je v tomto pripade velmi vhodny.
Dalsou moznostou, pouzitelnou najskor asi iba v noci, je dlha expozicia. Na fotaku sa nastavi expozicny cas napr. minuta, k tomu primerana clona (popr. kombinovana s ND filtrami) aby krajina bola mierne podexponovana, a zostava uz len dufat, ze pocas tej minuty udrie aspon jeden blesk :)
Dalsou moznostou, pouzitelnou najskor asi iba v noci, je dlha expozicia. Na fotaku sa nastavi expozicny cas napr. minuta, k tomu primerana clona (popr. kombinovana s ND filtrami) aby krajina bola mierne podexponovana, a zostava uz len dufat, ze pocas tej minuty udrie aspon jeden blesk :)
Presne jak rikal busy. Prvni moznost je sekvencni snimani s moznosti ulozeni snimku pred zmacknutim spouste (neapr. Casia s CMOS cipy) a druhou je dlouha expozice s tim, ze za tu dobu ten blesk snad uhodi. To ale neni mozne u vetsiny kompaktu (maji malou maximalni clonu).
[quote=Milan Šurkala;6415]Presne jak rikal busy. Prvni moznost je sekvencni snimani s moznosti ulozeni snimku pred zmacknutim spouste (neapr. Casia s CMOS cipy) a druhou je dlouha expozice s tim, ze za tu dobu ten blesk snad uhodi. To ale neni mozne u vetsiny kompaktu (maji malou maximalni clonu).[/quote]
Díky pánové za radu,myslím,že tohle mi stračí a omlouvám se šéfe,že jsem to téma vrznul asi do špatný sekce,příště budu víc číst.;)
Díky pánové za radu,myslím,že tohle mi stračí a omlouvám se šéfe,že jsem to téma vrznul asi do špatný sekce,příště budu víc číst.;)
Kombinace dlouhé expozice a max. clony se mi moc neosvědčila, blesk sice vidět je, ale není o moc světlejší než obloha. Takže zbývá asi večer/noc nebo kratší čas a stovka fotek na jeden úspěch.
Tak včera se mi povedlo vyfotit blesky 2, clona 8/iso100 se jeví jako optimální, clona 11 už je moc. Blesk vidět je, ale osvětlené mraky moc ne, viz. příloha - zmenšeno, jinak bez úprav.
PS: jo a neni dobry brat zed jako referenci horizontalni polohy a zabirat to sirokouhle na vysku ... ta persepktiva je dost silena :-)
PS: jo a neni dobry brat zed jako referenci horizontalni polohy a zabirat to sirokouhle na vysku ... ta persepktiva je dost silena :-)
Jak jsi to poznal? :D Mas pravdu, ale v recenzi se neobjevi, trochu jsem drcnul do stativu. V takto malem rozliseni to nastesti neni moc videt :)
Flayer: Parada, ja cekam, kdy konecne u nas budou poradne blesky a nic. Vzdy jen cela bila obloha... A to mam fajne fotaky, kterymi by to slo vyborne vyfotit. Jen tak dal.
Tak to já si nastavuju foťák jako bych fotil s bleskem a čekám a cvakám. Ono ty větší blesky "svítí" celkem dlouho a pokud je celkem rychlá reakce při zmáčknutí spouště, tak se to vyfotí parádně. Poslal bych i ukázku, ale nechce se mi prolézat archiv...
Mě se osvědčily 10s explozice. A raději normálně exponovanou fotku se světlým bleskem a ztmavit oblohu, než podexponovanou a zesvětlovat blesk. Foto sem možná hodím, jak budu doma :D
U spousty Canonů můžete využít alternativní firmware CHDK a skript HSMD (High Speed Motion-Detection) přímo určený na focení blesků.
P.S.: Na detaily se ptejte googlu, případně mě:)
P.S.: Na detaily se ptejte googlu, případně mě:)
Zdravím omlouvám se jestli zbytečně zakládam thread,ale nějak stále nejsem z toho naladit správně Nikona D5100+18-105 na focení bouřkových blesků v noci.Včera byla krásná bouřka,krásné blesky ale Nikon z toho moc nebyl stále mi to píše objekt příliš tmavý a nespustí to nic.Znáte někdo nějaký fígl jak na to? Děkuji mnohokráte s pozdravem Lukáš
Fasi: Nastavit na plný manuál + ruční ostření, zaostřit +- na místo kde se blesky "pohybují" u pár blesků vyzkoušet nastavení času a clony a mít pohotový prst na spoušti. Clonu bych tipl tak F5,6 - 8 čas minimálně 1/160 a kratší. Ono ten blesk celkem dost svítí. Chce to prostě vyzkoušet. Cvakat blesky na automat je nesmysl...
Tak jestli takhle fotíš blesky (a aspoň jednou se ti to povedlo), tak potěš koště :-). Takhle to snad ani nejde. V podstatě je nutné nastavit nějaké delší časy, ideálně okolo 10-25 sekund a do těch už se ten blesk "trefí", viz celý tento thread od začátku. Čím více je světla, tím hůř ale tento postup funguje.
Občas fotím a dá se říct, že celkem úspěšně. A to prosím z ruky. :) Jak přijde nějaká bouřka a bude na správné straně baráku, ukážu... Měl jsem pár fotek, ale jak mi odešel HDD, tak jsem o ně přišel :(
Tak já si otevřu balkonové dveře, sednu na židli a číhám... :) Ono blesk svítí relativně dlouho, hlavně ty větší, takže většinou není problém ho zachytit... :)
Já si nastavím BULB s dálkovou spouští a většinou fotím tak cca s 10s expozicí pořád dokola. Po každém snímku se to stejně dlouho ukládá kvůli redukci šumu :-). Samozřejmost je stativ a manuální ostření. Škoda, že jsem včera bouřku nestihl :-)
To já redukci šumu vypínám (pokud to jde), protože jinak vždycky vyfotím "nic" a při redukci šumu se blýská :-)