Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fotíme dovolenou mobilem: italské Lecce nalehko

21.2.2019, Milan Šurkala, článek
Mobilní telefony jsou mezi nadšenci fotografie často zavrhovány, nicméně faktem je, že většinoví uživatelé hází kompakty i zrcadlovky do koše a nefotí už na nic jiného než na telefon. Proto jsem si to také vyzkoušel v italském Lecce.
Dnes jsem se věnoval dvěma věcem najednou. Jak návštěvě italského města Lecce, tak i focení takových výletů pomocí mobilního telefonu. Pokud jde o samotné Lecce, jde o velmi pěkné italské město, co se týče jeho historického centra. Není však nějak obrovské, takže si jej stihnete prohlédnout během jednoho dne. Když to vezmete hodně ležérně, tak za dva dny maximálně. Otázkou pochopitelně je, zda se budete chtít podívat i k moři. Nedaleké San Cataldo bude v sezóně patrně rovněž příjemné místo, nicméně v tom nemohu sloužit, já tu byl na konci října. Vychytáte-li počasí, pak to bude ideální místo na focení tohoto místa, neboť tu skoro nikdo nebude.
 
Infocentrum v Lecce
 
Infocentrum v Lecce, expoziční čas 1/1748 s, clona F2,2, citlivost ISO 25, ohnisko 29 mm, klikněte pro zvětšení
 
Pokud jde o focení telefonem, nijak zvlášť nelituji toho, že jsem si nevzal fotoaparát. Byla to vcelku zajímavá zkušenost, která ukázala, že telefon může mít výhody, ale i pár nepříjemných nevýhod. Fajn je určitě to, že telefon se vejde do kapsy a netaháte s sebou pár set gramů nebo i více v případě zrcadlovek a CSC. S telefonem jste také podstatně méně nápadní, fotí tím každý a nebudete tolik podezřelí ve srovnání s focením s velkým fotoaparátem. V mém případě s iPhonem SE oceňuji i solidní dynamický rozsah v Lightroomu při focení do HDR RAWů a dobré 4K video (opět lze použít aplikace třetích stran jako ProMovie, které dovolí ovládat expozici i ostření).
 
Každopádně telefon má i nějaké ty nevýhody. Předně je to omezený rozsah zoomu (v mém případě naprosto žádný zoom - digitální nepočítám), dlouhý náběh aplikací třetích stran (oficiální aplikace jsou naopak aktivní velmi rychle), v případě iPhonu je to také naprosto mizerná výdrž baterie při focení. Focení v RAWu nebo točení videa žere baterku jak divé, nicméně spousta jiných telefonů s tímto nemá problém a naopak vydrží více než nejedna zrcadlovka. Dalším omezením je pochopitelně vysoký šum, nicméně moderní telefony toto mnohdy řeší velmi slušnou multiexpozicí. Dnes je velmi moderní i více objektivů na telefonu pro dosažení bokehu, nicméně jen málokdy a málokde to funguje opravdu slušně. To už bych osobně raději uvítal druhý objektiv pro zoom.
 
Máme tedy raději fotit telefonem než kompaktem nebo velkým fotoaparátem? Na toto rozhodně neexistuje univerzální odpověď, záleží totiž na tom, co lidé vlastně chtějí se snímky dělat. Dnes jde především o snadné focení a sdílení, na což je telefon ideální. Na ten jeden megapixel, který bude mít snímek na sociálních sítích, je kvalita obvykle dostatečná, a to mnohdy i za slabšího světla. Lákavé je také to, že má člověk u sebe jedno zařízení na vše a neoperuje s více věcmi. Takže, i když já si budu na příští dovolenou brát minimálně i profi kompakt, přesto rozumím, proč se lidé spokojí jen s telefonem.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.