Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
Diskuze k článku: Fotíme s Koalou: Na koncertě
16.12.2011, Milan Šurkala, návod
Jak ze svého fotoaparátu dostat maximum? Jak vyfotit i s obyčejným kompaktem hezkou fotku? Není to zas tak složité a s naší Koalou vám pomůžeme překonat nástrahy fotografie. V 18. díle se podíváme na focení koncertů s běžnými kompakty.
coulomb (56) | 18.12.201120:52
Lidičky, co se to s vámi stalo? Vždycky tu byla pohoda a porozumění. Koaličky se snaží ty, kteří to potřebují poučit a nás ostatní pobavit. A pokud jde o manuály k aparátům, začátečníkovi nebývají vždy zcela srozumitelné a i ten pokročilý se občas podívá pokud narazí na nějakou funkci, kterou třeba jeho předchozí aparát neměl. Vždyť to celoživotní učení nás taky musí bavit. Jinak přeji všem pěkné svátky a dobré světlo v novém roce.
Odpovědět4  0
Pascall | 18.12.20119:07
článek výborný, pomohl mi. Pořád jsem nemohl dosáhnout dobrých fotek na koncertech, kde se nesmí blýskat ­(a kde se sedí, tudíž nemožno se tlačit dopředu­). Tak tedy budu experimentovat. A toho flamistu už zaražte, je mimo mísu.
Odpovědět4  0
M.M.X | 16.12.201120:18
Njn, dalsi clanok o foteni koncertov a zase s rovnakym predpokladom ze hudobnici na javisku sa v podstate nehybu, resp. nie viac nez bezny clovek pri foteni portretu.
Fotim koncerty uz 4 roky a pod 1­/100 sekundy si ist nedovolim, ISO 1000­-1600 je standard a to mam objektiv s clonou f­/1.4. S casom 1­/60 mozete fotit tak Karla Gotta...

Zaujimalo by ma ako by si autor clanku poradil na podobnom koncerte:

http:­/­/www.youtube.com­/watch?v=ra2d_iRp4l0&feature=related

PS: na pouziti blesku nie je nic zle, ak viete ako ho pouzit. Staci zoslabit vykon, nasadit farebny filter a fotit odrazom o strop a vacsina ludi ani nespozna ze fotografia bola fotena s bleskom.
Odpovědět0  8
kubiii (499) | 16.12.201120:39
To fotíš z publika? Jaké ohnisko máš na tom 1,4 objektivu? Záblesk o strop? V hale??? Na fesťáku??? Člověče prober se, to je článek pro kompaktisty a amatéry, houpe­-li se ti na hrudi VIP visačka, máš úplně jiný možnosti a očekávají se taky jiný výsledky. I na časy 60 a míň se dá vyfotit slušná akční fotka, chce to jen vystihnout pravý okamžik a mít trochu štěstí...
Odpovědět2  0
M.M.X | 16.12.201121:05
50mm f­/1.4 alebo 35mm f­/1.8. Ak fotim z publika tak sa vzdy pretlacim do prvej rady, takze mam v podstate rovnake podmienky ako v photopite. V hale a na festakoch je vacsinou dost svetla na to aby som blesk nepotreboval vobec, ak ho vynimocne potrebujem tak sa da pouzit aj priamo pretoze podium je velke.
Keby som mal zaujem dosahovat vysledky ­"s trochou stesti­", isiel by som do kasina a ne fotografovat :)
Odpovědět0  6
kubiii (499) | 16.12.201121:27
Jj, až bude svět dokonalý, budeme stát všichni v první řadě :­/
.
Já teda kdybych šel fotografovat, tak jdu třeba do studia a ne na koncert. Na koncert jdu hlavně na muziku a focení je něco navíc. Prodírat se do první řady dvacetitisícovým davem je vpravdě zábava, nehledě k tomu, že zvuk tam obvykle stojí za kočku ­- odposlechy jsou pro muzikanty a ne pro lidi. Jak jsi přišel na to, že v hale nebo na fesťáku ­(třeba kolem půlnoci­) je dost světla, je mi záhadou.
.
Já si spíš myslím, žes nám tu chtěl sdělit, že fotíš už čtyři roky, že máš světelný objektiv, a že neposloucháš božského Káju, že? ;)
Odpovědět1  0
M.M.X | 16.12.201121:43
Blind Guardian na Masters of Rock, 1­/200 s, f­/5.6, ISO 1000, fotene o 22:55 v noci:
http:­/­/www.photomusic.cz­/foto­/15301

Chapem ze vacsina ludi chodi na koncerty aby sa zabavili a fotenie je u nich druhorade, len nechapem kto a ako dosiel k zaveru ze prave takito ludia tvoria citatelsku zakladnu digimanie.cz. Bud mi na fotkach zalezi a pre dobry vysledok spravim maximum, alebo mi na nich nezalezi a nezabijam cas na fotoserveroch.
Keby podobny clanok vysiel na novinkach alebo idnes tak nepoviem ani slovo.
Odpovědět0  7
kubiii (499) | 16.12.201122:18
Pěkná fotka Andrého z mé nejoblíbenější kapely, ale se závěry ve druhém odstavci prostě nesouhlasím. Pro mě je koncert s foťákem o kompromisu, přičemž focení mi nesmí ubírat příliš z hudebního zážitku. Po mnoha zkušenostech jsem zjistil, že každý koncert má ­"hluchá místa­", kdy opadne počáteční nadšení a chvilku to trvá, než se show dostane do další fáze, kdy se člověk zase dobije. A to jsou pro mě právě ty pravý chvíle, kdy focením odlehčím znavenému uchu.
.
Koala je série pro fotozačátečníky a digimanii jako takovou chápu jako server pro koníčkáře, takže článek ani pro tebe ani pro mě ­(mě už zkušenosti v tomto směru asi ukázaly, jak ze svého nářadí a pozic docílím relativního maxima­), ale pro ty stovky cvakačů, kterých jsou koncerty dneska plný.
.
P.S. K té fotce mě ještě napadá, že by klidně mohla být ještě lepší, kdyby byla citlivost výrazně menší a čas klidně pod stovku. Bylo by méně šumu a zrovna tato je hodně statická, takže by nehrozila pohybová neostrost. Osobně bych asi taky retušoval ten mikrofon.
Odpovědět1  0
M.M.X | 16.12.201123:46
V tej reportazi bolo 660 fotiek a asi kazda z nich by mohla byt lepsia, lenze keby som ich mal po jednej retusovat tak by boli zverejnene s mesacnym oneskorenim, co pri kazdodennych dotazoch ­"Kedy budu fotky z Masters?­" zial neslo :­)

Btw slovo ­"kompromis­" je pre mna synonymom pre ­"neviem sa rozhodnut medzi dvomi cinnostami takze nespravim poriadne ani jednu­". Ked mam chut sa bavit tak idem dopredu, spravim fotky a ked mam pocit ze mam dost ­(10­-15 publikovatelnych zaberov­) tak dam fotoaparat niekomu inemu a idem si uzivat koncert.
Odpovědět0  8
kubiii (499) | 17.12.201110:13
Mně to přijde jako slušný oximóron ­- horovat proti kompromisům a přitom přiznat, že do světa pouštím fotky rychle třeba i na úkor kvality...
.
Jinak to asi nemá cenu dál rozebírat, článek je o něčem jiným. Já jsem si za sebe k tomuto oboru fotografie cestu našel ku své spokojenosti. Tak, aby to nebyla povinnost, ale zábava, a o to ­- aspoň u mě ­- u focení jde v první řadě. Když se pak snímek povede a líbí se i někomu dalšímu, je to samozřejmě příjemný přesah.
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (6630) | 16.12.201123:30
Fotime s Koalou je serial urceny zacatecnikum, majitelum kompaktu, ultrazoomu a levnejsich zrcadlovek, kteri se chteji s fotoaparatem naucit trochu vice a pochopit nektere zakonitosti. Takovi lide skutecne nebehaji po koncertech po podiu a nejsou vybaveni zrcadlovkami se svetelnymi objektivy, externimi blesky a kdo vi cim jeste. Snad kazdy tu pochopil, ze clanek mluvi o foceni koncertu z davu na velkou vzdalenost nejakym beznym fotoaparatem, ktery si chce domu donest aspon neco trochu jineho nez hnusny vycvak, ktereho je i na Facebooku skoda. Proc jen Vy jako jediny ctenar nechapete cteny text?
Odpovědět7  0
M.M.X | 17.12.20110:30
Second hand zrkadlovka s pevnym 50mm objektivom s clonou f­/1.8 sa da kupit z eBay za 7­-8 tisic, to je menej nez vacsina zlozitejsich kompaktov. Nehovoriac o tom ze vdaka agresivnemu marketingu dnes zacinaju s entry level zrkadlovkami aj 14rocne deti, ktorym by naucne clanky prospeli ovela viac ako niekomu kto sa snazi vyuzivat kompakt na nieco na co nikdy nebol urceny ­(co sa tyka mna, ked nemam moznost vziat na koncert zrkadlovku tak jednoducho nefotim vobec, radsej si uzijem hudbu a nasledne si pozriem fotky od niekoho ineho­)

Ale co je najhlavnejsie, fotenie nie je o technike ale o mentalite. Dobry fotograf sa nelisi od priemerneho technikou ale tym ze je ochotny spravit ten krok navyse ktory je pre priemerneho cloveka prilis nepohodlny, ci uz je to skore ranne vstavanie, fotenie v hnusnom pocasi alebo tlacenie sa v prvom rade na koncerte. Poznam fotografa ktory je schopny vecer vziat stan, vyliezt na horsku luku a tam v ­-20 stupnoch preckat celu noc aby rano vyfotil vychod slnka nad Matternhornom... na svoj Canon 400D v hodnote asi 6000 Kc. A to je to, co robi z cloveka fotografa, nie to, ze si v menu vyberiem jeden zo 150 prednastavenych rezimov, nazoomujem si na 300mm ohnisko a stlacim spust bez toho aby som sa vobec pohol z miesta.
Odpovědět0  10
Milan Šurkala (6630) | 17.12.20111:08
Ne, jak do dubu :­-D Vzdyt o tom to prece neni! Ten clanek neni o tom, jak za 8 tisic nejlepe vyfotit koncert. Uz to konecne pochopte! Koala je urcena pro lidi, kteri se chteji ve foceni naucit neco noveho. Nekteri maji kompakt za 1500, nekteri maji zrcadlovku za 15 tisic. To mam clanek zacit a skoncit tim ­"At mate cokoli, bezte si koupit Canona a 50mm F1,8 objektiv­". A v dilu o makru, bezte si koupit Canona a ktomu MP­-E, jinak to nema smysl? Myslite, ze se kazdemu chce tahat zrcadlovku na koncert? Nekdo si proste chce k hudebnimu zazitku vyfotit par fotek a chce, aby to aspon trochu vypadalo. Koala neni urcena pro profesionalni foceni! Ma to byt vstup do fotografickeho sveta, at je technika jakakoli.
Abyste to snad uz konecne pochopil. Clanky s Koalou nejsou o tom zvolit adekvatni ­"hardware­" a pak se naucit s tim fotit, ale vytvorit s tim, co mam ­(at uz je to fotomobil nebo zrcadlovka­), pokud mozno lepsi snimky nez doposud. Koupe jineho fotoaparatu je proste hovadina! Clanek je o tom, jak s danym fotoaparatem vylepsit sve fotograficke schopnosti.
To, ze Vy radeji bez zrcadlovky na koncertu nefotite, je tu skutecne vsem jedno :­-­) Nekteri totiz nepohrdnou i foceni kompaktem. A nekteri by i radi meli trochu lepsi fotky ­(ale to neznamena, ze musi mit profi kvalitu­). A tem je urcen tento clanek. Nesudte podle sebe ostatni. Kazdy neni Vy! Kazdy taky nema pristup k podiu.
Odpovědět11  0
M.M.X | 17.12.20113:01
" nekteri by i radi meli trochu lepsi fotky ­(ale to neznamena, ze musi mit profi kvalitu­)­"
Mne to skor pripada ako ­"niektori by aj radi mali trochu lepsie fotky ale to neznamena ze pre to su ochotni nieco spravit ­(okrem zmeny nastaveni fotaku, kedze to je v podstate jedine, comu sa clanok venuje­)­"

Btw: ­"Ak vase fotky nie su dost dobre, neboli ste dostatocne blizko­" ­- Robert Capa, Magnum Photos ;­)
Ako dokonaly priklad mozem pouzit fotku v clanku pod ktorou je popis ­"Se zrcadlovkovým APS­-C čipem a objektivem se světelností F2,0 je ta práce ale pochopitelně úplně o něčem jiném­" ­- podla mna je ta fotka uplne o nicom pretoze jedine co na nej je vidiet je ze kdesi vo vzdialenosti xy metrov na druhom konci miestnosti ktosi hra na hudobne nastroje ­- inak povedane taku fotku by dokazala spravit aj CCTV kamera. O technike to teda, ako vidite, nie je, a vlastnictvo fotoaparatu, akokolvek draheho, z cloveka automaticky fotografa nerobi.

A co sa tyka nakupu techniky; kazdy normalny clovek si predsa najprv rozmysli co by chcel fotit a potom nakupuje, a prave pri nakupe by taketo clanky mohli ludom najviac pomoct ­(na rady, ako pouzivat to, co maju, je taka mala knizka nazvana ­"uzivatelsky manual­")
Pri tomto obratenom mysleni sa tu asi nabuduce dockame clanku ako fotit wildlife s 24mm tilt­-shift objektivom :)
Odpovědět0  10
Iudex (1059) | 17.12.20119:34
Ako už písal Milan, nepochopil si nič. Zhola nič. Lebo kto nechce počúvať, nepočuje a kto nechce vidieť, nevidí. Vanitas vanitatum.
Odpovědět2  0
Milan Šurkala (6630) | 17.12.201111:21
>>>Pri tomto obratenom mysleni sa tu asi nabuduce dockame clanku ako fotit wildlife s 24mm tilt?­-shift objektivom :­)
Vy jste fakt pripad :­-D Tyto clanky jsou urceny lidem, kteri treba dostanou bezny kompakt pod vanocnim stromeckem a pak se z neho snazi neco vytriskat ­(nebo proste maji par korun na fotak a nemohou si dovolit vice­). Proto nechapu ­"kazdy normalny clovek si predsa najprv rozmysli co by chcel fotit a potom nakupuje­", o cem to tu proboha melete? Co tohleto ma spolecneho s clankem?

Mam dulezitejsi veci na praci, nez Vam jako malemu decku vysvetlovat, co pochopi kazdy i podprumerne inteligentni dospely clovek. Timto diskuzi na toto tema z me strany koncim, protoze kdo nechape vyznam ceske vety, tomu se nikdy nic nevysvetli ­(jakym jazykem vubec mluvite?­) a jdu radeji pripravovat clanky, ktere na rozdil od Vas pochopi tisice jinych lidi. Sbohem
Odpovědět1  0
George53029 | 18.12.201119:19
Vy jste dobrý blázen. TAk...

1­)... první melete že ­"Ale co je najhlavnejsie, fotenie nie je o technike ale o mentalite. Dobry fotograf sa nelisi od priemerneho technikou ale tym ze je ochotny spravit ten krok­"

A pak vychvalujete, že zdrcadlovka je ­"jediné­" řešení, nikoliv kompakt. Takže je to přeci je o technice:­)­) Spravný krok kompaktem tedy nestačí :D Jste primitiv, jelikož nechápete, že focení je také o technice. KAždý nefotí jen koncerty. Různí lidé potřebují různou techniku pro různé účely. Studiové focení vč. příslušenství, focení pod vodou. Někdy je důležité, že přístroj má nízký šum při ISO 3200, jindy, že je voděodolný. Nekecejte tu tady lacinné nesmysly, že na technice nezáleží.
Jst eu mne primitiv... chápete focení jen jako ze svého pohledu, což je omezené!
Odpovědět2  0
M.M.X | 18.12.201119:45
1. Samozrejme ze na fotenie koncertu, tak ako cohokolvek ineho, je potrebne mat dostacujucu techniku. Tak ako nepojdem s Fabiou 1.2 HTP pretekat na Nurburgring, tak nepojdem s mydlovou krabickou za 2000 Kc fotit koncert.
Na druhej strane ak dam 10 ludom rovnaky fotoaparat ­(napriklad Nikon D3s­), myslite ze vsetci dokazu nafotit rovnako dobre fotky? Dost pochybujem. A preto ma neprijemne prekvapilo ze v clanku nie je v podstate nic o samotnom foteni, len par rad ako nastavit fotoaparat ­(co si moze kazdy precitat aj v manuale­).

2. Clanok je o foteni koncertov tak preco by malo mna, autora alebo kohokolvek ineho zaujimat, co ludia potrebuju pre fotenie v studiu alebo pod vodou? Ked niekto cita clanok o foteni koncertov tak asi chce vediet ako fotit koncert, nie ryby. To ako keby som robil recenziu na Ferrari a povedal ze ma maly kufor pretoze niekto by v tom mohol chciet cestovat na dovolenku do Chorvatska.

3. ­"chápete focení jen jako ze svého pohledu, což je omezené­"
Chapem clanok o foteni koncertov z pohladu cloveka ktory foti koncerty, sodoma gomora, to je fakt strasna obmedzenost :D
Odpovědět0  5
George53029 | 18.12.201123:17
1­)
Tak je to technice nebo není? :D Svým příspěvkem na který jsem reagoval jste nám chtěl sděli, že technikou to není, ale je to správným krokem, čekáním a ra třeba i ranním vstáváním. Já tvrdím, že to nestačí v jiných oborech a je zapotřebí dobrá technika ­(DSLR, objektiv atd.­)

2­)
Zajímat by vás to mělo, jelikož vaše tvrzení ­"Ale co je najhlavnejsie, fotenie nie je o technike ale o mentalite.­" je podáno jako všeobecné, nikoliv jen o vztahu k tématu! Proto reaguji taky všeobecně. Nepleťte si pojmy s Ferrari. Právě jste byl Vy, kdo řekl, že ­"Ferrari má malý kufr na cestu do Chorvatska a odsoudil ho­", jelikož jste zavrhl malý kompakt versus DSLR. A vždy budou lidé, kteří jej upřednostní přred velkou DSLR a to i v případe koncertu!

3­)
Vy článek právě nechápete ve vztahu pouze ke koncertu. Přečtete si své diskuze a jejich rozsáhlost nad běžný rámec. Už jen to, že článek je o focení kompoakty a vy stále točíte o DSLR: Takže jste to vy, kdo nechápe článek o focení koncertů kompaktem pro amatéry a cpete zde myšlenky o focení s DSLR pro pokročilé fotografy! To je omezené, stejně jako vaše filozofie o potencilních uživatelích kompaktů.

Více času nemám pro vás. Tečka. x
Odpovědět3  0
M.M.X | 19.12.20111:07
1. Zla technika vas moze obmedzovat, ale dobra technika vas automaticky nezlepsi ­(aj ked clanok tak trochu podsuva opak­)

2. Moje tvrdenie reagovalo na styl, akym je pisany clanok. Clanok by, aspon podla nadpisu, mal byt o tom, ako fotit koncert. Namiesto toho je to ale 16 odstavcov najroznejsich ciselnych udajov a na konci v tom poslednom je veta:
"Zde už se nesmíte spoléhat na světelné efekty, ale opravdu vystihnout ty nejsprávnější okamžiky, což není vždy jednoduché­"
Jasne ze to nie je vzdy jednoduche, preto som cakal ze clanok bude prave o tom, ako vystihnut tie najspravnejsie okamziky, nie o tom, ako si nastavit fotoaparat. Technika a jej nastavenie je kazdeho osobna vec a kazdy by mal poznat svoje moznosti a limity, naopak dobre strategicke rady tykajuce sa samotneho koncertu moze ocenit uplne kazdy bez ohladu na vybavenie.

3. Klasicky nespravny predpoklad ­"majitel kompaktu = amater, majitel DSLR = pokrocily­/profesional­". Je kopa fotografov ktori vedia fotit zaujimavo aj s kompaktom ­(nakoniec sam som tu ukazoval fotky ktore by technicky zvladol aj kompakt, mozem pridat este jednu: http:­/­/www.photomusic.cz­/foto­/90121 1­/200s, f­/1.4, ISO 280, fotene z davu ludi ­(prvy rad­)­) a naopak je kopa majitelov DSLR ktori su uplne neschopni. Zial, tomu, co ich skutocne rozdeluje, sa clanok vobec nevenoval.
Odpovědět0  3
Milan Šurkala (6630) | 16.12.201120:53
Uz vidim jak na kompaktu za 5000 kc zeslabujete vykon blesku, ktery na ­"plne koule­" nedosviti ani ctyri metry a snimate z metru dvaceti :­-­) Uz vidim jak na kompaktu fotite s bleskem odrazenym o strop :­-­) Cetl jste vubec ten clanek? :­-D
Odpovědět2  0
M.M.X | 16.12.201121:25
Clanok som cital cely s nadejou ze sa naucim nieco nove, po docitani mam pocit ze keby som uvedene rady aplikoval tak pokazim aj to co robim dobre :­)

Odpovědět0  8
Karel Polívka (240) | 17.12.20112:16
Tak a teď si přečtěte i něco o svém dosavadním působení v této diskuzi: http:­/­/cs.wikipedia.org­/wiki­/Troll_­(internet­)

Pro ostatní ­(Milane :­-­)­) ­- pls, nekrmte trolly, ať není v diskuzích balast. Zejména u Koaly, kterou čtou typicky začátečníci, by to byla velká škoda.
Odpovědět5  0
budo (5) | 28.12.201121:59
@M.M.X. ­- tak si to teda shrneme. Seš asociální debil, kterej sem přišel prudit a machrovat. Máš hovno co na práci, jinak bys nevěnoval desítky minut psaní svých přitroublých namachrovaných provokativních povýšených poznámek ­(příspěvkem se ty plky nazvat nedají­). Vyřeš si svůj osobní život a svoje komplexy méněcennosti. Bude to pro všechny líp investovanej čas, než když tady budeš dál otravovat vzduch. Jestli si potřebuješ dokazovat svoje kvality, běž to dělat tam, kde je k tomu vyhrazený prostor, čas a disciplína. Zpravidla se držím netikety, ty jsi ale vyjímka potvrzující pravidlo ­"na hrubý pytel hrubá záplata­" a takto přímou reakci si můžu dovolit proto, že tu nejsem nijak osobně zainteresován a jako náhodný čitatel článku a diskuse pod ním hodnotím tvé vystupování tady výše zmíněným komentářem plně vystihujícím pravou podstatu tvého reptání zde.
Odpovědět3  0
Rnx (26) | 16.12.201113:46
Ma tak napadlo, ze:
- Sa netreba bat ist blizsie k podiu! Niekedy sa to neda, alebo je to dost ­"o hubu­", ale takto vydretu fotku si budete vazit viac. A hlavne si ju pamatat.
- Sa netreba bat ist blizsie k podiu HLAVNE kvoli tomu, ze je tam z pravidla viac svetla a viac moznosti na kompoziciu. Pochopitelne je vidiet aj viac zaujimavych detailov.
- a ked uz nie blizsie, pomaha aj menit vasu polohu vzhladom na podium z lava do prava ­(a vice versa­) a kludne i viac dozadu. Taky album na FB sa bude omnoho prijemnejsie prezerat, ak bude scena ­(i ked stale rovnaka­) fotena vzdy z ineho uhlu.
- blesk ANO, niektore kompatky s nim proste fotia lepsie ­- ale pozor! Pri foteni dymu z blizka budu fotky nanic. Pozor na rozne odlesky ­(rosa, dazd, sneh­), ktore na otvorenych scenach byvaju caste, hlavne ich na pididisplejoch kompaktov zprvu nevidiet.
- blesk NIE ­- vseobecne pravidlo je nepouzivat na koncertoch blesk!!! Jeden dovod z mnoha, takto blikat na ucinkujucich na podiu je pre nich niekedy krajne neprijemne.

A hlavne, nezabudnite, kvoli comu ste na koncert prisli. Ak urobit dobru fotku, pripadne i cely album, z koncertu nebudete mat vela. Ak sa ale chcete bavit, nechajte aparaty radsej doma. V dnesnej dobe na taketo momentky postaci i mobil.
Odpovědět0  0
kubiii (499) | 16.12.201111:52
Já na koncerty na NX10 nasazuju setové tele. Světelnost sice není nic moc, ale pro koncerty, na které většinou chodím, je delší ohnisko nutnost. Až k pódiu se nedostanu a ani tam nechci. Fotím na manuál, čas 30 ­- 60, iso 400+ ­- ale jak bylo v článku zmíněno, alfou i omegou je nasvícení scény. Pokud je scéna tmavá ­(a jsou takové koncerty, kde intenzivnější světlo prostě není­), nepomůže nic. U těch dostatečně nasvícených zkouším kratší časy a vystihnout moment kdy se scéna osvětlí. Trochu si člověk může pomoci při následném zpracování fotek v PC ­(doostření, WB, různé efekty, rovnání a samozřejmě ořezy, se kterými a priori počítám ­- kompo jen rámcové­).

A jak bylo také správně zmíněno, koncert si jdu v první řadě užít, takže je dobré trávit většinu času poslechem, případně zpíváním, hrozením apod.­) a focení je už jen taková třešnička na dortu. ;­) ­\m­/

http:­/­/kkoncerty.rajce.idnes.cz­/ ­- tady mám pár svých pokusů s NX, ta starší alba jsou málo probraná, málo upravovaná a už se mi do toho nechce. Helloweeni z MOR se už myslím povedli líp a snad už jsem o něco zkušenější...
Odpovědět0  0
Iudex (1059) | 16.12.201112:17
Presne som predpokladal, že Ty ako známy koncertný fotograf ;­-­) sa na túto tému chytíš. :­-­)
Ja som si od Ježiška ­(manželky­) vypýtal na Vianoce tele 55­-300, ale chyba lávky: po objednaní oznámili, že tovar nie je a do Vianoc nebude. Takže koncerty sú pre mňa pasé.
Odpovědět0  0
kubiii (499) | 16.12.201112:52
"Známý koncertní fotograf­" ­- to je hezký, to si dám do podpisu a ještě přidám: ­"Vážení interpreti, ani se mě nepokoušejte najmout ­- nemáte na to!!! Jsem uveden v tolika katalozích, že se vám z toho zamotá hlava!­" :D
.
No a po Vánocích se sklady jistě zase brzo naplní a všechno bude ;)
Odpovědět0  0
Iudex (1059) | 16.12.201113:57
A nazveš sa FotoKubiii. ;­-­)
Nie, nebude, bol vybratý alternatívny darček. :­-­(
Odpovědět0  0
coulomb (56) | 16.12.201110:16
Protože vnučka chodila na taneční konzervatoř a ta pořádala jednou za rok koncert pro veřejnost, kde jsme mohli fotit, postupně jsem se „vyučil“ jak na to. Nastavil jsem ISO 200 a pevný čas 1­/50. To ještě při pomalejších pohybech není mázlé. Pro tanečky se mi osvědčilo seriové snímání několika snímků. Vycházel jsem z předpokladu, že rozmazané v počítači nespravím, ale s expozicí se dá přece jen trochu pracovat. Takto se mi podařilo vnučku vyfoti docela dobře. Na výstavu by to nebylo, ale jako dokument do jejího archivu to stačí.
Odpovědět2  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.