Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
9.9.2011, Milan Šurkala, návod
Jak ze svého fotoaparátu dostat maximum? Jak vyfotit i s obyčejným kompaktem hezkou fotku? Není to zas tak složité a s naší Koalou vám pomůžeme překonat nástrahy fotografie. V 11. díle se naučíme fotit panoramata i s přístroji, které to neumí.
IvoryTower (12) | 22.9.20110:37
S panoramatem se dají dělat úžasné věci. Jednou jsme tak omylem ­"naklonovali­" nějakou babičku, která procházela prázdnou ­- aspoň jsme si to do té doby mysleli ­- návsí. Zjistili jsme to až doma na složeném snímku. Prostě než jsme přestavili aparát na druhý záběr, nenápadná babička se došourala až do něj. :­-)
Odpovědět0  0
coulomb (56) | 22.9.201111:16
To mohlo být zajímavé. A co jste s tím udělali? Vymazali jste ji na ostatních snímcích klonovacím razítkem, nebo nějak jinak?
Odpovědět0  0
IvoryTower (12) | 23.9.201113:51
Vymazat by ji jistě šlo, ale nás to tak rozesmálo, že jsme se rozhodli ji tam nechat*. Ona koneckonců nebyla tak nápadná, aby to výsledný dojem nějak rušilo. Navíc stihla změnit pozici ­- na levé třetině složeného panoramatu je vidět z profilu, v té prostřední je víc natočená obličejem ­(do pravé už to naštěstí nestihla­). Prostě to vypadá, jako by s odstupem šla za sebou dvojčata ­- jedno sotva přešlo silnici, druhé už míří podél domů někam jinam.

*Možná i z vděčnosti, díky ní nás napadlo, že se panoramatem dá ­"klonovat­" i záměrně ­(také jsme to později úspěšně zkusili­).
Odpovědět0  0
Level5 (1) | 10.9.20117:53
Mě se nejvíce osvědčila funkce Automerge ve Photoshopu. Nahážu tam zdrojové fotky pro panorama, PS to za mě všechno udělá a já už si pak jen douprávím co potřebuji. Je to vyzkoušeno ve verzi CS5, jak to funguje v jiných verzích nevím.
Odpovědět0  0
watchtower | 16.9.201114:45
Taky jej používám, nejčastěji s volbou ­"Změnit polohu­", ovšem s větším počtem fotek dochází k úskokům. Tedy při 5 a více fotkách je takřka 100% jistota že někde nějaká lokálně uskočí ­(dochází k místním výmazům a softwarovým retuším­). Anebo je­-li na panoramatu táhlá zatáčka tak ji třeba poněkud zalomí. Nemluvě o tom jestli je krajina zadrátovaná vedením. Většinou je nefotím ze stativu, ale snažím se pomocnými čarami držet rovinu a překrývat min. 1­/3 s předchozím snímkem, při konstantním čase i cloně. Takže spokojenost ne zrovna dostatečná. Dělám někde chybu? Ve stativu, či jiném kritériu? Díky
Odpovědět0  0
Ganec (869) | 9.9.201110:34
Moj PEN tiez nedokaze spravit panoramu vo fotaku, ale aj tak ma rezim panorama ­(predpokladam ze tento rezim ma vacsina fotakov­). Urobi len to, ze uzamkne expoziciu a po nastaveni orientacie, smeru fotenia a nacvakani zaberov to potom dokaze v dodanom softwari spojit ­(inak nie­).

PS: tento mod som ­"objavil­" asi len pred mesiacom ­(a to mam fotak uz skoro 2 roky­) kedy som si ho vyskusal a nelutujem. Je to velmi napomocne ­(pohodlne­), takze ho urcite v buducnosti budem pouzivat...
Odpovědět0  2
coulomb (56) | 9.9.20119:18
S dnes už obstarším, ale mi stále vyhovujícím Panasonic Lumixem DMC FZ 20 jsem dostal CD s programem Arcsoft Panorama Makerem. Umí skládat panoramata horizontálně, vertikálně i kombinovaně. Naučil jsem se s ním pracovat a mým potřebám stačí. Také Zoner Photo Studio 13 panoramata umí. Zatím jsem to nezkoušel. Přeji Koaličce dobré světlo a budu se těšit na další článek. Pěkný víkend všem.
Odpovědět0  0
Petr_H (1) | 9.9.20118:09
Milá Koalo,
díky za další zajímavý článek. Na vačnatce jsi dost šikovná. Chtěl bych se tě ještě zeptat na něco ohledně šumu a rozlišení. Řekněme, že díky nedostatku světla musím fotit na vyšší ISO, z čehož mi vyleze trochu víc zašuměná fotka. Co se stane, když při tomtéž ISO nastavím focení s nižším rozlišení, třeba polovičním? Bude foťák brát jednoduše hodnoty z každého druhého pixelu a šum bude teda stejný, nebo vždy světlo ze dvou sousedních pixelů sečte a dostanu trochu méně zašuměný, i když menší snímek?
Díky a hezký den.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1041) | 9.9.20118:16
Většina foťáků udělá normální fotku a pak ji resampluje ­- elektronicky zmenší. Panasonicy dokonce udělají jen výřez a nazvou to inteligentním zoomem. To, co popisujete, tedy pixel binning, umí použít řada Fujifilm EXR, nebo to používají kompakty pro naprosto nejvyšší ISO, které zvládnou ­(takže je to stejně k ničemu­).
Zmenšená fotka má trochu menší šum, to ano, ale je lépe si ji inteligentně zmenšit a jemně doostřit na PC než tupě automaticky ve foťáku.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 9.9.20118:18
Fotoaparat foti v plnem rozliseni, i kdyz se nastavi rozliseni nizsi ­(vetsinou, nekdy jsou k dispozici vysokocitlivostni rezimy, ktere scitaji sousedni pixely uz na cipu­), teprve pak rozliseni snizi. To znamena, ze se foti s vyssim sumem, ale zmenseni rozliseni ten sum trosku zamaskuje. Pokud by cip mel nativne toto mensi rozliseni, byl by sum jeste nizsi.
Odpovědět0  0
MihalMihal | 9.9.20117:04
Tohle by mě nenapadlo a přitom je to tak snadné!
Mimochodem zdá se mi, že ­"inteligentní panorama­" které produkuje můj HX5 je kvalitativně horší ­(mnohem menší rozlišení­) než skládání fotografií. Takže asi používá tu horší metodu ­- v tom případě musím říct, že je opravdu O DOST horší.
A když už jsme v tom ­- existuje nějaký DOPORUČITELNÝ free­/opensource jednoúčelový nástroj, který by dokázal fotografie automaticky spojovat a poradil si i s tím, že člověk občas foťákem nechtíc pootočí nebo jej při posunu mírně rozhodí výškově... atd.
Je mi jasné, že fajnšmekři budou prosazovat Photoshop, ale to mi přijde jako overkill pro někoho jako jsem já ­(cvakač s kompaktem­).
Odpovědět0  1
Doom (128) | 9.9.20117:51
z volně dostupných programů je použitelný třebas Windows Live fotogalerie nebo Microsoft ICE ­- nedávno tu byl článek https:­/­/www.digimanie.cz­/panoramaticka­-fotografie­-snadno­-a­-rychle­/3441 a v jeho diskuzi se programy taky řešily
Odpovědět0  0
Phoenixcqcq (61) | 9.9.201110:17
Vyzkoušel jsem celou řadu programů na panorama.Nicméně, osvedčily se mi jen dva. Autopano Pro a Hugin. Všechny ostatní programy vytvářely buď velké zkreslení nebo nejrůznější duchy­). Hugin má navíc výhodu, že je zdarma. Nicméně při tvorbě panoramat je potřeba dát si pozor na pohybující se předměty. Například se mi stalo, že jsem si nevšiml plavce a ten měl na výsledném snímku 3 nohy :­) Samozřejmě pak není problém jednu nohu eliminovat např. ji zmíněným Photoshopem, ale i tak je lépe se pohyblivým předmětům u panorámat zcela vyhnout, nebo je ve snímku umístit do prostřední třetiny ­(tj. do míst které nebude překryto sousedním snímkem­).
Odpovědět0  0
Ganec (869) | 9.9.201110:28
pokial viem, tak ­"duchovia­" sa daju pri panorame eliminovat .. ma by to aj hugin dokazat ­(uz som sa s nim dlho s nastaveniami nehral­) .. len to treba niekde nastavit
Odpovědět0  2
Phoenixcqcq (61) | 10.9.201110:54
Ano nastavit jde spousta věcí. Nicméně nic není dokonalé a vždy je lépe se pohybu vyhnout. Pokud jde o ty programy, tak Hugin i Auopano Pro mě jako jediné dokázaly přesvědčit o kvalitě spasování snímků. A to i čistě automaticky bez jakéhokoliv dodatečného nastavování. Někdy je třeba vytvořit kontrolní body, většinou pokud dojde k nedostatečnémů překrytí ­(jak je zmíněno v článku ­- cca třetina je ideální­).
Odpovědět0  0
lt | 9.9.201111:14
Pouzivam hugin, super soft opensource.
Odpovědět0  0
Germoe (82) | 9.9.201111:15
Mně se osvědčil tenhle projekt http:­/­/www.cs.bath.ac.uk­/brown­/autostitch­/autostitch.html#autostitch
Nevadí mu ani posun fotek, různé ohnisko, ani různá expozice ­(samozřejmě v rozumných mezí ­- ale stačí fotit normálně z ruky, exponovat různé části s odlišným nastavením, aby nebyly přepaly­/ černá místa­). Jen je občas potřeba vypnout to automatické vyrovnávání výsledků.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.