Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
17.3.2022, Milan Šurkala, aktualita
Profesionální kanadský fotograf Lee Zavitz je i youtuberem a před několika dny zveřejnil video, kde srovnal výsledky full frame fotoaparátu Sony A7 IV a nového smartphonu Samsung Galaxy S22 Ultra. Telefon byl příjemným překvapením.
Taffey (4) | 8.5.202210:22
Fotím mobilem rád, když jsem na výletě. Ale pokud jedu na dovolenou, třeba jako loni na Madeiru, a hodlám tisknout A3 kalendáře případně metrové fotky, fotím zásadně svou Sony A7 rii, k tomu 14­/1,8 a 70­-200­/4 a to je úplně něco jiného. O portrétování, zátiší nebo přírody s velkými dynamickými rozsahy nemluvě. Jak tady už kdosi psal, na A2 je rozdíl mezi kvalitním fotomobilem a uvedeným vercajkem opravdu drtivý, je to poznat i na A4, o tom nemá smyslu se přít. O skutečné práci s DOF, kontrole expozice a plně nebo poloautomatické kontrole všeho možného taky ne. Pokud někdo fotí pro monitor, TV nebo dokonce jen pro sociální sítě, ať si fotí třeba přes dno pivní flašky. Sice mě taky zaráží, kam vývoj fotomobilů došel, ale ke kvalitě APSc nebo dokonce FF nejsou furt ani na dostřel. Autor porovnání je taky youtuber, což taky ledasco signalizuje. A to nemluvím o tom, že u mobilu nemám plně pod kontrolou proces. Pokud za mě má finiš udělat jakýsi procesor, tak to chci jen u nezávazného focení.
Odpovědět0  0
axicom (37) | 22.3.202210:18
Nevím jak S22 ultra, ale tolik vychvalovaný S21 ultra produkoval otřesné fotky, koupil jsem ho jako zálohu když nemám sebou bezzrcadlo. Fotky bez detailu a neostré, pochybuji že S22 bude na tom lépe, pouhý marketing!
Odpovědět1  0
Tony V (1) | 19.3.202217:45
Čtyři měsíce používám mobil Samsung Galaxy S21 Ultra. Mohu potvrdit vynikající kvalitu snímků ze všech fotoaparátů. Zde výrobce odvedl skutečně dobrou práci a zpracování snímků v mobilu jim dává kvalitu, srovnatelnou s fotopřístroji. Celková filozofie mobilu má ale do srovnání s fotoaparátem daleko. Cílí na uživatele, kteří si chtějí s mobilem hrát, ne jej používat k práci. Předpokládám, že nejinak tomu bude i u modelu S22 Ultra.
Pro fotografování je možno zvolit režim PRO. Zde lze nastavit parametry fotografování i ukládání do RAWu. Proč ale nefunguje pro dva objektivy s delšími ohnisky jsem nepochopil. Ty se pro vážnější práci nepoužívají?
Mobil často rozhoduje za fotografujícího a na některá nastavení je potřeba si dát velký pozor. Stalo se mi, že při volbě zaostření na určité místo přepnul mobil na uložení ve formátu GIF v rozlišení 640×480 bodů.
Samostatnou kapitolou je propojení mobilu s PC se systémem Win10. I mobily za desetkrát menší cenu dovedou při spojení kabelem USB zobrazit mobil jako další disk a se soubory pracovat jednoduše tak, jak je v počítačovém světě už několik desetiletí zvykem. Zde je místo toho aplikace ­"Odkaz na Windows­" a v PC program ­"Váš telefon­". Práce pak připomíná počítačovou hru vyšší úrovně. Přenos funguje jen při splnění mnoha zdánlivě nepotřebných nastavení a pouze za určitých konstelací dalších programů. Stalo se i to, že systém ohlásil úspěšný přenos, ale soubory na požadovaném místě nebyly.
Mobily mohou nahradit fotoaparáty. Jsou malé, lehké a hlavně vždy po ruce. Jen by vývojáři museli do softwaru dát i možnost, aby mobil nedělal to, co chce on, ale to, co chce a potřebuje uživatel.
Odpovědět7  0
busy (4706) | 20.3.202211:21
To je dalsi dovod, preco si vyberam iba take mobily, ktore maju MicroSD kartu. Vtedy mi je uplne jedno, aky exoticky ci proprietarny sposob kopirovania suborov si vyrobca vymysli, ja proste vytiahnem kartu z mobilu, strcim do citacky a subory si zosynchronizujem cez standartne bezproblemove a rokmi osvedcene USB mass, ktore spolahlivo funguje uz od cias Win98.
Odpovědět0  0
Choakinek (4687) | 20.3.202213:33
"Mobily mohou nahradit fotoaparáty.­"

Zcela nemohou. Technicky to se současnými technologiemi není možné. Jistí majitelé foťáků jsou prostě zvyklí na kvalitu výstupu a vlastnosti, jaké jim může dát pouze fotoaparát, telefon nikoliv.

A v určitých segmentech foto trhu se to přeci už dávno stalo, tam už telefony vyhrály dávno.

Čím to je, že S21 má propojení s PC řešené zrovna takto? Absencí slotu na paměťovou kartu? Čili že má jen interní paměť? Nebo že je typu ­"UFS­"?
Odpovědět2  0
busy (4706) | 21.3.20229:28
"Zcela nemohou. Technicky to se současnými technologiemi není možné­"

Zalezi, co pozadujeme. Napriklad take Samsungy Galaxy Camera Zoom alebo S4 Zoom dokazu plne nahradit mnoho vreckovych utrazoomov. Je pravda, ze praca s poctivym fotoaparatom byva v praxi ovela rychlejsia ­(zapnutie, nastavenie, zaostrenie, oneskorenie spuste...­) ale to je skor problem konkretneho navrhu a softweru, nie technologii ako takych.
Odpovědět0  1
LeHydrak (102) | 21.3.202220:40
Ano, kompaktní ultrazoomy už mobily ve většině případů nahradily, ale třeba takovou APS­-C ­/ Full Frame ­(bez­)zrcadlovku s možností nasazení objektivu 50mm f­/1.2 či 70­-200mm f­/2.8, solidním hledáčkem, pořádným gripem a dostatečným množstvím ovládacíh prvků ­(rollerů, tlačítek,...­) asi jen tak nenahradí. :­-­)
Odpovědět2  0
Puppy8 (858) | 21.3.20229:09
Nemusí se spíš někde něco nastavit, aby se to přes USB tvářilo jako normální disk? Většina softwarových produktů je ve výchozím nastavení nepoužitelná :­-­)

Windows aplikace Your Phone je určena k nečemu trochu jinému, můžete přijímat SMS zprávy, hovory a v případě Samsungu dokonce vzdáleně spouštět aplikace jakoby přes Remote Desktop. Umí sice i snadno přenášet fotografie, ale to je omezené a není to náhrada přenosu přes USB.

Přenos a propojení funguje naprosto bez problémů ­(Windows 10, Nokia 7 Plus, Microsoft Launcher­).
Odpovědět0  0
monikash (81) | 21.3.20229:17
Při propojení přes USB se musí rozrolovat nabídka co se má stát a ne to nechat jen na Nabíjení. A taky by měl být mobil odemknutý Pro vývojáře a povolen přenos přes USB.
Já používám MyPhoneExplorer a stahuji fotky z mobilu přes wifi do noťasu.
Přes drát se mi občas stane, že se mi fotky přesunou automaticky do AppDataRoamingMyPhone... místo na požadovanou složku.
Odpovědět2  0
Pavel Matějka (1042) | 22.3.20227:15
Vývojářský režim není k přenosu dat zapotřebí. Ten musíte mít pro použití adb ­(fajn věc, umožní vytlouci z mobilu bloatware­). S přepnutím na Připojení k PC máte naprostou pravdu.

Androidí mobily běžně neumějí připojení mass storage, používají protokol MTP. V Průzkumníku je pak nevidíte jako další disk, ale jako připojené zařízení. V Total Commanderu pak musíte jít na Tento počítač, což je malinko alchymie ­- musíte si v Konfigurace ­/ Možnosti ­/ Zobrazení zapnout ­"Zobrazovat nadřazenou složku O úroveň výš i v kořenové složce­" a jít z disku nahoru. Samozřejmě si pak můžete Tento počítač přidat k oblíbeným a zobrazení si zase vypnout. Někteří jiní dvoupaneloví správci souborů umějí jít na Tento počítač přímo.
Odpovědět0  0
malmek (1) | 2.4.202222:16
Samsung vydal aplikaci Expert Raw, která funguje se všemi objektivy a můžete fotit do RAW. Aplikaci najdete v Galaxy Store nebo v apkmirror.com ­(sideload­)
https:­/­/galaxystore.samsung.com­/prepost­/000005977497?langCd=cs
Odpovědět0  0
Hirogen (769) | 19.3.202210:59
Pozor, netvrdím, že S22PRO fotí špatně.
Skutečný fotograf by ale nesrovnával na displeji zařízení, neboť moc dobře ví, že nejdůležitější je finální výstup ­(plakát, kalendář, fotka v albu a podobně­)
Pokud toto neudělal, nelze jej považovat za fotografa :­-)
Odpovědět5  0
Choakinek (4687) | 19.3.202213:08
Tak já bych řekl, že u formátu A2 už ten rozdíl bude fatální :­-­). U A4 a A3 to bude jistě také vidět, ale dost bude záležet na scéně a asi to bude vidět jen pro člověka s trénovaným zrakem.
Odpovědět1  0
Choakinek (4687) | 18.3.20220:33
Taková srovnání podle mě celou problematiku zbytečně zesměšňují.

Je to něco podobného, jako bych tempomat u auta nastavil řekněme na 120 km­/h a šel srovnávat základní model např. Škodovky s Ferrari. Akceleraci automobilu bych nehodnotil.

Mně video dalo ke srovnání cca 0,75 Mpx snímky, majitel 4K monitoru srovnává cca 3 Mpx snímky. Sony A7 IV má 33 Mpx, Galaxy S22 Ultra má 12 Mpx.

A i tak je telefon čas od času poražen, zejména hloubkou ostrosti podle JEHO představ, kde celá postava je obvykle jen v jedné rovině zaostření a dokonce to nerozmaže některé objekty v pozadí, protože to usoudí, že nejsou součástí pozadí ­(čas 3:48­).

No a když nakonec dojde na lámání chleba ­(čas 7:20­), tak snad ani nemá smysl cokoliv dalšího dodávat.
Odpovědět5  0
Milan Šurkala (6625) | 21.3.202213:11
"Je to něco podobného, jako bych tempomat u auta nastavil řekněme na 120 km​­/h a šel srovnávat základní model např. Škodovky s Ferrari.­"

No já nevím člověče, ale třeba ty požadavky na DR mi tam přijdou být dost brutální. Tohle opravdu nejsou jednoduché scény, které by šlo přirovnat k ustálené jízdě 120 km­/h.

"Mně video dalo ke srovnání cca 0,75 Mpx snímky, majitel 4K monitoru srovnává cca 3 Mpx snímky. ­"

To ale není chybou srovnání, že ty to sleduješ na Full HD monitoru. Navíc s trochou přiblížení je to ještě o trochu větší ­(pravda, není to 1:1 a komprese YT také něco udělá­).

"No a když nakonec dojde na lámání chleba ​­(čas 7:20​­), tak snad ani nemá smysl cokoliv dalšího dodávat.­"

Ale tak snad nečekáme, že z toho budou padat totožné výsledky, ne? Spíše to ukazuje to, že ty očekávatelné rozdíly zdaleka nejsou tak extrémní, jak by se dalo čekat. Na telefon a papírové předpoklady jsou ty výsledky vynikající.
Odpovědět1  0
Choakinek (4687) | 22.3.202216:59
Srovnává se prostě nesrovnatelné ­(z celé řady různých důvodů­).

Dobrá, někdo může pogratulovat Samsungu, že svůj přístroj na hony vzdálený A7 IV mezigeneračně opět přiblížil o pár metrů, pokud v tom vidí význam. Já si ovšem myslím, že to žádný význam nemá.
Odpovědět0  0
Puppy8 (858) | 17.3.202220:27
V sedmé minutě ta fotka proti oknu v pravém horním rohu. Z mobilu je tam značná aberace, snad čtvrtina šířky rámu okna. Srovnávat přeprocesované jpegy z mobilu s náhledovými z foťáku je další nesmysl. Jak už bylo několikrát řečeno, pokud fotku prohlížíte jen na displeji mobilu, je skoro jedno čím je to focené. Na něčem lepším rozdíl vinikne prakticky hned.
Odpovědět5  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.