Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fotografování v zoo: tipy pro úspěšný lov

11.2.2011, Michal Srna, návod
V dnešním článku si uvedeme nejdůležitější rady a tipy týkající se fotografické disciplíny pro amatérské fotografy jako stvořené - fotografování v zoo. Až se s námi rozloučí zima, budete připraveni na lov konající se v zoo - lov poutavých fotografií.

Lék na protivné pletivo a sklo


Fotografování přes pletivo a sklo se v jakékoliv zoo nevyhnete a předem vám mohu říci, že žádný zázračný lék na ně neexistuje. Svou šikovností a zkušeností si můžete značně ulehčit práci a přes obtíže s pletivem a sklem spojené se snadno dostat. Lék neexistuje, ale jedna užitečná rada ano - malá hloubka ostrosti v kombinaci s dlouhým ohniskem.

Pletivo za zvířetem – snažte se najít stanoviště, aby bylo pletivo co nejdále za zvířetem. Clonu volíme tak, aby vše požadované bylo na zvířeti ostré a vše ostatní za ním se rozmazalo v poli mimo hloubku ostrosti.

Pletivo mezi námi a zvířetem – stačí jít co nejblíže k pletivu, nastavit malé clonové číslo v kombinaci s velkým ohniskem a pletivo je pryč. Maximálně dojde ke zjemnění kresby, které by nemělo být tak znatelné, pokud jsme k pletivu opravdu blízko.

V případě automatického ostření se můžete setkat s problémem správně zaostřit (fotoaparát bude ostřit na pletivo před zvířetem), v tom případě použijte manuální ostření a zaostřete si sami.


V pozadí můžete vidět obrysy celkem výrazného pletiva, které však nijak značně neruší díky kombinaci malé hloubky ostrosti a velké ohniskové vzdálenosti... (300 mm, 1/800 s, f/5,6, ISO 800)

I když by se mohlo zdát, že sklo nebude takový problém jako pletivo, opak je pravdou. Sklo odráží světlo, takže se na vašich fotografiích mohou vyskytovat odlesky. Sklo je často špinavé, bohužel nejčastěji na straně zvířete, s čímž nic neuděláte (na vaší straně můžete např. otisky prstů otřít, takže nezapomeňte hadřík s sebou) a v neposlední řadě silná skla zejména u kočkovitých šelem mohou způsobovat zdvojení kresby.

S odlesky si můžete poradit částečně tak, že se ke sklu dostanete co nejblíže a pokud vlastníte gumovou sluneční clonu, přitiskněte ji přímo na něj nebo měňte úhel vůči sklu, dokud odlesky nezmizí. V tomto směru pomůže trochu i polarizační filtr (otáčejte jím a sledujte, zda odlesky na skle nemizí). Pokud nemáte gumovou sluneční clonu, rozřízněte pevnou bužírku a navlékněte ji na okraj sluneční clony, účel to splní stejný - tlumí náraz do skla a snižuje klouzání objektivu po skle.

Odlesky na skle nemusí být vždy na škodu - můžete si s nimi dokonce vyhrát. Pokud se vám podaří dostat do záběru nějaký zajímavý odraz lidí sledujících zvíře, může vzniknout poutavá fotografie.


Užijte si fotografování v zoo


Fotografování v zoo by se dalo shrnout několika slovy - připravenost, trpělivost, štěstí, nedostatek světla a mnoho lidí. I přesto nás fotografování zvířat uzavřených v civilizace baví. Svým způsobem to je výzva, výzva překonat všechny tyto překážky, nenechat se odradit, dodržet předem zvolené postupy a vše dotáhnout k fotografii, jež se bude lišit od běžných dokumentačních výcvaků.

Fotografie v zoo se nevyrovná wildlife fotografii, ale pokud nemáme tu příležitost dostat se do volné přírody, kde zvířata našeho zájmu žijí, můžeme se jim alespoň přiblížit. I v zoologické zahradě lze získat divácky atraktivní snímky, které občas nerozeznáte od těch pořízených v divoké přírodě.

Jediné, co potřebujete, je velká dávka odhodlání, trpělivosti a pohoda. Technická výbava je až na místě druhém, i když bez ní by to též nešlo. Pokud si z celodenního fotografování v zoo přinesete alespoň 1 výbornou fotografii, můžete být spokojeni.


Fotografování v zoo by měla být souhra štěstí, trpělivosti, připravenosti a také pohody jak fotografovaného zvířete, tak i fotografa samotného... (100 mm, 1/1000 s, f/5, ISO 200)

Je pouze na vás, jak s uvedenými radami naložíte, můžete je upravit dle svých potřeb, případně uvést i své příběhy, zážitky či zkušenosti z fotografování v zoo pod článkem v diskuzi.