Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
18.9.2018, Milan Šurkala, aktualita
Internetem kolují zvěsti, že Panasonic chystá už na příští týden koncept nového full frame CSC fotoaparátu. Z neoficiálních zdrojů se objevily zprávy např. o tom, že bude mít čip s rozlišením přes 42 MPx a pokročilé možnosti natáčení videa.
jozkopower (452) | 21.9.201810:55
Stratégia Panasonicu v prípade nového FF systému sa odhaľuje, vymysleli to vskutku prefíkane. V najbližších dňoch bude oznámené založenie konzorcia Panasonic ­- Leica ­- Sigma, ktorí budú participovať na vývoji a výrobe nového FF systému. Tým je vlastne vyriešená záhada objektívov pre nový FF prístroj Panasonic. Silná trojka má teda veľkú šancu preraziť na trh a priniesť alternatívu a konkurenciu k CSC Canon, Nikon, Sony v segmente FF.
Odpovědět1  0
FotoZemek (919) | 20.9.20183:37
na to co umím, mě stačí to co mám a popravdě, kolik fotek opustí počítač, kolik vytisknete, já pár a většinou pohlednice s děckama, už ani nijak velkoformáty nad 30x40 nedělám tak, dva, tři za rok ......
Odpovědět4  0
aesace (28) | 19.9.201810:03
Mne prave prichod panasonicu do FF segmentu pride ako lepsia sprava, nez FF canikony. Tie ako obvykle prisli len s takymi beznymi fotakmi bez napadu. Naopak Panasonic s Olympusom rozvirili foto trh svojimi m43 fotakmi napriek tomu, ze mali maly snimac. Mali vela novych napadov, ci uz ide o design, ovladanie, mnohe funkcie, ktore doposial Canonikoni za tie dlhe roky skusenosti neboli schopni priniest. Jednoducho panasonic s olympusom ovela skor prinesu nejaky ­'wow­' efekt do FF segmentu, podobne, ako Sony, ktore stanovilo nove standardy vo foto segmente, ktory dlho stagnoval vdaka Canikonu.
Odpovědět7  3
Jirik_H (653) | 18.9.201816:12
Nevím, v čem by měli být Nikon se Z a Canon s R­/M rozpačití...
Odpovědět2  2
blue.sun (754) | 18.9.201819:10
Nemají tu správnou značku.
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6625) | 18.9.201820:21
Tak obecně se laická i odborná veřejnost shoduje v tom, že se čekalo asi o trochu více a ne ­"jen­" standardní solidní full frame fotoaparát. To není o tom, že by šlo o špatné fotoaparáty, ale spíše o tom, že se čekala nějaká ­"pecka­" a přišly dobré normální přístroje. Nic, co by Sony položilo na lopatky.

Např. ani v jednom případě se nenašlo místo na 4K60p ­(čímž by překonali Sony, navíc Canon to v nejvyšší třídě má už 2,5 roku­), Canon má výrazný crop ve 4K videu, ani jeden z nich nemá dva sloty pro karty, slabší výdrž na baterii, což už Sony vyřešilo.
Odpovědět5  1
Milan Šurkala (6625) | 18.9.201820:41
V článku jsem tu formulaci nicméně upravil.
Odpovědět0  0
Jirik_H (653) | 18.9.201822:46
Mi právě výbava Canonu i Nikonu přijde přesně promyšlená. Proč by předčasně posílali DSLR k ledu? Jde v podstatě o test setrvačnosti trhu.
Co je pro mě klíčové ­- kvalita senzorů. APS­-C v EF­-M byly lepší, než DSLR včetně EOS 80D. Bude totéž u R? A jak u Nikonu v porovnání se Sony a Canonem.
Odpovědět2  2
lemmingucwcz (11) | 19.9.20188:00
> Tak obecně se laická i odborná veřejnost shoduje v tom, že se čekalo asi o trochu více...

Docela by mě zajímalo, jak jste k tomu dospěl. Canon moc nesleduji, ale Nikoní Z6­/7 ano a nic takového jsem nezaznamenal. Ostatně, nebudeme si nic nalhávat, Sony to dělá minimálně technicky dobře. Její bezzrcadlovky jsou blízko toho, co současná technologie dovolí. Pokud někdo čekal ­"pecku­" výrazně nad úroveň nastavenou Sony, tak to bylo spíš zbožné přání, než něco, co by mělo souvislost s realitou.

Co se týče slotu, tak jeden SD v Canonu je fail. U Nikonu to tak jasné není. XQD není SD, má proti němu výhodu vyšší spolehlivosti a vyšších rychlostí ­- proto se ho tam Nikon rozhodl dát. A dvě XQD se tam už nevešly. Jestli to bylo dobré rozhodnutí ukáže až čas, nicméně minimálně má hlavu a patu.

Pokud jde o životnost baterie, deklarovaná čísla byla opravdu znepokojující, nicméně zkušenosti ukazují, že to zdaleka tak špatné není a lze se klidně dostat na dvojnásobek té hodnoty. Sony jde ještě o kousek výš, ale i reálné hodnoty Nikonů jsou už použitelné.

Za mě je zatím Nikon u horní hranice očekávání, samozřejmě, uvidíme až jak se modely osvědčí v praxi. Popravdě, největší zklamání mám z objektivů. Ohlášeny jsou ­"standardní­" f­/1.8 a pak ­"superspeciál­" f­/0.95. Ale nějaké ­"lepší­" pevné objektivy s f­/1.2 v roadmapě zatím nejsou a ani tenhle nedostatek objektivů Nikon nepřesvědčil, aby uvolnil specifikaci Z­-mountu třetím stranám, takže je otázka, kdy­/jaké­/jak funkční budou na Zko Sigmy, Tamrony a další.
Odpovědět2  2
Milan Šurkala (6625) | 19.9.20188:18
Dospěl jsem k tomu tak, že čtu reakce ­(čtenářů, médií, fotografů,...­). Zatímco třeba z takové Sony A7 III byli skoro všichni hotoví a ačkoli to není vlajková loď, díky poměru ceny a výkonu se to stal sen mnohých, u Nikonu ani Canonu taková reakce nebyla. Ano, mají spoustu dobrých vlastností, ale nějak jsem si nevšiml, že by panovalo obrovské nadšení. Nikon spíše strhl velkou debatu ohledně jednoho slotu pro kartu a stal se spíše terčem vtipů ­(odhlédněme od toho, jak moc to je nebo není důležité, šlo spíše o to, že místo ­"wow­" tu bylo ­"heh, tak drahé a ani dva sloty to nemá­"). Obzvlášť když uvážíme, jakou kampaň kolem toho Nikon udělal.

Co se týče XQD u Nikonu. Jasně, XQD není SD a ten fotoaparát sám o sobě stojí přes 55 tisíc. Jen 64GB stojí 4 tisíce, nemluvě o 128GB verzi. Mnozí to jistě využijí, ale přeci jen u Z6 mi to přijde jako trochu luxus. Každopádně souhlasím až čas ukáže.
Odpovědět4  1
blue.sun (754) | 19.9.20188:35
Nikon, nebo novináři? Ono rozmazávání každého detailu, spousty spekulací a přemýšlení nad tím, co by mohlo a nemohlo být, není od Nikonu. Za zklamání si pak mohou mediální štváči sami...
Já naopak na seriózních médiích viděl spíše zdrženlivé názory odborníků, kteří počítali s tím, že nové FF budou jen na stávající úrovni. Je to i logické, jsou to první modely a těžko mohou mít nejnovější technologie. Ani jeden z výrobců je nepoužívá ve stávajících řadách, natož aby je mohli dát do takových novinek.
A dalším dílkem do skládačky ­"chybějícího nadšení­" je všeobecná rezervovanost až odpor k Canonu a Nikonu ve světě bez zrcátek. To bylo krásně vidět třeba na DPReview, v diskusích. Nikon a Canon to budou mít těžké, protože musí přesvědčit zaslepence. A to je vždy špatně.
Odpovědět1  4
Jirik_H (653) | 19.9.201810:34
Na druhé straně bylo v možnostech Canonu i Nikonu hodit na trh vybavenější modely. To je prostě fakt.
Odpovědět2  0
blue.sun (754) | 19.9.201811:42
Bylo. Akorát by si je nikdo nekoupil a vývoj by se nezaplatil. Nebo myslíš, že vlastníci D5 a 1D by houfně prodávali své zrcadlovky a hrnuli se pro novinku?
Odpovědět0  0
Jirik_H (653) | 19.9.201813:36
Uváděl jsem, že logiku to nemá. Modely jsou zřejmě pro lidi, kteří nechtějí DSLR nebo jejichž 5D je zastaralá a uvažují o 6D nebo5D. A tedy není nutné cpát do těchto FF největší vymoženosti.
Odpovědět0  0
blue.sun (754) | 19.9.201819:23
Oba modely viditelně míří na masové prodeje. Což je jen logické, protože pár tisíc kupců nabušeného modelu za deset tisíc dolarů nebude Nikonu stát ani za vývoj a výrobu objektivů. Ale s třetinovou cenou ­(Z7­) už osloví daleko širší pole lidí. Za pár let může klidně přijít nějaké tělo v ceně kolem 1500 dolarů, což už pro spoustu lidí bude zajímavá nabídka. A pár let poté zase naopak ten úplně top model, který bude těžit z celé šíře nabídky objektivů, příslušenství...
V Canonu ani Nikonu nedělají blbci.
Odpovědět2  1
Kabe (881) | 20.9.20180:53
Z jakeho duvodu by to meli delat? Tohle preci naprosto staci. Cilem obchodnika­/vyrobce je profit nikoliv delani radosti uzivatelum. A v nasi spolecnosti davno neplati, ze ten, kdo ma lepsi­/kvalitnejsi produkt­/sluzbu, bude mit i spokojenejsi zakazniky. Navic pro narocne zakazniky CanNikon produkty ma.
Odpovědět2  1
Milan Šurkala (6625) | 19.9.201822:14
Jasně, je třeba rozlišovat rumors a teasery. Já tu mluvím o kampani Nikonu, ne o rumors. Těch ofiko teaserů od Nikonu bylo požehnaně ­(psal jsem o nich často, a to jsem i některé vynechal nebo je sloučil do jednoho článku, protože by tu na Digimanii nebylo snad už nic jiného než zase další jeden detail nebo video o Nikonu Z­). Přišlo mi, že těch teaserů ze strany Nikonu bylo poněkud mnoho vzhledem k tomu, že tam pak po uvedení chyběl ten ­"wow­" efekt. Jak říkám, nikde netvrdím, že jde o špatné nebo podprůměrné fotoaparáty, to vůbec. Jen tvrdím, že vzhledem k tomu, jak velká byla k tomu oficiální kampaň, se nic zas tak převratného nepředstavilo. Dobrý solidní fotoaparát, ale nic, u čeho by si všichni řekli ­"jo, tohle za to čekání stálo, tohle musím mít­".
Odpovědět0  1
Kabe (881) | 20.9.20181:00
Ale neco prevratneho mohl ocekavat jedine nekdo, kdo vubec nechape stav nasi spolecnosti a trhu. Copak, kdyz se podivas na to, jak nyni vyrukovali ­"vsichni s tim samym pekne pohromade jeden za druhym­" neni jasne, jak to funguje? Nebo to ma byt nahoda? Oni proste pusti do sveta vzdy jen to nutne minimum.
Odpovědět3  1
lemmingucwcz (11) | 19.9.201814:31
Když to máte tak. Lidi, co je oslní technické parametry, k sobě v posledních letech stáhla Sony a ti učůrávají blahem z prakticky čehokoli, co vydá. A logicky nebudou moc jásat nad konkurencí od Nikonu. Popravdě, za důkaz kvality Z6­/7 považuji už to, že nedokázali přijít s žádným zásadním hate.

Fanoušci Nikonu jsou opatrní. Jednak část má k bezzrcátkům z principu rezervovaný postoj a další vědí, že technické parametry nejsou všechno, takže vyčkávají, až se jim foťák dostane do ruky. Hands­-on review už se začínají objevovat a jsou příznivá, třeba dnes napsal jedno Viktor Šulc: https:­/­/www.pujcovnafototechniky.cz­/recenze­-fototechniky­-fotoaparaty1­/recenze­-1­/nikon­-z7­-par­-postrehu­-z­-prvniho­-rande

P.S.: Náhodou jsem se dnes znovu mrknul na roadmapu Z­-mount objektivů a je tam 50mm f­/1.2 v roce 2020. Tak alespoň něco. Ale přesto bude trvat tak dva roky, než na to bude rozumný počet nativních objektivů ­- i proto je tak málo reakcí ­"To musím mít!­".
Odpovědět1  0
Kabe (881) | 20.9.20180:50
Já se domnívám, že že názorů těch fotografů bude výrazná menšina. On takový typický fotograf se totiž nemá moc důvod k tomuhle vyjadřovat, on spíše fotí. Na tom internetu je to prostě vidět. Jen velmi málokdo, kdo opravdu hodně fotí, chodí i diskutovat.
To bylo preci jasne, ze Nikon udela kampan a to, co predstavi, bude proste aby se vlk nazral a koza zustala cela ..nejednou jsem to zde i psal
Odpovědět3  1
Kabe (881) | 20.9.20180:40
Clovek se zakladni obchodne­-ekonomickou gramotnosti pecku cekat nemohl. To fakt ne.
Odpovědět1  3
jozkopower (452) | 18.9.201811:01
Vstup Panasonicu do segmentu full frame je veliké prekvapko, pravdepodobne udalosť roka. Má disponovať veľmi kvalitným výstupom jak vo fotorežime, tak vo videu. Objektívy sú zatial obrovská neznáma, možno dlhoročná spolupráca s Leica prinesie bajonet SL a preznačkované Leica sklá a možno Panasonic začne od piky nový systém. Ešte to bude zaujímavé.
Odpovědět2  0
kajsoqělqksa (16) | 18.9.201813:09
Tak snad to bude hlavně foťák. Když vidím u kolika modelů m43 považuje Panasonic za normální maximální expozici dvě minuty, až mě to děsí.
Odpovědět1  1
aragonn (321) | 18.9.201822:22
Tak moje GH3 má maximum 60min.
Odpovědět0  0
kolyy (362) | 19.9.20187:54
Je to preto, lebo 16Mpx senzory Panasonic majú vysoký šum pri dlhých expozíciách. Modely, ktoré používajú senzory Sony toto obmedzenie nemajú.
Odpovědět0  0
kajsoqělqksa (16) | 19.9.201811:50
Snad svůj případný FF navrhli lépe. :­-)
Odpovědět0  0
Jirik_H (653) | 18.9.201816:11
No nevím, moc bych si od toho nesliboval. Leda by uměl lepší video než GHx, což mě stejně nezajímá.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1042) | 19.9.20187:37
Psal jsem někde v létě tady, že se Panasonic a Oly s fullframy také přidají, že to vyplývá z logiky věci. Bylo to tuším u nějaké zprávy o prodejích. Takže už zbývá jen Olympus a ten určitě taky přijde se svou troškou do mlýna. Domnívám se, že oba protagonisté m4­/3 něco chystají, ale jsou připraveni to pozměnit podle alespoň nějakých zkušeností s tím, s čím přišli CaNikon.
O Fuji nebo Pentaxu si netroufám spekulovat.
Odpovědět1  0
Sakini (772) | 19.9.201812:13
Panasonic a Olympus musí tím směrem jít, možnosti malého senzoru jsou pro ně vyčerpané a na nějakou technologickou revoluci čekat nemůžou, na to jsou příliš ztrátoví. Ricoh absolutně nemá na nový systém zdroje, momentálně jsou celkově v značných problémech, a Fuji dohledně určitě FF neudělá, mají středoformát a museli by dělat kompletně nový systém objektivů, což je při stávajících úspěších jejich APS­-C zbytečné riziko.
Odpovědět0  0
Jirik_H (653) | 19.9.201813:39
Pro FUJIFILM nemá FF vůbec význam, jednak kvůli kvalitě jejich APS­-C, jednak k celému ekosystému, který by byl nutný. Jejich středoformáty, tedy výstupy produkují asi nej fotky.

Nemyslím si, že Olympus má peníze na nějaký vývoj FF. A co tím sleduje Panasonic, to je mi záhadou. A myslím si, že je velká pravděpodobnost, že projekt nebude mít úspěch. Leda by přinesl něco, co na trhu s videi není nebo moc drahé. Ale tam se nevyznám, spekuluji.
Odpovědět1  1
Sakini (772) | 19.9.201814:30
Když vezmou FF senzor s dobrými vlastnostmi, spojí ho s jejich video knowhow, možnostmi a nastavitelností, vznikne schopné zařízení se špičkovým video výstupem, na které půjde naadaptovat dost profi optiky. A to za cenu ­(třeba se vejdou i do sta tisíc­) nesrovnatelnou s profesionálními FF videokamerami, které budou stát nejméně pětkrát tolik. Na trhu je pro takové špičkové zařízení za cenu FF bezzrcadlovky jednoznačně prostor, to není špatná myšlenka. U Olympusu už tam logika moc není, sami to nedají, a Panasonic si nakonec asi spíš půjde vlastní cestou, ale to se myslím brzo uvidí.
Odpovědět3  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.