Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
9.1.2012, Milan Šurkala, aktualita
Nejnovější Canon PowerShot velmi oblíbené řady G je konečně revolucí v této řadě. Přináší více než 4/3" čip s rozlišením 14 megapixelů, nechybí ani objektiv se 4× optickým zoomem. Bude to kompaktní fotoaparát snů?
Tomkk (4) | 3.2.201222:36
nahrazujícího kinofilmové foťáky jsem očekával před osmi lety a trhal bych jim ho z ruky: Kasické rozměry,tvar, ovládání, na hmotnost půl kg byl člověk zvyklý, velikost 6MPx čipu bez šumu jako v 300D srovnatelná s filmem, slušný objektiv... .. Ale to ne, museli plácat krabičky s pidičipem s hromadou šumu s nekonečnou hloubkou ostrosti. Prakticky tuto nejběžnější třídu amatérských foťáků nechali zaniknout. Teď, když už každý Béďa, co potřeboval víc, než jen webkameru, si musel koupit zrcadlovku, zase vykopou toto... Nevím. Kdo už má zrcadlo do toho nepůjde, protože přenosnější to moc není. Nízká světelnost na dlouhém konci to skoro vyřazuje z focení v interiéru. Mělo by to snad smysl pro zazobanější začátečníky, kterým se podaří vysvětlit, že zrcadlovka se seťákem je na nic, a že bez investování desítek tisíc do objektivů jim tělo skončí v šuplíku. Jenže ti většinou slyší na 30ti násobný zoom, makro od 1 mm a 40MPx čip. Tady je splněna jen ta poslední podmínka.
Ten přemegapixelovaný čip šumící ve stínech už na ISO 200 fakt raději nebudu komentovat..
Odpovědět0  1
pavka8 (69) | 4.2.201211:40
Proboha, světelnost na dlouhém konci to má lepší než libovolný seťák, totéž na krátkém. Pokud bych chtěl 4x zoom na zrcadlovku alespoň se stejnou světelností, budu finančně někde úplně jinde. Přenosnost je pořád ještě přijatelná, těch 15­-20 deka navíc proti ostatním profikompaktům se dá unést, velikostně je to pořád podstatně menší než zrcadlovka s nasazeným seťákem. A 14MP na čipu větším než Four Thirds víceméně odpovídá současnému trendu. Podle prvních fotek ­(dpreview, digineff­), které jsem viděl, problémy se šumem moc nejsou, spíš se mi zdá, že pan Neff měl poněkud problémy se zaostřením.
Odpovědět0  0
Tomkk (4) | 4.2.201214:45
A vy se seťákem fotíte v interiéru? A šum: http:­/­/digineff.cz­/obrdg2012­/fotaky­/canon_g1x­/canon_g1x_06.jpg celý levý dolní roh. Nebo zde:http:­/­/www.dpreview.com­/galleries­/reviewsamples­/photos­/1679547­/img_0340?inalbum=canon­-powershot­-g1­-x­-preview­-samples Máte pravdu, odpovídá současnému trendu..
Odpovědět0  1
pavka8 (69) | 4.2.201215:44
Pokud bych se se zrcadlovkou chtěl vejít do prodejní ceny tohoto ­"kompaktu­", musel bych fotit seťákem. Jinak, v případě obou zmíněných recenzí ­(přičemž o recenze vlastně nejde, digineff jsou první dojmy z foťáku a na dpreview vlastně také ­- preview z předprodejního vzorku­) jde spíše o výjimky a je tam velké množství lepších fotek, včetně ISO 1600 a 3200, které vypadají velmi slibně. U té fotky z digineff bych navíc řekl, že právě v tom levém dolním rohu se podepsala i pohybová neostrost.
Odpovědět0  0
Tomkk (4) | 4.2.201216:26
Tak například tělo + Tamron 17­-50­/2,8 by jste se do ceny vešel. Ale o tom to ani není. Jak jsem psal, mně především mrzí ta diskontinuita. Mě nevadí, že vznikl G1X, mně vadí, že tu tento typ fotoaparátu na deset let zanikl a teď budou muset pro něj znovu hledat uživatele. A to se jim už nemusí podařit. Trochu je taky škoda, že se objektiv nedokáže víc vysunout pro lepší makro, to by byla bomba, ale je to samozřejmě pochopitelné.
Odpovědět0  1
pavka8 (69) | 4.2.201216:51
No, vešel, no, s Nikonem D3100 nebo Canonem 1100D, ale s oběma těmito těly by to vážilo přes kilo. A tady si myslím, že je ten potenciál na trhu, tátové, kteří si nechali vnutit, že ničím jiným než zrcadlovkou svoje ratolesti nevyfotí, turisté, tahající po horách zbytečně bágl se zrcadlovkou a podobně. Přitom většina z nich by si pro své potřeby pohodlně vystačila s podobným profikompaktem. Ono je to i tady v diskuzích na digimanii, sotva se někdo přijde poradit, zda si má na dokumentování svých rekordních kedluben pořídit ten nebo ten kompakt, sejdou se radilové a strejda by odešel málem s fullframem.
Odpovědět0  0
PatrikPatrikpatrik | 29.1.201220:26
dobry vecer prajem pan surkala,

Sedim v autobuse a citam vasu recenziu a komentare na canon g1x.
Kedze ma tato trieda zaujima, privital by som test s panasonicgx1, fuji xpro, sony alt 55...
Teda nezrkadlovky v cenach cca 20.000 kc.
D

P
Odpovědět0  0
light | 25.1.201219:04
A zase jdou s megapixely nahoru ­- opět začíná megapixelová válka v další třídě? Ach jo.... Proč nikdo nenapíše, že ten objektiv není konstruován na tak jemný čip a fotky jsou jen zbytečně ­"Megabajtově­" velké. Když i L pevné sklo 200mm USM II nedokáže vykreslit ­"využít­" na čipu 5D mark II, v labolatorních podnímkách, plné rozlišení čipu ­- slévá pixely... Náklady na výrobu skla, které nebude slévat pixely o velikosti 6,4um a menší, jsou celkem značné, takže v dnešní době je z principu u tohoto kompaktu 14MPx nesmysl... A vlastně k čemu jsou u kompaktů taková rozlišení, když s kompaktem stejně nedosáhnu adekvátní kvality, je to spíše fotodenník a na vážnou fotku budu tahat minimalně zrcadlo s pořádným objektivem. Spíš bych se staral o citlivost, šum a dynamický rozsah, kde se dá s výsledným obrazem udělat opravdu hodně, ale samozřejmě by to bylo dražší než marketingové megapixely, ale samozřejmě ne tak drahé jak adekvátní sklo pro čip 14MPx s rozměry menší než APS­-C.... Takže tu zase máme předražený, průměrný kompakt ve své třídě... Dle mne by kompakt měl mít nejlépe čip max 8MPx = velké pixely min 8,4um ­(slim fotoaparáty u kterých neni možné takový čip použít stejně kvalitou nahradí kvalitní telefon­), U takto konstruovaného kompaktu by byla dosažena špičková kvalita fotografie a rozhodně nepoměrně lepší kresba i bez postprocesingu, pořádná dynamika a citlivost, aby se dalo co nejvíce fotit v místnosti i bez blesku, který kompaktům naprosto neprospívá, díky rychlosti dnešních procesorů jako je Digic IV atp by s 8MPx byla možnost používat rychlé sekvenční focení ­- prostě samé výhody. Samozřejmě by toto mělo za následek krach střední třídy zrcadlovek... Dobré světlo všem přeji :o)
Odpovědět0  1
frasve (131) | 22.1.20120:11
Někde v hloubce této diskuse jsem se naivně zaradoval, že filtry se budou šroubovat rovnou na objektiv. Nikoliv. Pouze přes redukci, bratru za litr: CANON FA­-DC58C
Také jsem hádal, že cena nebude pod dvaadvacet. I zde se opravuji, u Oehlinga za devatenáct a půl ­- viz http:­/­/www.oehling.cz­/inshop­/digitalni­-canon­/canon­-powershot­-g1­-x­-%5Bid­-191809%5D.html
No, uvidíme, jak to bude vypadat v dlouhodobém průměru.

PS: Taky jsem u megapixlů četl, že se chystá na léto Canon ­"kompakt­" s výměnnými objektivy ­(viz snad japonské stránky canonu­). To jen pro ty, kteří rádi čekají na zázrak.
Odpovědět1  0
fancan | 13.1.20121:02
Ze ten ­"novy­" cip je vlastne stary, prvy krat v septembri 2009 v 7D! Len je ­"orezany­" na novu velkost 14,3 Mpix a novy format 4:3, co tiez nebude nahodou, ale v snahe vyhnut sa extremnym okrajom obrazoveho pola noveho objektivu ­(pri rovnakej plosnej velkosti format 3:2 zasahuje rohmi dalej k okraju obrazoveho pola­). Teraz ide najma o to, ci sa ten novy objektiv naozaj vydaril, lebo sa ho podarilo celkom slusne zmensit tak, aby celkova hrubka bola este ako tak do ­(vacsieho­) vrecka. Este nove bude spojenie stareho cipu s novym procesorom Digic5, zatial bolo len v S100 a SX40 s malymi cipmi ­(z nich sme fotky videli­) a 2x Digic5 v 1D X ­(tu som fotky nevidel­). Je 7x rychlejsi od 4­-ky, len sa to bohuzial na sekvencnom foteni neprejavilo, tu Canon pokulhava za konkurenciou. A este aky rychly a presny bude autofokus, o tom nebola ani zmienka, co napoveda, ze asi nie nadpriemerny...
Aby ste mi rozumeli, som fandom Canonu a tak som trocha sklamany, lebo takyto aparat by som chcel, ocakaval som velkorysejsie riesenie, napr. ako u Fujifilmu. Zeby si velki sefovia Canonu nechceli ohrozit svoje vlastne zrkadlovky ­(podobne ako Nikon s V1­)?
S velkym napatim budem sledovat prve testy a recenzie a pritom dufat, ze tento aparat sa naozaj vydaril. A ospravedlnujem sa citatelom, ze som ich obtazoval svojimi domnienkami.
Odpovědět1  1
Milan Šurkala (6630) | 13.1.20121:15
Canon a Nikon jsou na poli zrcadlovek obrovskymi hraci, bylo by pro ne nezadouci si sami na nich parazitovat. Na druhou stranu potrebuji neco, co bude konkurenci CSC. Jak vidime, jsou tu dva ruzne pristupy. Nikon sel cestou CSC, ale s mensim cipem. Zrcadlovky si moc neohrozi, protoze hlavnimi devizami tohoto pristroje jsou ruzne rezimy rychleho sekvencniho snimani, rychle ostreni a dalsi ptakoviny obvykle spise u high­-end zrcadlovek. Z tohohle pohledu zabije dve mouchy jednou ranou, protoze nabidne profikum zalozni mensi reseni, ktere je neurazi. Ti zustanou u zrcadlovek a jeste si koupi jeden fotak Nikon navic. Z druhe strany prijdou zakaznici, kterym nastaci bezne kompakty, ale nechteji nic velkeho. Takze i z druheho konce nabere nejake zakazniky. No a samozrejme tu budou i nekteri zakaznici, kteri si budou rozmyslet, zda koupit D3100­/D5100 nebo Nikon 1 a tady uz jisty prekryv bude.
S druhym resenim prisel Canon. Take nemuze prinest CSC s APS­-C cipem, odrovnal by si tisice a tisice lidi, kteri mu z jeho levnych zrcadlovek postupne prechazeji na drazsi tela i objektivy a generuji neustale zisky. Opet prisel s necim, co si rad koupi jak ten profik, ktery ma drahe telo i objektivy ­(G1 X je podle vseho idealni zalozni fotak­), tak potesi kompaktisty, kterym bezny kompakt nestaci a nechteji s sebou tahat obrovsky fotak ­(priznejme si neni to fotak do kapsy, ale snadno se vejde treba do male brasny­). Opet tu muze byt prekryv mezi levnymi DSLR a G1 X, ale rekl bych, ze bude dokonce mensi nez u Nikonu. No a vyhodou je i to, ze pravdepodobne uda jiz davno vyvinuty 18MPx cip z EOSu 7D­/60D­/600D. A tu jsou jeste dve moznosti, ze na jeho zaklade vyvinul 14MPx cip nebo pouziva rovnou onen 18MPx cip, jen z nej nevyuziva celou plochu ­(coz Canon velmi rad dela, viz IXUS 500HS, ktery z 16MPx cipu pouziva jen 10 MPx­) a tak setri nejen vyvoj, ale i vyrobni naklady, ze stejne linky sype cipy do EOSu i do G1 X.
Odpovědět0  0
Irving | 13.1.201211:41
Pristup Canonu i Nikonu je jasny, je ovsem otazka, zda je rozumny. Nikoni 1 system je sice zajimavy, je ale otazka, jestli se na neho konkurence v tech hlavnich vecech ­(sekvencni snimaci, rychle ostreni­) brzy nedotahne, technicky by to nemel byt problem. Teoreticky by mel mit Nikon vyhodu i ve velikosti objektivu, ale v praxi se to zatim neprojevuje. Samozrejme jako zalozni fotak pro majitele Nikon zrcadlovek bude fungovat v pohode dal, je ovsem otazky, jestli o nej budou mit zajem i lide prechazejici z kompaktu, Nikon asi bude muset s cenou celeho system casem dost dolu. Canon dela vsechno pro to, aby CSC uvadet nemusel, je ovsem otazka, jak dlouho se mu to bude darit. A cim dele ceka, tim hure se mu na trh CSC bude vstupovat a tim horsi bude jeho startovaci pozice. Podle me to dela idealne Sony ­- jejich CSC muzou byt i zaloha za jejich zrcadlovky ­(nizsi rady­), tak i samostatny, vysoce vykonny system ­(NEX­-7­). Vybere si kazdy, a nakonec penize stejne skonci doma, tak co resit? Navic je tu proti Nikonu vyhoda spolecneho vyvoje zrcadlovek a CSC ­(snimace, EVF­), coz dale snizuje naklady, navic to umoznuje lepe alokovat zdroje dle momentalniho zajmu trhu.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6630) | 13.1.201211:55
Jj, to mas pravdu. Sony si muze dovolit dva systemy, protoze v zrcadlovkach na tom neni tak uzasne jako Canon a Nikon, nicmene pokud se nepletu, s Nikonem uz v zastoupeni zacina dost souperit a srovnavat se. Spolecny vyvoj je rozhodne vyborna vec a je to dalsi z duvodu ­(jak ostatne rikas­), ze mohou oba systemy existovat vedle sebe bez toho, aby to Sony nejak financne zruinovalo. Osobne predpokladam, ze G1 X od Canonu vyuziva podobne technologie jako EOS ­(cip v nem je s nejvetsi pravdepodobnosti jen odvozeninou z EOS 600D bez nejakych vyraznych vyvojovych nakladu­). Sam jsem zvedav, jak se G1 X a Nikon 1 uchyti. Osobne predpokladam, ze Nikon prijde s nejakym mensim a funkcne orezanym Nikonem 1, aby mel neco levneho na trhu a dokazal konkurovat. Jeho fotoaparaty maji dobry pomer ceny a vykonu, ale low­-end jim chybi.
Odpovědět0  0
Irving | 13.1.201213:27
Jeste jeden problem maleho cipu Nikon 1 systemu tu vidim ­- pokud se prosadi profi a poloprofi CSC ­(Fuji Xpro, NEX­-7­), tak je Nikon nahrany, CSC sice bude mit, ale bez sance utocit tak vysoko. No, uvidime jak se to cele vyvrbi, kazdopadne pristi dva, tri roky asi ukazou plny potencial, ktery v sobe CSC maji, hlavne ekonomicky...
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6630) | 13.1.201214:27
Na jednu stranu souhlasim ­(cesta do profi nasazeni je dost nepravdepodobna az temer nemozna­), na druhou stranu prece nikdo nerika, ze CSC musi umet fotit stejne tak dobre jako zrcadlovky. Nekdo muze chtit jen neco, co foti o neco lip nez bezny kompakt.
Odpovědět0  0
Iudex (1059) | 13.1.201215:24
Presne tak. Neverím, žeby niekto chcel použiť CSC, napr. NEXy či M4­/3 ako profi náradie, teda na platené zákazky. Rozmery tu už nie sú argumentom, stačí si pozrieť reportážnych fotografov trebárs na F1, vláčia bežne dve full frame telá a kopec teleobjektívov vrátane polmetrových tele. Neviem si vôbec predstaviť, ako by profi fotograf chcel fotiť F1 hoci aj s najlepším CSC, trebárs NEX7. Preto plne súhlasím s Tebou, že parketa CSC je kvalitné fotenie bežných situácií pre neprofesionálov, teda ak mi kvalita fotky nie je ukradnutá, ale netúžim po dokonalosti a živení sa fotením.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6630) | 13.1.201215:38
Nicmene, kdyby nahodou existovalo CSC s full frame snimacem a telem ergonomicky podobnem zrcadlovce, mohlo by se to v profi tride uchytit :­-D
Odpovědět0  0
Iudex (1059) | 13.1.201216:16
Iste. Otázka znie, aký dôvod by som mal mať, aby som to uprednostnil pred FF zrkadlom. Alebo inak povedané: malo by to snímač ako zrkadlovka, tvar ako zrkadlovka, ovládanie ako zrkadlovka, tak prečo si namiesto ­"akozrkadlovky­" nekúpiť rovno zrkadlovku? ;­-)
Odpovědět0  0
busy (4706) | 13.1.201216:22
Otazka sa da pouzit aj naopak ­- ak by existoval dobry FF CSC, preco by som mal uprednostnit zrkadlovku pred tymto CSC ? Riesit front­/back fokus, nutnost sa krcit k optickemu hladaciku pri fotaku na stative, hlucne zrkadlo ktore neumoznuje fotit ­"inkognito­" ... :)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6630) | 13.1.201216:32
Tady souhlasim s busym. Kdyby to melo mit stejne vlastnosti a tvar, proc uprednostnovat zrcadlo pred CSC? Busy spravne vyjmenoval eliminaci problemu FF­/BF ­(byt jsem videl i blbe ostrici fotaky s kontrastnim ostrenim­), trvaly zivy nahled ­(muze mit i DSLR­). Nevyhodou tohohle je nizsi vydrz na baterky, coz muze byt urcite platny argument. S tou hlucnosti zrcadla ale rozhodne nesouhlasim :­-­) Busy, mel by sis nekdy vyzkouset fotit s bezzrcadly ;­-­) Ti vyrobci snad naschval delaji tu zaverku tak brutalne hlucnou, ze zatim bych rekl, ze CSC jsou rozhodne hlucnejsi nez DSLR. Je to nelogicke, ale je to tak. Zkus si fotit treba s NEXem. To jsou rany jak z kulometu. Otazkou je ostreni, nicmene co mam tak zkusenosti, tak nejnovejsi pociny ve tride CSC jsou i v tomhle opravdu velmi, velmi rychle, ne­-li rychlejsi. Tim nechci rici, ze nema smysl si kupovat jedno nebo druhe, jen si myslim, ze tu neni na miste otazka ­"proc si pri stejnych vlastnostech nekoupit rovnou DSLR?­" Ty volby jsou docela vyrovnane a dokonce bych rekl, ze kdyby mely stejne vlastnosti ­(tvar, cip a podobne­), tak by CSC bylo asi i o neco lepsi nez DSLR.
Odpovědět0  0
bat1 | 13.1.201216:44
O výdrž baterie bych se až tak nebál, mrňavý EVF toho zase tolik navíc nesežere, spíš o tu rychlost a úspěšnost ostření za každých podmínek...
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6630) | 13.1.201216:56
No ale nezapomen take na to, ze vedle EVF musis napajet i snimaci cip, ktery tomu EVF dodava obraz ­(u DSLR nemusis napajet ani jedno, u CSC jede vsecko porad. Nicmene vim, ze Panasonicy Gx a GHx nemaji problem s relativne normalni baterkou vydrzet na 500­-600 snimku, coz rozhodne neni spatne cislo.
Odpovědět0  0
bat1 | 13.1.201217:08
To je fakt, na to bych zapomněl. U EVF kompaktu toho pidičip moc nezbaští, tady už by to mohlo mít krapet větší vliv. Další větší žrout bude asi procesor, ale jaká je reálná spotřeba jednotlivých komponent netuším. S gripem by to asi ale nemělo hrát nějakou dramatickou roli :)
Odpovědět0  0
Kikapu1 (575) | 13.1.201216:44
Je jasný, že až bude CSC fakt na úrovni DSLR ve všech ohledech, tak výhody převáží a nebude důvod k přežití zrcadla a rozhodně není problém vyrobit krávoidní tělo, umím si celou situaci velmi dobře představit, nebýt problémů s ISO a s odlesky na šikmém pevném zrcátku tak byl můj kandidát na DSLR killera koncept SLT
zatím buďme rádi za rozmanitost výběru, každý systém má svoje a skvělý je to, jaká kvalita je dostupná i v téměř kompaktních rozměrech a za dosažitelnou cenu ­- před pár lety stál obyč. kompakt 14000 a to byla průměřná mzda, teď za průměrnou mzdu koupit elitní CSC, o kvalitativním rozdílu nemluvě :­-)
Odpovědět0  0
vitekv (18) | 13.1.201217:13
Je to sice trochu off topic, ale musim se SLT zastat.

Mel jsem A33 a rozhodne mne zadne odlesky na zrcatku netrapily. Ano, videl jsem po netu spoustu diskuzi a ukazek, kde se to resilo. Ale ten problem se objevuje v tak mizivem mnozstvi pripadu a v tak male mire, ze to povazuji za zbytecne nafouklou bublinu. A to nocni snimky ze stativu fotim moc rad. Vyklopny displej a plne funkcni a rychly zivy nahled mi nocni stativove foceni zprijemnili daleko vic nez strach z nejakych odlesku. V tomto nevyhodu konceptu SLT nehledejte.

Ano, vykon pri vyssim ISO nic moc. Ale za to nemuze SLT koncept, ale stary cip. A55 je na tom podstatne lepe a m4­/3 myslim strci do kapsy s prehledem.

Takze ty vase duvodu pro zavrzeni SLT neberu.

Pro uplnost ­- vratil jsem jej kvuli back focusu, ktery neopravili ani ve Francii. To fazove ostreni povazuji za nevyhodu.
Odpovědět0  0
Kikapu1 (575) | 13.1.201217:45
asi si nějak nerozumíme ­- já koncept SLT nezavrhuji, jen tvrdím, že v současnosti není na takové úrovni,aby nahradil DSLR, určitě ne vyšší třídu...do té se já nehrnu, měl jsem SLT 55 a se slzou v oku jsem se s ní rozloučil kvůli pro mně neakceptovatelnému barevnému podání...
dokola se tady skloňuje, jak špatné je ostření zrcadlovek, to se ovšem týká nižší třídy ­- třeba i ta 55­-ka ostřila sice rychle,ale v kombinaci s Tamronem 28­-75­/2,8 měla rozptyl jak brokovnice. Vyšší třída, natož nejvyšší ­- to bych byl opatrnej s těma výkřikama o tom, jak ty CSC ostří líp, už jsem to psal jinde ­- to už by bylo zrcadlo mrtvé. Až technologie postoupí, stane se to, nejsem senilní, brečet nebudu :­-)
Odpovědět0  0
busy (4706) | 13.1.201219:32
"zatim bych rekl, ze CSC jsou rozhodne hlucnejsi nez DSLR.­" => ano, o tomto viem ze CSC maju velku a hlucnu mechanicku uzavierku. Ale vseobecny trend je nahradzanie mechanickych casti elektronikou, a mnoho cipov je uz vybavenych elektronickou uzavierkou ­(napr. mobily, alebo aj Nikon 1­) takze myslim ze casom sa urcite dockame fotoaparatov s velkymi cipmi ktore budu fotit uplne potichu.
Odpovědět0  0
Ganec (869) | 13.1.201221:25
hlucnejsie mozu byt, ale je to menej rusivy zvuk ­- cvengnutie zrkadla je priliz vysoky ton a vysoke tony su pre cloveka neprijemne: v jednom seriali dokonca spominali ze hlavne zeny velmi reaguju na vysoke tony ­(vraj: aby vcas zareagovali na plac dietata­)

U benych CSC treba uzavierku najprv zavriet, potom otvorit, exponovat a znova zavriet a otvorit.
No u novych Sony uz staci len exponovat, zavriet a otvorit. Malo by to teda but o cosi lepsie...
U Nikon 1 niekedy netreba ani toto ­(viem len ze v 60 fps moce urcite ;­-­) ­).
Odpovědět0  4
busy (4706) | 13.1.201221:44
Ano, to bude ten pravy dovod: DSLR maju uzavierku standartne zavretu, pri expozicii preletia lamely na jednu stranu a potom nazad a je to. Kdezto u CSC musia lamely lietat 2x tolko takze uzavierka je logicky hlucnejsia. Mozno by stalo za pokus porovnat hlucnost uzavierky CSC s DSLR, ktore bezi v liveview ­- vtedy by ta hlucnost mala byt podobna.

Nikon J1 ma iba elektronicku uzavierku, takze ten by mal byt pri foteni uplne potichu ­(ako mobily­).
Odpovědět0  0
Ganec (869) | 13.1.201221:54
Spat ku G1X: tato ma tiez ­"Electronic ­'first curtain­' shutter­" ako Sony.
A dalsia zaujimavost: ma uzavierku v objektive a nie pri chipe, takze fotenie moze byt tichsie.
Odpovědět0  4
Milan Šurkala (6630) | 13.1.201222:07
Kde ty na to chodis :­-­) Nekdy by neuskodilo si to vseobecne vyzkouset na mnoha zarizenich nez to zacnes zevseobecnovat. Zalezi na konretnim zarizeni. Pro zajimavost, ted tu mam dve CSC, z toho jeden vydava zvuk jako by se rozbijelo sklo, druhy ma velmi hlucny jakoby kovovy naraz. Dale tu mam DSLR. I pri sklapeni zrcatka je z techto tri fotaku urcite nejtissi a v Live View je jeste tissi ­(zmizi pocatecni zvuk zrcatka, misto nej je jen takove tlumene bouchnuti a na konci trochu vyssi a hlasitejsi cvaknuti. Nejprijemnejsi zvuk aspon pro me ma prave ta DSLR. Ale nebudu to pausalizovat, protoze vim, ze co zrcadlovka, to totalne jiny zvuk.
Odpovědět0  0
Ganec (869) | 13.1.201222:12
moze byt .. ja len viem ze od vypocutia piesne ­"Jam & Spoon ­- LSD Nikon­" som na zvuk zrkadlovky alergicky a zvuk mojej uzavierky mi vobec neprekaza
Odpovědět0  4
bat1 | 13.1.201216:40
Já bych to otočil úplně jinak... pokud by to mělo tutéž ergonomii, rovnocenný systém ostření, super kvalitní EVF hledáček a rovnocenný FF snímač, byl by rozdíl v podstatě jen v absenci zrcátka = jednalo by se defacto o téměř stejný přístroj... V tom případě bych snad žádné dělení na kategorie neřešil, natož která je lepší :­)
Splnění těch podmínek ale není zase tak jednoduché, museli by vyřešit integraci fázového ostření do čipu tak, aby neměla vliv na kvalitu obrazu...
Odpovědět0  0
Cejpatka (440) | 13.1.201218:06
Integrované fázové ostření na snímači už přece je. U Nikonu 1.
Odpovědět0  0
Ganec (869) | 13.1.201221:37
> aký dôvod by som mal mať, aby som to uprednostnil pred FF zrkadlom

Co napriklad rychlejsia reakcia na spust?
U zrkadloviek sa musi sklopit zrkadlo, co urcitu dobu vzdy trva a bude trvat.
Nove Sony uz pouzivaju uzavierku len na dokoncenie expozicie, inak je uzavierka elektronicka.
Vdaka tomu su to dnes najrychlejsie reagujuce fotaky.

Dalsia vyhoda elektronickej uzavierky je ze sa fotak zbytocne neroztrasie sklopenim zrkadla. Zabery su vdaka tomu ostrejsie.

Staci?
Odpovědět0  5
Iudex (1059) | 14.1.20129:48
S tou rýchlosťou si nie som istý. Ak DSLR dá napr. 7 snímok za sekundu, teda zrkadlo 7x za sekundu prejde hore a dolu, o nejakom oneskorení by som nehovoril. Skús zapnúť svoj CSC a spraviť prvú snímku a potom sprav to isté s priemernou DSLR: garantujem Ti, že so zrkadlovkou budeš podstatne rýchlejší.
Roztrasenie foťáku pohybom zrkadla je tiež len akademický problém, ak má priemerná DSLR s objektívom kilo, pohyb párgramového zrkadla je mávnutím muších krídel.
Odpovědět0  0
Ganec (869) | 14.1.201211:41
pisal som o reakcii na spust ­(ked uz je zaostrene a cakas na vhodnu dobu po namacknuti .. cakas len na reakciu fotaka­), ktoru maju nove CSC rychlejsie.

Pozrel som si merania na imaging­-resources a moj PEN je dokonca rychlejsi ako 60D o 3 tisiciny sekundy .. aj ked nema prvu uzavierku elektronicku ­(lowend DSLR su na tom horsie­)

Skusil som si prvy zaber po zapnuti: bol do sekundy hotovy.
Nemam zrkadlovku na porovnanie ale za problem SCS by som to urcite nepovazoval.

PS: keby ­"mavnutie musich kridel­" nebol problem, tak by ho nebolo treba riesit
Odpovědět0  4
Iudex (1059) | 14.1.201213:57
Ty fakt niekedy riešiš blbosti; nikdy som pri fotení neriešil, aký dlhý čas je od plného stlačenia namáčknutej spúšte do urobenia záberu: sú to stotiny sekundy, ktoré sú mimo vnímania normálneho človeka. Naopak som vždy ako obmedzujúce vnímal, ak od zapnutia foťáku do urobenia záberu prešla dlhšia doba; toto sa mi stalo len pri kompaktoch, nikdy nie pri DSLR. Ale mám taký pocit, že Teba o niečom inom ako je definitívne víťazstvo CSC v akejkoľvek oblasti nepredvedčím.
Odpovědět0  0
Ganec (869) | 14.1.201214:53
U lowendovych zrkadloviek je ­"shutter lag­" asi 1­/10 sekundy, co uz normalny clovek vnima.
Nikdy si nefotil sport? Pri tom by si zistil ze kazda stotina sekundy sa pocita...

Tiez ma to u kompaktov stvalo ze po zapnuti sa najprv vysuva objektiv ­(co sa bude diat aj u tohto G1X­).
No u CSC objektiv vysuvat netreba ­(a ked treba tak ho netreba zasuvat­), takze prvy zaber moze byt skor.

Prva generacia CSC bola mozno pomala .. ved im islo hlavne o to aby uviedli nieco nove na trh .. ale teraz to uz nie je az taky problem. Pre tvoju informaciu: koli vacsej rychlosti ­(rychlejsie nabiehanie, zaostrovanie, shutter lag, skorsia moznost fotenia dalsieho zaberu, ...­) som si kupil E­-P3 aj ked viem ze rozdiel v senzore je oproti E­-P3 minimalny.
Odpovědět1  4
Iudex (1059) | 14.1.201215:23
Pozri, moja lowendová DSLR spraví 6 snímok za sekundu, môj predošlý profikompakt spravil tuším 1,9. Teda mi je prd platné, aký je shutter lag, pre mňa je dôležitý reálny výsledok a tým je, ako promptne v prípade potreby niečo odfotím.
Ad Tvoj PEN 3: tak máš momentálne najnovšiu generáciu PENu a celkovo jeden z lepších CSC, priemerný CSC bude zrejme horší. Preto porovnávať najnovšiu generáciu CSC s najlacnejšími lowendovými DSLR nie je úplne fair game. Keď už, porovnávaj PEN 3 napr. s Pentaxom K­-5 za obdobnú cenu. V rámci tejto strednej triedy DSLR o nejakom pomalom nábehu, zaostrovaní nemožno hovoriť.
Odpovědět0  0
Ganec (869) | 14.1.201219:48
Tak to mas potom Pentax, lebo lowendove CaNikony maju 3 FPS.
6 fps maju az poloprofi modely ­(napriklad bratova 60D ma len 5.3 fps­). Najlepsie APS­-C DSLR maju 8 FPS.
K5 sa od Kr v rychlosti nelisi, len ma o 1 fps navyse.

E­-P3 aj lowend E­-PM1 maju rovnake ­"vnutornosti­" a tak by mala byt rovnaka aj rychlost zaostrenia.
No porovnal som si merania na imaging­-resources a naozaj je E­-P3 v niektorych veciach rychlejsia ­(hlavne prvy zaber po zapnuti­). Zaujimave, viem ze toto sa zlepsilo uz v E­-PL2 ­(E­-PL3 tam nemerali tak neviem porovnat­).

Ale vdaka za diskusiu. Zase som sa dozvedel nieco nove a zaujimave...
Odpovědět0  4
Kikapu1 (575) | 14.1.201220:29
tak tady si musím busyho zastat ­- to zrcátko vliv rozhodně má. Moje základní sestava váží 1,2kg, mám k dispozici i režim Q ­(quiet­) kdy se se závěrka spustí až po vyklopení zrcátka, zrcátko se zase vrátí až po uvolnění spoště. Určení ­- divadlo a tak, je to fakt supertichý. Ouha, udržím s tím o 100% delší časy, prostě to tam mám natvrdo, jen občas přepnu na vysokorychlostní sérii. Mám tam samozřejmě i předsklopení zrcátka, ale to jsem zatím snad ani nezkoušel :­-­) mimochodem, taky si myslím, že CSC obzvlášť by prospěla elektronická závěrka, při těch minirozměrech i to může mít vliv na stabilitu, u kinofilmu byl třeba hodně znát rozdíl mezi plátěnou závěrkou a štěrbinovou ­- akorát s plátýnkem byly nejrychlejší časy 1­/1000s.
Odpovědět0  0
Irving | 13.1.201218:52
Tak profesionalni foto, to nejsou jenom formule, co treba street foto, svatby, krajinky, cestopisne reportaze, tam muze byt naopak velikost CSC a jejich vetsi nenapadnost výhodou, rychle fazove ostreni netreba, kvalita obrazu mnohdy srovnatelna se zrcadlovkami, mensi hmotnost. Samozrejme jsou oblasti, kde CSC budou pronikat tezko ­- sport, foceni divokych zvirat, a zrcadlovky budou jeste dlouho univerzalnejsi. Ale rozhodne bych nerekl, ze nejsou na profesinalni vyuziti. Koneckoncu, Fuji Xpro­-1 presne tam smeruje, pokud bude kvalita obrazu takova, jak Fuji slibuje a skla kvalitni, tak verim, ze dost profesionalu prejde.
Odpovědět0  0
Iudex (1059) | 13.1.201220:43
Beriem streetfoto, to je asi jediná kategória, kde bezzrkadlo vedie kvôli rozmerom a žiadúcej nenápadnosti. Svadby stále vyžadujú rýchlosť foťáku, pred oltárom Ti nebude kňaz tancovať, ako to potreby pomalého kontrastného ostrenia vyžadujú, cestopis detto. A o veľkosti ­"profi CSC­" ako práve Xpro 1 si netreba robiť ilúzie, žiadny drobček ako Nikon 1 to už nie je a je porovnateľný s APSC zrkadlami: http:­/­/camerasize.com­/compare­/#258,210
Odpovědět0  0
Kikapu1 (575) | 13.1.201222:36
zajímavý odkaz, na chvilku jsem tam zamrznul a ejhle ­-Fuji je dokonce větší, než dnes už celkem stará Leica M9­- a to je prosím full frame.. Žeby jenom ten hledáček? Skoro se mi to nezdá...
každopádně, tady asi nešlo o nějaké extrakompaktní řešení, ale o naprosto špičkovou kvalitu, ideálně by člověk měl mí všechny tři retro Fujiny :­-­) ...samozřejmě z ryze praktických důvodů, kvůli velikosti...
Odpovědět0  0
Irving | 14.1.20129:25
Velikost mozna ano, ale hmotnost je porad nekde jinde, 450g tela jeste neni tak malo, ale objektivy jsou opravdu lehoucke, navic mnohem mensi nez srovnatelne zrcadlovkove. Jinak o ­"pomalem­" kontrastnim ostreni se mluvi vyse ­- nove olympusy a panasonicy uz jsou rychlosti srovnatelne se zrcadlovkami, nebo je i predci, ztraci jedine pri sledovani pohybujiciho se objektu, tam to zase dobre zvlada Nikon 1. Je pravda, ze ­"dokonaly­" CSC fotak, ktery by spojoval vyhody vsech systemu zatim neni, ale myslim, ze je to otazky vyvoje, na to ze jsou CSC na trhu nejake tri roky je pokrok neskutecny.
Odpovědět0  0
Irving | 13.1.201219:02
To je samozrejme pravda, problem je v tom, ze system Nikonu bude vzdy jenom neco, co foti lip nez bezny kompakt. Tim se trochu ztraci jedna z vyhod fotaku s vymennymi objektivy ­- moznost rust, kupovat lepsi tela, objektivy. Z Nikonu proste nebude moc kam rust, aspon co se tel tyce, omezeni kvalitou obrazu dane rozmery snimace je proste moc limitujici. Jasne vetsina uzivatelu zrcadlovek skonci u prvniho tela a jednoho objektivu a u CSC to asi bude podobne, ale pak se zase nabizi otazka, proc delat CSC, kdyz to vlastne nemyslite vazne ­- to uz je pak opravdu lepsi neco jako G1X ­- velky cip a pevny zoom.
Odpovědět0  0
Ganec (869) | 13.1.20127:55
> A este aky rychly a presny bude autofokus, o tom nebola ani zmienka, co napoveda, ze asi nie nadpriemerny

podla Chucka westfala ­(ich manager na interview na imaging­-resources­) je rovnako rychly alebo rychlejsi ako G12 ­(najpomalsi profikompakt­)

> teraz ide najma o to, ci sa ten novy objektiv naozaj vydaril

v tom interview sa vyjadril ze objektiv je podobny alebo kvalitnejsi ako ich 18­-135
Novy procesor odstranuje vady objektivu takze aberacia bude mensia, no podla prvych zaberov z focusnumerique su okraje menej ostre v porovnani s konkurenciou
Odpovědět0  2
Milan Šurkala (6630) | 13.1.201210:41
No jestli to ma byt podobne jako 18­-135mm, tak potes koste, protoze to je dost neprijemny objektiv svou ­(softwarem casto neodstranitelnou­) chromatickou aberaci.
Odpovědět0  0
Iudex (1059) | 12.1.201214:14
Tu je prvý testík G1x, z ktorého pekne vidieť, ako ­(ne­)šumí pri vyšších ISO: http:­/­/www.focus­-numerique.com­/test­-1354­/compact­-canon­-g1­-x­-powershot­-bruit­-electronique­-12.html
Nie je to úplne na úrovni lepších APS­-C ­(NEX­-5N, X100­), ale zato M4­/3 v Pana to s prehľadom poráža. Takže ako sa dalo čakťa s ohľadom na veľkosť čipu, asi to nebude mať na vydarenejšie ­(a väčšie­) čipy APSC ­(určite ale lepšie ako APSC v NX10­/11­), ale menšie M 4­/3 to predčí.
Odpovědět0  0
Ganec (869) | 11.1.201223:50
teraz som si všimol nadpis .. ­"géčko se superčipem­" .. ale sa časy zmenili:
.. voľakedy takú veľkosť chipov majitelia zrkadloviek označovali ako ­"malý­" chip...
Odpovědět1  2
Milan Šurkala (6630) | 11.1.201223:54
Jeste lepsi to bylo u analogu. Staci si precist nejakou knizku z poloviny minuleho stoleti a zjistis, ze tam fotografove povazovali dokonce full frame za vec priserne maleho formatu vhodnou pro velmi nenarocne foceni :­-)
Odpovědět0  0
sandál | 11.1.20120:33
chvályhodné je, že se Canon nepustil do bezzrcadlovek, na které je třeba nový typ objektivu a blesku...tohle na trhu není a určitě si to koupí hodně lidí, co uvažovali o levné zrcadlovce....hodně takových stejně zůstane u základního objektivu, a i když je tohle heblo ­(velikostí těla se skoro vyrovná Sony A55­), díky konstrukci do těla zajíždějícího objektivu, tak je to stále menší než jakákoliv zrcadlovka, výše zmíněná Sony A55 ze základním objektivem se nevejde ani do kapsy u kabátu ;­).... myslím, že kvalita fotek bude minimálně srovnatelná se Canonen 600d, líbí se mi na tom 60ti sekundová závěrka, sáňky na blesk, výklopný displej ale stále je prostor pro zlepšování....makro ­(až od 20ti cm!­), hledáček, výdrž baterie, cena! :­), nějaké srandičky jako panaroma, multiexpozice atd... mně by se ještě líbilo, kdyby Canon vyrobil bezzrcadlovku ­(nebo CSC fotoaparát, či jak se tomu nadává?:­) s výměnnými objektivy, APS­-C senzorem, elektronickým hledáčkem ve stylu Sony Nex­-7, ale s plnou kompatibilitou s objektivy Canon. Tak uvidíme, čím nás ještě překvapí ...

pst... http:­/­/camerasize.com­/compare­/#257,238 ... srovnání velikostí ­(nejen se Sony:)
Odpovědět0  0
Ganec (869) | 11.1.20127:35
> kvalita fotek bude minimálně srovnatelná se Canonen 600d

bude lapsia .. ich manager to tvrdi:
"(Chuck W­) ­- Closest comparison is to cameras like the 7D and 60D, because it uses the same pixel pitch. The G1X is actually lower noise than the 7D, because it­'s the latest generation of the DIGIC, the DIGIC 5. Can­'t speak to RAW because I haven­'t seen it, but the JPEGs and videos are definitely cleaner at any given ISO than the 7D­'s. I can speak to that personally because I tested it myself."
Odpovědět0  0
bat1 | 11.1.201212:38
Na RAW bude mít nový procesor těžko vliv, takže pokud to vezmeme absolutně, kvalita fotek bude zákonitě stejná při srovnatelném objektivu :­) V podstatě ani na JPG, leda nepřímo pokud nový procesor umožňuje použití náročnějších a kvalitnějších odšumovacích algoritmů. To co ten chlapík přisuzuje procesoru je v podstatě otázka firmware :)
Odpovědět0  0
bat1 | 11.1.201212:40
Myslím samozřejmě se 7D a 60D pokud má s nimi shodný snímač...
Odpovědět0  0
Ganec (869) | 11.1.201212:51
Podla ich prezentacie:
http:­/­/www.canon­-europe.com­/Images­/PowerShot_G1_X_Tech_Explained­-v1_0_tcm13­-896706.pdf
pouziva novy chip odsumovanie uz na chipe, takze to urcite bude mat vplyv na RAW!
Odpovědět0  2
busy (4706) | 11.1.201213:56
No ale to potom je taky raw­-neraw :­) ... ale na taketo vylomeniny sme uz pomaly zvyknuti :(
Odpovědět0  0
bat1 | 11.1.201214:53
Tak z toho bych měl dost smíšené pocity být potenciálním zákazníkem... Od RAWu očekávám, že to bude opravdu surový výstup ze snímače, obzvlášť když Canon u DSLR neodšumuje úplně ideálním způsobem... Na druhou stranu je filosofická otázka co vlastně považovat za surový RAW, vzhledem k tomu že nějaké zpracování analogového výstupu ze snímače do digitální podoby stejně musí proběhnout :­)
Možná tou poznámkou v prezentaci chtěli říct jen že snímač má nějakou novou technologii snižující v rámci subpixelu odstup signálu od šumu, ne odšumování v rámci více pixelů jako takové.
Odpovědět0  0
Kikapu1 (575) | 11.1.201215:22
Tak jako tak, asi horší problém než NEčistý RAW je celkově úroveň snímačů Canon, asi to vyzní dost sarkasticky, ale konečně našli typ přístroje, kde se to ztratí, z více zdrojů ­- i věrných příznivců značky ­- jsem se dočetl kritiku jednak na přehnanou hustotu pixelů ­(jak říkám, toto je pořád kompakt, takže tady dobrý­), taky na low­-pass filtr, který úspěšně odfiltruje včetně moiré i kresbu uvnitř kontur.
Odpovědět0  0
bat1 | 11.1.201216:20
Tjn, u stávajících Canonů mi přijde konkurenceschopný snímač asi jen u 5DMkII...
Odpovědět0  0
Iudex (1059) | 11.1.201216:27
Keď už sme pri tom porovnaní veľkostí, je tento ­"kompakt­" značne robustnejší, ako bezzrkadlovky s APS­-C čipom: http:­/­/camerasize.com­/compare­/#257,149 Ale samozrejme hľadáčik robí svoje a hodne pridá, ale aj tak sa moc o kompaktných rozmeroch pri tomto ­"kompakte­" nedá hovoriť. Všetko ostatné ale vyzerá super.
Odpovědět0  0
Kikapu1 (575) | 11.1.201216:52
njn, jenomže to chce srovnat s odpovídajícím sklem a rázem je Canon king
Odpovědět0  0
frasve (131) | 10.1.201214:35
Jak se zdá, najít tu správnou pozici uprostřed cenové a výkonnostní nabídky je zhola nemožné. Aktuálně zixovaná G­-řada Canonu nám to předvádí v plné parádě. Kolega Šurkala napsal velmi výstižnou recenzi, přece jen bych ale přidal pár postřehů fotografa, který si na přelomu tisíciletí pořídil G1, tehdy ještě bez ixka :­-­)
Velikost senzoru zřejmě dostačující. Vyšší citlivosti se teprve teď stanou reálně použitelnými. Hmotnost a velikost jakž takž, do kapsy to ale už není. Dávám přednost pevnému zoomu, takže OK, ovšem termín světelnost by se snad už konečně měl přejmenovat na něco výstižnějšího. Temnost, nebo tak nějak. Dole 2,8, budiž, nahoře však 4, u zvlášť podařeného stroje toleruji maximálně 4,5. 5,8 je nepřijatelný kompromis, jakkoliv se důvody zdají ­"nepřekonatelné­". Kvituji bezproblémovou možnost nasadit filtr a sluneční clonu rovnou na objektiv bez různých redukčních tubusů atp. Rychlost snímání ­(pominu­-li onu zázračnou funkci šestisnímkové sekvence při rychlosti 4,5 obrázků za sekundu ­- ale zřejmě bez možnosti snímat do RAWu­) opět nic moc. Výdrž baterie ­- 250 záběrů je krok zpátky, ale rezervní nosím stejně vždycky s sebou, tak ji tam holt šoupnu dřív. Rozpaky budí ergonomie, díky velikosti se sice přístroj bude dobře držet, ale jak tak znám různé Canony, tak oblast kolem palce pravé ruky nebude příliš bezpečným územím. Jistě mi rozumíte, co tím myslím. I když kombinace jakési minirohožky a ­"parapetu­" nutícího palec odklonit od níže umístěných tlačítek je pozoruhodná. Praxe ukáže.
Problémem bude cena, patrně přes dvacet tisíc. Je tento stroj dvakrát lepší než třeba G12 nebo Nikon P7100? Pro ten účel, k němuž je určen? Každopádně jde o další přiblížení se kompaktnímu ideálu pro novináře, cestovatele, víkendové výletníky i ­"street­" fotografy. Ovšem opatrnost předních výrobců, aby poskytli kupujícímu reálnou kvalitu a užitnou hodnotu, stále brzdí rozvoj skutečného kompaktního ­"fototrháku­". U nového Canonu je to dáno mimo jiné také ­"tradičním­", ale ve skutečnosti předpotopním hledáčkem a dalšími nedotaženostmi uvedenými výše.
Koupíte si ho...? A proč ano? Respektive proč ne. Já si asi počkám na dvojku :­-­)
PS: Ještě jednou díky za promptně napsanou a fundovanou recenzi.
Odpovědět1  0
frasve (131) | 10.1.201214:40
Komickou formulací ­"pevný zoom­" myslím samozřejmě nevýměnný objektiv s proměnnou ohniskovou vzdáleností :­-­)
Jinak pro romantiky doporučuji tento odkaz: http:­/­/www.canon.cz­/For_Home­/Product_Finder­/Cameras­/Digital_Camera­/PowerShot­/PowerShot_G1_X/
Odpovědět1  0
Tom H. (47) | 10.1.201222:43
Vzhledem k tomu, že jsem přesně po něčem takovém co do velikosti čipu a ,,nevýměnnosti­" objektivu s rozumným zoomem toužil, tak bych si ho koupil. Rozměry a hmotnost, jak už bylo zmíněno, nejsou zrovna do kapsy ­(můj P7000 už je na hranici schování do kapsy, nicméně do zimní bundy ho dávám­), pořád by byl ale jednou z těch mnoha menších věcí v tašce na rameno. Rozhodující ale bude až osobní osahání, nejméně jednodenní zapůjčení a buď nalezení nebo nenalezení nejrůznějších ,,kurvítek­". Cenu bych akceptoval tak na 16 tisících. Zaváděcí bych ale odhadoval na těch dvacet.
Odpovědět0  0
frasve (131) | 10.1.201223:58
Ano, je to trošku průlom do té šedi kompaktů minulých let. Nikon P7100 stojí 400 USD, u nás 11 až 12 tisíc. Canon G1X je ohlašován s cenou 800 USD. Vzhledem ke kurzu dolaru atd. se tedy cena pod dvacet tisíc těžko směstná. Naopak. Můj tip je dvaadvacítka v akci, jinak nějakých třiadvacet. Ale ve své vlasti nikdo není prorokem :­-­)
Problém ergonomie, té fyzické, ale i té SW, tedy meníček, ukládání různých předvoleb a jejich propojenost mezi nastaveními, možnost vybrat si např. různé pevné časy k automatickému blesku, atd. atd., to je zjevně velmi podstatné, i když často skryté do okamžiku praktického nasazení. Párkrát mě udiivilo, jak nekonzistentně a nelogicky se chová například ukládání citlivosti, nastavení blesku apod. do individuálních nastavení, ale i mezi různými volbami ­(Av, Tv, M, P...­).
Odpovědět0  0
Podhola | 28.2.201210:07
Já jsem si pořídil na P7000 pouzdro speciálně určené pro tento aparát a nosím ho na krku, což si myslím je pohotovější než ho tahat z kapsy. Jinak ale o pořízení G1X uvažuji, protože s P7000 jsem sáhnul zcela vedle. Kvalita fotek je mizerná, fotky P7000 v rozlišení 10M Fine se nemohou kvalitou rovnat se Sony snímky v kvalitě 3M Standart. Prostě P7000 špatně kreslí, rozplizlé hrany, navíc zeleň ujíždí do žluta. Přitom na webu: ­"http:­/­/www.imaging­-resource.com­/IMCOMP­/COMPS01.HTM­" jsou testovací snímky velmi slušné. P7000 jsem dal do servisu Nikonu, ale je to to samé. Nikon nikdy více!
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6630) | 28.2.201210:14
Proc podle jednoho modelu ­(a tady jeste konkretne jednoho vadneho kusu­) posuzovat celou znacku? To byste nikdy nekoupil nic.
Odpovědět0  0
bat1 | 28.2.201217:59
To jsou docela silná slova :­) Že Nikon v kompaktech nepatří k tomu nejlepšímu je známá věc, stejně jako že v DSLR naopak ano ;­)
Ta P7000 ale není až tak zlá, sice G11­/12 jsou podle mě o dost lepší, ale zase bych jí řadil nad XZ1, EX1, LX3­/5 apod. ...
Odpovědět0  0
HB | 11.1.201211:05
Pokrok by byl kdyby začali znovu vyrábět G7.
http:­/­/en.wikipedia.org­/wiki­/Canon_PowerShot_G
Odpovědět0  0
busy (4706) | 11.1.201211:18
Ved G11 je skoro to iste, akurat s lepsim displejom :­) Ale zase G7 ma lepsi ohniskovy rozsah.
Odpovědět0  0
pavel_p (1007) | 11.1.201223:46
Ten se mi moc nelíbí. Nemá RAW, výklopný display a tak světelný objektiv jak G6. Má teda vyšší rozlišení a větší zoom. Co je špatného na posledních Gčcích?
Odpovědět0  0
Iudex (1059) | 10.1.201213:46
Tak toto je bomba. Ako bolo písané vyššie, toto je potvrdenie návratu kompaktov vo veľkom štýle ­(ktoré začal Fuji X100­). Teda kam s ním, s čím ho porovnávať? Môžeme ho vnímať ako medzičlánok medzi X10 a X100 ­(parametrami, čipom, cenou­) alebo ako zakladateľa vlastnej subkategórie. Je to ostatne jedno, každopádne Canon sa predviedol v najlepšom svetle a dal odpoveď tým, ktorí mu vytýkali absenciu ­"foťáku s kompromisnou veľkosťou čipu­", teda niečo medzi G12 a EOSmi. Je preto úplne zbytočné, aby Canon robil CSC, načo, keď má v ponuke takýto superkompakt. Spolu s predstavením CSC od Fuji je to vskutku potešujúca novinka, ktorá ­- dovolím si tipnúť ­- potiahne svojím vzorom aj iných výrobcov.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 10.1.201214:13
Zbytocne to rozhodne nie je, pretoze ak budem potrebovat iny ohniskovy rozsah, musim v pripade Canonu siahnut bud pod klasickych ultrazoomoch ­(s kompaktovou kvalitou­) alebo potom po zrkadlovkach s teleobjektivmi.

Ale je to len prvy kompakt tohto druhu od Canonu, uvidime co prinesie buducnost.
Odpovědět0  0
Irving | 9.1.201223:57
Mam obavu, ze Canon timhle fotakem trochu prestrelil. Snaha postavit neco proti CSC segmentu a neohrozit pritom prodeje vlastnich zrcadlovek je jasne patrna a chvalihodna, ale ten cip je podle me moc velky. Kdyby mel cip rozmery treba toho v Nikon 1 systemu, mohl byt objektiv svetelnejsi nebo s vetsim zoomem pri stejnych rozmerech. Fotit asi bude skvele, jsem hlavne zvedavy na rozdily proti Fuji X10. Nabizi ale otazka, zda uz nebude lepsi koupit neco ze m4­/3 systemu a k tomu pancake X 14­-42 ­- stejne rozmerove, pokud telo nebude GH2 tak i o dost lehci, a navic v konecnem dusledku, diky moznosti vymeny objektivu, univerzalnejsi.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6630) | 10.1.20120:02
Osobne predpokladam, ze Canon pouzil cip z EOS 600D ­(kdyz uz sam udava, ze ma stejne velke pixely­), jen proste nevyuziva celou jeho plochu a tim padem nemusel vyvijet zadny novy cip. A proto je tak ­"velky­". Ale mohu se mylit. Podle me to bude diky lehce svetelnejsimu objektivu nez u zrcadlovek fotit o neco lepe nez EOS 1100D­/600D.
Odpovědět0  0
bat1 | 10.1.20120:20
Že by využití horších kusů čipů z výrobního procesu low­-end DSLR jako je to třeba u procesorů? :­) To už ale hoooodně fantazíruju :)
Odpovědět0  0
Ganec (869) | 10.1.20128:19
Tiez si myslim ze je to chip z ich APS­-C zrkadloviek, len orezany na velkost FourThirds chipov.
No vysledok bude urcite lepsi ako ich sucasna generacia lebo ma pouzity novy procesor Digic V.
Odpovědět1  1
busy (4706) | 10.1.20128:46
Ano, je predpoklad ze Digic V bude generovat lepsie jpgy, ale na raw bude ten isty.
Odpovědět0  0
Ganec (869) | 11.1.201212:52
hehe, aj RAW bude lepsi :­-)
Odpovědět0  2
Iudex (1059) | 10.1.201213:50
Tak s X10 sa nebude dať porovnávať, ako už bolo naznačené, ide zrejme o okliečtený APS­-C čip na 4­/3­" veľkosť. X10 s 2­/3­" čipom má drobnú výhodu oproti profikompaktom s 1­/1,7­", ale oproti 4­/3­" je to diametrálny rozdiel. A seťák 14­-42 od Oly­/pana sa nechytá, jednak zoomom ­(28­-84 vs. 27­-112 mm­), jednak svetelnosťou ­(3,5­-5,6 vs. 2,8­-5,8­). Pričom výhoda vymaniteľných objektívov pri slušnom univerzálnom zoome je len teoretická. Ja si teda myslím, že Canon spravil najlepšiu možnú vec.
Odpovědět0  0
bat1 | 10.1.201216:53
No, jak se to vezme, ono mezi 2­/3­" s EXR a 4­/3­" zase tak diametrální rozdíl není, btw ty panasoní 4­/3 čipy jsou dost slabé po stránce DR a šumu ­(abych nekřivdil, ten poslední v G3 atd. se přece jen polepšil­). Proti ořezanému APS­-C už to ale přece jen diametrální rozdíl je :)
Odpovědět0  0
Kikapu1 (575) | 9.1.201222:48
vono se to asi brzy objeví, ale pro mně nejzajímavější úroda je teda pro změnu opět Fuji, jen už vůbec nechci domýšlet cenu... ovšem to co tvrdí o svém novém snímači dost připomíná Leicu s jejich řešením, to by mohla být fakt revoluce. Tzn poteče krev, až nám na to manželky přijdou : http:­/­/www.dpreview.com­/news­/2012­/01­/09­/FujifilmXPro1_Preview
v odkazu je zajímavý už záklaďák 35mm f:1,4!
Odpovědět1  0
bat1 | 10.1.20120:18
Hmm, ještě by mohli oprášit S5Pro s Nikon bajonetem s tímhle snímačem :)
Odpovědět0  0
busy (4706) | 10.1.20125:46
Odpovědět0  0
JSx | 9.1.201222:25
Vypadá to moc pěkně. Bohužel stále to postrádá v článku zmiňovanou věc a to elektronický hledáček.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 9.1.201222:21
Pozeram ze najnovsia moda u Canonu je vytvorit novy nazov fotoaparatu pridanim pismenka X k nejakemu staremu nazvu :)
Odpovědět0  0
nwortw | 9.1.201222:07
Necnie nad Fuji X10? A co viac ako 4x vetsi cip ?
Odpovědět0  0
Kikapu1 (575) | 9.1.201222:25
máš recht, ten snímač má canon podtstně větší, jestli bude vyčnívat hodně, budu jen rád :­-­) když to ale vezmu jako celek, tak to, co Fuji ztrácí na snímači, dohání světelností objektivu, proto si nemyslím, že bude Canon výrazně lepší.
Odpovědět0  0
bat1 | 10.1.20120:26
Světelností objektivu a navíc možnostmi EXR techologie, ale přece jen je ta pixelová hustota někde jinde, i když ty Canoní APS­-C snímače nejsou nic moc... Uvidíme, ale na Hi­-ISO bude patrně lepší než X10. Co se týče DR to bude zase nejspíš opačně :)
Odpovědět0  0
Kikapu1 (575) | 9.1.201222:34
jinak mně se Canon líbí víc,než Fuji a cením si toho, že dokázali zachovat v podstatě stejné rozměry jako X10 ovšem půl kila vypadá neošizeně poctivě ­- až se mi tomu nechce věřit, to je váha lowendového DSLR těla
Odpovědět0  0
chalupník (60) | 9.1.201220:44
Mě se líbí, že nenaskočili na módu výměnných objektivů. Pořádný čip a k tomu odpovídající pevný zoom.
Odpovědět1  0
paprskomet | 9.1.201219:50
No asi malá S95 je i dnes zajímavější. Tohle má myslím víc nevýhod než výhod...škoda! Canone, probuď se! Přitom tenhle segment mě od Canonu zrovna docela bral...
Odpovědět2  5
Zdeněk.L | 9.1.201221:50
Teď jsem zapnul počítač, a taková rána z ­" Canonu ­", to se nám ten CES 2012 pěkně rozjíždí !!!
(z té rány jsem ještě nestačil hledat chyby, i když popravdě trochu ano ­- světelnost na nejdelším ohnisku,
a trochu cena)
Odpovědět0  0
Vestor | 9.1.201219:34
To cenou to zabili. Za nějakých 11­-12 tisíc by to bylo fajn, ale takhle už mi přijde lepší zapátrat ve vodách CSC foťáků.
Odpovědět1  4
Milan Šurkala (6630) | 9.1.201219:36
Ja bych nerekl, ze je to cenou az tak uplne mimo. Samozrejme o nejakou tu tisicovku by to mohlo byt levnejsi, ale kdyz se normalni profi kompakty prodavaji za 11­-12 tisic ­(a docela dobre­), nevim proc by tohle melo stat stejne, kdyz je to uplne nekde jinde.
Odpovědět3  0
Kikapu1 (575) | 9.1.201220:09
Naprostý souhlas ­- cena je jaká je, vždyť to je unikát, vím že neční extra výrazně nad levnější Fuji X10, ovšem mně z toho bere taková malá radost, nenadál bych se návratu třídy superkompaktů v takovém velkém stylu, ještě nedávno byl výběr foťáku buď kompakt, nebo zcadlo a najednou... Paráda. Určitě bychom dokázali vymyslet lepší parametry a kde­-co vylepšit, ale dejme tomu, že to jen slibný začátek :­-)
Odpovědět2  0
FatalDooM (1) | 9.1.201221:50
Ja si myslim, ze se tenhle model Canonu povedl. Uz se tesim az si ho vyzkousim v realu. Ale je to momentalne muj favorit. Cena je bych rekl adekvatni i kdyz trosku vyssi nez bych rad investoval. Ale mozna je cena trosku vysponovana, protoze nikdo ted neco podobneho nema. Az to padne na cenu klasickych kompaktu s vymenitelnymi objektivy jako GF3, PEN3 atp tak to bude pecka a pujdu do toho!
Odpovědět3  1
bat1 | 10.1.20120:31
Tak Fuji má X100, ale to je trochu jiná liga... Stejně tak jako X10 je přece jen velikostí snímače níž...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.