Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
25.10.2016, Milan Šurkala, aktualita
Leica se rozhodla oživit přes 60 let starý objektiv Summaron 28mm f/5.6. Novinka si zachovává svou optickou konstrukci, extrémně kompaktní rozměry, nicméně byla uzpůsobena pro novou patici, bajonet M. S tím se i mírně změnilo rozmístění ovládacích prvků.
bob222.2 (112) | 26.10.201614:08
"Lepšie­" hodnoty vinetácie majú už len seťáky sony na NEX­-a. Ale zasa na 5,6 už sú v pohode a v sete stoja pár dolcov...
Odpovědět0  0
J77 (256) | 26.10.20168:10
No nevim, ja tomuhle pocinani Leicy dlouhodobe moc nefandim, to uz je za hranici zvrhlosti ­(jakoz i uvazovani lidi, kteri maji potrebu si toto kupovat, stejne jako hodinky za milon, atd.­). Leica pochopitelne nedela nic jineho, nez to, ze uspokojuje nemoralni poptavku po techto zbytecnostech, nicmene rozhodnuti se na tom podilet ucinila vedome a vypocitave. A ze tyto odznaky dekadentniho radobyluxusu, slouzici k predvadeni toho, ze 99% svetoveho majetku vlastni 1% populace a zbyle 1% ostatnich 99% lidstva, ke sve vyrobe potrebuji suroviny, ze se kvuli takovymto zhovadilostem a zbytecnostem spotrebovavaji prirodni zdroje, to take neni nepodstatne. Tohle je ale dobra ukazka absolutni a samoucelne zbytecnosti a doufam, ze se Leica v odhadech velkeho zajmu a nestihani vyroby hluboce zmyli.
Odpovědět1  1
neutrinograf (514) | 26.10.20168:54
otazka je jestli ten zisk pretavuji v neco rozumneho. a tim nemyslim populistickou charitu, ale neco pro udrzitelny upgrade civilizace.
Odpovědět0  0
Choakinek (4679) | 27.10.20162:52
Tento objektiv je v žebříčku dekadence ještě na zatraceně posledních místech, to mi věřte ;­-­).

Hlavní příčinou této a jiných ­(mnohem horších­) dekadencí je současný systém ­"tisku­" peněz. A ten by nás měl znepokojovat. Že Leica uspokojuje poptávku opravdu ne ;­-­).
Odpovědět0  0
J77 (256) | 27.10.20168:57
Oba mate pravdu, jen nesouhlasim s tim, ze Leicy pristup by mel zustat bez povsimnuti. Dle meho minimalne v rovine nekupovani tohoto ano ­(coz ale v pripade toho zcela zbytecneho objektivu neni az takovy problem :­). Nehlede na to, ze produkce takovych veci je proste podilenim se na celem tom ekonomickem cyklu, ktery nazyvas ­"tiskem penez­" ­(ja tomu rikam virtualni penize­). Tak nebo tak, pokud vubec nekdo muze vyprodukovat toto a domnivat se, ze se to bude prodavat tak moc, ze nebude stihat vyrabet, tak neco je opravdu spatne.
Odpovědět0  0
Choakinek (4679) | 28.10.201618:27
Výraz ­"virtuální peníze­" coby negativní jev se mi nelíbí, protože např. Bitcoin jsou také virtuální peníze, jen systém Bitcoinu je nastaven tak, že tyto peníze nelze ve velkém rozsahu ­(tj. ke škodě jejich držitelů­) množit.

"Tisk peněz­" je pak lidový výraz pro zvětšování měnové zásoby celou řadou nástrojů ­(které provádí centrální banky­). Peníze výhradně vlastní vlády a ­"tisk peněz­" se děje v podstatě za zády veřejnosti, protože většina lidí se v tom bohužel zkrátka nevyzná, tento jev ­"obchází­" bez povšimnutí. ­"Tisk peněz­" tak tedy takřka bez povšimnutí zvýhodňuje jedny na úkor druhých a dále je neudržitelný ­- odsouzen ke svému konci už na začátku, což je dokázáno ekonomickými studiemi.
Odpovědět0  0
neutrinograf (514) | 28.10.201618:58
kdyz maji penize nastaveny limit, ma schopnost limitovat i rust populace, protoze emuluje limit zdroju ­(avsak zdroje jsou pevne v rukou mocnosti a chraneny proti svevolnemu pouzivani krutymi sankcemi, krutejsimi, nez je pouzivani penez ­- napr. dane ­- proto lide sklouznou radeji k placeni dani, nez k prijeti trestu vladcu obcanu­). pokud ale existuje nekonecny prisun penez ­(rozumej vyuzitelna energie­) pak se lidstvo premnozi do neudrzitelneho stavu, protoze jen maly podil lidi se dokaze uvedomele sam omezit ve sve spotrebe. ale my nemame schopnost videt kdy dojde k preklopeni do chaotickeho stavu bez moznosti jednoduche regulace, protoze zpetna vazba tohoto signalu je umele inhibovana ­(ultimatni pokrytectvi + tisteni penez z nahodnych a nesmyslnych duvodu neodpovidajicich realite­). dusledky neodhadnutelne, ale urcite to nebude nic pekneho.
Odpovědět0  0
Choakinek (4679) | 29.10.201614:32
Vašemu příspěvku moc nerozumím, je takový zmatený. Ale toto je fotoweb, nechtěl jsem, aby diskuze sklouzla do této roviny ;­-­).

Předně ­- peníze nejsou zdroj, žádná využitelná energie, je to oběživo, které má svůj zásadní význam ve směně zboží atd., ale cena nějaké jednotky peněz je ryze relativní a zcela se odráží např. v celkovém množství těchto jednotek a v úrovni ekonomiky. Peníze ­(nějaká jejich jednotka­) tak mohou mít vysokou cenu, avšak i cenu zcela minimální ­- ne vyšší, než má např. topivo do kamen ;­-­).

Růst měnové zásoby tedy s růstem populace nesouvisí a ani souviset nemůže.

"Tisk peněz­" způsobuje vznik nejrůznějších falešných informací v ekonomice. Předně ­- trh vždy hodnoty vytváří, jde jen o to, že je může vytvářet efektivně či nikoliv. Stát výhradně hodnoty spotřebovává ­- a zde je první úskalí ­"tisku peněz­", neboť ­"tisk peněz­" schovává náklady, které společnost stojí jev, kdy stát hodnoty spotřebovává. Dalšími negativy ­"tisku peněz­" jsou investice do armád a válek, vznik celé řady mylných investic ­(což je např. projekt, který se z počátku jeví jako rentabilní ­- díky falešným informacím v ekonomice, avšak po nějaké době se ukáže, že to tak není a je třeba jej zrušit­) atd. Ve svém příspěvku, řekl bych, jste tak nějak narazil na plýtvání různého druhu ­- ano, i to je zásadní negativum ­"tisku peněz­" a vyplývá ostatně i z toho, co jsem uvedl výše ­(např. investice do války je v zásadě plýtvání zdroji, mylné investice také­).
Odpovědět1  0
Popo Bawa (27) | 25.10.201611:36
Leica taky nevi co lidem prodat a co za to chtit, takova niche alternativa Apple pro fotografy...
Odpovědět0  0
Igor_K (115) | 25.10.201613:27
No, z pohľadu marketingu to vyzerá tak, že Leica vie presne čo a komu predávať a čo si za to vypýtať. Klienti z ­"horných 10­-tisích­" i akcionári Leicy sú spokojní, niet tu teda čo riešiť. Nemyslím, že Leica mala vôbec v úmysle vytvoriť produkt ­(aj­) pre fotografov. Takéto čisto imidžové a pritom vysoko ziskové parádičky si môžu dovoliť iba legendárne značky typu Leica, Hasselblad, možno ešte Carl zeiss...a oni to vedia... o tom to je.
Odpovědět0  0
xvasek (240) | 25.10.201614:09
Jj, oni to dělají v podstatě dobře ­- nabízejí exkluzivní zboží ­(ať už v jakémkoli směru­) a mají své kupce, tak to má být.
Odpovědět0  0
xvasek (240) | 25.10.201610:32
...a pokud by to někomu přišlo málo retro, málo vinětující a pomalé, můžu mu za těch 2500USD prodat Industar 69. :­-)
Odpovědět1  0
bob222.2 (112) | 26.10.201614:04
Ja prihodím smenu za 500. :­-)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.