Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
26.1.2006, Marek Kuřina, aktualita
Společnost Panasonic se rozhodla vyslat na žhavý trh digitálních fotopřístrojů nástupce velmi povedené EVFky FZ5, kterého označil jako Lumix DMC-FZ7. Opět jde o ultrazoom (12x optický zoom), ovšem snímač už obsahuje šest milionů obrazových buněk, má větší LCD displej a citlivost snímače můžete nastavit až na 1600 ISO. Potěší také Menu v češtině a rychlejší ovládání pomocí joysticku.
libich1978 (695) | 1.11.202021:35
Řada FZ u Panasonicu je etalonem kvalitních ultrazoomů a obrazově kvalitou se mu tehdy blížil jen Canon nebo mnohem dražší Leica. Je fakt, že čipy nebyly nejkvalitnější a zpracování obrazu taky mělo rezervy, ale kvalita optického stabilizátoru byla výborná, rozsah zoomu, světelnost nebo ergonomie, ovládání a možnosti. Jen RAW nic moc. Měl jsem FZ4 a až na neozvučené video a 4 Mpx snímač, který sice neoslnil, ale světelnost f­/2,8 v celém rozsahu 12xzoom byla super hlavně při nočním focení. Navíc superrychlé ostření jsem si nemohl vynachválit, také srdíčkový režim pro začátečníky. Prostě velmi dobrá řada a vyspělejší FZ10, FZ20 a další už byly jen třešničkou na dortu. Zamrzí tu snad jen chybějící RAW, ale novější modely už ho měly. Dodnes mám FZ82 a za danou cenu nemá opravdu v ultrazoomech konkurenci.
Odpovědět0  0
Em | 20.10.200716:05
S tímto fotoaparátem jsem taktéž naprosto spokojen. A onen šum např. na modré obloze nepovažuji vůbec za problém. Proč? Jednak jej vidím pouze u náhledů 1:1 a velké tisky také nedělám, ale hlavně obrazový procesor zde totiž při zpracování obrazu šum tak radikálně nežehlí, jako je tomu u dnešních přístrojů, takže jsou pak spolu se šumem odstraněny i drobné detaily a vede to také k nižšímu dynamickému rozsahu. Takže radši beru zbytky šumu než vyhlazený hladký obraz bez detailů.
Odpovědět0  0
karmy (48) | 3.2.200821:17
řekl bych že žehlí, i když je pravda že ne tak viditlelně... použití NeatImage je zde téměř nemožné, neboť algorytmus NeatImage už na takto vyžehlených obrázcích moc nenajde... ale je pravda že na kompakt je to slušný foťáček...
Odpovědět0  0
karmy (48) | 4.10.200719:43
Mám ho už skoro dva roky, a nemohu si ho vynachválit...Prostě super, od slušného Makra, až po 16,5x přiblížení. Jediná vada snad: Vysoká hodnota šumu u modré barvy... Jinak P3rf3ct
Odpovědět0  0
Ervin | 10.10.200623:05
Stal jsem se majitelem Lumixu FZ7.Jsem rád že mi byl nabídnu tento model který má velmi pěkné vybavení a to hlavní že má meny přístroje v češtině!Bylo mi nabídnuto více aparátů od různých firem.Mám ho teprve 3týdny ale teď po přečtení různých článků si myslím že jsem koupil dobře.Jsem rybář a mám již 300 fotek z míst kde chodím relaxovat chytat a fotit!Jsem starší člověk a raději jsem připlatil a mám kvalitní značku.Děkuji za Vaše recenze ohledně ovládání fotoaparátu.Moc mi to pomohlo.ERVIN.
Odpovědět0  0
Mysok | 9.8.200620:25
Vybírám vybírám a co jiného dnes za tu cenu vybrat ­(cca 10 500,­-Kč­)? Nemohu si dovolit luxus zrcadlovky, takže tento ultrazoom je pro mě východiskem. Pokud víte o něčem lepším za tu cenu tak sem s tím.... Nejsem profík, takže mi budou stačit i v článku popisované předsádky, když se budu chtít rozmazlovat :­-­) Dámy a pánové já jdu po výplatě do toho...
Odpovědět0  0
HonzaM | 27.1.200610:03
Jako majitel předchůzce FZ5 vítám zlepšení kvality videosekvencí, větší 6Mpix čip s citlivostí až do ISO 1600 ­(uvidíme, jak na tom přístroj bude s šumem­). Dalším kladem je zvětšení displeje na 2,5­'­' a české menu.
Naopak trochu na rozpacích jsem z nového umístění hledáčku, který je dle mého názoru na FZ5 umístěn lépe ­(vlevo, zde je na středu­). Nový větší displej by dle mého měl mít větší rozlišení.
Design nechť si každý zhodnotí sám, dle mého je u FZ5 velmi osobitý a toto zaoblení u nástupce je možná krok zpět.. ale to je věc vkusu.
Celkově jsem možná čekal více inovací. V optické části, kterou tak oceňuji na předchůdci se toho moc nezměnilo... zoom i světelnost je zachována, změnil se čip o 1 Mpix a dále to jsou spíš ­"dolaďovací­" změny typu displej, nebo jiné umístěný tlačítek. Na druhou stranu asi nebylo u celkem úspěšného modelu třeba dělat mnoho změn..
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.