Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
18.11.2015, Milan Šurkala, aktualita
Společnost Nikon dnes oficiálně oznámila, že vyvíjí digitální zrcadlovku D5 jako nástupce nynějšího modelu D4. K tomu se můžeme těšit také na novou vlajkovou loď na poli externích blesků a bezdrátový vysílač.
Choakinek (4686) | 18.11.201521:56
Hmm, čili oznámila inovaci v kategorii předražené cihly. Hmm, tak to jde mimo mě :­-­). Ale tak co čekat od výrobce, který se rozhodl vyrábět svůj naprosto nekonkurenceschopný Nikon 1 systém a skoro kilový kompakt s pidi snímačem, který váží tolik kvůli svému super zoomu, který je ovšem úplně k ničemu, což ostatně nejlépe ilustruje i oficiální Nikon video, které ukazuje, jak se lze díky tomu zoomu podívat, jakou barvou si horolezkyně zrovna lakovala nehty :­-­).
Odpovědět0  2
busy (4706) | 18.11.201523:03
1. Zoom uplne k nicomu mozno, ale tie dva metre svoje vyuzitie rozhodne maju. Pokial ti vadi ze vazi kilo, navrhni nejaku inu, lahsiu alternativu ktora by poskytovala ohniska do 2m a s minimalne takou kvalitou objektivu.

2. Je zaujimave, ako si ­(a teraz to myslim vseobecne­) mnohi ludia ­"kopu­" do CSC s 1­" cipom, ale kompakty s 1­" cipmi ­(RX10, RX100, FZ1000...­) doslova zboznuju. Ale je pravda, ze jednak tie objektivy pre Nikon 1, hlavne tie kratsie, by mohli byt aj mensie a dvak cipy lepsie. Budme radi ze to neodbil 1­/1.7­" ci nebodaj 1­/2.3­" cipom ako Pentax Q.

3. Predrazena tehla D5 si podla mna svojich zakaznikov urcite najde, hlavne medzi profesionalmi. A keby uz naozaj v technologickej oblasti nic principialne nove nepriniesla, sposobi aspon rychlejsi pokles cien vsetkych D­-styriek co zase mozno potesi niektorych ostatnych :)
Odpovědět0  0
lt (594) | 19.11.201519:03
Moznosti tu su, kto chce, spravi si .. jedine co moze a je problem je stabilizacia .. a co sa tyka Nikon 1, lepsie je mat solidny 1­/1.7­" cip , nez sialenost ala Nikon 1 v3 :­) .. pricom nie je ani lahsi ani mensi ako m4­/3 od Olympusu­/Panasonic. Pentax sa aspon nehraje a je robeny tak, ze je fakt pidiaturny.
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 19.11.201521:01
1­) To by určitě nebyl takový problém. A ani by to nemuselo mít o moc horší výstup, než má P900. Snímač by mohl být ještě menší a mohl by mít třeba jen 5 Mpx, P900 víc reálných Mpx stejně obvykle nemá ­(naopak ­- často i méně­). Druhá věc je samotná konstrukce objektivu ­- myslím si, že je zastaralá, že by se dnes dala udělat kompaktnější.

2­) Nekopu do CSC s 1­" čipem. Jediné, na co se Nikon za ty roky zmohl, je navyšování Mpx na snímači, který je ­"nedává­", přičemž se světelností zoom objektivů neudělal nic. A že o to není zájem dokazuje, že cena těchto jeho CSC padá jak kámen a stále jsou v obchodech. O různých dětských nemocech typu divně rozpatlaných 14 Mpx v JPEGu, absence PASM kolečka atd. ani nemluvě. Co to je proboha za vývoj, když u třetí, čtvrté řady musím říci, že první řada byla nejlepší ­(vyjma Nikonu 1 S1 ­- ten jediný z novějších řad považuji za dobrý­)?

3­) Já si tu cihlu musím někdy ošahat a zjistit, k čemu je tam těch ­"bilion­" tlačítek :­-­). Do té doby bohužel plně souhlasím s blogem jistého Gance, který tu byl dříve na diskuzích také přítomen. Tj. ­- že cihly jsou v zásadě minulost :­-­). Ale pochopitelně nevím, jestli bude D5 také cihla, ale myslím si, že ano.
Odpovědět0  1
busy (4706) | 19.11.201521:20
1. Mne je jasne, ze z technickeho hladiska existuju moznosti ako to dosiahnut. Akurat v kompaktnom prevedeni je P900 zatial jediny a na trhu nie je nic cim by sa dal nahradit. Mozno sa chyti Canon, ktory si davnejsie patentoval temer 100x zoom objektiv, tak hadam to nenecha len na papieri...
Odpovědět0  0
nephilim (906) | 20.11.201510:09
Add 2­) Je důležité si uvědomit, že fa Nikon nakupuje 1­" snímače od jejich výrobců. Jestliže tito nenabízí snímače s menším rozlišením, případně odmítají takové vyrábět za akceptovatelnou cenu ­(sériovost jde ruku v ruce s cenou­), musí Nikon použít to, co je na trhu.

Add 3­) Ta ­"cihlovitost­" vychází z ergonomie. Něco takového zatím žádný CSC, ani ­"ikona­" A7, nenabídl. Dokud se na tomhle něco nezmění, budou mít ­"cihly­" jako D4 stále své opodstatnění.
Odpovědět0  1
Choakinek (4686) | 21.11.201522:12
2­) Tak jestli korporát typu Nikon není schopen ovlivnit počet Mpx na snímači svých dodavatelů, nechť to raději zabalí :­-­).

3­) Jo, tak o tom jsem už psal ­- těch ­"bilion­" tlačítek a displejů vyžaduje pochopitelně velké tělo, to by bylo značně neergonomické, kdyby se všechna tísnila na malém těle, ale já zpochybňuji existenci těch tlačítek a displejů ;­-­). Na běžnou parádní ergonomii stačí mnohem menší tělo ­(např. ultrazoomu ­- když to je dobře udělané­), popř. to lze libovolně nastavit různými nástavci ­(které se nějak dokoupí­), když je to někomu po chuti, ale z hlediska ergonomie může být tělo fotoaparátu poměrně malé a ničemu to nevadí.
Odpovědět0  1
busy (4706) | 22.11.201510:48
2­) Pokial Nikon vo svojich zrkadlovkach pouziva snimace od Sony, mohol aj v nejakom svojom novsom Nikon 1 tiez pouzit Sony senzor 1­" ­(ako v RX100, RX10...­) a mozno by to hned bolo o niecom inom.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 22.11.201513:03
Tak použít je mohl. Na druhou stranu se mohl odlišit tou vysokou rychlostí ­(400fps a 1200fps videa­) a fázovým ostřením, což senzory Sony neměly. Takže zas tak bych ty senzory neodsuzoval, jen jsou prostě dobré v něčem jiném.
Odpovědět0  0
nephilim (906) | 24.11.201513:22
Add 3­) Je to silně subjektivní. Někdo tlačítka a displaye vyžaduje a má pocit, že si vystačí s tlačítkem spouště, prohlížení a odpadkovým košem. Zajímavým příkladem je Nikon 1. Ačkoliv to je řada, která by si svými vlastnostmi zcela určitě zasloužila alespoň tlačítko PASM, Nikon očesal ovládání na úroveň obyčejného kompaktu. není bez zajímavosti, že právě minimalistické ovládání se stalo velmi diskutovaným a kritizovaným. I zde, Milan Šurkala na to ve své recenzi poukázal. Ovšem nemálo uživatelů, cvakačů, je maximálně spokojených a když se jich zeptám, zda jim neschází možnost rychle zvolit režim A nebo S, tak ani netuší o čem mluvím. Takže, názor na počet ovládacích a informačních prvků byl, je a vždy bude subjektivní.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 24.11.201517:34
Ja osobne som radsej, ked mam funkcie dostupne na samostatnych tlacidlach, nez ich lovit v menu.

Inak, kedysi ked som fotil s Oly C8080WZ, hlavne zo zaciatku, som na to mnozstvo tlacidiel dost nadaval :­) Totiz, tento profikompakt ­(kludne ho mozeme takto nazvat­) ma velke zrkadlovkove telo bohato obsypane tlacidlami a rollermi, takze casto sa mi stavalo, ze ked som ho chytil do ruky, vzdy som si nieco omylom pomackal :)
Odpovědět0  0
jiri.sefrna (339) | 29.11.201515:49
malé tělo je fajn na dovolenou, ale na akci, kde není čas pořád hledat nějaké nastavení v menu a vše musí být lehce nastavitelné a dostupné prostě člověk potřebuje cihlou a čím větší, tím lepší, s malým tělem se prostě dobře fotit nedá, blbě řečeno, ideální tělo je tak velké, že se dá obejmout oběma rukama najednou tak, že všechny prsty mohou něco ovládat a nastavovat a to přesně nabízí tyto řady od Nikonu a Canonu, Netvrdím, že by ty těla nešla udělat menší, ale nikdo to nevyžaduje, naopak, kdo fotí akční věci, ví nejlépe, jak dobře se s velkým tělem pracuje a jak je naopak malé tělo nepohodlné na držení a ovládání. V tomhle s Gancem nesouhlasím, cihly budou ještě dlouho v módě a potřebné, asi zmizí lowend DSLR s menším čipem , které nahradí CSC foťáky, ale velké FF zrcadlovky pro profi použiití tady budou ještě dlouhá léta. Prostě velikost pro noho lidí není důležitý parametr, to samé je kvalita senzoru, foťák nedělá jen senzor, jako komplet musí podávat vyrovnané a výborné výsledky, pak je super, k čemu výborný senzor v těle, co se špatně ovládá, nebo blbě ostří, nebo je na něj špatný výběr objektivů? I ten nejhorší senzor dnes podává mnohem lepší výsledky, než i profík potřebuje a rozdíly jsou, ale ne tak velké, jak se to zbytečně řeší. Prostě dle mého se řeší zbytečnosti a místo focení se pořád jen něco porovnává a testuje.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.