Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
13.7.2017, Milan Šurkala, aktualita
CSC fotoaparáty Nikon 1 skončily docela neslavně, výrobce je postupně utlumil a vypadalo to, že s CSC fotoaparáty se skončilo. Nyní ale vedení Nikonu potvrdilo, že se CSC fotoaparáty vrátí a nebudou rozhodně tuctové. Doplněno o další vyjádření Nikonu.
Pavel Matějka (1042) | 14.7.20178:38
někdo by měl dát do placu bezzrcadlovku s kvalitním výstupem, ale s jednoduchým ovládáním. Všechno, co je k dostání, snad s výjimkou malé řady od Olympusu ­(sakra, kdy naposled vyšel jiný typ, než OM­-D?­), je složité jak blázen. My více fotící si snad nestěžujeme, ale na tohle se noví fotografové nepřilákají. Ti nepotřebují v nastavení sedm set možností ­- těm jich stačí deset a i to je možná příliš. Ti nepotřebují čtyři fyzická a čtyři doteková programovatelná tlačítka ­- ti potřebují jednoduché, jasné a jednoznačné ovládání na dva prsty. Navíc by takový přístroj měl vyjít levněji.

Mezi kompakty takové přístroje byly. Kdysi. Ale dnešní bezzrcátka, ta se nedají používat bez hloubkového studia a zkoušení ­(protože ani v návodech obvykle není všechno jasně popsáno­) a to není nic pro začátečníka. Tohle je podle mě další faktor, který pomáhá nahnat fotografující veřejnost k mobilům.
Odpovědět0  2
busy (4706) | 14.7.20179:01
Ale ved nikto nikoho nenuti pouzivat vzdy vsetkych 700 moznosti. Od toho je fotak od vyroby nejak prednastaveny, aby na jeho zakladne ovladanie stacili dva prsty :­)

A ked si taky uzivatel nieco niekde nahodou pobabre, od toho tu zase je reset parametrov na toto vyrobne prednastavenie.

PS: Rozne sofistikovane fotakove aplikacie pre mobily pomaly uz tiez ponukaju 700 moznosti... ;)
Odpovědět0  0
stn35 (205) | 11.7.20177:06
To bolo vždy odjakživa tak že jak Canon tak Nikon robili vždy zrkadlá a tam boli vždy profíci a nezdolatelni králi a naopak taký Panasonic či Sony,Fuji a Olympus sú boli a budú králi v csc systémoch a tak je to aj ok a tak to myslím si že aj ostane.. načo meniť nasilu zabehnuté a osvedčené?nech sa len pekne krásne Nikon sústredí na to čo má,v čom sú dobrí, na svoje zrkadlá a nech to ešte vyšperkuju k dokonalosti a CSC nech ponechajú vyššie spomínaným profíkom
Odpovědět1  2
Pavel Matějka (1042) | 11.7.20178:12
Drobný problém je v tom, že jediný druh foťáků, jehož prodeje stoupají, jsou bezzrcadlovky. Proč by měly C&N zaniknout? Jen ať se hezky přizpůsobí a modernizují.
Odpovědět2  0
busy (4706) | 11.7.20178:34
Akurat by nastal mensi problem ak by nejaky zaryty canonista ­/ nikonista chcel nieco male a skladne ako CSC, ale odmietol by menit znacku. Musel by zostat pri velkom placajucom sa zrkadle ;­)

Podla mna je len a len dobre, ze aj Canon a Nikon robia CSC. Canon ma uz davno radu EOS M a pokial aj Nikon zacne robit poriadne CSC tak o to lepsie. Mne osobne bol sympaticky aj system Nikon 1, ale nepacilo sa mi na nom ze nevyuzil potencial nizkej pixelovej hustoty ­(hlavne zo zaciatku pomerne vysoky sum na to ze na 1­" cipe bolo iba 10 MPix­) a ze objektivy ­(hlavne kratsie a stredne ohniska­) mi pripadali tak velke ako na APS­-C CSC systemy.
Odpovědět0  0
Sakini (772) | 11.7.201713:49
Pěkná idea, ale jen do okamžiku kdy bezzrcadlové foťáky technologicky dosáhnou schopností, které fyzicky se zrcátkem nejsou možné. Technologie v tomhle oboru letí hodně rychle vpřed, jednou to přijde, a pak bude pozdě reagovat, takže se hoši musí chystat už teď. Nenamlouvejme si, že fototechnika bude za deset let vypadat a fungovat prakticky stejně jako dnes. To ještě budeme vzpomínat na ty archaické systémy co jsme používali na začátku století, a dvojmo bude platit že ­"kdo chvíli stál, už stojí opodál­".
Odpovědět2  0
busy (4706) | 11.7.201717:13
Ked sa objavi taka schopnost CSC ktoru nie je mozne zrealizovat so zrkadlom, naimplementuje sa do liveview a zrkadlovky budu zase nejaky cas ­"v suchu­" :­)

Otazkou je tiez ako si daju vyrobcovia na tejto novej schopnosti zalezat, a ci nebude len tak odflaknuta ­"do poctu­". Ako napr. ostrenie pri liveview ­- vecsina zrkadloviek dlhe roky ostrila v liveview tak pomaly ze ich predbehol hadam aj ten najpomalsi kompakt...
Odpovědět1  1
Ozzelot (294) | 11.7.201719:54
ten úvod je dost paušalizující, zaprvé Nikon a Canon tu nejsou odjakživa, po válce vládla celému světu Leica, v 80. letech třeba Minolta atd. a také v jejich době každý věřil že jsou tu odjakživa a nemohou zaniknout. Zadruhé Panasonic, Sony, Fuji a Olympus ­(či Pentax­) dělali také dobré DSLR a dost často některé jejich modely technicky předčily mainstream kterému byly konkurencí, navíc většinou i za lepší cenu, bohužel jejich jména tak nezněla. CSC jsou ale spíše než o fototechnice samotné o technologickém pokroku v elektronice kterou už dlouhodobě celosvětově táhnou vpřed značky jako Samsung, nebo právě zmíněné Sony či Panasonic ­(koneckonců i mainstream nakupuje komponenty u nich­). Sony například má tradici v profi snímací video­-technice, jeho technikou jsou vybaveny TV studia celého světa už desítky let a vysokorychlostní kamery Sony snímaji třeba olympiády. Nabízí se otázka: ­"je tak velký technologický rozdíl mezi digitální kamerou a CSC­"? ... jednou to muselo prosáknout do fotografie.
Odpovědět2  1
Ozzelot (294) | 10.7.201713:11
jak chápat větu ­"Řešení Nikonu má být odlišné od konkurence a chce přinést jinou úroveň výkonu­" ? Když se kouknu na současné parametry konkurence ­(viz třeba a9­) mám to chápat že Nikon si najednou přihasí s novým CSC které překoná všechny včetně jeho vlastních Hi­-End DSLR? Nebo myslely že ta úroveň bude nižší? To už tady totiž bylo, ne? Přál bych jim to, ale jsem realista, takže jsem po několikaletých zkušenostech s Nikonem skeptický. Považuji tohle jen za další ­(už asi sté­) plácnutí do vody. Obava o stejný osud jako měly DL ­(či Nikon 1­) je myslím plně na místě.
Odpovědět2  0
Milan Šurkala (6625) | 10.7.201713:18
Těžko říci, ostatně i v článku píšu, že vůbec není jasné, co si pod tím představit. Může to být nějaká jedna vybraná funkce, která bude podstatně lepší než u jiných ­(jako např. slow motion video u Nikon 1­), nevím... Hovořili akorát o objektivech a zábavnosti. Ale i to je příliš obecné.
Odpovědět1  0
mlsný amatér (775) | 10.7.201713:58
Nic, než PR kecy. Skalním fandům to postačí, ti, co mají v hlavě funkční mozek si, pokud od zrcátek už neutekli, počkají, co z nich vyleze a nejspíš se pak naštvou.
Odpovědět4  3
Pavel Matějka (1042) | 11.7.20178:15
Možná to budou chtít zkusit po pentaxovsku ­- tělo bez zrcátka a k tomu svých šest tisíc typů objektivů pro DX a FX? Sice je to slepá cesta, ale co my víme, jestli se po ní nevydá?
Odpovědět0  0
mlsný amatér (775) | 12.7.20178:54
Pentax to pohnojil tím, že do K­-01 nedal hledáček a AF se mu také moc nepovedlo. Vím to, protože jsem ho měl a po několika měsících se ho zbavil a přešel na Panasonic a v momentě, kdy se objevil M1, jsem vyměnil Panasonic za Olyho.
Odpovědět0  2
Choakinek (4686) | 9.7.201712:14
Pro fanoušky Nikonu zřejmě velkohubá prohlášení stačí :­-D. Po fiasku s těmi kompakty ani nevím, co by musel Nikon udělat, abych mu chystané vydání nějakého nového fotoaparátu vůbec věřil. Novinářům sice nedal do ruky plně funkční fotoaparáty, ale byly to alespoň funkční atrapy a přesto ty foťáky nakonec nevydal. Takže už mě napadá jen jediná možnost ­- až to bude v obchodě a recenzent totéž bude mít na stole.
Odpovědět3  2
JonSnih (370) | 9.7.201713:32
Nikon si zabil svou řadu 1 nadsazenými cenami sám, aby nesmyslně ochránil v té době stávající DSLR modely. Je to škoda, ale dobře jim tak. Technologie pokročily natolik, aby i ti nejpaličatější uznali, že budoucnost je bezzrcátková. Canon i Nikon by měli své počiny uvést na trh v roce 2018 a každý slibuje nové věci ­(snímače, objektivy...­). Proč ne. Konkurence k Sony ­(F­)E je nutná jako drbání.
Odpovědět4  1
Jirik_H (653) | 10.7.20170:04
Otázkou je, jak je ta budoucnost vzdálena. K posouzení nikdo z nás nemá dost informací.
Odpovědět0  1
mlsný amatér (775) | 10.7.201713:55
Moc ne, zrcadlovky už to mají spočítané. Canon už také pošilhává po mirrorless technologii.
Odpovědět2  5
busy (4706) | 10.7.201714:08
A keby len posilhaval, ale uz styri roky robi seriu EOS M ;)
Odpovědět4  0
Pavel Matějka (1042) | 11.7.20178:19
Dokonce poslední dva typy z této řady se už dají používat, už ostří pod sekundu :­-­) . Jen skel moc nemá, aby to náhodou někdo nechtěl koupit... stejný problém, jako Nikon 1, jen nekanibalizovat prodeje svých zrcadlovek. No, Canon aspoň vykročil lepším směrem a vybral použitelnou velikost snímače, takže má na čem stavět, pro případ nutnosti už má začato.
Odpovědět2  0
mlsný amatér (775) | 12.7.20178:57
Nevím, na jaký zázrak ještě čekají. To, že se stále tvrdohlavě pokoušejí chránit DSLR produkty se jim nejspíš už brzy těžce vymstí.
Odpovědět0  2
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.