Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
1.11.2019, Milan Šurkala, aktualita
Objektiv Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct sice stojí jako nové auto, přesto je o něj ale mnohem větší zájem, než se čekalo. Nikon tak musel pozastavit přijímání předobjednávek, nestíhá totiž populární objektiv vyrábět.
busy (4706) | 4.11.20198:42
S tymto objektivom, nasadenym na telo Nikon D5 ­(schopne ist az do trojmilionoveho ISO­) by sa mozno konecne dali nafotit nejake krasne akty cernosky v komine za bezmesacnej noci :)
Odpovědět2  2
Choakinek (4692) | 4.11.201918:11
Jenomže ho na D5 nenasadíš ;­-­). A jak to tak vypadá, v kategorii ­"ISO drtič­" chce Nikon stále dělat jen DSLR ­(viz nedávno představená D6­), takže ­"ISO drtič­" typu CSC přijde asi až za pár let. Anebo, to je také možné, Nikon bude mít dva ­"ISO drtiče­" ­- DSLR D6 a brzy třeba představí podobný koncept i ve světě CSC.
Odpovědět0  2
busy (4706) | 5.11.201911:17
Aha, ano, Z­-mount, to som si nejak neuvedomil. Vdaka za upresnenie.

V kazdom pripade, mne osobne by sa najviac pacilo keby sa nejaky ten ­"ISO drtic­" objavil aj v kategorii profi­-ultra­-zoomov. Prave tam najviac zapasim s nedostatkom svetla...
Odpovědět0  0
Choakinek (4692) | 5.11.201917:46
Jestli myslíš kompakty, tak tam dlouho nic lepšího než Sony RX10 IV nejspíš nevznikne :­-­(. Canon někde slíbil novější verzi modelu G3 X, ale ta lepší jak RX10 IV asi nebude.

A až se bude nasazovat nějaká nová generace snímačů ­(např. OPF, popř. nějaké další, ještě zajímavější koncepty­), tak už možná budou kompakty zcela mrtvým pojmem a prodávat se budou jen přístroje s výměnnými objektivy. To je podle mě také jediná možná cesta významného vylepšení foto výstupu za nízké hladiny světla ­- ze strany nasazení nových generací snímačů.

Co by se ovšem v budoucnu mohlo nabízet, je vyrobení těla přístroje tzv. na objednávku. Kdo by si objednal kompakt, dostal by ho ­(třeba i ultrazoom­) a s nejnovějšími technologiemi. Ale asi to bude stát pěkný balík ;­-­).
Odpovědět0  0
busy (4706) | 6.11.20199:07
Aby sa nieco mohlo nazyvat ­"ISO drtic­", malo by to mat okrem ineho aj co najlepsiu svetelnost, hlavne na dlhom konci. Ultrazoomy Canon v tomto ohlade znacne zaostavaju za konkurenciou :­( A podla doterajsieho vyvoja si myslim, ze aj keby Canon dal nejakeho nastupcu G3X, tak na tomto sa zial nic nezmeni.

Takze suhlasim s tym, ze Sony RX10 IV je sucasnosti najlepsi ultrazoom a ak by som si mal teraz nejaky kupovat, tak siahnem najskor po nom.

Stale ale dufam ze s niecim zaujimavym, co by mohlo prekonat RX10 IV, pride Panasonic. V minulosti uz neraz riadne rozviril vody, hadam FZ2000 nebude jeho posledny hit a postara sa o to aby kompakty a hlavne ultrazoomy neboli mrtvym pojmom.

O CSC som samozrejme rozmyslal tiez, ale tam uz zacina byt dost limitujucim faktorom velkost snimaca. Je pravda, ze vecsi snimac dokaze ist na vyssie ISO, ale zase na druhej strane to vyzaduje aj vecsie a tazsie objektivy. Sony RX10 IV ma snimac iba 1­" a uz vazi vyse kila. A taky objektiv 24­-600mm s F4 na dlhom konci pre APS­-C by musel vazit podstatne viac.

O moznosti vyskladania si fotaku podobne ako sa daju vyskladat PeCedla snivam uz dlhe roky. Tiez si myslim ze zo zaciatku by to asi bolo drahe, ale pripadna konkurencia by tu isto urobila svoje a ceny by rychlo klesali na nejaku akceptovatelnu uroven.
Odpovědět0  0
Choakinek (4692) | 6.11.201920:34
Pro nějaký ohromující výkon při velmi nízké hladině světla prostě nelze mít základní citlivost někde na úrovni ISO 100­-200 a odtud jen odvozovat násobky. Je nutné přijít se snímačem, který bude postavený buď úplně jinak anebo bude mít základní ISO třeba někde na hodnotě 12800 a pro denní fotku bude tuto základní citlivost nějakým způsobem snižovat.

Význam světelnosti objektivu s velmi velkým ohniskovým rozsahem ­(u kompaktu­) je v této věci dost limitující. Nikdo v této kategorii nic lepšího, než konstantní F2.8, nenavrhne. A to navíc jen někde. Třeba u koncepce RX10 IV je F2.8 v podstatě vyloučen ­(byl by příliš velký, těžký, na výrobu nákladný­).

Vsadil bych si na to, že Panasonic už kompakty v podstatě zabalil. Jak přidal k novým verzím římskou II ­(FZ1000, LX100­) a přitom nic moc nezměnil, začal jsem tušit, že je zle :­-­(.

Kdyby se našel investor, který by mi na to dal miliony :­-D, šel bych v této věci podnikat. Fakt bych si na to vsadil, že foťák na míru je ta správná cesta proti fotícím podtáckům a foťáky zachrání. Ve světě telefonů nikdo do ničeho takového nepůjde zejména proto, že tam neexistuje nikdo, komu by se mohla taková koncepce nabídnout. To jde totiž úplně proti filozofii telefonů ­- foťák na míru vyžaduje technické znalosti zákazníka už ze samotného principu, zatímco focení telefonem je prostě hlavně o ­"point and click­" bez znalostí.
Odpovědět0  1
Choakinek (4692) | 2.11.201921:03
Také to může být pouhý marketingový trik, který má veřejnosti sdělit, že si to spousta lidí kupuje, kupte si to taky ;­-­).

Nicméně nějaký počáteční ­"boom­" zájem tam může být, ten ovšem rychle zmizí a pak se už moc zájemců nenajde.

Nejdražší CSC tělo Nikon Z7 stojí cca 70 000 Kč. Kolik lidí bude k němu kupovat jeden objektiv za cca trojnásobnou cenu?
Odpovědět3  3
busy (4706) | 4.11.20198:39
"Také to může být pouhý marketingový trik, který má veřejnosti sdělit, že si to spousta lidí kupuje, kupte si to taky ;​­-​­).­"

Ved ona verejnost by si to mozno aj kupila, ale ako, ked Nikon zrusil moznost objednavania ? :)
Odpovědět3  1
Choakinek (4692) | 4.11.201917:08
Součást triku, aby to působilo věrohodně. Za třeba 14 dní Nikon oznámí, že už je možné objednávat ­(aniž by ten problém s výrobou kdy nastal­) a objednávky obětí marketingového triku se jen pohrnou :­-­).
Odpovědět0  4
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.