Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
17.1.2019, Milan Šurkala, aktualita
Nikon dnes uvedl na trh nový ultrazoom Coolpix B600. Ten dostává objektiv s univerzálním 60× optickým zoomem a 16MPx CMOS BSI senzor. Má spoustu kreativních filtrů i bezdrátová rozhraní pro komunikaci se smartphonem.
Opomartin (259) | 17.1.201914:14
Tak konečně jen 16 MPx, snad příště i méně a také světelnost by se časem mohla dostat na úroveň jednoho desetiletí zpět.
Navzdory radám odborných recenzentů aparát obsahuje jen přesně to, co využije zákazník této třídy, bez hledáčku, bez rawu, bez manuálního režimu atd. To bude v recenzîch zase černých puntíků... Tohle by si měli hodnotit sami uživatelé, kteří naopak ocení jednoduchost a velké přiblížení. Jen ta cena je hodna kritiky, pokud by to bylo za cca 6500­- 7000,­-...
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 17.1.201919:13
Souhlasím s pár výjimkami.

1­) Boží desatero, bod osmý: Nebudeš lhát! Společnost Nikon zákazníkům lže, že fotoaparát má 16 Mpx. Nelze jen mávat nějakým počtem buněk na snímači ­- ty buňky mají nějakou funkci a jejich funkce je dramaticky narušena. Lze řekněme tolerovat pravidlo interpolace, tu měly foťáky s běžnými snímači od začátku. Nicméně:

a­) Nesmyslně navržený vztah architektury snímače a světelnosti objektivu, který se projevuje difrakcí,
b­) nesmyslně navržený snímač, jehož fungování se projevuje příliš velkým generováním šumu v obrazovém výstupu,
c­) nesmyslně naprogramovaný obrazový procesor, jehož fungování se projevuje v agresivním odstraňování toho šumu z obrazu ­(z fotografie­)...

způsobuje, že fotografie z toho foťáku v žádném případě nemají reálně rozlišení 16 Mpx a to ani za běžných podmínek pro fotografování a ani při běžném nastavení fotoaparátu ­(např. při základní citlivosti­).

V případě b­) a c­) je pravděpodobně možné nalézt technické řešení tohoto problému ­(při zachování ­"papírových­" parametrů­), ale tím fotoaparát nedisponuje a nejspíš zatím ani neexistuje. S bodem a­) snad nelze při zachování parametrů dělat vůbec nic ­(alespoň co já vím­) a i kdyby, tak je to stejně nepodstatné, neboť takovým řešením fotoaparát opět nedisponuje.

2­) Hledáček lze považovat za něco jako druhou stabilizaci. Jeho absence při maximálním přepočteném ohnisku fotoaparátu, jehož hodnotou je 1440 mm, je podle mě značně nepříjemná a pocítí to i fotografický začátečník nebo dokonce hlavně fotografický začátečník, neboť právě on nebude hledat další možnosti opory ­(stabilizace­) fotoaparátu.
Odpovědět0  1
Opomartin (259) | 17.1.201919:40
Lžou všichni...Panák taky se svými krabičkami na 1­/23 snímači. Od Nikonu je ještě jedna novinka coolpix A1000 s dotykáčem a raw a taky ­"jen­" se 16MPx. Ta je o dost zajímavější.
Odpovědět2  0
Choakinek (4686) | 17.1.201921:39
Ano, lžou bohužel skoro všichni známí výrobci foťáků, naštěstí už ne tolik, jako dříve. Nyní se lži přesunuly na telefony a tam se umocnily zhruba na druhou :­-­).

Tělo A1000 vypadá velmi dobře. Dokonce bych řekl, že Nikon pro tuto řadu použil nějaká nová vylepšení ­- A900 neměl hledáček, výklopný displej ­"nahoru­" i ­"dolu­" a ovládání zoomu u objektivu.

Celý přístroj bohužel shazují nesmyslné parametry. Škoda.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.