Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
2.7.2020, Milan Šurkala, aktualita
Stále více se mluví o příchodu levného full frame CSC fotoaparátu Nikon Z5. Tak by se mělo stát už za pouhé 3 týdny. Nyní se objevují i informace o nových objektivech, které by měly být také představeny.
FotoZemek (919) | 6.7.202017:43
mě se to nelíbí, takové humpolácké, hranaté, nepříjemné .....
bleeee
Odpovědět0  0
busy (4706) | 2.7.20209:54
(len taka lahka uvaha­)

Najprv boli Z7 a Z6, teraz bude Z5, som velmi zvedavy, ci dalsi v poradi bude Z4. Vzhladom na nesympatie japoncov k cislu 4 by dalsi mohol byt Z3, ale zase na druhej strane, zda sa ze Nikon sa styrky vobec neboji ked jeden zo svojich fotakov nazval D4.

Ved buducnost ukaze... ­(a dalsi nebude ani Z4, ani Z3 ale mozno Z8 ci nebodaj Z9 ;­) ­)
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1041) | 2.7.20209:57
Zrovna tak může přijít třeba Z7 Mark II nebo Z710.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 2.7.202010:09
To samozrejme ano, myslel som skor na dalsi celkom novy typ, nie zlepsenie uz existujuceho.
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 2.7.202017:28
No, je to tak. Čím menší číslovka, tím levnější typ full­-frame ­(pro APS­-C je rezervováno dvojmístné číslo­). Čili podle mě Z5 by to mohlo skončit ­(levnější a osekanější full­-frame už asi nebude­).

Na opačném konci je pak ovšem velký otazník. Klidně ještě může přijít nějaký Z8 či Z9.

Generace jednotlivých kategorií by se mohly řešit přes označení ­"mark­" či tak nějak podobně.
Odpovědět0  0
blue.sun (754) | 3.7.202010:26
Mohli by udělat levný fullframe bez hledáčku jako úplný základ. Přiznám se, že bych po něm klidně sáhl jako po cestovním foťáku, protože i s FF by byl menší a lehčí než APS­-C s hledáčkem.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 3.7.202010:33
Bez hladacika urcite nie, to by bolo obcas ­(na priamom slnku­) uplne nepouzitelne.

Ale kedze to nie je zrkadlovka, hladacik moze byt kludne nejaky malicky v rozku, ako maju napr. Panasonicy TZ100 ­/ TZ200 ­- rozmery pristroja temer vobec nezvecsuje.

Aj malicky prtaty hladacik je lepsi nez ziadny. A voci celkovej cene za FF to ani moc nepredrazi.
Odpovědět1  2
blue.sun (754) | 4.7.202013:40
Nesmysl. Malý hledáček je naprosto k ničemu, třeba právě jako u té TZ100. Zkoušel jsem to a velmi rychle mě přesvědčil, že tenhle foťák fakt nekoupím.
A naopak jsem měl už několik foťáků bez hledáčku a i na přímém slunci s nimi vždycky šlo fotit a viděl jsem dost.
Odpovědět1  2
busy (4706) | 4.7.202020:26
Tak potom si to musel skusat bud blbo, alebo si zvyknuty na velke hladaciky z ­(bez­)zrkadloviek a s tymto proste nevies :­) Mne sa napriklad v nudzi velmi osvedcil. Samozrejme ze pohlad do takeho 5D Mark II je urcite prijemnejsi a komfortnejsi ­(aj tym som fotil­), ale aj ten prtavy TZ100 je rozhodne pouzitelny.

A ohladom displeja, netvrdim predsa ze s nim v principe na slnku nejde fotit. Vdaka dobrym antireflexnym vrstvam je to v drvivej vecsine bez problemov. Ale uz sa mi stalo, ze som potreboval fotit z takeho uhlu, ze sa mi na displeji zrkadlilo nieco biele osvetlene priamym slnkom, a to potom, aj napriek tym antireflexnym vrstvam, spolahlivo prebilo podsvietenie displeja, takze fakt nebolo nic vidno.

V tomto pripade rad spominam na starucke TFT displeje ­(obvykle LCD TN­), mali sice priserny obraz, ale tiez mali taku zaujimavu vlastnost, ze na priamom slnku sa slnecne svetlo dostalo dnu, vnutri za tekutymi krystalmi sa rozptylilo vsetkymi smermi, a cast tohto svetla sa dostala cez vrstvu tekutych krystalov zase von, cim zviditelnila obraz ktory tekute krystaly zobrazovali. Z hladiska vernosti farieb to bolo samozrejme nanic, ale clovek aspon jasne videl kompoziciu :)
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6625) | 6.7.202011:00
No já bych se také přikláněl k tomu, že je to v podstatě k ničemu. Při testech ho používám v podstatě jen proto, že se to musí otestovat a ne proto, že bych to cítil potřebu používat ­(ať už kvůli ohniskovému rozsahu nebo kvůli tomu, jak je se do toho nedá moc dobře dívat­). Nejde o samotnou velikost hledáčku, ale o to, že nemá okulár ­(prostě není skoro nic kolem­).
Odpovědět0  0
busy (4706) | 6.7.202022:15
No ved ani ja ho v 99% nemam potrebu pouzivat. Ale niekedy sa naozaj hodi. Napriklad ked ostrim manualne, radsej ostrim prave cez hladacik, pretoze prave cez hladacik vidim obraz pod vecsim zornym uhlom, nez som schopny vidiet na displeji vzhladom na vzdialenost ­(resp. blizkost­), na ktoru viem ocami zaostrit.

Kedze nenosim okuliare, nemam problem tu malicku prtatu ocnicu prilozit k oku tak, ze okolo neprenikne dnu v podstate ziadne svetlo. A takto prilozeny krasne vidim cely vnutorny displej a nerobi mi problem obcas aj takto fotit.

Samozrejme ak by som nemohol fotit cez displej, a bol odkazany iba na ten hladacik, nebolo by to ktovieco. Ale to podla mna este predsa nemusi neznamenat, ze je v podstate k nicomu ;)
Odpovědět0  0
blue.sun (754) | 6.7.202019:42
Aha, takže protože ti můj názor nevyhovuje, tak to dělám blbě. Leda blbost, panáčku. Prostě malý hledáček stojí za houby, reálně v něm není nic pořádného vidět a v TZ100 prostě byl naprosto nepoužitelný. A to jsem zvyklý spíš na menší hledáčky APS­-C zrcadlovek. A že nevidíš na displeji? Hm, oprav si oči. A v době polohovatelných displejů je to věc, kterou fakt ani v nejmenším neřeším.
Odpovědět0  1
busy (4706) | 6.7.202022:04
S tvojim nazorom problem nemam ­(kazdy mame pravo na svoj nazor­), nevyhovuje mi iba to, ked moj nazor oznacis ako nezmysel len preto, ze ti tento moj nazor nevyhovuje :­)

Inak, skus si poriadne precitat moj prispevok. Ja v nom predsa netvrdim kategoricky ze to robis blbo. Alebo si si mozno iba nevsimol ze ponukam aj inu moznost pre vysvetlenie ­- tvoje zvyky.

Nuz a na zaver, podla mna kritizujes hladacik v TZ100 a pritom si si ho ani len z rychlika nevidel :­) Inak by si predsa nemohol napisat tu poslednu vetu o polohovatelnom displeji :D
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.