Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
20.4.2021, Milan Šurkala, aktualita
Full frame CSC fotoaparát Nikon Z7 II se podrobil testu snímače na známém serveru DxOMark. Z něho si odnesl 100 bodů, čímž dorovnává rekordní hodnotu konkurence a je tak spolu s ní nejlepší na trhu.
Florián (66) | 23.4.20219:12
1­) Je pitomost vybírat ženu podle velikosti poprsí? No, postupoval bych jinak... ale zajímavý údaj to je. Věřím, že pro některé stěžejní, tak jim ho neberme...

2­) Je velikost poprsí dostatečný údaj o poprsí? Není... do ­"problému­" vstupuje tvar, symetrie, pevnost... jestli jsou pravé. Jejich důležitost ať si každý posoudí sám.

3­) Stačí k posouzení poprsí ukázkové snímky ze seznamky? Ne... slečna při focení ležela, stála nebo hrála košíkovou?...podprsenky lžou, fotky klamou...

Myslím, že kdo chtěl tohle moje hloupé přirovnání pochopit, tak pochopil...

Mějte hezký den a neztrácejte čas diskuzemi o tom, že každý jsme jiný, protože je to zřejmé.
Odpovědět1  1
Jirik_H (653) | 21.4.202114:12
Zde autor použil pojem snímač. Což je totéž jako senzor.
Nicméně jinde používá čip. Což je podle mě nepřesné. Čip je cokoliv, co se v minulosti hodně označovalo jako integrovaný obvod.
Ovšem zde jde o součástku, která reaguje na externí podněty. Takové součástky se nazývají senzory, snímače někdy čidla. Proto si myslím, že součástka fotoaparátu reagující na el.mag. záření by se měla spíše nazývat snímačem než čipem. I když má i vlastnosti čipu.
Odpovědět0  1
Jirik_H (653) | 21.4.202114:06
Myslím si, že základní myšlenka je velmi dobrá. Testují senzory, skla, mobily...
K testům senzorů ­- nepokrývají všechny oblasti, ale jsou velmi zajímavé. V podstatě říkají, kolik dat se dá vydolovat ze senzoru v závislosti na ISO. Osobně koukám hlavně na grafy závislosti na ISO, 3 výsledná čísla jsou spíše orientační.
Výsledky mé zkušenosti potvrzují. SNR je základ. DR je velmi důležitý. Barevná hloubka také. Závislost SNR, DR a barevné hloubky na ISO ­- to je podle mě to nejdůležitější.
Mj. provozuji astrofoto, kde je vše tlačeno na hranu. Fotí se na vysoké ISO, expozice jsou dlouhé. Často se provádí stacking. Používají se pokročilé techniky odšumování. U astrofoto je krásně vidět, jak výsledky foťáků korelují s měřeními DxO u senzorů.
Že je u měření senzorů DxO blbost, nemohu souhlasit. Sice mají slabiny, ale pro orientaci jsou dobré.
P.S.: Na základě výsledků DxO před léty profikrajináři opouštěli topmodely Canon a přecházeli k SONY. K jejich velké spokojenosti.
Odpovědět3  0
Vlastimil91 (2) | 21.4.20219:12
Nikon a má stejně jako Sony? DxO to hodně skresluje a jeho testy jsou dost nereálné. Osobně vlastním Canon a při vybírání jsem zvažoval i na Nikonem ale jeho mizerný AF mě hodně odradil. Neumí pořádně sledovat objekt při pohybu, kolikrát zaostruje tam kde nemá. Objektiv je drahý, tazky a velký. Na RF skla nemá a u Sony si také moc neskrtne.
Rekl bych ze je lepší hodnotit celek a ne jen část tam kde zrovna je Nikon dobrý. Za mě ve srovnání se Sony a7r III či Canon Eos R5 zaostává.
Odpovědět0  4
Jirik_H (653) | 21.4.202114:08
Nepochopil jste logiku měření. Cílem není hodnocení aparátu jako celku, ale jeho dílčí části.
Odpovědět2  0
Vlastimil91 (2) | 23.4.20215:22
Ale pochopil. Já jsem jen zmínil nějaké detaily mimo jejich měření. Protože Nikon používá snímače od Sony. Moje pointa spíše byla mířena proč kupovat Nikon když můžu koupit Sony.
Odpovědět0  0
Ozzelot (294) | 21.4.202116:15
jestli to nebude tím, že Nikon má standardně snímač od Sony :­-D
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 20.4.202121:05
DxOMark je klasický technokratický nesmysl, který se snaží obraz, silně podléhající subjektivnímu názoru, vměstnat do jakýchsi číselných hodnot, které se navíc v řadě případu liší drobnými rozdíly za desetinnou čárkou.

Je to pitomost, které nemá smysl věnovat nějakou podstatnou pozornost.
Odpovědět2  4
Hirogen (769) | 20.4.202122:36
Správně, akorát když jsem to říkal v minulosti, v době slávy DSLR, tak mě tu kamenovali...
Odpovědět1  3
Pavel Matějka (1042) | 21.4.20217:21
Dovolím si odporovat v jedné dílčí věci ­- odstup užitečného signálu od šumu je zatraceně důležitá vlastnost nejen v elekronice a akustice, ale i ve fotografii. Fakt je, že u velkých foťáků je dnes při rozumné citlivosti dostatečný.
Odpovědět3  0
Choakinek (4686) | 21.4.202111:25
Ano, jistě, nicméně je přesně tak důležitý, jak nám o něm mohou poreferovat ukázkové snímky.
Odpovědět0  4
Jirik_H (653) | 22.4.202110:31
Nemohou. Viz odpověď dále. Resp. Vy na to nemáte nástroje, abyste tyto vlastnosti vytáhl. A navíc byste potřeboval snímky pro citlivosti od ISO 100 do maxima.
Odpovědět2  0
Jirik_H (653) | 21.4.202114:09
Nejen SNR. Barevná hloubka, DR, vše v závislosti na ISO jsou pekelně zajímavé údaje. Ukazující přednosti a slabosti senzorů.
Odpovědět2  0
třebaň (358) | 21.4.202118:05
DXOMark je poplatný době vzniku ­(před 10­-15 lety?­), kdy všechny snímače byly FSI typy. Pak následoval BSI typ, teď startují vrstvené s integrovanou DRAM a neuronovou sítí. Je to více senzor nebo čip? DXO spoustu nuancí vůbec nezohledňuje. Přirovnal bych ho asi k parametru něco jako velmi hrubý výkon, podobně jako je u auta výkon motoru a točivý moment ale neméně důležité je i řízení, typ paliva, podvozek, infotainment apod.
Odpovědět0  2
Jirik_H (653) | 21.4.202118:18
Dovolím si poznamenat, že asi podstatou je zjištění, jaká data ze senzoru lezou. Zbytek je irelevantní, resp. DxO neprovádí. Protože různá zaměření aparátů by porovnávání ostatních vlastností učinila velmi složité a nepřehledné.
Ad auto ­- jak chcete jednoduše posuzovat různé vlastnosti motorů, podvozků, apod.? Navíc auta mají různá určení. Takže zase nesouhlasím.
Pokud vezmeme motor, tak nejen výkon a točivý moment, ale i další ­- při jakých otáčkách má jaký výkon a jaký točivý moment. Kde leží maximum výkonu a kde točivého momentu ­(důležité pro převodovku­). Atd. Jaké má emise toho či onoho. A jakou spotřebu ­- i když její udávání je velmi složité.
Pro mě osobně, na okraj, je nejdůležitější spolehlivost a min. toxických exhlalátů. A to mají japonské atmosférické benzín. motory, nepřímovstřiky.
Odpovědět3  0
Milan Šurkala (6625) | 21.4.202118:29
"DXO spoustu nuancí vůbec nezohledňuje.­"

A mělo by snad? Od celkového pohledu na fotoaparát jsou zde přeci recenze fotoaparátů, které je zohledňují komplexně. Pokud chce někdo dělat srovnání snímačů v nich, tak ať srovnává snímače v nich, a není důvod do toho plést další věci. Pokud člověka zajímají ty věci okolo, tak ať si přečte recenzi, těch jsou na internetu tuny. Pokud někoho zajímá výkon snímačů, tak si přečte měření DxO, a není důvod, aby se zabýval celou recenzí, když ho zajímá srovnání snímačů.

DxOMark dá dosti slušný odhad toho, jak jsou na tom jednotlivé snímače v boji mezi sebou ­(zejména pokud se podívá i na jednotlivá měření a ne jen na výsledné číslo, které... přiznejme si... má poněkud zvláštní způsob výpočtu­). To, jaké sklo na to plácne, jak se to bude ovládat, to už je věc jiná. Ale třeba mě zajímá, jak jsou na tom jednotlivé senzory. Pokud chci vědět, který fotoaparát má největší DR nebo nejnižší šum ve své třídě, tak to, zda má dotykový displej, opravdu nehraje roli.
Odpovědět3  0
Choakinek (4686) | 21.4.202121:03
"Pokud někoho zajímá výkon snímačů, tak si přečte měření DxO, a není důvod, aby se zabýval celou recenzí, když ho zajímá srovnání snímačů.­"

Jenomže to je jako kdyby někdo vybíral např. auto jenom podle např. počtu válců. To se nedá vybrat si foťák jenom podle DxO. No a když už si přečtu recenzi, shlédnu také ukázkové snímky. Pro DxO tak zůstane jenom jakýsi technický detail, kterým nemá smysl se zabývat.
Odpovědět0  2
Milan Šurkala (6625) | 21.4.202121:28
"To se nedá vybrat si foťák jenom podle DxO­"

A on tady snad někdo někdy říkal, že si má vybírat fotoaparát jen podle měření DxO? Je to prostě zajímavé srovnání vlastností snímačů ­(jedné z vlastnosti fotoaparátu­). Nikdo tady neříká, že si jen a pouze na základě této jedné vlastnosti máš kupovat fotoaparát. Pokud ano, tak kdo to tvrdí? Ukaž mi ho! Člověka přeci může zajímat, jak si např. stojí snímač od Canonu proti Sony, i když nic nekupuje, ne? Je zajímavé vidět číselně, že jeden čip má třeba o 1 EV větší DR. Ale nikdo tady neříká, že si nemůžeš koupit fotoaparát s horším čipem, když ti více vyhovují jiné vlastnosti ­(což zjistíš v celkových recenzích­).

Když už tady taháš ta auta, tak si zkusme analogii. Ty tedy tvrdíš, že třeba nemá smysl udělat srovnávací test spotřeby aut ­(jednoho parametru­), protože nehodnotí celá auta? Pokud chci třeba srovnat, jak si stojí benzínový motor proti hybridu v oblasti spotřeby ­(třeba kolik ta hybridní technologie ušetří paliva­), tak je to srovnání dle tebe nesmyslné jen proto, protože nehodnotí, jak dobře to auto drží v zatáčce? To už je zas co za nesmysl?

Je to prostě jeden ze zajímavých parametrů ke srovnání a jeden z parametrů, které mohou posloužit při výběru. Ale jen jeden z mnoha. Pokud chceš jen a pouze podle něj kupovat fotoaparát, tak je to pak jen a pouze tvoje hloupost. Nikdo ti neříká, že to máš dělat. Neříkám ti to já, neříká ti to ani DxO. Zatím si to říkáš jen a pouze ty sám.
Odpovědět2  0
Jirik_H (653) | 22.4.202110:30
Ukázkové snímky... A jak asi z ukázkových snímků zjistíte DR? Nebo barevnou hloubku? Ok, pokud je ke stáhnutí raw, možná něco zjistíte. Ale stejně ne tolik, kolik říkají grafy vlastností senzoru na ISO.

Btw, víte, že DxO testoval i skla? A docela velmi dobře. Škoda, že toho nechal.
Odpovědět2  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.