Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
30.9.2020, Milan Šurkala, aktualita
Nové full frame CSC fotoaparáty od Nikonu byly oficiálně potvrzeny. Výrobce vydal teaser, který láká na jejich uvedení 14. října letošního roku. Jména budou jiná, než se očekávala, půjde o Nikony Z6 II a Z7 II.
blue.sun (754) | 30.9.202018:34
pouhém roce nový model... jak typické pro dnešní dobu.
Na druhou stranu, aspoň Nikon vyslyšel přání uživatelů a zájemců a vylepšil některé nedostatky.
Odpovědět0  2
Sakini (772) | 30.9.202019:33
Po celých dvou letech modely tak jak měly být vydané 2018. Kdyby udělali dva procesory na tělo a dostali do toho 4K 60p hned napoprvé, mohlo toho hodně vypadat jinak. Dnes, kdy Canon má 8K a Sony ho bude mít každou chvíli, bude Nikon zase o krok pozadu ve velmi nejisté době. A nejde jen o to rozlišení videa, ale všechny pokročilé technologie s něčím tak náročným spojené.
Odpovědět1  3
JonSnih (370) | 1.10.202015:02
@Sakini:
Máš pravdu, nicméně Nikon vydal první generaci Z těl záměrně ošizenou ­(tak jako Canon svoje R­). Potřebovali zákazníky, kteří jim alespoň částečně zaplatí vývoj nového bajonetu Z. Early adopters a gearheadi si rádi koupí nová těla každé dva roky. Kdyby ta těla vydali rovnou ­"tak, jak měly být vydané v 2018­", tak by jim utekly peníze od ­"racionálněji utrácející obce­", protože by nebylo moc důvodů proč koupit novější, když už ta první generace by byla na úrovni třetí u konkurence. Je to drsný, ale je to tak. Tento model postupného vylepšování úspěšně realizuje Sony se svou řadou A7. Jaká byla první A7­/A7R šlupka a jak jsou na tom dnes, že?

To, že Nikon neotevřel Z bajonet, považuji za mnohem větší přehmat, než rychlou náhradu první generace. Dokud nebude dost objektivů, tak lidi půjdou raději k Sony, kde máš velice zajímavé alternativy od Tamronu, Sigmy..., nebo budou čekat. A čekání = žádné peníze pro Nikon ­(minimálně za těla­).
Odpovědět0  0
Sakini (772) | 1.10.202015:31
Tak Sony vyvíjelo úplně ode dna, tam byl obrovský prostor pro rychlé vydávání nových modelů, které už docela zpomalilo, a navíc Sony dlouho razilo politiku ­"hardwarových firmwarů­", prostě neopravovali nic ani nevylepšovali funkce firmwarem ale vydali další foťák. Dnes už zdaleka tak nechvátají, a i ty firmwary od nich jsou znát. Každopádně jejich náskok je masivní a je to poznat i v nabídce objektivů, což na dnešním smršťujícím se trhu je zcela zásadní.
Ať už Nikon postupoval jak postupoval záměrně, nebo proto že v daný okamžik víc nešlo udělat, potkalo se to s rapidně se zmenšujícím trhem a mohutně rostoucí konkurencí v FF CSC, a chyby se nebudou odpouštět. Taktizování s postupným dávkováním schopností do nových a nových těl se tak může vymstít úplně stejně, jako neschopnost v daný okamžik udělat víc. Uvidíme co všechno navíc nové Zetka nabídnou, ale mělo by to být víc než co se říká, pokud má Nikon působit na potencionální zákazníky seriózně. Už i ten L systém vypadá důvěryhodněji, díky Sigmě objektivů nemálo a Panasonic S5 je velice dobrý počin, schopnější než S1, výrazně menší a ještě k tomu levnější. Oproti tomu Z5 není od hlavní linie moc odlišený, spíš jen v těch partiích kde to je nepříjemné. Nikon má nejvyšší čas se odpíchnout, a to i v APS­-C linii, optiku pro Z zvládají dobře ­(ten nový FF seťák je velice působivý, opravdu nadstandardní záležitost na tu třídu objektivu­) ale zatím je všeho trochu málo.
Odpovědět1  3
třebaň (358) | 1.10.202019:29
Nikon má v bezzrcadlech jen 7% trhu a je otázka, zda se vyplatí vrhnout vývojové kapacity do tak nízkého tržního podílu. Myslím, že se tady kalkuluje s tím, že se Canon poněkud stáhne z DSLR trhu a tím Nikonu, podobně jako Pentaxu, zůstane prostor v DSLR bez extrémních investic do vývoje.
Odpovědět0  0
Sakini (772) | 2.10.20209:45
Vsadit na toto by ovšem byla ještě o level vyšší hra, technologický pokrok víc než naznačuje že bezzrcadlovky dřív než později dotáhnou zrcadla i na profi nasazení. Přinejmenším Sony k tomu chybí už jen jedna, maximálně dvě generace nejvyššího modelu, a co se týče objektivů jsou prakticky připravení. Prodeje zrcadlovek padají jako olovo, Nikon by sice chvíli vydržel než by mu jeho zmenšující se tržní podíl došel, ale konec by byl neodvratný. On to je takový zoufalý boj o přežití, vstoupili do ringu pozdě a za nevýhodných podmínek, plus jim chybí kapitál velikosti Canonu, který má na to začít něco z gruntu a rozvinout to. Ale ono je v podstatě nevyhnutelné že někteří výrobci půjdou z kola ven, pro všechny už místo není. Přežije ten, kdo se pevně zakousl do tržního koláče ­(Sony­), a ten kdo si to může finančně dovolit ­(Fujifilm­). Canon tím nějak proplave díky pozici leadera trhu, Olympus už prakticky odhodil širák v dál, Pentax si hraje vzadu za barákem na vlastním písečku a nikdo o něm neví, Leica se díky pracháčům vždycky uživí, a Panasonic? Kdo ví.
Odpovědět1  3
třebaň (358) | 30.9.202020:02
Řekl bych, že to budou roky dva :­).
Odpovědět0  0
blue.sun (754) | 1.10.202018:57
Jo, máte pravdu, dva roky. Trošku to staví Nikon do lepšího světla, ale ne o tolik. Přeci jen, životní cykly vyšších řad bývaly delší.
Odpovědět0  0
libb (58) | 2.10.202020:19
Z6­/7 není vyšší řada
Odpovědět0  0
blue.sun (754) | 5.10.202020:29
No, rozhodně to není lowend nebo střední třída, technicky spadají někam k D850­/780 a to je už hodně vysoká řada.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.