Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
5.1.2012, Milan Šurkala, aktualita
Fujifilm dnes oficiálně představil několik nových fotoaparátů, mezi nimi i dva ultrazoomy FinePix HS25EXR a HS30EXR, které nahrazují nynější model HS20EXR. Mají 16MPx EXR CMOS BSI snímač a objektiv se 30× optickým zoomem a manuálním ovládáním. Jaké jsou změny?
kubusf (181) | 7.10.201216:42
na adr. odkazu je již druhá úprava FW pro UZ HS30EXR. FW lze nahrát do aparátu pomocí naformátované SD karty. Při nahrávání se přenastaví zvolené hodnoty do výchozího nastavení, takže pokud máte nastaveno například rychlé tlačítko Fn na zapínání RAW, nebo nějaké nastavení na C v režimech focení budete to muset obnovit. Doporučuji po nahrání nového FW kartu zformátovat znovu ve foťáku.
http:­/­/www.fujifilm.com­/support­/digital_cameras­/software­/firmware­/s­/finepix_hs30exr­/download.html
Odpovědět0  0
Jindras9999 | 20.6.20129:05
Chci se opravit.Napsal jsem ruční ostření,ale myslel ruční zoomování.Proto jsem napsal tento dotaz,protože chci koupit nějaký foťák dceři a trochu si nevím rady jaký koupit.Nebo koupit nějakou nižší třídu zrcadlovky,ale zase jakou.Díval jsem se na Canony a Nikony.Moc se v tom až tak nevyznám.Dcera je začátečník a chce se učit fotit,ale nevím jestli ji to chytne.Nechci koupit zbytečně drahý foťák,aby potom ležel ve skříni.Díky
Odpovědět0  0
busy (4706) | 20.6.201210:53
Mozno by stalo za to kupit nejaku lowend zrkadlovku ­(Nikon D3100 alebo Canon 1100D­), ale tie nemaju vyklopny displej a s lacnym setakom ani taky rozsah zoomu :­(
Ale zase vyhoda je, ze ak sa dcera nechyti, zrkadlovka sa bude dat predat ovela lepsie nez kompakt.
Odpovědět0  0
bat1 | 20.6.201211:01
Pokud jde o kompakty, jiná volba než fuji HS nebo XS není, nikdo jiný manuální objektiv nedělá. Za zvážení může stát sehnat bazarovou fuji S200exr která bude nejlevnější a z hlediska kvality výstupu nejlepší variantou. Otázka je, zda se jí podaří sehnat, většinou se po nich jen zapráší pokud se někde objeví.

Zrcadlovka je možná varianta, ale je třeba zvážit +­- z toho vyplývající:
- v dané cenové hladině ­(cca 12k­) lze sehnat nejlevnější tělo se základním objektivem 18­-55 ­(objevují se akce typu canon 1000D se seťákem do 10k, ale tomu bych se vyhnul širokým obloukem­)
- pokud bychom se chtěli ­(s akceptováním určitých kompromisů­) dostat na možnosti zmíněných kompaktů z hlediska ohniskového rozsahu a makra, znamenalo by to investici kolem 25k
- z hlediska přímého přístupu k funkcím budou základní zrcadlovková těla zpravidla horší
+ kvalita výstupu a možnosti focení v horším světle budou u zrcadlovky mnohem lepší
+ použitelnost pro akčnější scény může být u zrcadlovky vyšší ­(záleží ale na objektivu­)
+ manuální ostření bude na zrcadlovce pohodlnější
+ využitelnost zakoupené techniky i do budoucna

Pokud jde o výběr základní zrcadlovky, asi bych sáhl po nikonu nebo pentaxu, nabízejí nejlepší poměr kvalita­/cena, jen pentax má přece jen užší nabídku objektivů do budoucna.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 20.6.201215:37
Este taka otazka: Pokial to ma byt pre dceru, ktora sa ako zaciatocnik este len chce ucit, ci je podmienka manualneho zoomu az taka nutna. Pokial chce popri foteni natacat aj video, elektronicky packovy zoom je pri videu castokrat lepsi ­- je rovnomernejsi a fotak ­(spust + zoom­) sa da velmi dobre ovladat jednou rukou.
Odpovědět0  0
Jindras9999 | 19.6.20129:21
Chtěl bych poradit.Chci koupit dceři foťák a přemýšlím mezi HS25 nebo 30.Chce začít fotit a chce fotoaparát s ručním ostřením a výklopným displejem.Maximum do 10 000,­-kč.Četl jsem v recenzích,že HS20 mají problémy při videu s ostřením a mají tendenci nesmyslně rozostřovat.Co je na tom pravdy a jestli tyto novější typy to mají taky.Potřeboval bych poradit,nebo navrhnout jiný typ,nebo značku.Kromě těchto jsem do této cenové relace a požadavků mé dcery nic jiného nenašel.Díky za radu.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 19.6.201212:00
Osobne bych doporucil Panasonic FZ150. Ten ma vyborne fotky i video.
Odpovědět0  0
bat1 | 19.6.201214:46
Pokud hledají manuál ­(předpokládám že myslí hlavně zoom dle kontextu, nejen ostření­), tak FZ150 nebude to pravé ;­) Navíc pokud chce dcera začít fotit ­(čili předpokládám časem přechod na SLR­), jsou manuální fujiny rozhodně lepší volbou z hlediska zvyku na ovládání a z hlediska fotografických možností...
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 19.6.201214:50
Bylo napsano ostreni, nikoli zoom, podle toho jsem se ridil :­-­) Ale jasne, patrne mysleli zoom. Co se tyce fotografickych moznosti, nevim, zda Fuji je na tom az tak uzasne ­(jak FZ od Panasonicu, tak HS od Fuji mame doma a ze by ta Fujina byla nejak uzivatelsky privetiva..., to ovladani je tam spis pekne domotane­).
Odpovědět0  0
bat1 | 19.6.201216:11
Proč? Všechny důležité funkce mají přímý přístup a systém nastavení pomocí držení příslušného tlačítka + točení rolerem a výběr při puštění tlačítka mi přijde jako nejefektivnější a nejrychlejší co může být. V recenzi se sice píše cosi o držení tlačítka a pohybu kurzorem, ale roler funguje stejně jako šipky vpravo­/vlevo a je možné použít obojí. Tedy alespoň pokud je to stejné jako u S200. Přiznávám, HSko jsem v ruce neměl :­) Jediné co by mi chybělo proti S200 je oddělený AE­-L a AF­-L, to tuším nemá ani XS1, a nejsem si jistý jestli mají tyhle nové fujiny přímý přístup k volbě ostřícího bodu. Nějaké featurky a jiné ptákoviny neřeším, jsem praktik :­)
Fotografickými možnostmi mám na mysli jednak přínos manuálního zoomu ­(rychlost nastavení a případné kreativní hrátky­) a dále větší DR, možnosti práce s clonou a lepší výsledky v horším světle ­(i když u HS ten přínos není nějak zásadní narozdíl od XS­).

Vzhledem k rozmístění ovládacích prvků mi přijdou tyhle Fujiny ideální jako trénink na zrcadlovková těla, tedy snad kromě canonu který to má rozhozené trochu jinak ­(a mě to nikdy nesedlo :­) ­). Dokonce u low­-endových těl bude proti HSku člověku často chybět spousta tlačítek pro přímý přístup k funkcím, takže nejspíš sáhne po střední třídě aby zachoval nebo vylepšil komfort ovládání :)
Odpovědět0  0
Otakar Šrámek | 8.1.201313:43
Dobrý den, na jiném místě jste uvedl, že řadíte Panasonic FZ150 o několik příček výše. Můžete mi prosím sdělit v čem konkrétně je Panasonic lepší? Uvažuji o koupi FF HS30 nebo Pan FZ150. FF HS30 by mi zřejmě více vyhovoval z důvodu mechanického ovládání zoomu a přímého přístupu k některým funkcím. Jde mi ale hlavně o rozdíl v kvalitě objektivu ­(ostrost, kresba, optické vady, kvalita provedení­) a v šumu. Proč jste ještě FF HS30 nerecenzoval? Děkuji předem za brzkou, fundovanou odpověď
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 8.1.201313:55
Dobrý den. U Panasonicu je světelnější a opticky o trochu kvalitnější objektiv. Osobně mi více vyhovuje ovladatelnost Panasonicu, ten fotoaparát je logičtější, intuitivnější na ovládání. I když má Fuji více ovladačů, je poněkud komplikovanější. Tu jedna volba ovlivní druhou, druhá zas třetí a člověk, aby si pamatoval, co kde nastavil a proč zas tohle a tamto nejede ­(trochu to nadsazuji, jen tím vyjadřuji, že u FZ150 je to jednodušší­). Co se týče šumu, tak zde mi přijde FZ150 o něco zajímavější, nicméně pokud se HS30 používá v 8MMPx režimu ­(s automatickým EXR DR­), pak Fuji nabídne hodně zajímavé vlastnosti. HS30 jsem netestoval, neboť je ve velkémíře příbuzný s HS20, která tu už byla testována. Vzhledem k tomu, že včera byla představena HS50, nebude HS30 testována.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 8.1.201314:11
Ohladom priameho pristupu k funkciam ­- FZ150 ma na kazdom tlacidle krizoveho ovladaca priamo pristupnu nejaku funkciu ­(ISO, EV, samospust­), z toho spodnemu tlacidlu mozno funkciu definovat. Taktiez ma na niektore funkcie ­(sekvencne snimanie, video, AF­/AE lock, blesk­) samostatne tlacidla. Takze priamy pristup k niektorym funkciam urcite dobre zvladne.
Odpovědět0  0
bat1 | 9.1.201314:17
Tohle uspořádání má v podstatě většina UZ na této úrovni, stejně jako v dnešní době většina trpí v důsledku velkých širokoúhlých displejů na namačkání prťavého křížového ovladače do ergonomicky krkolomné pozice prakticky u hrany přístroje, občas i dost dole... Při focení na japonce to ale asi tolik nevadí.
V tomhle směru mi HSxx přijdou lepší, krom toho že mají přímo ovladatelný i WB, AE a další, a ovládání držením tlačítka+výběr rolerem+výběr puštěním tlačítka u funkcí mimo kurzor mi přijde nejefektivnější a nejrychlejší co může být. Akorát si nejsem jistý, jestli mají HSka přímé tlačítko na výběr ostřícího bodu, to by mi dost chybělo.
Odpovědět0  0
bat1 | 19.6.201214:35
HS25­/30 mají mít údajně problémy s ostřením u videa pořešeny, sice jsem zatím neviděl že by to někdo otestoval, ale asi bych se toho nebál. Nakonec vždycky se to dá zajít vyzkoušet, což bych i u této kategorie doporučil z hlediska toho jak padne do ruky atd. ;­) Určitě bych z těchto dvou volil HS30 kvůli slušnému hledáčku. LiOn aku bych bral taky jako přínos, s rezervní baterií ­(stačí neoriginál za pár stovek­) se dá přežít i delší pobyt mimo civilizaci. Tužkovky jsou sice fajn v tom že se dají leckde dokoupit, na stranu druhou dokážou pořádně vypéct pokud člověk nepoužívá Eneloopy a pořádnou nabíječku.
V manuálu ­(předpokládám že požadavkem je nejen ostření, ale i ovládání zoomu­) kromě Fuji nikdo nic nedělá, jediná další alternativa je XS­-1 která je mimo cenovou relaci.
Pro získání základních návyků v ovládání a snazšímu přechodu na zrcadlovku pokud ji focení chytne je to podle mě ideální volba.
Odpovědět0  0
děda Slavík | 1.3.201219:28
Moje stará kamera Canon již nestačí s dechem a proto jsem koupil finančněm dosažitelnou Fujinu­- HS20EXR, Vyzkoušel a nadával, co jsem to koupil za krám. Druhý den to bylo lepší a dnes ­(po týdnu­) jsem na výsost spokojen. Bezvadná čeština, Pěkné snímky i video. Skoro je zbytečný EXR. Pro běžnou potřebu stačí automatika. Motorek zomu není a tak je při natáčení videa a použití zoomu ticho. Kroužek na zoom nepoužívám, ­"Roura­" jde lehce vysunout a zasunout slabým tlakem ruky. Bez zádrthelé, které s objeví při použití kroužku. Jen jedno bych Fujině měl za zlé. Mrňavý hledáček a nedomyšlený displej. Nejde otočit dopředu při fotografování sám sebe samospouští a nemá žádnou ochranu proti poškrabání. Rámeček má stejnou výšku jako sklo a při postavení ­"na záda­" leží sklo monitoru na stole. Někdo tady píše, že dvacítka je šmejd. Já tvrdím, že se s tím musí naučit pracovat a bude spokojen. Pokud má zbytečné peníze navíc, potom je to škoda peněz.
Odpovědět0  0
Rimmerak. | 14.1.201222:26
Pokud ultrazoom, podle mě je nejlepší volbou seznat v bazaru Fujifilm S100FS. HS10 kvalitou překoná.
Odpovědět0  0
bat1 | 14.1.201222:49
No, spíš dvoustovku, přece jen je o poznání lepší :­) Nebo počkat jak se vyvrbí XS1...
Odpovědět0  0
HS30 | 14.1.201221:59
Pokud nevykročíme z oblasti digitálních kompaktů tak HS10 od Fuji je stále dle mých zkušeností na prvním místě a to jsem zkusil Panasonic FZ­-150 a Sony HX100. Můj názor je že pokud ultrazoom tak HS30 bude nejlepší volba.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 14.1.201223:25
Tak ono samozrejme zalezi na tom, co je pro koho jak dulezite. Ac HS10 je bezesporu dobry ultrazoom, jeden z tech nejlepsich, osobne bych jej i tak radil hodne hluboko pod FZ150. To ale neznamena, ze Fujiny nemohou nekomu vyhovovat lepe :­-)
Odpovědět0  0
HS30 | 15.1.20128:06
...asi tak je to hodně individuální záležitost. FZ 150 je rychlá ale celkově bych se vrátil k Fujině.
...osobně teď řeším jestli Canon 600 či Nikon 5100 a nebo oželit kvalitu zrcadlovky a mít ­'­'jen­'­' Fuji HS30.
Odpovědět0  0
Baxtter (2) | 5.1.201221:05
Je tato informace čerpána z http:­/­/photorumors.com ? Na DPR je poměrně velká diskuze o věrohodnosti této informace. Ilustrační fotografie zobrazují FF HS20.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 5.1.201216:35
LiIon akumulator u HS30EXR ma cca 50g a vydrzi 600 fotiek, kdezto 110 gramove NiMH baterie vydrzia 350 fotiek, co ma samozrejme ako priaznivca LiIon rieseni velmi tesi :­)

Ale neviem akej kapacity NiMH baterii zodpoveda tych 350 fotiek, verim ze pri pouziti kvalitnych energizerov ci eneloopov to realne bude aj viac.

Inak pre zaujimavost, odvazil som akumulator z FZ28, ten tiez ma 50g ­(+­/­- 5g­) a pritom mi bezne vydrzi 800 fotiek, bez pouzivania blesku som dosiahol az 1280 fotiek. Myslim si, ze keby vyrobca u HS30EXR pouzil vecsi 110 gramovy LiIon akumulator, dosiahol by skutocne rozpravkovu vydrz cca 1300 fotiek na jedno nabitie :­)
Odpovědět0  0
busy (4706) | 5.1.201216:20
"HS25EXR používající AA baterie je o gram lehčí se 636 gramy bez příslušenství, ale s bateriemi vevnitř je mnohem těžší, váží 730 gramů.­" => Nasa kuchynska vaha mi ukazala ze styri nabijacie NiMH baterie ­(Hama 2400mAh­) vazia az 110­(+­/­-5 gramov, takze s bateriami by potom mohol vazit aj 740 az 750 gramov. Zalezi samozrejme od toho ake baterie sa pouziju.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 5.1.201216:10
0,2­" EVF alebo 0,26­" EVF ... aky prakticky vyznam ma absolutna velkost displeja v hladaciku ? Ved tym, ze oko je ­"nasadene­" na nom a tym padom tam aj tak musi byt pridavna optika ­(vratane dioptrickej korekcie­), dolezite by malo byt iba to, pod akym zornym uhlom sa mi optika ten hladacikovy displej zobrazuje. Alebo nemam pravdu ?
Odpovědět0  0
savowoman | 5.1.201215:19
Jestli bude Fujifilm FinePix HS25EXR a HS30EXR stejný šmejd jako HS20EXR, který bohužel vlastním, domnívám se, že spousta potencionálních zákazníků přejde k jiné značce.
Odpovědět0  1
Rimmerak (260) | 5.1.201215:26
Nebo rozbije sérii prasátek a koupí si XS1 :­-)
Odpovědět0  0
bat1 | 9.1.201217:41
Ono v tomto segmentu není moc kam přejít, všude je to stejná bída. Díky EXR a většímu čipu lze ale z HS20 zpravidla vymáčknout víc než z konkurenčních modelů, jedině snad FZ150 vypadá poměrně slušně...
No a samozřejmě X­-S1, což je zatím velký otazník, ale i pokud bude hodně nepovedená, těžko jí bude něco na poli UZ konkurovat :)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.