Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
29.5.2019, Milan Šurkala, aktualita
Už jen pouhé dva dny zbývají do uvedení nového fotoaparátu Lumix pro profesionální natáčení videa. Podle uniklých informací by se měl jmenovat Lumix S1H, měl by mít full frame čip a podporovat až 6K24p video.
jozkopower (452) | 29.5.201913:24
Takže proti velkému, ťažkému a drahému S1R to bude ešte večšie, ešte ťažšie a podstatne drahšie a samozrejme s DFD. Pokial si vedenie Panasonicu veľmi rýchlo nesundá tie ružové brýle, dopadne to s celým L­- bajonetom moc špatne.
Odpovědět7  5
Milan Šurkala (6625) | 29.5.201913:40
No... nepřeháníš to trochu? Tady se už dostáváme do profi kategorie, kde na velikosti až tak dramaticky nezáleží ­(klasické kamery nejsou o moc menší a spíše se dá předpokládat, že si k tomu lidé budou kupovat různé gripy a další příslušenství, takže se to ještě zvětší­) a budou už ostřit spíše manuálně, využijí follow­-focus systém, který má Panasonic dokonce i v softwarové verzi a funguje to velmi pěkně. Se podívej na nabídku cine objektivů. Vždyť AF u nich ve většině případů ani nenajdeš a ty tu řešíš, zda to ostří fázově nebo kontrastně.

Tohle fakt nemá být fotoaparát pro natáčení rodinné dovolené.
Odpovědět4  6
jozkopower (452) | 29.5.201913:57
To si tvrdil o autofocuse aj v prípade GH5. Ja som toho názoru, že ak veľmi drahý prístroj disponuje nejakou funkciou, tak by mala skutočne fungovať, nie len povrchne. Ale dobre, vynecháme problém s AF a položme si otázku ­- za čo chce Panasonic príplatok 50% nad drahý S1R ?
Odpovědět6  3
Milan Šurkala (6625) | 29.5.201917:36
No to nevím, co tam Panasonic dá, ještě to nepředstavil. Profesionální video vybavení je vždycky drahé. Stejně tak se můžeš ptát, proč je Canon EOS­-1D X MkII za 160 tisíc, když S1 za 65 umí 4K60p taky. A nebo proč se kupují kamery ARRI za ještě větší ceny. Asi se tam za něco připlácí... Stejně tak cine objektivy. Autofokus nemá skoro žádný z nich, přesto jsou 3krát dražší než jejich alternativy pro fotoaparát, a přitom je tam hlavní změnou clona bez aretace a kroužky s ozubením. Proč tam chtějí výrobci násobky? Má to být profi video fotoaparát a ne fotoaparát pro běžného smrtelníka. Tam máš vždy velmi vysoké příplatky. Neříkám, že je to dobře, ale nemůžeš to brát optikou, zda to, co nabídne proti S1R, stojí za ten příplatek. To jsou jiné cílové skupiny s jinou cenotvorbou.

Pokud jde o výkon DFD, tak to záleží na mnoha faktorech. Ono je tam dost různých nastavení a při některých je to v podstatě nepoužitelné a při některých to funguje tak pěkně, až jsem se sám divil. Rozhodně to nefunguje jen tak povrchně a neřekl bych, že je tam nějaký problém s AF. Alespoň já jsem při správném nastavení AF zatím nijak zásadní problémy nezaznamenal. Jasně, pokud nastavíš AF bod do blbé pozice s blbou velikostí a blbě to nastavíš, tak to bude pulzovat jak blázen... Ale to může i fázové.
Odpovědět4  5
Fotoartin (371) | 1.6.201916:50
To ti klidne odpovim.
Canon 1DX je vyrazne drazsi IMO zejmena proto, ze na rozdil od S1 ma hledacek, S1 ma pouze nahrazku zvanou EVF.
ARRI nebo RED si dnes koupi maloktery tvurce, spise voli cestu pronajmu. Ale prodejne jsou tyhle pristroje proto, ze nabizi neco, co nema moc konkurenci, mmj treba to, ze maji vyresene chlazeni v ramci realnych moznosti.
S1H nebude nic pro profiky, je to opet takova ta zkouska, kolik lidi se chytne na slogany o tom, ze je to profi.

No na DFD pro profi video je treba nehorazne blbe jiz to, ze bys musel pouzivat vyhradne objektivy, ktere to DFD podporuji. To bude pro profi tvurce docela dost omezujici az neakceptovatelne, nemyslis?
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 1.6.201923:20
Co s tím má hledáček? EOS 1DX je fotoaparát pro profi natáčení videa, takže mi prosím vysvětli, jak se optický hledáček u zrcadlovky uplatní při natáčení videa přes live view.

To s tím DFD nechápu už vůbec. Co je problematického používat DFD objektivy? Jako že jiné tam použít nejdou? A pokud půjdou, mají snad z nějakého důvodu fungovat hůře než na jiných platformách? A pokud ano, tak proč? Jakože proto, že jde zpravidla o profi manuální objektivy, tak kvůli DFD manuál najednou nebude fungovat? Nebo jak si to mám jako vysvětlit? Viděl jsem spoustu videí natočených např. na Canon DSLR s Dual Pixel AF a tedy, že by to s AF byla nějaká výhra a nepulzovalo jim to, to bych tedy neřekl.
Odpovědět0  0
Fotoartin (371) | 2.6.20191:06
No hledacek je pro profiky dulezity, potrebuji nejen cvakat, ale i komponovat.
o se asi pletes, opticky hledacek se pri nataceni pres live view neuplatni, ale o tom jsem nepsal. Tva otazka tak ani primo neznela.

Ale jdou tam jine objektivy pouzit, jen s DFD neni zarucena jeho plna funkcnost receno velmi diplomaticky.

Odpovědět0  0
Fotoartin (371) | 1.6.201917:05
A když už jsme u těch ARRI a podobnych, tak kdo nechce pronajimat, ale chce profi a kvalitni reseni koupit ma moznosti jako treba reseni od Blackmagicu, kde se o profi tride da urcite hovorit mnohem jisteji a cena je oproti ARRI a spol mnohem mnohem nize
https:­/­/www.blackmagicdesign.com­/products­/blackmagicursaminipro­/techspecs­/W­-URSA­-34
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 1.6.201923:24
Stále je to o dva tisíce dražší než S1H a má to ­"jen­" APS­-C ­(což je tady pro mnohé diskutéry pro profi video naprosto nedostačující velikost senzoru)
Odpovědět0  0
Fotoartin (371) | 2.6.20191:12
hehe, jj soráč, ja z gruntu opomenul, ze nekteri zdejsi diskuteri tvori zaklad svetove profi foto video komunity
Odpovědět0  0
Fotoartin (371) | 1.6.201916:40
Tak klasicke kamery .... to je ale trohu jina pisnicka ne? To jsou trochu jine moznosti, ne?
jasne, ze reci, ze to ma DFD a resi to spravne. Tohle si profici fakt moc kupovat nebudou.
Protoze tohle neni profi kamera. Tohle je hybrid pro lidi, co si chteji profi pripadat.
Tva argumentace, ze profici stejne nebudou moc pouzivat AF, tak proc ho resit, je podobna jako kdybys treba prodaval v Helsinkach BMW a zakaznikovi, co si koupil trema M4 cabrio a prisel by s reklamaci, ze mu nefunguje stahovani strechy, bys rekl, ze to ma stejne fuk, ze to nepotrebuje, protoze v Helsinkach je furt zima.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 2.6.20190:24
Je zajímavé, že spousta profíků si koupila GH5 a tam to DFD funguje hůře než u S1­/S1R.

Analogie s BMW a stahovací střechou je mimo. DFD snad nefunguje a vůbec neostří? Možná neostří v některých situacích tak dobře jako fázový systém, ale ve většině případů funguje správně a bez problémů. Samozřejmě, pokud si to nastavíš nevhodně pro dané podmínky, tak to dokážeš rozladit tak, že ta videa mohou letět ihned do koše, sám jsem jich takto blbě ze začátku natočil hned několik. Ale blbě si můžeš nastavit i fázový AF a bude blbnout velmi podobně. Takže pokud už chceš analogii se stahovací střechou, tak správněji by to bylo tak, že Panasonic je na tom asi hůř, protože jeho střecha se stáhne za 15 sekund, zatímco konkurenčnímu řešení za 13.
Odpovědět0  0
Fotoartin (371) | 2.6.20191:19
Ta GH5 je vyborna masinka, ale pochybuji, ze si to ti profici koupili kvuli DFD, spise jsem na DFD od nich tedy videl negativni ohlasy, ale mnozi stejne ostri vetsinove bez AF.

No nevim, jestli je to primo analogie, je to proste primer, jako takovy je ten primer dobry az vyborny a navic velm vtipny, proste jako ja :P

Takze pokud chces muj primer se strechou jeste zdokonalit, nahradil bych proste nefunkcni strechu za obcas funkcni. To proto, ze vazne neumim neurcit, jake casy jsou a nejsou pouzitelne pro stahovaci strechu, kdezto DFD se v nekterych situacich pro profi praci proste nehodi. A ted muzeme diskutovat treba o tom, co presne je to ta profi prace.

Odpovědět0  0
Georrge (52) | 31.5.201921:11
Jestli jsi někdy viděl ­"profi­" kameru, tak tohle je pro nim prcek.
Odpovědět0  0
Fotoartin (371) | 1.6.201916:31
Vyrazne vetsi to byt musi nejspise proto, aby se to prehrivalo jen obcas, ne stale.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.