Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
15.6.2018, Milan Šurkala, aktualita
České zastoupení Panasonicu spustilo velkou prodejní akci na fotoaparát Lumix G9. Ten půjde až do téměř konce července sehnat za cenu o 10.300 Kč nižší než je ta oficiálně doporučená. Cena tak klesla pod 35 tisíc Kč.
Opomartin (261) | 19.6.20180:33
Základ přístroje je 4­/3 snímač nic více, nic méně. Můžeme ho obalit prachuvodou těsným obalem, můžeme dát skvělý hledáček, zvýšit rozlišení, nasázet čudlíky, podepřít vším možným okolo, můžeme si také říct co za to chceme­(a také pak slevit­). Můžeme a také musíme spustit Goeblsovskou propagandu podepřenou fakty, jako že Evropanům obecně ochabuje svalstvo ­(máme to menší a lehčí­), obrazový výstup je prakticky srovnatelný s APSC ­(vlastně kdo potřebuje více­). Nabîdka objektivů je z csc to NEJ ­(že zrovna makro skla moc nejsou a obecně ­(v průměru­) objektivy mají více optických vad a hůře kreslí než skla zrcadlovek velké dvojky, kdo by byl takový hnidopich­).
Kořeny tohoto systému a zvláště snímače jsou dány a nejde překročit jejich stín, nebo ano ­(ještě zvýšíme rozlišení, procesor zase vylepšíme, přihodíme nasadíme 6K a pak ještě 8K a pak 10...­). Někdo téhle masírce podlehl­(nakonec aparáty to nejsou špatné­) i tady v recenzích Panáku je mezi řádky znát určitá schovívavost k tomuto systému a značce. Cenová politika je věc složitá hlavně u této značky, např.fz 2000 a teď tady. Jestli je to dobře nebo ne to je na marketérech. Lidi co si 4­/3 zavedli odpustí i horší, to se tak dělá, když to máme rádi a vyhovuje nám to ­(dříve či později podlehnu také­)
Odpovědět0  1
Kabe (881) | 15.6.201814:45
zas tak mimoradna nabidka mi to neprijde. Tuhle jsem na nej koukal a krom cashbacku k nemu davali grip a objektiv zdarma, tusim Panasonic Lumix G 25­/1,7
Navic tyhle nezrcatka strasne moc moralne amortizuji, hlavne tedy ty z nejvyssi tridy.
Odpovědět0  2
Choakinek (4773) | 16.6.20180:15
Strašně moc morální amortizaci lze shlédnout např. zde:

https:­/­/www.dpreview.com­/reviews­/image­-comparison?attr18=daylight&attr13_0=canon_eos6dmkii&attr13_1=panasoni­c_dcg9&attr13_2=apple_iphonex&attr13_3=apple_iphonex&attr15_0=jpeg&attr15_­1=jpeg&attr15_2=jpeg&attr15_3=jpeg&attr16_0=200&attr16_1=200&attr16_2=32&a­ttr16_3=32&attr126_1=1&normalization=full&widget=1&x=­-0.6401952085181901&y=0.37335974251052223

G9 v ní předvádí zhruba 2x větší reálné rozlišení JPEGu, než má FullFrame od Canonu :­-D.

Kabe, proč některé dobré postřehy zbytečně prokládáš úplnými bláboly?
Odpovědět0  0
Kabe (881) | 16.6.20184:25
Netuším, které bláboly máš na mysli. Prozradíš?
Netuším jak souvisí tebou vložený link s vysokou morální amortizací bezzrcátek. Vysvětlíš to? Nebo opět ne jako třeba minule?
Odpovědět0  0
Choakinek (4773) | 16.6.201813:35
Prostě je to blábol, Kabe.

Snímače Micro Four Thirds fotoaparátů jsou proti APS­-C nebo FF zrcadlovkám v nějaké nevýhodě ­(zvláště při focení ve vyšších citlivostech­), ale už od samého počátku prodeje nějakého přístroje a je to dané jen jejich formátem ­(který je menší­) a rozlišením ­(které je dnes nejčastěji již poměrně vysoké ­- cca 20 Mpx­). Z hlediska pokroku v technologii žádná firma nedisponuje snímačem, který by se nějak výrazně lišil od konkurence ­- naopak zrovna Panasonic ­(a Fujifilm­) má nějaký takový snímač údajně alespoň jako funkční vzorek někde v laboratoři, ostatní firmy nic takového nemají ­(možná něco max. někde na papíře­).

No a jinak např. dražší CSC Panasonicu jsou přístroje nabyté nejmodernějšími technologiemi, některé jsou pro tu platformu unikátní, jiné jsou pokročilejší, než v řadě DSLR.

Takže je naprostý nesmysl tvrdit, že by CSC obecně nebo dražší CSC nějak zastarávalo rychleji, než DSLR nebo zkrátka že by to pro tu platformu ­(CSC­) bylo nějak zvlášť charakteristické.
Odpovědět3  1
Kabe (881) | 16.6.201813:50
Tak samozřejmě, že to blábol není a že to rychleji zastarává.
Jasným důkazem pro toto tvrzení je situace na trhu z hlediska vývoje cen.
Neboli ceny u bezzrcátek padají u jednotlivých typů mnohem rychleji než u DSLR.
Současný stav v poměru technické vyspělosti bezrcátek vůči DSLR je prostě současný stav a vůbec z něj nelze dedukovat aktuální míru morální amortizace, která je z principu vztažena k vývoji od minulosti do současnosti.
Takže samozřejmě je naprostý nesmysl tvrdit, že by CSC obecně nebo dražší CSC nezastarávalo rychleji než DSLR nebo zkrátka že by to pro tu platformu ​­(CSC​­) nebylo nějak zvlášť charakteristické. Naopak to pro tuto platformu charakteristické je, což je dáno už prostým faktem, že tato platforma se v posledních letech vyvíjela podstatně rychleji. To jsou prostě základní obecně platné zákonitosti trhu.
Odpovědět1  2
Choakinek (4773) | 16.6.201817:39
Ne ne, to je naprostý nesmysl. Vývoj cen není žádným jasným důkazem o rychlosti zastarávání. Vývoj cen ovlivňuje celá řada faktorů a někde v nich hledat, jaký podíl na jejich změny tam zaujímá rychlost zastarávání výrobku je jako hledat jehlu v kupce sena.

Takže je nutné se na to dívat technicky. Vezmeme­-li si CSC od jejich začátku, tak lze asi říci, že značně zastaraly ty modely, které ještě měly poměrně pomalé ostření, protože v čase jejich uvedení na trh už běžně existovaly DSLR, které měly ostření rychlé. Pochopitelně je nutné brát v úvahu jen jednorázové zaostření, neboť ne všechny CSC mají stejnou technologii ostření, takže rychlost kontinuálního ostření se liší i napříč samotnými CSC.

A řada ostatních charakteristik se tak nějak vyvíjela u CSC i DSLR podobně. Pochopitelně je do toho nutné také zahrnout fakt, že rozdělíme­-li CSC na typy dle velikosti snímače, tak od začátku např. neexistoval typ FullFrame, zatímco v případě DSLR už dávno ano, takže v tom případě je nutné po určitou dobu FullFrame DSLR ze srovnání vyjmout.
Odpovědět3  1
Kabe (881) | 16.6.201821:42
No tak pokud vyvoj cen jednotlivych modelu * neni jasnym dukazem miry moralni amortizace, tak to se pak opravdu neni o cem bavit.
Je to podobné, jako by jsi tvrdil, že inflaci ovlivňuje spousta faktorů a proto nelze tvrdit, že když ceny všeho kolem nás rostou, dochází k inflaci.
Takže ceny bezzrcátek se dle tebe vyvíjely ­(výlučně ­- apoň tak to vyplývá z toho, co jsi napsal­) podle rychlosti jednorázového ostření. A FF DSLR je ze srovnání nutné vyjmout .... no to je fakt zcela mimo ... komplet, prostě ty se tu snažíš měnit význam zavedených pojmů.
Vývoj cen je totiž právě to, co určije tu míru morální amortizace.
Jestliže nějaká skupina výrobků v nějakém ­(zpravidla delším, třeba v řádu let­)časovém horizontu slevňuje více než jiná, tak prostě morálně amortizuje více.
Neboli ještě jinak, pakliže CSC v poslední letech zaznamenaly větší technický pokrok než DSLR, vyplývá z toho, že morálně amortizovaly více. To prostě nezměníš i kdyby si vymyslel cokoliv, třeba zase něco jako že neznáš optickou část foťáku, kterou bychom nenahradili plnohodnotně části elektronickou.

*­(nebo treba modelu na obdobne urovni ­- doplňuji až nyní, proto je to v závorce)
Odpovědět0  2
Kabe (881) | 16.6.201822:36
oprava:
Vývoj cen je totiž právě to, co určije tu míru morální amortizace.

To jsem napsal samozřejmě naopak.
Tedy míra morální amortizace ovlivňuje vývoj cen.
Odpovědět0  1
Choakinek (4773) | 17.6.201821:32
"Je to podobné, jako bys tvrdil, že inflaci ovlivňuje spousta faktorů a proto nelze tvrdit, že když ceny všeho kolem nás rostou, dochází k inflaci.­"

To vůbec není podobné, tvoje věta totiž nedává vůbec smysl. Přeci pokud lze růst cen chápat jako inflaci, je zcela irelevantní, kolik faktorů ten růst cen ovlivňuje ­- stále se jedná o růst cen ­- i když jej ovlivňuje jeden faktor nebo třeba 1000 faktorů. Pokud se jedná o růst cen, tak dochází k inflaci ;­-­).

Ale zpět k fotoaparátům. Uvedu tedy příklad nějakého faktoru. Ředitel marketingu se třeba rozhodne, že v počátku prodeje nějakého fotoaparátu dost ­"nahulí­" cenu. Tak ji ­"nahulí­", prostě to zkusí, což vyvolá, že ji později třeba bude muset dramaticky snížit. A teď mi řekni, jak tento faktor souvisí se zastaráváním fotoaparátu. Prostě nijak ;­-­).
Odpovědět0  0
Kabe (881) | 17.6.201822:22
Jistě, že má věta resp její ­"myšlenka­" nedává smysl. To je proto, že jak píši, napsal jsem podobnou myšlenku té, kterou jsi zde uváděl ty.Jinými slovy, já to nenapsal jako správnou myšlenku, ale jako ukázku myšlenky podobné té tvé:­"Vývoj cen není žádným jasným důkazem o rychlosti zastarávání. Vývoj cen ovlivňuje celá řada faktorů a někde v nich hledat, jaký podíl na jejich změny tam zaujímá rychlost zastarávání výrobku je jako hledat jehlu v kupce sena.­"
To jsem ale jasně deklaroval, takže není důvod vysvětlovat, že má myšlenka o inflaci není správná, já ji jako špatnou přeci psal.
-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-
"Ale zpět k fotoaparátům. Uvedu tedy příklad nějakého faktoru. Ředitel marketingu se třeba rozhodne, že v počátku prodeje nějakého fotoaparátu dost ​­"nahulí​­" cenu. Tak ji ​­"nahulí​­", prostě to zkusí, což vyvolá, že ji později třeba bude muset dramaticky snížit. A teď mi řekni, jak tento faktor souvisí se zastaráváním fotoaparátu. Prostě nijak ;​­-​­).­"
To samozřejmě souviset může a nemusí. Z nějakého důvodu ji nahulí, z nějakého posléze odhulí. Samozřejmě je více faktoru, třeba faktor ala Hasselblad nebo Leica nebo faktor ­"stredoformat­", ale tak to povazuji jednak v nasi diskuzi za zcela nesouvisejici a taky za relativne okrajove zalezitosti, ktere bych fakt neresil. A jinak je zcela dominantnim faktorem pro stanovovani cen fotopristroju technicka vyspelost­(technicke vlastnosti a parametry­) modelu.­(ano a samozrejme nektere firmy treba Nikon jsou obecne drazsi, ale to taky neni nutno resit, protoze jsou drazsi takrka konstantne­)
-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-
Kdyz se tedy vratim na zacatek k tvemu tvrzeni­(aby byla šance se někam posunout­):
"Takže je naprostý nesmysl tvrdit, že by CSC obecně nebo dražší CSC nějak zastarávalo rychleji, než DSLR nebo zkrátka že by to pro tu platformu ​­(CSC​­) bylo nějak zvlášť charakteristické.­"

Ne, opravdu to nesmysl neni a pokud se ti nelibi argumentace pres ty ceny, lze to jednoduse odargumentovat jinak.
Samozřejmě, že CSC zastarávají rychleji než třeba DSLR nebo kompakty. Je to prostě zcela jednoznačně dáno faktem, že technická vyspělost v kategorii CSC za poslední léta stoupla oproti technické vyspělosti v kategorii DSLR mnohem více. To je přeci obecně známý a uznávaný fakt.­(viz treba formulace typu ­"CSC dohnaly DSLR­") A pokud stoupla více, logicky ty starší modely více zastarávaly.To je preci opravdu zakladni logicka uvaha, kterou nejde snad ani chtit zpochybnit.

A ano vývoj cen je toho jednoznačným důkazem. Tedy ceny starších modelů CSC padají více než ceny starších modelů DSLR ... samozřejmě v průměru, nejspíše bychom našli nějaké excesy, ty jsou vždy a všude.


Odpovědět1  1
Kabe (881) | 16.6.201821:44
Ještě mi prosím vysvětli ten link na dpreview, o čem svědčí. nevím stále jak jsi to myslel.
Odpovědět1  0
Cejpatka (440) | 17.6.20182:19
Dotaz pro Choakínka: Takže, když zlevní top foto přístroj Panasonicu G9 půl roku po uvedení na trh o 25%, znamená to co tedy?
Odpovědět1  0
MazL1k (27) | 17.6.201817:55
Ze by dobra koupe?
G9 s Leica 12­-60 je vcetne cashbacku pod 50k a to je sice cena vysoka, ale s ohledem napr. na vyse testovanou bidu A7R+blatosklo, skvely pristroj za dobre prachy.
Odpovědět1  0
Kabe (881) | 17.6.201818:27
No kdyz jsem si porovnaval ve zdejsich recenzcih vystup
-G9+Leica 12­-60
-G80+Pana Lumix G Vario 12­-60
tak mi ty vystupy prisly docela srovnatelne, misty se mi vystup te varianty za polovicni cenu zdal i lepsi
Odpovědět0  0
Kabe (881) | 17.6.201818:31
A mmch do tech 50 se da zlehka, volne a s rezervou k te A7R poridit Tamron 28­-75 f2,8
Osobne bych nechtel ani jedno.
Odpovědět0  0
MazL1k (27) | 17.6.201819:30
No tak, kdybych chtel mensi rozsah, tak si koupím ke G9 + Lumix 12­-35­/f2.8 a pořad budu o svetelny rok dal než A7R s tím Tamronem ;­-)
Odpovědět0  1
Kabe (881) | 17.6.201821:38
V cem budes dal o svetelny rok?
Odpovědět0  0
MazL1k (27) | 17.6.201822:24
Proc se takhle ptas?
No prece ve schopnosti snadno, rychle kvalitne, nalehko a s příjemnym pocitem zachytit svet kolem sebe, tak jak ho vidim ja.
Nebo je snad fotografie o necem jinem?
Odpovědět1  0
Kabe (881) | 17.6.201822:48
A v tom budes o svetelny rok dal S G9? Tomu nerozumim. Snadnost je predevsim zavisla na schopnosti fotografa. Oba tyhle pristroje jsou na takove urovni, ze fotografa, ktery je umi ovladat a umi fotit budou brzdit velmi podobne. U rychlosti mi to prijde taky podobne, netusim v cem by me G9 mel posunout o ten sveteleny rok dal. Kvalita je z meho pohledu srovnatelna, pro nektere je vyrazne lepsi u Sony, zalezi, co konkretne by se posuzovalo, ale ze by G9 byl opet o ten svetelny rok dal, to teda vylozene nesouhlasim. V kvalite ceho by mel byt dal tak moc? Nalehko? Jakoze je tak moc lehci? To si taky nemyslim, ze by pro normalniho cloveka bylo nejak urcujici. G9 nabizi hmatatelně lehčí řešení, ale až ve chvíli, kdy se budeme bavit o hmotnosti celé výbavy, pokud jde o tělo s objektivem, tak rozdíl pár set gramů pokud vůbec není pro průměrného člověka zásadní. A příjemný pocit je taky dán člověkem a tím, co chce, pokud se někdo těší na Sony, tak bude mít příjemný pocit ze Sony a naopak, samozřejmě pokud ho jeho favorit něčím nezklame. Třeba prapodivnou ergonomií, neschopností kontinuálního ostření na pořádné úrovni či třeba nepříjemným rozmýváním kresby.
Odpovědět0  0
MazL1k (27) | 17.6.201823:53
Chlape, chces mit za kazdou cenu pravdu­/posledni slovo a nebo jen vyvolavat flame?

Jsou objektivni fakta a subjektivni nazory.
Objektivnim faktem je, ze mezi G9 a A7R je technologicky rozdil v generacich.
Respektive ­- jedinym argumentem proc A7R ano je fanaticka touha po 35mm snimaci kombinovana se slepotou celkove moralni zastaralosti a ostatnim vecem, ktere delaji fotografii.

Tedy v retezci objektiv­/snimac­/procesor­/design ­(ergonomie­) s prihlednutim k dostupnosti ­(cena, system­)

Objektivne
Objektiv ­- MFT ma zdaleka nejsirsi moznosti vyberu ze vsech CSC a vsechny objektivy jsou pri podobnych parametrech vyznamne mensi­/lehci a v obecne rovine kvalitnejsi = siroky vyber a ve vyberu se nenachazi sunt.
Snimac ­- v G9 se nachazi snimac s o 2 generace novejsi technologii = vyrobni proces, odstup signalu od sumu, hloubka zpracovani barevneho prostoru, rychlost odecitani dat, shutter lag­/rolling shutter
Procesor ­- asi nejvetsi propast mezi temato dvema pristroji = rychlost vypoctu cehokoliv a z toho se odvozujici rychlost pristroje v kazdem jednotlivem detailu, presnost zpracovani barev a dynamicky rozsah, podpora na vypocet narocnych procesu ­(6K video, H.265, atd­), rychlost­/mnozstvi ukladani dat na kartu, velikost bufferu
Design ­- jak je pristroj vyvazeny ­(telo­/objektiv­), zpracovany a odolny ­(pouzite materialy­) weatherproof pro telo i objektivy, jak snadno­/slozite jsou dostupne jednotlive funkce a jak lze pristroj prizpusobit obrazu svemu

Subjektivne
Lumix je mi mnohem sympatictejsi nez Sony, protoze nabizi vic za min a necitim v tom jenom marketing
Pohled do hledacku G9 me uspokojuje svou velikosti, presnosti a oznacovanim vseho jako Robocop
Miluju to, kdyz se mi fotak s objektivem houpe na volne zahnutem ukazovacku, jak je vse vyvazene. A kdyz ho pevne chytnu, tak nic nezavrze. Na poklep nevydava duty ton. Pevny a jisty v uchopu.
A pak kdyz otocim kovovym prstencem sve Leicy, plynuly jemny chod bez sustejni a zadrhelu
Ta okamzitost ostreni a citliva spoust, ktera mi zezacatku prisla precitlivela, ale nyni se mi naopak zdaji vsechny ostatni spouste tak hrube a humpolacke
Vubec vsechny ty rezimy ostreni a moznosti jejich konfigurace ­- to ze jde chovani AF nastavit na muj styl foceni. Wow!
Seriove snimani ­- ratatatata! a kdyz nestaci 10fps v RAWu, tak bude stacit 30fps v Jpeg
Dualni stabilizace = coze udrzet 4s v ruce a vysledek je ostry. Kdybych to nevidel na vlastni oci, tak tomu neuverim
ty 6K foto vychytavky ­- jako je foceni jeste driv nez stisknu spoust rychlosti 30fps v 18 mega rozliseni
80mega z 20mega snimace ­- z makra delam supermakro 20% vyrezy a porad to staci na A3 tisky
Dotykovy displej ­- na co ukazu, to se hned udela a vlastni zalozka v menu, abych nemusel prochazet tema tisici funkcema a nastavenim
Nocni ­(vse se zobrazuje cervene­) a tichy = zcela nehlucny rezim, ktery zapinam jedinou packou a fotim v divadle jak o zivot, aniz bych kohokoliv rusil zvukem ostreni, zaverky, svetlem AF diody nebo sviticim LCD
To video ­- ufff !! ­- jen potrebuju vykonnejsi pocitac k jeho zpracovani. 400Mbps je fakt moc
Barevne podani snimku a B&W obrazove profily ­- v Lightroomu nedokazu nektere snimky udelat barevne lepsi, nez jak mi to vyplivne Jpeg. To me obcas trochu mrzi, protoze to zkracuje postprodukci, ktera sice zere cas, ale mam ji tak rad.
Dva sloty na kartu, takze mam vzdycky nejakou kartu ve fotaku.
USB nabijeni ­- co ho mam, jsem nabijecku nepouzil ­- ani nevim, kam jsem ji zasantrocil
Vertikalni grip co jsem k ni dostal
Podsvetleny stavovy displej a ty cervene detaily na tele ...
A ze kdyz jdu na vylet, tak ji necham doma a vezmu si s sebou GM5, ktera je velka jak krabicka cigaret, ale pasujou na ni stejne objektivy jako na G9
A kdyz si G9 vezmu na krk, tak v plne polni, spolu s 6 dalsimi objektivy, se mi vlezou do male brasny velikosti A4 a zada me z toho neboli, protoze i malicky stativ ma mene nez 1kg


A ano, jsou veci ktere bych vylepsil a nebo chtel jinak ­(zadny originalni blesk, ktery by stal za rec, k otocnemu displeji bych bral aby byl i vyklopny, obcas divna cestin v menu, ISO +1000atd.­), ale soubor plusu je natolik dlouhy, ze vyznamne prevysuji tech par minusu a hlavne jsem na trhu nenasel nic, co by mym potrebam vyhovovalo vic. Spis jeste premyslim o 3. tele pro street foto ­- GX9 vypada vic nez zajimave.
Odpovědět1  0
Cejpatka (440) | 18.6.20180:07
Perfektní reklama... které chybí sice ještě nějaký ten odkaz na obrázky k tomu, abychom opravdu uvěřili a pak se nedivili, proč tedy po pouhém půl roce musí být sleva 25%. Takový cenový sešup se totiž jen tak nevidí... :)
Odpovědět0  1
MazL1k (27) | 18.6.20185:19
Ze ja trouba vzdycky zabrednu do takoveto diskuze.
Koupil jsem G9 s gripem a 25­/f1.7 za cenu cca o 10k vyssi, nez je ted pred 3mesicema a jeste mi k tomu dali rozsirenou zaruku.
Kazdej at si foti cim chce
Ja jsem jen uvedl sve duvody a zodpovedel dotazy

Kazdopadne dekuju ti Cejpatko za hodnotny prispevek, ktery me vratil nohama na zem.

Misto ucasti na debatach o prazdnych teorii a argumentu nactenych z diskuzi, jdu radeji delat neco smysluplnejsiho ­- treba fotit a netlachat
A az sem zase priste zabrednu, tak si hned dam preventivnich par facek, abych si vzpomnel, ze poustet se do krizku s mistnima matadorama jest vec vskutku zbytecna
Odpovědět1  0
Kabe (881) | 18.6.20187:09
Hele jak jsem ted psal, mi opravdu misty zase tvuj text prisel jako ze ten teoretik jsi ty a podle toho jsem i reagoval. Ale netvrdim to, ze to tak musi byt.
Pokud tobe ta cena nevadi a jsi spokojenej, ja ti to fakt preji a rozhodne je to fajn.
Par facek si nedavej a klidne zabredni, ja myslim, ze nejakej ten stret neuskodi a kdyz se lidi tim pocatkem diskuzniho poznavani se prokousou, mnohdy pak dobre pokecaji. A ano, na zacatku vymeny nazoru dochazi casto ke stretum, ktere vetsinou vychazeji z toho, ze kazdy mame tendenci soudit vse podle sebe ..nekdo vic nekdo mene.
Ale to, ze tobe cena vyhovuje neznamena, ze jinym muze nevyhovovat a pripadat priserna.
A nebud vzteklej :)
Odpovědět0  0
Kabe (881) | 18.6.20187:01
Ja pravdu za kazdou cenu mit nepotrebuji.

Objektivnim faktem je, ze mezi G9 a A7R je technologicky rozdil v generacich.
-­-­-­-­-
No a? Tady sla rec puvodne o tom, jestli G9 na trhu za dobrou cenu, jestli bych ho za ty penize chtel. A to fakt nechtel. Pokud je

pro tebe podnetem ke koupi technologicka vyspelost bez ohledu na zbytek, tak si tak nakupuj.
Pokud chces tvrdit, ze technologicka vyspelost sama od sebe stavi G9 nad kterykoliv jiny pristroj, tak si to tvrd, ja zas tvrdim,

ze je to hloupy pristup.

Respektive ​­- jedinym argumentem proc A7R ano je fanaticka touha po 35mm snimaci kombinovana se slepotou celkove moralni

zastaralosti a ostatnim vecem, ktere delaji fotografii.
-­-­-­-­-­-
Ale vubec ne. Dalsim argumentem muze byt napriklad cena. Ta mi prijde vzhledem k tomu, co pristroj nabizi, na stejne urovni

vyhodnosti jako u G9. Pro mnohe lidi muze byt ta cena naopak i zajimava vice, coz zde u diskuze u jineho clanku nekolik lidi i

deklarovalo, ze jim ta cena prijde skvela a ze to hodlaji zkusit. Zkus pochopit, ze ne kazdy je proste lovec parametru, ne kazdy

chce na fotak i natacet video, ne kazdy chce mit pocit, ze ma treba 4K ci stroj nadupany moderni technologii. Uvedom si, ze jsou

dnes lide, kteri prodavaji­/kupuji pouzity Nikon D700 stale kolem 20 000Kc.


Objektivne
Objektiv ​­- MFT ma zdaleka nejsirsi moznosti vyberu ze vsech CSC a vsechny objektivy jsou pri podobnych parametrech vyznamne mensi​

/lehci a v obecne rovine kvalitnejsi = siroky vyber a ve vyberu se nenachazi sunt.
-­-­-­-­-­-­-
Nejlepsi je, kdyz subjekt v kazde vete deklaruje svou objektivitu, to teda zacnu hned delat taky, nesporne tak pridam svym tvrzenim

na pravde :D
Objektivne ne vzdy spolu telo jedne znacky s objektivem jine v ramci MFT spolupracuje stejne dobre jako telo s objektivem stejne

znacky. To bylo tedy jiz mnohokrat receno i ukazano v nejruznejsich videich.
A ze by MFT objektivy byly objektivne kvalitnejsi ­(mimochodem jsi zapomnel uvest nez co maji byt kvalitnejsi­), tak to je taky

vylozene objektivni fakt zakladajici se nejspise na tvem samo, ze objektivnim tvrzeni :­)

Snimac ​­- v G9 se nachazi snimac s o 2 generace novejsi technologii = vyrobni proces, odstup signalu od sumu, hloubka zpracovani

barevneho prostoru, rychlost odecitani dat, shutter lag​­/rolling shutter
-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-
Jakoze snimac G9 ma objektivne lepsi vystup? Co se prace s ISO tyce a co se barevne hloubky tyce? Takove tvrzeni podpiras svym

objektivnim tvrzenim nebo i necim jinym?

Procesor ​­- asi nejvetsi propast mezi temato dvema pristroji = rychlost vypoctu cehokoliv a z toho se odvozujici rychlost pristroje

v kazdem jednotlivem detailu, presnost zpracovani barev a dynamicky rozsah, podpora na vypocet narocnych procesu ​­(6K video, H.265,

atd​­), rychlost​­/mnozstvi ukladani dat na kartu, velikost bufferu
-­-­-­-
A proto, ze ma vykonejsi procesor, je to proste lepsi pristroj pro kazdeho? Proto je jeho cena dobra?
To mi prijde podobne jako tvrdit, ze na ochranu me zahrady pred slimaky je nejlepsi kulomet, protoze ten je proste vykonny jak

cert.

Design ​­- jak je pristroj vyvazeny ​­(telo​­/objektiv​­), zpracovany a odolny ​­(pouzite materialy​­) weatherproof pro telo i objektivy, jak

snadno​­/slozite jsou dostupne jednotlive funkce a jak lze pristroj prizpusobit obrazu svemu
-­-­-­-­-
Tak zrovna k ergonomii jsem se setkal s hodne pripominkami jako treba zbytecne hluboky grip nebo treba i zde v diskuzi u recenze G9

si muzes precist par postrehu o nevyhovujici ergonomii. protiargumenty, ktere se tu nalezly byly pouze ve stylu ­"je to vlajkova

lod, ja ji mam, tak musim vedet, jestli je to dobry nebo ne­" ...toz asi tak.

A to, co pises v ramci tech subjektivnich pocitu mi prijde jakoze si ten fotak snad ani nemel v ruce.A pokud ano takze snad ani

nefotis. Samozrejme to nemohu tvrdit, ale to, ze to, co pises, ve mne dela takovy dojem je proste holy fakt ­- nesporne objektivni

:­)

Lumix je mi mnohem sympatictejsi nez Sony, protoze nabizi vic za min a necitim v tom jenom marketing
-­-­-­-­-
To je jak reklamni blab, samozrejme to tak pro nekoho byt muze, pro jineho je to zase naopak. To se da vycist treba ze statistik

prodeju.

Pohled do hledacku G9 me uspokojuje svou velikosti, presnosti a oznacovanim vseho jako Robocop
-­-­-­-­-
Robocopem jsem nikdy nebyl, takze to neposoudim. Hledacek je vetsi, ale pokud mi jde tak moc o pocit z hledacku, nebudu porizovat

CSC zadne a poridim DSLR, kde vidim realitu v nelimitovanem rozliseni bez jakychkoliv zpozdeni ci zaseku. Ten Sony je urcite o dost

horsi, ale porad slusne pouzitelny.

Miluju to, kdyz se mi fotak s objektivem houpe na volne zahnutem ukazovacku, jak je vse vyvazene
-­-­-­-­-
To uz rovnou muzeme uvadet argumenty typu, ze mam radeji Sony, protoz objektiv mi padne do zadku jak ulity.
Preji tedy prijemne houpani na prstu, kdyz jen telo ma okolo 650g...mel jsi ten fotak aspon jednou v ruce?

A kdyz ho pevne chytnu, tak nic nezavrze. Na poklep nevydava duty ton
-­-­-­-­-
Podobne features mi prijdou samozrejme, disponovala jimi jiz treba i tatova Flexareta.

A pak kdyz otocim kovovym prstencem sve Leicy, plynuly jemny chod bez sustejni a zadrhelu
-­-­-­-­-
To me tesi, ale rec tu byla o G9. navic nemyslim, ze by konkurencni objektivy standardne sustily a zadrhavaly se.

Ta okamzitost ostreni a citliva spoust, ktera mi zezacatku prisla precitlivela, ale nyni se mi naopak zdaji vsechny ostatni spouste

tak hrube a humpolacke
-­-­-­-­-
Spouste lidi to prijde neprijemne i po delsi dobe. Ale uznavam, ze odargumentovat timhle stylem zde takrka vsechno, klidne tak mohu

milovat i sveho Moskviče, kterému co 20 kiláku upadne kolo, aspon me totiz donuti udelat si prestavku v rizeni, cimz prispiva k

bezpecnosti jizdy.

Vubec vsechny ty rezimy ostreni a moznosti jejich konfigurace ​­- to ze jde chovani AF nastavit na muj styl foceni. Wow!
-­-­-­-­-­-
Jen trochu skoda, ze to ostreni obcas selze ... holt nekdo se vyziva v tom, kolik ma rezimu ostreni a moznosti jejich konfigurace,

jiny zas preferuje, kdyz mu fotak ostri spolehlive, presne a rychle.


Seriove snimani ​­- ratatatata! a kdyz nestaci 10fps v RAWu, tak bude stacit 30fps v Jpeg
-­-­-­-­-­-­-
Nejakych tusim 25 snimku umel uz kamosuv smartphone pred 4 lety .... ze by to o necem svedcilo nemyslim. Ale pokud ti jde o

ratatatatatata tak pak chapu, ze se ti muze libit ratatatata ala Panasonic ...

Dualni stabilizace = coze udrzet 4s v ruce a vysledek je ostry. Kdybych to nevidel na vlastni oci, tak tomu neuverim
-­-­-­-­-­-­-­-
4s v ruce? no to je bomba. a k cemu to vyuzijes a jak casto? Jako do testu nebo pro lovce parametru je to urcite fajn, to uznavam.

jako je foceni jeste driv nez stisknu spoust rychlosti 30fps v 18 mega
-­-­-­-­-­-­-­-
bomba, kolikrat to udelas nez padne prvni baterka?


80mega z 20mega snimace
-­-­-­-­-­-­-­-
rozhodne super...ale realna vyuzitelnost mi docela unika teda nejaka sirsi vyuzitelnost a vyrazna vyhoda oproti tomu, kdyz si ty

fotky spojim az doma a fotakem pohnu manualne...

z makra delam supermakro 20% vyrezy a porad to staci na A3 tisky
-­-­-­-­-­-­-­-
to by me zajimalo, jak delas makro z objektivu se zvetsenim 0,3x
a taky jak tohle ma svedcit o vyimecnosti G9...A0 tisky muzu klidne delat treba z toho, co mi nafoti D3400, kde telo stoji pod

10000Kc.

Dotykovy displej ​­- na co ukazu, to se hned udela a vlastni zalozka v menu, abych nemusel prochazet tema tisici funkcema a

nastavenim
-­-­-­-­-­-­-­-­-
vetsina fotografu stale preferuje ovladani pomoci takovy tech ruznych cudliku a kroutitek .... ale zas jim to nedela ratatata asi

To video ​­- ufff !!
-­-­-­-­-­-
Tak to je bomba, jak je to ufff, je to super.

Barevne podani snimku a B&W obrazove profily ​­- v Lightroomu nedokazu nektere snimky udelat barevne lepsi, nez jak mi to vyplivne

Jpeg. To me obcas trochu mrzi, protoze to zkracuje postprodukci, ktera sice zere cas, ale mam ji tak rad.
-­-­-­-­-
Fotis do jpegu nebo co ti plive jpegy? Tak nejak tomu tvemu postprocesu ci predstave o tom, jak to funguje, nerozumim.

Dva sloty na kartu, takze mam vzdycky nejakou kartu ve fotaku.
-­-­-­-­-­-
A to je dobre k cemu? Ja debil pouzivam druhej slot vetsinou jako zalohu ..

USB nabijeni ​­- co ho mam, jsem nabijecku nepouzil ​­- ani nevim, kam jsem ji zasantrocil
-­-­-­-­-­-
Tak kdyz ti ta rychlost nabijeni staci, proc ne. Ale pokud bych fotil tak dve fotky za tyden tak by mi to stacilo asi taky, ani ta

spotreba by mi mozna nevadila ... proste bych udelal dvakrat za tejden ratatata a byl bych vysmatej.

Vertikalni grip co jsem k ni dostal
-­-­-­-­-­-­-
Tak oni k tomu davaji furt neco, grip, objektiv ted to zas slevnili o 20% ...ja je chapu, potrebuji ty lidi na nec natahnout, aby

to vubec nekdo kupoval

Podsvetleny stavovy displej a ty cervene detaily na tele ...
-­-­-­-­-­-
Tak to je šupa, červené detaily bych ocenil taky, to je fakt.

A ze kdyz jdu na vylet, tak ji necham doma a vezmu si s sebou GM5, ktera je velka jak krabicka cigaret, ale pasujou na ni stejne

objektivy jako na G9
-­-­-­-­-­-
Tak to je ovšem cool pořídit si vlakovou loď a když jdeš na výlet, necháš si ji doma. A vezmeš si GM5 čímž strašně ušetřís na vaze

a velikosti asi, když si na ni nasadíš tu Leicu, která na ni pasuje taky čímž přidáš te krabičce cigaret 300g a 90mm v zataženém

stavu, ale zas je pozitivní, že vlaková loď si mezitím odpočine doma a třeba se stihne i nabít přes to USB.

A kdyz si G9 vezmu na krk, tak v plne polni, spolu s 6 dalsimi objektivy, se mi vlezou do male brasny velikosti A4 a zada me z toho

neboli, protoze i malicky stativ ma mene nez 1kg
-­-­-­-­-­-­-­-­-
Kdyz si vezmes G9 na krk tak tam mas velikost i hmotnost mensi DX zrcadlovky­-
Objektivy mohou byt vyrazne lehci, ale castecne tomu odpovida i vystup. Coz samozrejme nemusi nutne vadit, sam stale o podobne

variante uvazuji, rozhodne ale tedy ne s G9, pokud by se zakladni cena nedostala nekam pod 30 a neodstranily by se problemy s

ostrenim.

Nicmene ano, MFT sve opodstatneni rozhodne ma, v urcitych situacich a pripadech je vyborny, ale to jeste neni duvod k tomu

opodstatnovat cenu G9 obecnymi vyhodami MFT systemu. Ty rozhodne nezpochybnuji, ale rozhodne nepovazuji MFT za jednoznacne a

celoplosne lepsi nez jine systemy.
Pokud jsi tedy spokojen, je to fajn, preji ti to, ale to mi vazne neprijde jako argument objektivne opodstatnujici cenu. Tedy

subjektivne pro tebe v tvem pripade samozrejme ano.









Odpovědět0  1
Kabe (881) | 16.6.20184:38
Jak ten link demonstruje to 2x vetsi realne rozliseni jpegu mi prosim vysvetli taky.
Odpovědět0  0
Kabe (881) | 15.6.201814:37
nejlepsi vec, co nabizi je myslim konstatovani, ze je vkajovou lodi Panasonicu pro fotografy, jinak me moc nepresvedcil a nebylo by to jine ani kdyby ziskal patnact tref :­) myslim to samozrejme s ohledem na jeho cenu.
Odpovědět1  3
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.