Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
23.9.2010, Milan Šurkala, aktualita
Pentax letos důkladně inovoval nabídku svých digitálních zrcadlovek. Vedle levného modelu K-r se objevila i nová zrcadlovka K-5. Ta přináší 16MPx CMOS snímač, podporu citlivosti až ISO 51200 a hardwarovou podporu HDR.
dajo.pajo | 25.8.201220:22
Nastudoval som si vsetko co sa len dalo o K­-5 a musim zhodnotit, ze uvazujem o vymene mojho canon 50D prave za tuto masinku, trosku ma ale mrzi dostupnost objektivov druhych znaciek, kedze su cenovo dostupnejsie a ani kvalita nie je zla. Ku canonu som zohnal vsetko prislusenstvo od canonu za dobru sumu a bojim sa, ku pentaxu sa mi to nepodari ­- grip, blesk,... ?!
Odpovědět0  0
Martin Vítek | 28.11.201010:35
...s tím FF je to trochu potíž.
Investovat nemalé peníze do sféry, kde již oba hlavní konkurenti nějaký pátek nabízí velmi zdařilá těla není v situaci, kdy se PX jako výrobce konečně vyhrabal z červených čísel, příliš racionální. I proto z pohledu možnosti prosadit se, velmi vítám, byť jen teoreticky :­-­) , dlouho očekávané spuštění digi středoformátu 645D.
Pentax v této třídě má zkušenosti i skla... takže šlo jen o to najít vhodný snímač a propracovat další ­"drobnosti­" s tím spojené. Safox IX+ je výtečný, tělo ­(jako u anlaogových MF­) nejmenší ve své třídě a navíc utěsněné a hlavně je na ně co nasadit. Ano, to by šlo i v případě FF digi­-kina, jen.. konkurence je veliká a navázání v MF slušným digi tělem nebude Pentax stát výrazně více peněz a pokud 645D startuje na úrovni 200tKč, nemá tak přímou konkurenci. Navíc díky kvalitě výstupu, kvalitě stávajících skel ­(a vývoji nových­) je to velmi zajímavý mezistupeň pro někoho, kdo uvažuje o level výše, tedy ne přestup z ASP­-C na FF, ale z FF na MF...

Bohužel je to pro většinu amatérů záležitost z jiného vesmíru...
Odpovědět0  0
libich (242) | 24.9.20105:43
Pentax K­-5 se mi jeví jako opravdu povedený model, velká konkurence pro Canon 60D i Nikon D7000, které jsou hlavními konkurenty, mezi ně bude patřit i Sony A550 a výběr bude opravdu těžký. Každý má jiný trumf, zatímco Sony i Pentax nabízející stabilizaci už v těle, Nikon a Canon raději osazují stabilizaci do objektivů. Všude je Full HD video, živý náhled, vysoká čísla ISO. Možná by mohl chybět výklopný displej. Kdo ho nemá, tak jeho výhody tak neocení, ale když si na něj zvyknete, už bez něj foťák nechcete. Jsem zvědavý na ostření, které u Pentaxů bylo tradičně slabší a pomalejší, někdy byl problém i s expozicí, ještě u K10D to člověka trochu trápilo, ale myslím si, že už to má nyní vychytanější od K­-7 a K­-r, takže se je na co těšit. Tradičně kvalitní skla není nutné představovat. Možná jen trochu méně příslušenství vzhledem k Nikonu a Canonu zamrzí. Canon a Nikon i Sony mají fullframe, ale v této cenové kategorii si myslím fullframe zatím nutný není. Sám bych se těžko rozhodoval, Nikon D7000 zatím vede ze zvyku, už mám za sebou 4 digiNIkony a jednoho Fujifilma, takže zvyk je železná košile a ovládání a ergonomie Nikonu mi sedla do ruky, ale ani Pentax ho nemá špatný, nejhůře se mi osobně ovládají Canony.
Odpovědět0  0
photomistr (48) | 23.9.201011:22
No, fotak je to pekny, jsem majitelem K7, K10D, K100D a mozna bych i uvazoval o upgradu, ale rad bych poridil fullframe, coz Pentax nenabizi, pouze medium format, a ten je zase uz dost drahy... maji peknou diru v nabidce.

Jinak Pentax mel vzdycky na svou dobu a tridu nadupane fotkay, treba K10D byla dobra na svou dobu, ale proste pro profiky co se focenim zivi nic nemaji.

Chtelo by to konkurenci pro D3, EOS1D a 5D II a podobne ;o(
Odpovědět0  0
J. Vich | 23.9.201020:56
Pravda, fullframe schazi. Otazkou je, jestli by se vubec vyvoj zaplatil. Pentax dokonce i v rekalmne vdecnem USA takrka neni v reklamach videt ­(ve srovnani s Nikonem, Canonem, Olympusem, Sony­), setri i na tomhle, ale presto maji dobre prodeje ­(prave proto, ze jsou jejich produkty promysleny a velmi dobry, casto lepsi nez cenove srovnatelne od tech prvnich dvou jmenovanych, u tech druhych dvou je to jasne­). Ale zaplatil by se vyvoj neceho, co si tihle profici pomerne dost vybiraji podle referenci a jestli by sli do neceho neprovereneho. Obavam se, ze to je taky duvod, pro to Pentax ­(Hoya­) vypousti. Myslim, ze maji profit­/naklady tak tak.
Odpovědět0  0
J. Vich | 23.9.20109:33
Tak Pentax u me ziskava dalsi kladne body, tohle je smysluplny vyvoj! Z doby kdy jsem vlastnil K100D mam na Pentax dobre vzpomninky, velmi solidni fotovystupy i pomerne kvaltni setak, navic vyborna stabilizace v tele. Ale posledni doba ­(K­-x, nove K­-r a ted tohle­) ­- jako by je nekdo znovu nakopnul a konkurenci uz drti nejen cenou, ale i promyslenosti svych produktu ­- super pristup a rozhodne duvod pro oceneni tohoto a definitivni sympatie & preference ;)
Odpovědět0  0
Mizoury | 23.9.20107:54
tak toto vypadá na hodně dobré dělo...nicméně nikonu se to nevyrovná
Odpovědět0  2
nmh (2) | 23.9.20108:25
a to ako ktoremu nikonu a v com?
Odpovědět0  0
Jiří Částka (3) | 23.9.20108:46
Tyhle fanatické uctívače právě té své značky miluju :­) Když už, tak porovnávejme konkrétní modely a ne značku, to dělaj děti ve školce :­) Myslim že není moc DSLR jiných výrobců, které by tomuto mohli v dané kategorii ­(poměr cena­/výkon­/funkce­) konkurovat.
Odpovědět1  0
J. Vich | 23.9.20109:37
Hehe, mate pravdu :­) Navic Pentax a Nikon jsou si dosti podobne, vysledne fotky se srovnatelnych fotoaparatu temer shodne, mel jsem oboje, preferuju Pentax kvuli ergonomii, AA bateriim a stabliziaci v tele, u Nikonu je zase lepsi vyber skel.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.