Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Přehled stylových kompaktů na českém trhu

1.12.2009, Milan Šurkala, článek
Od listopadu se opět věnujeme kompaktům, nyní stylovým. Proto se v tomto článku můžete podívat, jaká je nabídka těchto přístrojů, co jednotlivé fotoaparáty nabízí a umí. Většinou je dáván důraz na design a netradiční technologie jako dotykové ovládání a další.

Casio


Společnost Casio je u nás známá spíše hodinkami, kalkulačkami a dalšími podobnými produkty, fotoaparáty moc proslavené nejsou. I přesto ji rozhodně nelze zanedbat, neboť vedle malých kompaktů nabízí i dosti zajímavé ultrazoomy. Stylové fotoaparáty nejsou v portfoliu značky nijak zvlášť odděleny, měla by to být sice řada "S", nicméně existují i jiné fotoaparáty, které do této "stylové" řady nepatří, přičemž k fotoaparátům tohoto druhu jistě ano. My se tedy podíváme na fotoaparáty řady "S", které se u nás prodávají, i na některé další stylové kousky z jiných řad. Za ty by se dala považovat i celá řada modelů Zoom, tedy EX-Z450, EX-Z90, EX-Z280 a EX-Z2.




Casio EXILIM EX-S12

Jediným k nám oficiálně dováženým kompaktem Casio EXILIM řady S je model EX-S12. Ten má klasický 1/2,3" CCD snímač a dnes velmi rozšířené rozlišení 12 megapixelů. Objektiv má jen 3× optický zoom v poměrně klasickém rozsahu 36 až 108 mm. Je tedy laděn spíše do dálky než do šířky. Potěší však vcelku rozumná světelnost vyjádřená hodnotami F2,8 až F5,3. Zpracování obrazu má na starosti procesor EXILIM Engine 4.0.



Fotoaparát není sice nabitý technologiemi, ale radost udělá možnost natáčení HD videosekvencí (1280×720 pixelů), stejně jako velmi malé rozměry 94,2×54,6×14,9 mm. Zejména tloušťka fotoaparátu necelého 1,5 centimetru je nevídaná. Hmotnost bez baterií činí pouhých 112 gramů. LCD displej o 2,7" úhlopříčce má standardní rozlišení 230.000 bodů. Průměrná cena fotoaparátu je bohužel dosti vysoká, cca 5300 Kč s DPH, kdo si však dá trochu námahy, sežene ho i o tisícovku levněji.


Casio EXILIM EX-FS10

My se dále podíváme na jednoho ze zástupců řady High Speed, model EX-FS10. Má stylový design s periskopickým objektivem s 3× optickým zoomem. Je posazen hodně do daleka, takže začíná až na 38 milimetrech. Maximální ohnisko je tedy 114 mm. Světelnost F3,9 na nejširším ohnisku je velmi špatná, dále se už ale moc nezhoršuje a s F5,4 patří aspoň k tomu průměru. Zajímavostí je zde 1/2,3" čip, který je typu CMOS. Má rozlišení 9 megapixelů.



Díky tomuto čipu je umožněno nejen nahrávání HD videosekvencí, ale snímání i v menších rozlišeních, a to až do snímkovací frekvence 1000 obrázků za sekundu (toto video lze následně přehrávat i zpomaleně). Přitom sekvenční snímání s 30 snímky za sekundu je možné dosáhnout i při rozlišení 6 megapixelů! Snímky ze sekvenčního snímání je možné zaznamenávat ještě před zmáčknutím spouště. Technologie BEST SHOT využívá rychlého sekvenčního snímání k vyfocení několika snímků a jejich složení do jedné stabilizované a nezašuměné fotografie. Tentýž režim lze použít pro snímání nočních fotografií z ruky.

Obraz si lze prohlédnout na 2,5" LCD displeji s klasickým rozlišením 230.000 bodů. Rozměry přístroje činí pouze 97,1×59,4×16,3 mm a hmotnost je 121 gramů. Vzhledem k tolika zajímavým technologiím se ani nelze divit tomu, že se ceny přístroje nejčastěji pohybují kolem 7000 až 8000 Kč s DPH.


Fujifilm


Ani společnost Fujifilm nijak fotoaparáty nerozlišuje, takže je těžké určit, které přístroje byly zamýšleny jako stylové a jaké ne. Nicméně se dá říci, že tuto úlohu zastává v nabídce společnosti zejména řada Z, které se budeme na následujících řádcích věnovat.




Fujifilm FinePix Z35

Základem fotoaparátu FinePix Z35 je 1/2,3" CCD snímač s rozlišením 10 megapixelů. K tomu je přidán postranní objektiv s 3× optickým zoomem, který má údajně přepočtená ohniska 35 až 105 mm (vzhledem k velikosti čipu a reálným ohniskům bych ale o některém z těchto tří údajů dost vážně pochyboval). Světelnost F3,7 na širokém ohnisku je vysoce podprůměrná, nicméně je to rovněž skoro konečná hodnota, takže na nejdelším ohnisku má objektiv světelnost F4,2, což je výtečný výsledek.



Nechybí automatická volba scénického režimu SR AUTO, jsou zde i pokročilé módy samospouště s detekcí tváří pro skupiny i pro páry. K dispozici je i blogovací režim, který upraví snímky do menšího rozlišení pro publikaci na blogu. Rozměry jsou 89×57,9×23,4 mm, hmotnost pak 116,5 gramů bez příslušenství. Fotoaparát má dle výrobce 2,7" LCD displej s rozlišením 230.000 bodů. Cena je 2900 Kč s DPH, což je bezesporu velmi příznivé.


Fujifilm FinePix Z33WP

Z předchozího kompaktu FinePix Z33WP je částečně odvozen i voděodolný Z33WP. Má tedy 1/2,3" CCD snímač s rozlišením 10 megapixelů i objektiv s 3× optickým zoomem v rozsahu 35 až 105 mm. Rovněž světelnost F3,7-4,2 zůstala zachována. Přístroj má vydržet ponor až do hloubky 3 metrů.



K dispozici je technologie SR AUTO i pokročilá detekce tváří včetně speciálních režimů samospouště. Najdete zde i blogovací režim. LCD displej má úhlopříčku 2,7" a rozlišení 230.000 bodů. Při rozměrech 92×59,6×20,6 mm váží pouze 110 gramů. Cena 3600 Kč s DPH je za voděodolný fotoaparát velmi příznivá.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.