Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
1.8.2018, Milan Šurkala, aktualita
Asociace CIPA vydala statistická čísla prodeje fotoaparátů za letošní červen a lze vidět nárůst u CSC fotoaparátů. Na druhou stranu prodeje kompaktů padají tak rychle, že by to nečekali asi ani největší pesimisté.
Choakinek (4687) | 1.8.201820:55
A proto očekávám důstojné rozloučení s kompakty ­- tj. vydání nového LXka se snímačem z GH5S :­-­).

Vypadá to, že fotomoduly v mobilech překoná už jen oční foto implantát :­-D.
Odpovědět1  0
blue.sun (754) | 2.8.20188:00
Dokud pro mě při focení bude důležitý výsledek, je mobil k ničemu.
Odpovědět0  2
mlsný amatér (775) | 2.8.20189:48
Tento trend se dal očekávat. V CaNikonu už pochopili, že s DSLR díru do světa neudělají takže oba inzerují brzký příchod fullframe CSC. Je otázka, jak dalece se jim dílo podaří a za kolik to budou nabízet, protože Sony už fullframy CSC nějaký pátek prodává, byť za nepříliš hezké ceny. A 90% fotografů má focení jen jako hobby, takže po špičkových obřích bednách netouží, zejména proto, že mobilem se udělá cvak a fotky letí okamžitě na net, což je pro dolních deset milionů právě to pravé ořechové. Že jde kvalita do kopru, je jasné, ale kdo to při vejrání na pididisplej nějakého šmatlafounu pozná? No a těch pár, co chce fotky na něco jiného, než sdílení na sociálních sítích se spokojí s tím, čemu se dá říkat střední až vyšší střední třída, čili CSC s 1­", nebo MFT snímači.
Odpovědět2  2
Kabe (881) | 2.8.201812:29
priste bych zkusil si ta cisla precist.
"Stále to jsou ale vyšší čísla než u CSC fotoaparátů, kde se v červnu dodalo necelých 363 tisíc kusů ­(výroba pak činila 413 tisíc versus 629 tisíc u DSLR­)­"
Me z tech cisel spise prijde, ze diru do sveta nedelaji CSC, ktere jsou vlastne trendem, protoze kazdy spravny fotograf foti preci na CSC, bo je to lehci a presto se tech pitomych DSLR proda o tolik vice.
Odpovědět1  0
blue.sun (754) | 2.8.201812:49
Jako bys ho neznal, MFT fanatika...
Na to, že DSLR vyrábí jen tři firmy ­(nepočítám Sony, protože to nejsou klasické zrcadlovky­), zatímco CSC devět, je to spíš z pohledu CSC neúspěch.
Když si vezmu, že v roce 2008, s příchodem prvních CSC, se zrcadlovkám předpovídal do pěti let konec...
Odpovědět2  0
Puppy8 (858) | 6.8.201810:25
Kterých devět firem vyrábí CSC? Ono také zálezí na srovnání modelů, levné DSLR co nefotí zrovna nejlépe kupují hlavně ­"babičky v akci v Electroworldu k vánocům­". V Praze je nosí převážně turisté z Ruska, zřejmě součást místní kultury :­-­) Velký problém CSC jsou ceny objektivů ve srovnání s DSLR, ale výrobcům to zatím prochází, tak proč snižovat ceny. Až se budou chtít DSLR zbavit úplně, tak se to projeví právě na ceně dnes předražených ­(alespoň v ČR­) objektivů.

Osobně nevidím, krom nějakých speciálních případů, v DSLR dále smysl. Ještě se definitivně zbavit mechanické závěrky a je vyhráno.
Odpovědět0  0
Kabe (881) | 6.8.201812:31
Levne DSLR co nefoti zrovna nejlepe? Tim je mysleno ktere a co je mysleno obratem ­"nefoti zrovna nejlepe­". Mne teda prijde tenhle obrat vhodny spise pro MFT, kdyz uz...
Odpovědět0  0
Choakinek (4687) | 2.8.201816:00
No jo Kabe, má to ovšem své ALE.

1­) Číslo prodejů DSLR je sice větší, ale klesá, zatímco u CSC to stoupá... takže trend je prostě jasný.
2­) Článek neuvádí, jaké typy DSLR a CSC se prodávají. Je totiž dost dobře možné, že většina DSLR, které se prodají, může být pouze ­"lowend­", zatímco v případě CSC se prodávají spíše ty dražší modely, čemuž by mimochodem odpovídala i nabídka, neboť i v samotné nabídce jsou levné CSC spíše na okraji produkce. Když do toho zahrnu i objektivy, tak se na to mrkněme:
Sony: V podstatě ­"lowend­" v CSC vůbec nedělá, Fujifilm podobně tak, Nikon nyní bude mít jen drahý FF CSC, Leica v té kategorii dělá jen super drahé modely, Canon to také nemá zrovna levné a Olympus s Panasonicem dělá levných pár modelů.
Odpovědět1  1
Kabe (881) | 2.8.201818:38
ad1­)
Klesá, ale poměrně málo, k nule to má opravdu daleko. Trend jasný je, ovšem ten trend je ­"pomaličku klesá­" ..nic víc, nikterak z tohoto samotného nelze dělat dlouhodobou prognozu. Pokud by se Nikon a Canon rozhodli nechat DSLR umrit, tak umre, ale k tomu duvod nemaji.
ad2­)
Zcela jednoznačně většina je low end nebo střed. D5 se po tunach nikdy prodavat nebude a ani s tim nikdo nikdy nepodital.
Z čeho vycházíš, ldyý píšeš, že v CSC se prodávají spíše drahé modely? A jaká je ta hranice pro drahé? Já si teda myslím, že globálně tedy nejen pro foto platí, že hlavně se vždy prodávají ty levnější modely.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.