Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
9.8.2011, Karel Polívka, rozhovor
Máme tu vyhodnocení posledního rozhovoru série Ptáme se za vás, kde pokládáte otázky osobnostem ze světa fototechniky. Tentokrát se týkaly společnosti OEHLING CZ - odpovídal Karel Nováček, odborný poradce foto technika.
Ganec (869) | 9.8.201120:15
> Není absence pevně zabudovaného EVF u 2 výrobců této třídy ve všech jimi nabízených modelech marketingovou chybou?
< A ke dvěma výrobcům, kteří na tyto kompakty vsadili od počátku ­(Olympus, Panasonic­), se dokonce vloni přidal třetí

honza1 mal na mysli Olympus PEN a Sony NEX :­-­)

Ja osobne si myslim ze zabudovany hladacik je vhodny az u telezoomov ­(ktore sa na bezzrkadlovky az tak moc nehodia­) a teda ja to za chybu nepovazujem.
Ovsem naposledy som fotil so 75­-300 objektivom aj na maximalny zoom a brat sa mi az smial ako mi to tam na LCD displeji lieta ;­-­)

Skusal niekto fotit s externym elektronickym hladacikom a telezoomom?
Odpovědět0  2
busy (4706) | 9.8.201120:53
Ono je pri samotnom foteni v principe jedno ci je EVF hladacik externy alebo priamo zabudovany. A zabudovany maju vsetky ultrazoomy vyssej kategorie.

Fotenie hladacikom ma dve vyhody ­- pri silnom slnku na LCD displeji uz nie je skoro nic vidno tak hladacik to isti, a druha je ze fotak pri drzani na rukach je aj oprety o hlavu a takto sa da znizit trasenie od ruk, takze obraz je stabilnejsi. Takto s ultrazoomom opretym o hlavu som v pohode vyfotil mesiac na ohnisku 1944 mm.
Odpovědět0  1
Ganec (869) | 9.8.201121:14
vyhody hladaciku su mi jasne .. len neviem ci je to aj s externym hladacikom to iste .. predsa len je trosku ­"mimo tazizka­"...
Odpovědět0  1
busy (4706) | 9.8.201121:19
Jasne, ale celkom dobre nerozumiem tomu ­"mimo taziska­" ... akoze nie je presne vo zvislom priemete osi objektivu ? Vela fotakov ma hladacik mimo osi, v podstate uplne vlavo.
Odpovědět0  0
Ganec (869) | 14.8.201110:21
Myslel som to tak, ze tento externy hladacik nie je zabudovany a je ohybny, takze moc asi nedokaze stabilizovat scenu .. ale mozno sa mylim...
Odpovědět0  0
Choakinek (4687) | 9.8.201115:26
Koukám, že pan Nováček se k zodpovídání otázek postavil jako správný chlap :­-D. Vžiji se tedy nyní do role pana Nováčka a zodpovím zbývající otázky. 4­) A tak prodej těchto foťáků je fajn kšeft, nevím, proč bychom se jej měli zbavovat. Vždyť to tak dneska dělá spousta lidí ­- prodávají něco, kolem čeho by ani neprošli. Proč bychom se měli chovat jinak? Čili tuhle hru budeme hrát tak dlouho, dokud to bude sypat. My je rozhodně odmítat nehodláme. 8­) No nevím, pod odkazem byly jen nějaký flešový poutače, tak až uvidím něco konkrétnějšího, budu se tím zabývat. Ale pokud to vyjde, mohla by to být bomba ­- konec zkažených snímků z důvodu nepovedeného zaostření ­- to by mohlo mít úspěch. Pak už bude stačit fakt jenom cvakat.
Odpovědět1  0
busy (4706) | 9.8.20119:02
Hmm.. zrovna na tie najzaujimavejsie otazky ­- 4.otazka o nezmyselnych megapixeloch a 8.otazka o lightfield systeme Lytro ­- neodpovedal... :­(
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1042) | 9.8.201113:34
To je prosté ­- 4­) obchodník prodá třeba sebevrahovi provaz na oběšení ­- proč by měl omezovat sortiment a neprodávat přemegapixelované šmejdy, když je lidi kupují? 8­) Co asi tak může vědět? Zprávy o takových supersystémech chodí několikrát do roka, do praxe a do prodeje se do pěti let od prvního oznámení dostane tak jeden z padesáti. A čtyřicet sedm vůbec nikdy.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 9.8.201121:39
Hmm... jasne... Len som tak trosku dufal, ze ked je rozumny, tak napise aspon nieco v style: naozaj maju dnesne kompakty prilis vela megapixelov, ale ludia prave o take maju zaujem a preto ich maju v sortimente. A ako sikovny obchodnik by mohol dodat ze maju v sortimente aj profikompakty s rozumnejsim poctom megapixelov :­)

Ale kedze sa k tomu odmietol vyjadrit, myslim si ze patri medzi verejnost ktora zastava nazor ­"cim viac megapixelov tym viac addidas­" hoci prave u takeho odbornika mi to moc nesedi...
Odpovědět0  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.