Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Acer CR-8350: Kompaktních 8 Mega

25.8.2005, Petr Hájek, recenze
Podobně jako některé další firmy, také Acer má na trhu svůj první 8 Mpix kompakt, ponechme dnes stranou filozofování na téma, nakolika je zmíněné rozlišení u této třídy digitálních kompaktů prakticky využitelné a podívejme se raději na to, jak tento model (evidentně pocházející ze stejné výrobní haly jako UMAX Premier DS-8330) obstál v našich testech.
Kapitoly článku:
Rozlišení, Kvalita a Formáty

Acer CR-8530 je vybaven CCD snímačem rozlišení 8,1 Mpix, takže umí fotit v rozlišeních 3264 x 2448, 2560 x 1920, 1600 x 1200 a 640 x 480. Video může uživatel zachytávat do rozlišení VGA, s audio stopou a při 30 fps. Pořízené snímky jsou ukládány jako JPEGy (Fine, Standard a Economy) nebo TIFFy (pouze pro nejvyšší rozlišení), videa jako AVI soubory.

Optika

Optika aparátu má rozsah ohniskových vzdáleností 7,5 - 22,5 mm (ekvivalentní 36 - 108 mm v 35 mm formátu), je tedy schopna až 3x optického zoomu (+lze přidat i 5,1x digitální) při světelnosti F2,8 - 4,8. Při natáčení videa není možno zoomovat.

Autofokus

Digitál běžně ostří od 50 cm do nekonečna, v makrorežimu již od 5 cm. Autofokus má bůhvíproč napevno zapnuté automatické doostřování a v asi 2vteřinových intervalech neustále kontroluje a ostří scénu, což má jedinou výhodu - máte na displeji neustále zaostřeno, na druhou stranu to trochu vycucává baterku a zdržuje, protože před vlastním vyfocením autofokus po namáčknutí spouště stejně celou scénu vždy znovu přeostří.

Kromě výše zmíněné zvláštnosti je samotné ostření přijatelně rychlé, prakticky jsem se nesetkal s časem přes 1 s, díky zelenému přisvícení dobře ostří i v situacích kdy se už jiné aparáty nechytají.

Závěrka

Ačkoliv je přístroj plným manuálem s pokročilými expozičními režimy, jeho rozsah rychlostí závěrky příliš vysoký není, toliko 1/2 - 1/1500 s.

Expozice

Proces expozice je možno kompenzovat v obvyklém rozsahu +/- 2,0 EV po 1/3 EV krocích. U exponovaných snímků lze nastavit parametry Color (Standard, Vivid, Sepia, Monochrome), Sharpness (Hard, Normal, Soft) a Contrast (tytéž volby).

Clona

Maximální clonové číslo, která Acer nabízí je F6,7.

Vyvážení bílé

O vyvážení bílé se stará automatika + 5 presetů (Incandescent, Fluorescent1, Fluorescent2, Day light, Cloudy) a volba point-n-shoot, povolující nastavit bílou svépomocí.

Citlivost ISO

Rozsah citlivostí ISO se drží spíše při zemi - jsou k dispozici volby ISO 50, ISO 100 a ISO 200.

Pracovní režimy

Co se týče pracovních režimů, pak je na tom Acer velmi dobře, kromě základní automatiky a Programového AE nabízí také pár scénických režimů: Portrét (rozmazává pozadí), Sport (pro focení rychle se pohybujících objektů) a Noc (všechny večerní a noční scény) a nechybí mu ani pokročilejší operační módy - priorita času a clony a dokonce ani plný manuál.




Blesk

Blesk Aceru CR-8530 má dosah 0,5 - 2,7 m a nabízí tradiční pracovní režimy (On/Off, redukce jevu červených očí), v akci se dobije za maximálně 4-5 vteřin. Blesk nepodporuje automatiku, tedy je potřeba si před samotným focením vždy ujasnit zda blesk ano či ne. Jako vždy přikládáme fotografii z 1 m s aktivní redukcí:




Displej a Hledáček

Kromě optického hledáčku s dioptrickou korekcí se Acer pyšní 2,5" LTPS TFT displejem. Maximum zobrazitelných informací při expozici vidíte na snímku níže




Úložný prostor

Jako externího úložného média využívá přístroj SD/MMC karet, u nichž slibuje podporu do kapacity 1 GB, což můžu potvrdit, práce s 1 GB kartou byla rychlá a spolehlivá.

Menu a Ovládání

Podobně jako u některých jiných značek je záložkově uspořádané menu velmi jednoduché a rozhodně se v něm neztratíte, dokonce je i neustále vidět nápověda pro ovládání.




Prohlížecí režim

Při prohlížení pořízených snímů si je můžeme 2-4x přiblížit, spustit slideshow, zamknout proti nechtěnému smazání, smazat je nebo o 90° otočit. Maximum informací o snímku je opět vidět na následující fotografii:




Fyzické parametry

Acer CR-8530 má rozměry 91 x 57 x 27 mm a bez akumulátoru i karty váží asi 150 g.

Komunikace

Komunikaci obstarává pouze nekrytý USB port, bohužel pouze ve své 1.1 verzi. Acer má ve výbavě také kabel USB < - > A/V.

Časy

Aparát nabíhá 2 s, vypínání trvá 1,5 vteřiny.

Výdrž

Vestavěný LiIon akumulátor zvládne cca 100 - 150 fotek dle četnosti používání blesku a častosti doostřování.

Další funkce a Vychytávky

Kromě focení jednotlivých snímků a sekvencí můžeme s Acerem použít také expoziční bracketing, kdy jsou 3 fotografie rychle pořízeny s nastavením -2/3 EV, 0 EV a +2/3 EV. K libovolnému snímku si můžeme uložit až 30 s hlasovou poznámku. Fotit také můžeme s 2, 10, či 2 + 10 s zpožděním. Praktickou dovedností je i nastavení jasu displeje.