Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Apple iPhone SE: kompaktní silák

9.5.2017, Milan Šurkala, recenze
Dalším redakčním testem projde jeden z nejmenších smartphonů dneška, Apple iPhone SE. Ten má 12MPx fotoaparát, který v některých aplikacích umí i fotit do RAWu. Nechybí podpora 4K videa a nadprůměrných zpomalených videosekvencí.

Noční scéna


Rozsahy expozičních časů závisí hodně na aplikaci. Aplikace od Applu dovoluje maximálně expozici 1/17 sekundy, což je pro noční snímky naprosto nedostatečné a výhodou je akorát to, že díky tomu vám nedovolí pořídit výrazně rozmazané fotografie. U Lightroomu lze nastavit 1/10000 sekundy až 1/4 sekundy, což je mnohem použitelnější a u automatiky času je k dispozici i 1/3 sekundy. Camera+ pak začíná na 1/8000 sekundy, ale končí až na 30 sekundách. Co se týče ostření, většinou je zaostřeno správně, ale za pravidlo bych to nepovažoval.




expoziční čas 1/3 s, clona F2,2, citlivost ISO 800, ohnisko 29 mm, klikněte pro zvětšení



Toto je snímek pořízený při delším čase než dovoluje výchozí aplikace Applu. Přesto byla použita vysoká citlivost ISO 800 a snímek trpí na dost jasového šumu. Barvy jsou nevýrazné a rozpité. Podívejme se také na výřezy při různých citlivostech.




výřezy z 12MPx snímků (vlevo JPEG, vpravo RAW)



Nízké citlivosti pochopitelně nedovolily dostatečně prosvětlit snímek (foceno přes Lightroom, který podporuje i RAW). Proto je i míra šumu docela podobná (liší se jen prosvětlení), neboť v podstatě všechny snímky s výjimkou posledního byly foceny s 1/3 sekundy.


Standardní scéna


Samozřejmě se podíváme také na standardní snímky.




expoziční čas 1/145 s, clona F2,2, citlivost ISO 25, ohnisko 29 mm, klikněte pro zvětšení



Detaily jsou slušné, ve trávě je ale menší kontrast a kvůli tomu také silnější odšumování a třepení hran. Když se podíváte na RAW (vyfocený o chvilku později), uvidíte mnohem lepší detaily a skutečně velmi dobrou kresbu.




expoziční čas 1/145 s, clona F2,2, citlivost ISO 25, ohnisko 29 mm + 1,6× digitální zoom, klikněte pro zvětšení



Na tomto snímku jsem zvolil klasický úhel záběru, což znamenalo zhruba 1,6× digitální zoom. Kresba je pochopitelně horší.




expoziční čas 1/105 s, clona F2,2, citlivost ISO 25, ohnisko 29 mm, klikněte pro zvětšení



Zde byl použit HDR režim, který srovnal jasy v obloze a potlačil přepaly. Kresba je celkem dobrá. Můžete se mrknout na RAW (opět vyfocený později).

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.