Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

BenQ DC C800: Kapesní levný osmimegapixel

24.2.2006, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
Společnost BenQ je v oblasti digitální fotografie zavedená především levnými a snadno ovladatelnými modely, což potvrzuje i nový kapesní kompakt označený jako DC C800. Ten totiž patří do osmimegapixelové kategorie a jeho objektiv je trojnásobný optický zoom, ovšem zaujme asi hlavně velmi zajímavou cenou. Několik pověstných much na kráse jsme ovšem na tomto levném automatu našli.
Kapitoly článku:
Ovládání a pohodlné držení v jedné ruce při fotografování určitě patří k výrazným kladům této novinky. Jinak na přední straně se tento model hned dvakrát pochlubí relativně velkými nápisy, že patří do osmimegapixelové kategorie, jinak kromě objektivu a průzoru blesku zde již nic zajímavého neobjevíte. Ještě chuději z tohoto hlediska působí horní strana, kde najdete jen tlačítko zapnutí/vypnutí (musíte pro aktivaci modelu tlačítko déle přidržet – náhodné zapnutí je tak vyloučeno) a spoušť. Škoda, že sem výrobce neumístil přepínání mezi režimem snímání, prohlížení a videozáznamem. To je totiž umístěno neprakticky až dole na zadní straně (jde ovšem o přepínání mezi snímáním, videozáznamem a audiozáznamem - tlačítko pro přehrávání pořízených snímků je umístěno samostatně) a ještě navíc funguje pomalu pouze pomocí jednoho tlačítka, které musíte opakovaně stisknout, abyste se dostali do dalšího režimu.



Centrem ovládání je ovšem, jak už to bývá, zadní strana: optický zoom se ovládá pomocí poměrně na stlačení málo citlivé kolébky. Nepřehlédnutelný je „přerušovaný“ kruhový ovladač, kterým nejenom že umožňuje procházení v Menu, ale prostředním tlačítkem potvrzujete výběr (kromě toho pomocí něho vstupujete do druhého menu). Jednotlivými „bočnicemi“ nastavíte režim blesku, makro, samospoušť a vstoupíte do režimu přednastavených scén. Bohužel nezakryté zůstaly konektory na levém boku modelu – USB rozhraní a zdířka pro napájení. Na opačném boku je jen poutko pro řemínek. Spodní strana modelu ukrývá prostor pro dvě AA baterie a slot pro paměťovou kartu. Téměř přesně vycentrovaný je také plastový závit pro stativ.