Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

BenQ DC E1050: různorodý jako aprílové počasí

6.1.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
BenQ obohacuje trh zpravidla o malé stylové kompakty. Nejinak je tomu i s modelem DC E1050, který má rozlišení 10 MPix, 3× optický zoom a 3,0" LCD displej. Ten je u modelu E1050t dokonce dotykový, my vám však přinášíme recenzi verze s klasickým ovládáním.

Příslušenství


Krabice fotoaparátu je poměrně malá a nízká, takže se tak veškeré příslušenství dost mačká mezi sebou. Design má pěknou fialovou barvu s decentně vyznačenými přednostmi fotoaparátu.



V krabici naleznete kromě fotoaparátu také nabíječku s přívodním kabelem a Li-Ion akumulátor, dále USB a AV kabel, nechybí ani poutko na ruku. Dále je zde CD se softwarem od ArcSoftu, ořezaná verze manuálu a překvapivě i stylová brašnička na fotoaparát. Skvěle.




Výdrž baterie


Fotoaparát je napájen malým a tenkým Li-Ion akumulátorem s napětím 3,7 V a kapacitou pouhých 720 mAh. Výrobce tudíž udává výdrž na 200 fotografií, což téměř odpovídá i mým měřením. Během testu se mi povedlo na jedno nabití akumulátoru pořídit kolem 190-200 fotografií, jen výjimečně to bylo méně. Výdrž tak lze hodnotit jako podprůměrnou.

Ukazatel je naštěstí poměrně přesný, takže stále víte, kolik energie ještě ve fotoaparátu zbývá. Až bude ukazatel červený, víte, že máte posledních cca 10 - 20 fotografií. Výhodou je, že se akumulátor poměrně rychle nabíjí, za cca 2 hodiny je plně nabit. Fotoaparát se při provozu zahřívá, ale o něco méně než starší modely fotoaparátů BenQ.


Dodaný software


Na dodaném CD naleznete plnou verzi manuálu v češtině, dále software ArcSoft PhotoImpression 5 a VideoImpression 2. Patří spíše k horším aplikacím, upřímně řečeno, nemám je v lásce. PhotoImpression totiž nenakopíruje videosekvence z fotoaparátu do počítače, takže pokud chcete mít skutečně všechna data v počítači, musíte nejprve nahrát fotografie pomocí PhotoImpression a poté videosekvence pomocí MediaImpression. Lepší je tedy to kopírovat ručně.



Další nevýhodou je, že není možno vytvářet složky, kam se budou fotografie kopírovat. Tu musíte vytvořit ručně (buď klasicky ve Windows, nebo v levé části okna aplikace pravým myšítkem a volbou "New folder") a až poté fotografie nakopírovat.



Samotná aplikace je navržena tak všelijak, ale přesto se v ní dá rozumně vyznat. V podstatě slouží jen k jednoduchému prohlížení fotografií.



Trochu bohatší možnosti má záložka Enhance, kde lze snímky upravovat, ale zas žádný zázrak se nekoná. Voleb není mnoho a každá se musí zvlášť potvrzovat tlačítkem Apply, jinak se změna neprovede.


Zobrazení LCD


BenQ DC E1050 nemá žádný hledáček, budete se tedy muset plně spolehnout na služby 3,0" LCD displeje. Jeho obraz je pěkný a až na pohled zezdola nabídne slušné pozorovací úhly. Barvy sice trochu zežloutnou, nicméně pořád vidíte, co fotíte.

Na displeji se ukazují pouze některé nejdůležitější informace, spousta nastavení tak zde žádnou ikonku nemá. Každopádně zde naleznete z levého horního rohu indikaci fotografického režimu, blesk, ostřící režim, samospoušť, napravo pak rozlišení a počet zbývajících fotografií. Spodní řádek obsahuje indikátor zbývající energie akumulátoru a potěší přítomnost histogramu. Dále je zde EV kompenzace, režim měření expozice, vyvážení bílé a ISO citlivost. Nad těmito hodnotami se může zobrazovat clona a expoziční čas. Pravý snímek pak ukazuje displej po zaostření (namáčknutí spouště).


Po stisku tlačítka FUNC vyjede toto zrychlené menu. To je jistě chvályhodný počin, bohužel si nepamatuje poslední volbu, a tak vždycky začínáte od volby fotografického režimu. Chcete-li třeba vyzkoušet jednotlivé ISO citlivosti, pak nezbude nic jiného, než se k tomu dlouze proklikávat. Samozřejmě je to ale stále lepší než prolézání hlavního menu.

Na pravé fotografii vidíte natáčení videosekvencí. Pravý horní roh nyní ukazuje rozlišení (Web = 640×480 px) a délku videa, které lze pořídit. Spodní řádek má pouze vyvážení bílé, kompenzaci expozice a u videosekvence trochu nezvykle i histogram.


Zrychlené menu je k dispozici i pro videosekvence. Nás ale bude více zajímat hlavní fotografické menu. To na první pohled vypadá rozumně, nicméně softwaroví inženýři ve společnosti BenQ jej udělali tak nepříjemné, jak to jenom šlo. Pochopitelně si nepamatuje poslední volenou položku, jenže to nelze fotoaparátu vytýkat, u hlavního menu je to běžné. Nicméně nelze potvrzovat stiskem pravého tlačítka, ale pouze tlačítkem OK (nefunguje ani namáčknutí spouště). Naštěstí jsou položky ve formě kruhového seznamu, takže není nutno se složitě proklikávat mezi první a poslední položkou.

Spíše než samotné menu ale doslova naštve uživatelsky extrémně nepříjemný firmware. A tím "extrémně" bohužel opravdu myslím extrémně. Nechť se na mě BenQ nezlobí, ale toto je opravdu příšerné. U modelu E1000 bylo stejně tak mizerné a náprava opět nebyla sjednána, výrobce i nadále trvá na svém. Při každé změně expozičního režimu se přenastaví hodnoty na výchozí. Vaše nastavení ostření, blesku, citlivosti, prostě všeho se s každou takovou změnou resetuje. Stačí, že místo programové automatiky se rozhodnete použít třeba jeden z prioritních režimů a můžete se hned věnovat přenastavování všech hodnot, které jste doposud nastavili.

Naprostý úlet je pak manuální režim, kde se po každém zobrazení fotografie restartují hodnoty času na 1/30 s a clona na výchozí hodnotu pro dané ohnisko. Když se tedy podíváte na detail fotografie v prohlížecím režimu, abyste viděli, jak ji fotoaparát vlastně vyfotil, můžete pak nastavovat všechny expoziční hodnoty pěkně od začátku. Obrovskou "radost" to udělá zejména při focení s delšími expozicemi, kde vás proklikávání z 1/30 sekundy na 15 sekund za každou fotkou přivede brzy k šílenství. Jediným řešením je nedívat se na výsledky, resp. musíte stihnout zhodnotit fotografii při krátkém zobrazení po vyfocení.


Zde je pak prezentován režim prohlížení. U fotografií zde v levém horním rohu vidíte čas a datum pořízení, v pravém pak pořadové číslo a celkový počet snímků. Směrem níže zde naleznete histogram, název souboru, jeho velikost a expoziční nastavení (čas a clonu). Spodní řádek obsahuje ikonku fotografického režimu, rozlišení a kvalitu, vyvážení bílé, EV kompenzaci, ISO citlivost, blesk a měření expozice. U videosekvencí není využit spodní řádek a pravý sloupec obsahuje pouze název souboru, velikost a délku.

Vždy po přechodu do prohlížecího režimu se zobrazí poslední videosekvence, což je rovněž dosti nepříjemné. Pokud vyfotíte snímek, fotoaparátu to nevadí, vždy se zobrazí poslední videosekvence. Takže k poslední fotografii se musíte vždy proklikat. Řešením je nenatáčet videosekvence nebo to protrpět.



Menu


Hlavní menu fotoaparátu se spouští rovněž tlačítkem MENU, tedy stejně jako hlavní fotografické menu. Jde v podstatě jen o jiný panel tohoto menu. Ovládání je tedy stejné.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.