Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

BenQ DC E1050: různorodý jako aprílové počasí

6.1.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
BenQ obohacuje trh zpravidla o malé stylové kompakty. Nejinak je tomu i s modelem DC E1050, který má rozlišení 10 MPix, 3× optický zoom a 3,0" LCD displej. Ten je u modelu E1050t dokonce dotykový, my vám však přinášíme recenzi verze s klasickým ovládáním.

Optický a digitální zoom


Tento fotoaparát nabízí pouze 3× optický zoom. Základní ohnisko je 35,5 milimetru, nic ideálního pro širokoúhlou fotografii. Ve své kategorii se však jedná o standard.


expoziční čas 1/250 s, clona F3,1, citlivost ISO 80, ohnisko 35,5 mm, klikněte pro zvětšení

Úhlem zobrazení fotoaparát velkou parádu neudělá, ale to mu nebudu vyčítat. Spíš mě mrzí přítomnost barevného šumu i na ISO 80 (chodníky). V rozích také znatelně klesá kontrast, viditelná je také aberace (na střeše školky vpravo nahoře, na celé levé části obrazu).


expoziční čas 1/125 s, clona 5,6, citlivost ISO 160, ohnisko 106,5 mm, klikněte pro zvětšení

Největší ohnisko 106,5 mm znamená jen decentní přiblížení. Šum při ISO 160 je zde spíše jasového než barevného charakteru. Detaily jsou jen průměrně ostré a chromatická aberace je stále patrná (okraje šipek na silnici).


expoziční čas 1/125 s, clona 5,6, citlivost ISO 160, ohnisko 106,5 mm + 5× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

Digitální zoom (5×) je opravdu citelným zásahem do obrazu. Už na tomto malém obrázku je vidět nedostatečné prokreslení detailů, spíše jejich rozmazání. Takto vysoký digitální zoom tedy určitě nepoužívejte, raději využijte pouze možnosti optického zoomu.


Protisvětlo


U fotoaparátu BenQ budete mít v protisvětle často problémy. Ty jsou způsobeny slabým dynamickým rozsahem čipu. Exponovat snímek tak, aby byla aspoň trochu použitelná jak obloha, tak i krajina, je téměř nemožné. Jedno z toho bude téměř vždy bez kresby. Automatika pak expozici nemá pořádně jak trefit, vždy se vám bude zdát, že je v jedné oblasti mimo.


expoziční čas 1/500 s, clona F7,8, citlivost ISO 80, ohnisko 35,5 mm, klikněte pro zvětšení

Co se týče odlesků, ty jsou zpravidla patrné kolem zdroje světla, v jiných částech obrazu už moc ne. Kolem slunce se často vytváří načervenalý kotouč a kolem něj ještě výrazně slabší bílý. Komu by vadil malý dynamický rozsah, může využít funkci Z-Lighting, která tmavá místa prosvětlí za cenu výrazně rostoucího šumu. Viz ukázkové snímky (výřezy zmenšeny na 40 %).


základní výřez


výřez s maximálním Z-Lighting (+4)

Expozičně je na tom snímek velmi dobře, nicméně maximální úroveň Z-Lighting se projevuje neúměrným nárůstem šumu, který je velmi dobře patrný i ve 40% výřezu. Pokud budete Z-Lighting držet v rozumných mezích (max. do +2), poskytne rozumné a přijatelné výsledky.

Dále se podívejme na chromatickou aberaci při různých ohniscích a clonách.


ohnisko 35,5 mm, clona F3,1


ohnisko 35,5 mm, clona F7,8


ohnisko 106,5 mm, clona F5,6

ohnisko 106,5 mm, clona F14,1

Široké ohnisko viditelně silně aberuje a clona problém prakticky nemírní. Na nejdelší ohnisko se aberace zajímavě maskuje. Větve jsou pro jistotu celé modré. Dobře to lze vidět na širších větvích, které jsou černé, zatímco ty tenčí jsou jen tmavě modré.


Noční scéna


Jestli je BenQ DC E1050 na něco opravdu dobrý, tak je to noční focení, pochopitelně se stativem. Nabízí totiž manuální a prioritní režimy expozice, navíc jsou rozsahy časů skutečně bohaté, končí na 15 sekundách. Místa na hraní je tedy docela dost.


expoziční čas 15 s, clona F9,6, citlivost ISO 50, ohnisko 53mm, klikněte pro zvětšení

Snímek dopadl dobře. Mohl by být kapánek ostřejší a hlavně bych uvítal menší míru barevného šumu. Celkově lze ale focení ve tmě na nejnižší ISO citlivost docela pochválit.


expoziční čas 15 s, clona F5,6, citlivost ISO 50, ohnisko 106,5 mm, klikněte pro zvětšení

Snímek potěšil slušnou ostrostí. Pokud se vám zdá být trochu zamlžený, vězte, že toho večera byla mlha, a není to tedy chyba fotoaparátu. Nazelenalý nádech je můj počin, nastavil jsem vyvážení bílé na žárovku, abych dal více vyniknout jednotlivým barvám. Automatické vyvážení bílé ladilo snímek spíše trochu do oranžové, viz první snímek. Jasový šum je vzhledem k dlouhé expozici a citlivosti ISO 50 přijatelný, nicméně je zde poměrně hodně barevného šumu. Stačí však minimální zásah odšumovacího software a okamžitě zmizí. Šum má příjemnou strukturu.


expoziční čas 6 s, clona F5,6, citlivost ISO 200, ohnisko 106,5 mm, klikněte pro zvětšení

ISO 200 se jeví ještě docela dobře. Fotografie působí poměrně ostře, pokud se neprojeví mlha. Ve vzdálenějších částech je tak méně detailů. Do hry vstupuje barevný i jasový šum, oba jsou ale ještě v přijatelné míře. Alespoň s ohledem na to, co vyvádějí jiné kompakty při těchto podmínkách.

Při vyšších citlivostech již oproti jiné konkurenci levných kompaktů BenQ začíná ztrácet výhodu delších expozičních časů. Nicméně u ukázkového snímku byly použity 3 sekundy, což je stále nad možnosti některých jiných fotoaparátů. Manuální nastavování expozice opět potěšilo. Jen kdyby nemělo tak nepříjemné ovládání.


expoziční čas 3 s, clona F5,6, citlivost ISO 400, ohnisko 106,5 mm, klikněte pro zvětšení

Snímek se jeví ostře, až nezvykle pro takto vysokou citlivost. Bohužel je silně poškozen jasovým šumem (ve stínech i barevným), nicméně i přes degradaci detailů šumem hrany stále vypadají být ostré. Na pěkné fotografie to rozhodně není, nicméně pro dokumentační fotografie, které se budou zmenšovat, postačí ISO 400 dobře.


expoziční čas 2 s, clona F5,6, citlivost ISO 800, ohnisko 106,5 mm, klikněte pro zvětšení

Zde už jasový šum začíná tak silně promlouvat do obrazu, že o jakýchkoli detailech nemůže být vůbec ani řeč. Až i obrázek v tomto malém rozlišení 500×375 pixelů působí dost zašuměně.


expoziční čas 1/3 s, clona F5,6, citlivost ISO 3200, ohnisko 106,5 mm, klikněte pro zvětšení

Zatímco ISO 1600 vypadá dost podobně jako ISO 800, jen trochu více rozpatlaně, jistě vás bude zajímat, zda dokáže ISO 3200 při menším rozlišení 3 megapixelů nějaké zázraky. Jen málokterý kompakt totiž dokáže nějak rozumně s touto citlivostí pracovat. BenQ DC E1050 to ale určitě není. Celá fotografie je i v miniaturním rozlišení přímo poseta modrými pixely, takže ani pro rychlé dokumentační foto, které bude na webu v menších rozlišení, se nehodí.


Standardní scéna



expoziční čas 1/500 s, clona F3,4, citlivost ISO 80, ohnisko 43 mm, klikněte pro zvětšení

Na snímku se znovu objevují typické chyby fotoaparátu. Těmi jsou chromatická aberace a barevný šum. Pokud byl snímek focený na scénický režim Krajina, fotoaparát nastavil kontrast, ostrost i saturaci barev na maximum. Fotografie tak byla živější, ale také silněji zašuměná.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.