Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

BenQ DC E1050: různorodý jako aprílové počasí

6.1.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
BenQ obohacuje trh zpravidla o malé stylové kompakty. Nejinak je tomu i s modelem DC E1050, který má rozlišení 10 MPix, 3× optický zoom a 3,0" LCD displej. Ten je u modelu E1050t dokonce dotykový, my vám však přinášíme recenzi verze s klasickým ovládáním.
V této kapitole přidám ještě několik fotografií, které byly v průběhu testu pořízeny a snad dále upřesní názor na kvality fotoaparátu.


expoziční čas 1/500 s, clona F5,1, citlivost ISO 80, ohnisko 88 mm, klikněte pro zvětšení

Tuto testovací fotografii jsem fotil dvakrát. Poprvé v podvečer, což nebyl ani trochu dobrý nápad. Přecitlivělá automatika nedovolovala rozumnou expozici, až na patnáctý pokus se mi podařilo rozumně exponovat oblohu i krajinu. Navíc byl snímek bez detailů a hodně postižen šumem.

Druhý pokus, na nějž se právě díváte, byl pořízen za mnohem příznivějších světelných podmínek, a tak fotoaparát neměl s ničím problém. Expozice je rozumná, nicméně problémy v barevném šumu (i při ISO 80!) na obloze i silnici a nepříliš výrazné detaily sužují i tuto fotografii.


expoziční čas 1/3 s, clona F3,1, citlivost ISO 400, ohnisko 35,5 mm, klikněte pro zvětšení

Ač je tento snímek pořízen až na citlivost ISO 400, je poměrně kvalitní. Jasový šum je sice hojně zastoupen, jeho charakter je však pro odšumovací software příjemný. Barevný šum je na dřevě patrný, jeho síla je však v normě a není až tak rušivý, aby to výrazně vadilo.


expoziční čas 1/40 s, clona F3,1, citlivost ISO 80, ohnisko 35,5 mm, klikněte pro zvětšení

Snímek po západu slunce. Namíření fotoaparátu na stromy změnilo vyvážení bílé tak, že obloha získala reálný modrý nádech. Namíření na oblohu se projevovalo v neméně tak zajímavém vyvážení do žluta. Na fotografii si lze v krajích obrazu všimnout narůstající chromatickou aberaci. Na obloze je patrný barevný šum, který je však bez sebemenších problémů odstranitelný.


expoziční čas 1/125 s, clona F4,6, citlivost ISO 80, ohnisko 73 mm, klikněte pro zvětšení

Zde se fotoaparát vyhnul chromatické aberaci, která je téměř neznatelná. Opět byl přítomen barevný šum, který je prakticky na všech fotografiích při všech citlivostech. Snímek lze označit za dobrý se slabší úrovní detailů.


expoziční čas 1/200 s, clona F8, citlivost ISO 80, ohnisko 36,5 mm, klikněte pro zvětšení

Tuto fotografii trochu trápí jasový šum i na ISO 80, ale vzhledem k jeho příjemnému charakteru to lze fotoaparátu odpustit. Nepříliš příjemná je chromatická aberace na plotu, naštěstí se vyskytuje jen na málo místech. Výrazná je však vinětace v rozích obrazu.


expoziční čas 1/320 s, clona F3,1, citlivost ISO 100, ohnisko 35,5 mm, klikněte pro zvětšení

Není mi příliš jasné, proč fotoaparát použil ISO 100 místo nižší citlivosti (např. ISO 80). Vzhledem k malým rozdílům ve kvalitě obrazu to pochopitelně vůbec nevadí. Makro režim sice není výsadou fotoaparátu BenQ DC E1050, ale s trochou štěstí se vám povede pořídit snímek i z rozumně malé vzdálenosti. Díky malému čipu a malému ohnisku (a trochu vyšší cloně F3,1) nelze počítat s malou hloubkou ostrosti. Nicméně mám za to, že i s tou se v rámci možností dá trochu počítat. Opět mě mrzel barevný šum.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.