Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

BenQ T700: jemnými doteky

18.10.2007, Jan Čerbák, recenze: specifikace produktu
Oproti podobným přístrojům nabízí BenQ T700 navíc 3“ dotykové LCD a značkovou optiku Pentax. Snímací senzor CCD má velikost 1/2,5“ a rozlišení 7,0 Mpix. Největší přednost T700 je propracované elegantní tělo, jež je nejtenčí na světě (ze všech 7Mpix. kompaktů).

Optické vlastnosti objektivu




Sférické zkreslení a vinětace

Zkreslení rovných linií na širokoúhlé nastavení zoom objektivu je i přes značkový objektiv Pentax relativně výrazné a při fotografování architektury, nebo jakýchkoliv jiných motivů s rovnými liniemi u okraje obrazu bude zkreslení rušivé. I přes na první pohled nelichotivý výsledek patří objektiv mezi konkurenty k těm lepším. Prakticky to samé lze říci o vinětaci. Ta je výrazná a liší se v jednotlivých rozích (nejsilnější je v levém horním rohu, naopak v pravém dolním rohu po ní není ani památky), což poukazuje na špatné vycentrování optiky. V porovnání s konkurenčními přístroji však nejde o podprůměrný výsledek.
sférické zkreslení a vinětace širokého ohniska
sfériské zkreslení a vinětace teleobjektivu

Naopak dlouhé ohnisko objektivu těmito vadami netrpí, jen vinětace je opět nejsilnější v levém horním rohu, i když je daleko méně výrazná. Objektivy kompaktních fotoaparátů obvykle trpí soudkovitým zkreslením na širokém konci (jak je zřejmé i u tohoto fotoaparátu) a mírnějším poduškovitým zkreslením (opačným vůči soudkovitému) na dlouhém konci zoomu. Objektiv digikompaktu BenQ T700 je ale na dlouhém zoomu prakticky bez zkreslení.


Kresebnost a chromatická vada

Kresebnost objektivu je pro výslednou kvalitu obrazu stejně důležitá, jako rozlišení digitálního snímače. Objektiv Pentax nás v testu kresebnosti velmi překvapil. Hodnota přes 1200 lph na širokém ohnisku je vcelku slušný výsledek. Mimo to jsou snímky na širokém konci zoomu prakticky bez chromatické vady. Pokud by se výkon dlouhého ohniska alespoň blížil skvělým výsledkům širokého ohniska, hodnotily bychom objektiv jako výborný.


kresebnost širokého ohniska


kresebnost teleobjektivu

Bohužel, testovací obrazec fotografovaný na dlouhé ohnisko hovoří jasně. Dosažená kresebnost 1000 - 1100lph je průměrnou hodnotou. Na tomto ohnisku navíc trpí objektiv chromatickou vadou. Ta sice není příliš výrazná, ale na větších zvětšeninách je patrná a působí rušivým dojmem.


Protisvětlo

Scény fotografované v protisvětle jsou tvrdým testem pro jakýkoliv zoom objektiv, bez ohledu, jestli se jedná o zrcadlovku nebo kompakt. BenQ T700 je vybaven objektivem tradičního výrobce zrcadlovek Pentax s účinnými antireflexními vrstvami SMC (= Super Multi Coated). Díky tomu jsou fotografie v protisvětle prakticky bez viditelného závoje a i v přímém protisvětle nejsou patrné žádné reflexy. To je na objektiv kompaktního fotoaparátu vynikající výsledek.


čas závěrky 1/200 sekundy, clonové číslo F 5,2, citlivost ISO 80, fotografie je k dispozici ve větším i plném rozlišení

Rozsah jasů na testované scéně (viz výše) s protisvětlem však dosahuje takové šíře, kterou již není schopen digitální čip fotoaparátu zpracovat. Pro optimální výsledek by bylo třeba nastavit zápornou korekci automatické expozice a snížit kontrast v menu digikompaktu na minimum. I poté by však pravděpodobně zůstaly nejsvětlejší oblasti (střechy aut, fasáda) bez kresby ve světlech. Se scénou s tak výraznými tonálními rozdíly by měl problémy prakticky jakýkoliv digitální fotoaparát. Automatika BenQ T700 sice stanovila takovou expozici, aby byla co možná největší plocha snímku exponována korektně, avšak mírná minusová korekce by fotografii jen prospěla.


Elektronika fotoaparátu


Digitální šum

BenQ T700 patří mezi digitály bez plnohodnotné obrazové stabilizace. Elektronická stabilizace režimu S.S.F. jen nastavuje ve zhoršených světelných podmínkách vyšší citlivost ISO. To s sebou samozřejmě přináší řadu negativních průvodních jevů souvisejících buďto přímo s digitálním šumem (barevné fragmenty, obraz není čistý) nebo s jeho redukcí. Právě redukce šumu bývá často opomíjeným faktorem, který napáchá na fotografii rovněž četné defekty.


čas závěrky 1/5 sekundy, clonové číslo F 3,6, citlivost ISO 80, fotografie je k dispozici ve větším i plném rozlišení
ISO 80
ISO 160
ISO 320
ISO 400

ISO 800

BenQ T700 je klasickým stylovým kompaktem s digitálním čipem o úhlopříčce 1/2,5" a rozlišením 7,2 megapixelu. V důsledku toho zabírají jednotlivé světlocitlivé buňky na snímači relativně malou plochu, což zhoršuje odstup signálu od šumu. Doporučujeme používat za běžných situací nejnižší citlivost ISO 80, nebo ISO 160. Elektronika fotoaparátu si při těchto citlivostech poradí s digitálním šumem zcela bez problémů a obraz je velmi kvalitní, plný detailů a kontrastů. Také stojí za zmínku širší dynamický rozsah čipu při nejnižší citlivosti. Dobře je to patrné na stříbrné obrubě objektivu, která je mezi písmeny T a B při ostatních citlivostech bez kresby.

Citlivosti ISO 320 a ISO 400 jsou si kvalitou výstupu velmi podobné, jelikož jsou od sebe vzdáleny jen 1/3 EV. Fotografie jsou při těchto citlivostech postiženy viditelným šumem, lze je však za horších světelných situacích bez problémů použít. Ani šum při nejvyšší manuálně nastavitelné citlivosti ISO 800 není příliš výrazný. Redukce šumu však celý snímek rozmazala a snížila jeho kontrast. Proto budou snímky při této citlivosti vypadat mdle a nezajímavě. Kvůli silnému rozostření není výstup při ISO 800 vhodný pro větší fotografie.


Barevné podání a vyvážení bílé

Správné barevné podání je záležitostí správné identifikace barvy světla obrazovým procesorem a zvolení vhodné teploty chromatičnosti. Vzhledem k tomu, že nastavení vyvážení bílého bodu je ukryto až v menu, předpokládáme, že se budoucí fotograf s tímto fotoaparátem bude spoléhat především na automatické nastavení vyvážení bílé. Na testovací scéně nádraží za ranního kuropění rozpoznala automatika fotoaparátu jasné ranní tóny a nastavila korektní vyvážení bílé. I při jiných situacích jsme byli s automatickým vyvážením bílé vždy spokojeni. Jen při fotografování pod mrakem doporučujeme použití přednastavené volby stín v menu fotoaparátu.


čas závěrky 1/320 sekundy, clonové číslo F 4,3, citlivost ISO 80, fotografie je k dispozici ve větším i plném rozlišení

Přednastavených voleb nabízí BenQ T700 pět plus jedno nastavení uživatelské. Automatické nastavení nefiltruje tvrdě vždy barvu světla, ale zachovává jeho charakter a nastavuje jen korekce barevného závoje, kterým by jinak byla fotografie postižena. Funkčnost přednastavených voleb jsme v praxi ověřily bez jakýchkoliv problémů. Jen některé fotoaparáty nabízí nastavení stín a zataženo. Testovaný BenQ sdružuje obě tyto situace pod nastavení stín, které posunuje barevné spektrum fotografie k teplejším tónům a filtruje tím studené barvy typické pro odražené světlo ve stínu.
Auto
Uživatelské
Denní světlo (jasno)
Stín
Zářivka
Žárovka


Měření rychlosti

BenQ T700 není žádný rychlík. Je sice pravda, že tento fotoaparát není určen pro fotografování reportážních snímků, ale zachytit s tímto digitálem momentku s dětmi je velmi obtížné. Autofocus pracuje pomalu, ale téměř vždy bez problémů zaostří, o čemž informuje fotografa slabým pípnutím. Nutno ale dodat, že ve velmi tichém prostředí je takové pípnutí slyšet i přes celou chrámovou loď, pročež doporučujeme v těchto situacích vypnout zvuky fotoaparátu v menu.
  • První snímek s bleskem 5,3 sek.
  • První snímek bez blesku 4,5 sek.
  • Přezoomování 0,9 vteřiny (oběma směry za stejnou dobu)
  • Vypnutí 1,5 vteřiny (zasunutí objektivu)
  • Sériové snímání 3 snímky za 5 vteřin

Rychlostní parametry BenQ T700 jsou veskrze průměrné, jen doba do pořízení prvního snímku a rychlost sériového snímání jsou velmi podprůměrné a mohou fotografa omezovat. Pokud však dlouhé série nefotografujete a fotoaparát s sebou na cestách nosíte stále zapnutý, nebude Vás patrně rychlost BenQ T700 příliš omezovat.


Noční fotografie se stativem


Většina digitálních fotoaparátů předpokládá, že fotograf bude režim noční fotografie (noční krajina, noční portrét, ...) používat za zhoršených světelných podmínek, především v noci a proto budou ve výsledné scéně převládat tmavé tóny. BenQ tuto skutečnost příliš nebere v potaz a nastavuje delší expoziční čas (cca o 1,5-2EV), než je obvyklé.


čas závěrky 2 sekundy, clonové číslo F 2,7, citlivost ISO 400, fotografie je k dispozici ve větším i plném rozlišení

Na výsledném snímku je patrné, že delší expoziční čas nemusí být u noční fotografie na škodu, ba právě naopak. Prosvětlené noční scenérie dodávají noční fotografii zcela nový rozměr. Automatika expozice nastavila takové expoziční parametry, aby byly prokresleny jak světlé sloupy, tak i tmavé stíny na stropě altánku. Fotoaparát si s kontrastní scénou poradil dobře, i když musíme uvést, že poněkud světlejší noční scény mohou někoho okouzlit, stejně jako odradit.


Snímek v plném rozlišení


BenQ T700 dokáže se svým 7 megapixelovým čipem zaznamenat velké množství detailů, opět musíme konstatovat dobrou práci multisegmentového měření expozice a nastavení automatického vyvážení bílé. Drobnou vadou na kráse je poměrně vysoká míra doostření, která je patrná při plném zvětšení na přeostřených liniích mezi cihlami ve zdivu a bílou maltou. Fotografie netrpí žádným moire (viz rastr střechy), po digitálním šumu není při nejnižší citlivosti ISO 80 ani památky, přenos kontrastu je také optimální. Celkově lze kvalitu obrazu hodnotit, s přihlédnutím ke sférickému zkreslení a kresebnosti, jako mírně nadprůměrnou, především zásluhou výborných antireflexních vrstev SMC z dílny Pentax.


čas závěrky 1/640, clonové číslo F 5,8, citlivost ISO 80, fotografie je k dispozici ve větším rozlišení i v plném rozlišení