Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon A3000 IS vs. A3100 IS: souboj megapixelů

27.9.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnešní recenze bude ve znamení srovnávacího testu. Utkají se v něm dva kompakty od Canonu, PowerShot A3000 IS s 10 megapixely a PowerShot A3100 IS s 12 megapixely. Jaké rozlišení je v praxi více přínosné?

Autofokus, ostření


Fotoaparát nabízí pouze autofokus, který lze nastavit na středové ostření, případně automatický výběr z 9 zón doplněný o detekci tváří. Ta je překvapivě rychlá a docela úspěšná. Nyní se podíváme na ostřící vzdálenosti.



Zde fotoaparát na svou kategorii doslova září. Klasický i makro režim jsou v podstatě totožné, jen na nejširším ohnisku je v makro režimu možné ostřit od 2 centimetrů, zatímco v klasickém režimu od necelých čtyř. Na nejdelším ohnisku můžete ostřit od 24 centimetrů.



Výsledek je jasný. V makro režimu dosáhnete až 0,9× přepočteného zvětšení, které se zazoomování pomalu klesá. Nicméně i na nejdelším ohnisku dosahuje velmi slušného 0,4násobného virtuálního zvětšení, které je dostatečné pro slušné telemakro s příjemně rozmazaným pozadím. V této kategorii přístrojů tak PowerShot A3000 IS a A3100 IS udělá zejména makro nadšencům obrovskou radost.


Canon PowerShot A3100 IS (12 MPx), expoziční čas 1/60 s, clona F2,7, citlivost ISO 80, ohnisko 35 mm, klikněte pro zvětšení


S rychlostí a úspěšností to sice už tak žhavé není, ale ani zde si fotoaparát nedělá vyloženě ostudu. Zejména na širokém ohnisku ostří dostatečně rychle. Na delších ohniscích je to trochu horší a horší světelné podmínky ostření trochu zpomalí, ale i tak to patří alespoň k průměru (otravné jsou spíše prodlevy mezi jednotlivými pokusy o ostření). Horší je spíše ona úspěšnost, zejména za horšího světla, kdy fotoaparát docela často zaostří úplně špatně a ještě to zeleným čtverečkem prohlásí za dobré zaostření.


Nastavení expozice, automatika


Nastavování expozice má na starosti automatika. To je v této třídě naprosto standardní, nicméně škoda, že od dob A590 IS se v áčkové řadě manuální nastavení expozice nebo irisová clona neobjevila. Musíte se tedy spokojit s plnou automatikou a ND filtrem. Nicméně menší eso v rukávu PowerShot A3000 IS / A3100 IS přeci jen má. V režimu Dlouhá závěrka můžete ručně nastavit čas od 1 do 15 sekund a nově dokonce i ISO citlivost (ta byla u starších modelů napevno nastavena na ISO 80).



Citlivost můžete ručně nastavit od ISO 80 do ISO 1600 u PowerShot A3100 IS, 10MPx model začíná na ISO 100, v obou případech automatika končí na ISO 800. V režimu Nízká hladina osvětlení může automatika navolit až ISO 3200, rozlišení je jen 2 megapixely. Expoziční časy mohou nabývat 1/1600 s až 1 sekundu, pouze v nočním režimu lze navolit až 15 sekund. Co se týče světelnosti, hodnoty F2,7 až F5,6 jsou ve své třídě velmi dobré a ostatně i průběh je výborný (stačí srovnat např. se Sony W350, který je se svými téměř totožnými F2,7 - 5,7 prakticky v celém průběhu o 1/2 EV horší).

Cloní se ND filtrem, maximální hodnoty tedy činí F8 na nejširším, resp. F16 na nejdelším ohnisku. Měření expozice může být poměrové, celoplošné se zdůrazněným středem a bodové. Nechybí ani korekce expozice v rozmezí -2 EV do +2 EV. Automatika má občas tendenci trochu přeexponovávat, resp. přepalovat světlé plochy, proto někdy neuškodí lehká záporná korekce expozice.


Videosekvence


Videosekvence rozhodně nejsou doménou těchto fotoaparátů. K dispozici je totiž maximálně VGA rozlišení (640×480 pixelů), což dnes už opravdu nevyhovuje. Ostatně ani samotná kvalita záznamu není nikterak valná.



Když se k tomu navíc přidá absence optického zoomu, je jasné, že s digitálním zoomem jde kvalita ještě více dolů. U CCD čipů je typický smear efekt, který se nevyhýbá ani těmto fotoaparátům.
  • 640×480 / 30 fps - cca 1700 kB/s
  • 640×480 LP / 30 fps - cca 900 kB/s
  • 320×240 / 30 fps - cca 600 kB/s
Úroveň videosekvencí můžete sami posoudit na 19sekundové ukázce (35 MB). Vzhledem k nízké kvalitě záznamu opět nepotěší příliš vysoký datový tok.


Fotografování portrétů


Pro focení portrétů je zde docela slušná detekce tváří. Dobrý je i rozsah ohnisek a slušná světelnost objektivu, která se dokáže projevit trošku rozmazanějším pozadím oproti konkurenci a také v lehce kratších časech.


Canon PowerShot A3100 IS (12 MPx), expoziční čas 1/200 s, clona F4, citlivost ISO 160, ohnisko 78 mm, klikněte pro zvětšení


U 12MPx verze není příliš mnoho detailů, při citlivosti ISO 160 je zde poměrně vysoké množství barevného šumu.


Canon PowerShot A3100 IS (12 MPx), expoziční čas 1/125 s, clona F5, citlivost ISO 125, ohnisko 114 mm, klikněte pro zvětšení


S bleskem byla zvolena trochu nižší citlivost, barevný šum ale zůstal. Kvůli menší snímací vzdálenosti a většímu ohnisku jsou detaily o mnoho lepší, stále ale dochází k patlání.


Výdrž baterie


Použití malého a tenkého Li-Ion akumulátoru NB-8L s nízkým napětím 3,6V a velmi nízkou kapacitou 740 mAh nevzbuzuje právě nadšení. Výrobce hovoří o výdrži na 230 až 240 snímků (A3000 IS, resp. A3100 IS). Upřímně řečeno, vůbec mi není jasné, kde Canon přišel na tak nesmyslná čísla. Oba modely i při použití režimu AUTO neměly problém dosahovat výdrže kolem 400 snímků i více. Jak je to možné, to netuším, ale u testovaných kusů to tak skutečně bylo. Nabití baterie trvá necelé dvě hodiny. Stav baterie se správně ukazuje až po zhruba pěti až deseti sekundách po zapnutí přístroje.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.