Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon A3000 IS vs. A3100 IS: souboj megapixelů

27.9.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnešní recenze bude ve znamení srovnávacího testu. Utkají se v něm dva kompakty od Canonu, PowerShot A3000 IS s 10 megapixely a PowerShot A3100 IS s 12 megapixely. Jaké rozlišení je v praxi více přínosné?
Máme zde závěr recenze. Modely Canon PowerShot A3000 IS a A3100 IS mě zároveň velmi potěšily, ale i trochu zklamaly. Zkusíme si to tedy shrnout. Canon by si předně mohl dát větší pozor na kvalitu výroby, oba kusy vykazovaly různé mírné konstrukční nedostatky, každý jiné (zvláštní spoušť, nekonzistentní ostření,...). Je prostě vidět, že se šetřily náklady (na druhou stranu cena přístrojů je skutečně velmi nízká). Na svou třídu se jedná o relativně větší přístroje, trochu zamrzí i počáteční ohnisko 35 mm. Na druhou stranu tak fotoaparát i přes 4× zoom dokáže opravdu hodně přibližovat.

Objektiv jinak nabízí na sovu třídu dobrou světelnost a především její dobrý průběh. Potěší nadmíru dobrým makrem i výtečným telemakrem. Skvělá je i ostrost v rozích, chromatická aberace je průměrná. Zamrzí dosti neostré fotky na nejdelším ohnisku a vinětace na nejširším. Ve své třídě potěší optická stabilizace.

Co se týče srovnání jednotlivých snímacích čipů, ani jeden se překvapivě neukázal jako výhra. Starší procesor DIGIC III s obrazem nepracuje tak dobře jako novější verze, a tak se připravte u obou fotoaparátů na silnější šum od středních citlivostí. 12MPx model začíná barevně šumět dříve než 10MPx, celkem brzy dělá fialové fleky a i při nejnižší citlivosti jsou ve stínech slabé fialovozelené oblasti. Není to sice tragické, 10MPx model to však v takové míře nedělá. Naopak výhodou 12MPx modelu je v praxi trochu vyšší rozlišení i přes vyšší šum, takže pro více detailů je vhodnější model A3100 IS. Technologie i-Contrast překvapivě dobře eliminuje všudypřítomné přepaly, ale i tak není dynamický rozsah čipu nijak výrazný.



Potěšilo mě skvělé tzv. rychlé menu, rychlost přístroje patří ale spíše k lehce horšímu průměru a oba fotoaparáty celkově působí poněkud archaickým dojmem. Ačkoli expozici má na starosti automatika, vhod přijde noční režim s možností ručního nastavení času i citlivosti. Videosekvence jsou nejen na dnešní dobu naprosto archaické a nepoužitelné. Naopak velmi příjemným překvapením pro mě byla výdrž baterie, která dosahovala téměř dvojnásobku toho, co udává výrobce, a to jde prosím o Li-Ion akumulátor.

Výsledkem tedy je, že Canony PowerShot A3000 IS a A3100 IS působí lehce nedodělaným dojmem a úrovni geniálního předchůdce Canon PowerShot A590 IS z ledna 2008, který je dodnes nepřekonaným levným kompaktem, bohužel nedosahuje. Nicméně jsme na konci roku 2010 a podle toho se musí odvíjet i hodnocení. A zde je prostě nutno uznat, že oba Canony toho nabízejí poměrně mnoho za velmi málo peněz a jen těžko byste hledali ve třídě kompaktů do 3000 Kč přístroj, který by měl tak dobré makro, optickou stabilizaci, výdrž kolem 400 snímků na jedno nabití a poměrně ostré a hezké fotografie alespoň na nejnižší citlivosti v první polovině ohniskového rozsahu. Jen kdyby na těch nejdelších ohniscích byly ty fotky ostřejší.


Výborné makro a telemakro
Nižší kvalita výroby (nekonzistence mezi kusy)
Velmi nízká cena
Spíše nižší rychlost přístroje
Optická stabilizace
Vysoký barevný šum (zejména 12MPx model)
Vyspělý noční režim (manuální expozice)
Tendence k přepalům
Slušná světelnost, optické kvality objektivu (na širších ohniscích)
Neostré fotky na dlouhých ohniscích (obecně nepřesvědčivá optika na 140mm ohnisku)
Velmi slušná výdrž na baterie
Archaické nepoužitelné videosekvence
Výborné "rychlé menu"
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 2800 Kč s DPH (A3000 IS), 3000 Kč s DPH (A3100 IS)


Za zapůjčení fotoaparátů Canon PowerShot A3000 IS a A3100 IS děkujeme Canonu.

Fotoaparát Canon PowerShot A3100 IS a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.