Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon CanoScan 9000F: nejen pro kinofilmy

6.2.2012, Milan Šurkala, recenze
Dnešní recenze se podívá na vlajkovou loď běžných skenerů značky Canon. Je jím CanoScan 9000F, který slibuje rozlišení až 9600 dpi, umožňuje skenovat nejen reflexivní materiály, ale i kinofilm, diapozitivy a dokonce 6cm negativy.
Canon CanoScan 9000F je klasický plochý skener vhodný nejen do domácností, ale míří do značné míry také k těm uživatelům, kteří chtějí digitalizovat analogové fotografie na kinofilmech, diapozitivech i středoformátových negativech. Nabízí tedy 3 různé rámečky pro každý z těchto typů filmů, výhodou je i možnost skenovat 12 negativů najednou. Nechybí podpora skenování normálních reflexivních předloh jako jsou časopisy, noviny a knihy, a to jak do JPEG a jiných obrazových formátů, tak i do PDF včetně rozpoznání znaků pomocí OCR technologie. OCR samotné ale není příliš úspěšné.





Rychlost skenování je dostatečná, nicméně zahřívání LED diod trvá u běžných rozlišeních kolem 4 až 6 sekund, u vyšších je to trochu delší. Nulová doba zahřívání je tedy jen "na papíře". Barevná věrnost je u reflexivních předloh v pořádku, u filmů mi přišly červené odstíny trochu purpurovější, než by měly být. Testy ukázaly, že skutečné rozlišení skeneru nedosahuje udávaných 9600 dpi. Je sice vidět, že snímač toto rozlišení používá, v praxi se ale z různých důvodů (limity skenovací optiky a další) dá efektivně dosáhnout jen cca 1600 až 2400 dpi. Větší rozlišení zpravidla nepřináší žádné detaily navíc.

U diapozitivů mi přišlo praktické rozlišení ještě o trochu nižší, ale to samozřejmě záleží na konkrétním skenovaném filmu a softwaru (ScanGearu prostě diapozitivy moc nevoní). Dobře hodnotím technologii FARE pro odstraňování prachu a škrábanců, občas ale působí zvláštní artefakty v obraze. Proto to s ní nepřehánějte a je nutno ji na dané sadě snímků vyzkoušet. Osobně bych nepoužíval doostřování, které je většinou ve výchozím stavu nastaveno, a doostřoval bych až v grafickém editoru. Slušný je dynamický rozsah skeneru a co mě hodně překvapilo, že dokonce i v 8bitovém skenování. Výsledné JPEGy jsou zkonvertovány tak, aby byl dynamický rozsah co nejlépe zachován.

Ve výsledku je Canon CanoScan 9000F velmi dobrým univerzálním plochým skenerem pro skenování reflexivních předloh a slušným přístrojem pro nenáročnou digitalizaci analogových fotografií. Jako vlajková loď výrobce v této kategorii zvládne běžné skenovací úkoly velmi dobře a přidává bonus pro bývalé i současné milovníky analogové fotografie, a to vše za stále příznivou cenu. Pokud máte fotografie focené běžnými kinofilmovými fotoaparáty, bude vám efektivní rozlišení okolo 4-8 megapixelů na kinofilmové políčko určitě stačit. Pokud ale máte opravdu profi nářadí (např. nějakou Leicu, nebo jiné fotografické legendy) a chcete i profi výsledky, asi bych se porozhlédnul v profesionálnější třídě skenerů, zejména u diapozitivů.
 
 

Plusy

 
+ Podpora kinofilmů, diapozitivů i středoformátu
+ Solidní výsledky u reflexivních předloh
+ Technologie FARE pro odstraňování škrábanců
 
 

Minusy

 
- Slabší výsledky u diapozitivů


Za zapůjčení skeneru Canon CanoScan 9000F děkujeme Canonu.
 
 
Cena v době testování: cca 5.000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.