Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EF 35mm f/1.4L USM

1.3.2012, Milan Šurkala, recenze
Pro digitální zrcadlovky Canon se nabízí obrovské množství objektivů. Jedním z těch dražších je Canon EF 35mm f/1.4L určený pro APS-C i full frame zrcadlovky. Slibuje vynikající světelnost F1,4 i velmi tiché zaostřování s USM motorkem.

Sférické zkreslení


Se sférickým zkreslením nejsou vážnější problémy. Na APS-C zrcadlovce je poměrně neznatelných +0,7 %, u full frame čipu je to pak +1,3 %, což stále patří k poněkud nižším hodnotám.


APS-C

full frame


Vinětace


Vinětace je dost výrazný problém na nejnižší cloně, a to jak na full frame, tak i na APS-C čipu, kde dosahuje přibližně 1,35 EV. Zatímco na full frame se vinětace začíná snižovat až po přiclonění na F2 a nízká je až na F4 a vyšších clonách (cca 0,3 EV), u APS-C čipu se znatelně snižuje už od F1,6 a poměrně malých hodnot nabývá už při F2.





Chromatická aberace


Podíváme se také na úroveň chromatické aberace.



APS-C, clona F1,6



full frame, clona F1,4



Chromatická aberace je docela problém. U APS-C čipu jsem zaostřil přímo na roh snímku a aberace je plošně malá, ale barevně výraznější. U full frame čipu jsem ostřil trochu více doprostřed snímku, což způsobilo vznik velmi výrazných duchů. Bohužel u běžných snímků s nízkou clonou těžko dostanete do pásma plné hloubky ostrosti střed i rohy, takže s uvedeným problémem se můžete docela často prát.



APS-C, clona F2,8



full frame, clona F2,8



U clony F2,8 je situace mnohem lepší. Ale opět je vidět, že lehce nezaostřené plochy vykazují hodně silnou aberaci, což vám může potrápit u snímků, které nejsou zaostřeny na hyperfokální vzdálenost.



APS-C, clona F5,6



full frame clona F5,6



Clona F5,6 v podstatě pokračuje v nastoleném trendu. U APS-C čipu je pořád vidět barevné kontury, není to ale přehnané a v RAW konvertorech se aberace snadno zbavíte.



APS-C, clona F11



full frame, clona F11



Ani clona F11 nepřináší nějak výrazně jiné výsledky. Chromatická aberace umí trochu potrápit.



APS-C, clona F22



full frame, clona F22



Na nejvyšší cloně je projev chromatické aberace nejmenší, počítejte ale s nastupující difrakcí (rozostření u full framu je dáno spíše pohybově).

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.