Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM

1.11.2018, Milan Šurkala, recenze
Tato recenze se podívá na nový základní objektiv Canonu pro své CSC fotoaparáty. Jeho velkou výhodou je širokoúhlá 24mm přepočtená ohnisková vzdálenost. Díky skládací konstrukci nabídne také malé přepravní rozměry.
Dnes jsme se podívali na základní objektiv k novým APS-C CSC fotoaparátům značky Canon. Jde o model EF-M 15-45mm F3.5-6.3 IS STM, takže jsme se dočkali příjemně širokoúhlého 24mm záběru i přes lehce větší crop faktor fotoaparátů Canon. Objektiv má příjemně malé rozměry dané skládací konstrukcí, zde bych měl ale výtku k tomu, že pojistka je nutná nejen k zajištění objektivu, ale i k jeho odjištění, což zbytečně zdržuje (mnoho skládacích objektivů ji vyžaduje jen pro složení). Zpracování je průměrné, testovaný kus měl také nebývale škubavý chod zoomovacího kroužku značně limitující využit u videa a plastový bajonet také nepotěší, vizuálně ale působí objektiv spíše luxusněji než naopak.
 
Oceňuji rychlý a tichý autofokus, zvětšení patří k průměru, takže dovoluje trochu toho nenáročného makra. Světelnost objektivu je lehce podprůměrná, což je dáno i tím, že je o širokoúhlejší objektiv s kratším zoomem (maximum tak končí na přepočtených 72 milimetrech, zatímco ostatní mají maximum obvykle na 82-88mm přepočtené ohniskové vzdálenosti).
 
Canon EF-M 15-45mm IS STM hodnocení
 
Zde také bude má další výtka, a tou je kresba objektivu při plně otevřené cloně. Ta je poměrně mléčná, tedy základ je sice ostrý, ale kolem hran je jakási aura. Určitě doporučím poněkud přiclonit. Pak se objektiv ukáže v mnohem lepším světle s vynikající středovou ostrostí. Ta rohová je na některých ohniskových vzdálenostech slabší, nicméně celkově lze říci, že s přicloněním dokáže objektiv kreslit solidně. Tato mléčnost se objevuje i v docela nepříjemném charakteru bokehu, který místy působí ostřeji, než by měl, opět doplněný o auru.
 
Stabilizace objektivu nabídne slušný účinek přes 3 EV. Zkreslení je korigováno softwarově pomocí profilů, což se týká i vinětace, která umí být hodně silná. Chromatická aberace je spíše menší problém. Je tu, ale docela snadno se odstraňuje. Opět, pokud nefotíte na plně otevřenou clonu (a nebudou vás trápit duchové), pak s ní nebudete mít problém. Docela nepříjemným překvapením bylo focení v protisvětle. Objektiv hodně trpí na odlesky a ty dokážou potrápit i v dosti neočekávaných situacích (např. i při nočním focení u lamp).
 
Výsledkem je, že nový setový objektiv Canonu nijak zvlášť neurazí, ale ani nenadchne. Má pár příjemných vlastností jako širokoúhlý záběr, slušnou stabilizaci i velmi dobrou kresbu po přiclonění, ale zase má i docela dlouhou řádku neduhů. Výsledkem tedy bude i veskrze průměrné hodnocení.
 
 

Objektiv je vhodný pro:

 
1. Běžné focení
2. Architekturu (s přicloněním)
 
 

Plusy


+ 24mm přepočtená ohnisková vzdálenost (širokoúhlý záběr)
+ Malé rozměry
+ Rychlý a tichý AF
+ Solidní kresba po přiclonění
+ Přijatelný výkon stabilizace
 
 

Minusy

 
- Mléčná kresba při plném odclonění
- Odlesky v protisvětle
- Zpracování (škubání při zoomování, plastový bajonet)
- Pojistka je nutná i k odjištění objektivu
 
 
Za zapůjčení objektivu Canon EF-M 15-45mm F3.5-6.3 IS STM děkujeme Canonu.
 
 
Cena v době testování: cca 7 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.