Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM

4.2.2019, Milan Šurkala, recenze
Objektiv Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM při svém představení opravdu hodně překvapil. Vedle klasického makro režimu přinesl i supermakro režim, má i optickou stabilizaci a přisvětlení. Bude tak skvělý i v praxi jako na papíře?

Sférické a poduškovité zkreslení

 
Pokud jde o zkreslení objektivu, zde nenarazíte na žádný problém. Linie jsou krásně rovné s korekcí i bez ní. Při testu jsem naměřil v podstatě neznatelné poduškovité zkreslení -0,1 % v JPEGu a -0,2 % v nekorigovaném RAWu.
 
JPEG
nekorigovaný RAW
 
 

Vinětace

 
Míra vinětace závisí na tom, zda necháte provádět korekce objektivu (JPEG, vyvolané korekce při zpracování RAWu) nebo nikoli. Korigovaný obraz je na tom docela dobře. Při otevřené cloně se začíná sice na poměrně vysokých 0,8 EV, ale na snímku to kupodivu není moc vidět. S přicloněním ztmavení rohů rychle klesá až téměř k nule. Naproti tomu RAW ukáže, jak na tom objektiv skutečně je a u nízkých clon vinětace přesahuje i 2 EV a je na snímcích hodně patrná (dodává jim zajímavý dramatický nádech, protože je spíše pozvolná). Od F5,6 jste pod 1 EV, minimum je lehce pod polovinou EV.
 
Canon EF-M 28mm F3.5 Macro vinětace
 
 

Chromatická aberace

 
Ještě se podíváme také na chromatickou aberaci, tedy zda objektiv trpí na barevné kontury kolem kontrastních hran.
 
 
clona F3,5 (JPEG)
 
 
clona F3,5 (RAW)
 
 
clona F5,6 (JPEG)
 
 
clona F5,6 (RAW)
 
 
clona F8 (JPEG)
 
 
clona F8 (RAW)
 
 
clona F16 (JPEG)
 
 
clona F16 (RAW)
 
Fotoaparát se snaží chromatickou aberaci potlačovat, u nižších clon je ale patrná i v JPEGu. S postupným cloněním ale aberace mizí, a přechází spíše ve světelné závoje.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.