Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
4.2.2019, Milan Šurkala, recenze
Objektiv Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM při svém představení opravdu hodně překvapil. Vedle klasického makro režimu přinesl i supermakro režim, má i optickou stabilizaci a přisvětlení. Bude tak skvělý i v praxi jako na papíře?
Opomartin (259) | 5.2.201914:11
Sklíčko vlastním prakticky od uvedení na trh s M3, M5 a M50. Tedy za několik let plastový bajonet zatím drží ­(velmi často používán­). Díky tomuto sklu jsem šel do M řady aparátů Canon. Hledal jsem co nejvhodnější prostředek na focení nočního hmyzu, hlavně tedy motýly za tmy na entomologické plachtě pod UV světlem. Od jara do podzimu je objektiv prakticky ob den v akci, ­(krom využití za dne pro krajinu­) a zatím vše drží ­(lícuje­). Pro mne cena­-kresba naprostá bombička. Díky vestavěnému světlu, kombinuji jen pravou stranu na max a přídavné světlo LD 1000 od Nikonu na posuvném ramínku z levé strany uchyceném ke stativ. díře. Tak prakticky eliminuji vržený stín a nechtěné odlesky, ­(za tmy v kombinaci s bleskem­).
K té difrakci... pro mne je to snesitelné na F13, což pokud nechci skládat snímky je na hmyz od velikosti­/rozpětí 1­/2cm v pohodě. Nová M50, lépe než M3 se popere s takovou clonou. Za dne by člověk hledal sluneční clonu, ale není... tedy je jako krytka led světel, a skutečně funguje, je rozdíl s ní a bez. Ohledně tlačítka pro LED světlo, jde o zvyk a chvíli, pak to mačkáte po slepu, tohle bych jako kritiku neviděl. Spíš po letech dojde ke změkčení přechodu mezi makro­/super makro a někdy přetočím. A drobnost, nesehnal jsem za ty roky slušný přechodový filtr... Ani po letech v terénu nejsou uvnitř prachové částice, což je s podivem.
Objektiv považuji za velmi univerzální a spolu s novinkou 32mm f 1,4 to nej v M řadě skel. Vlastně dnes už tahám jen tyto dvě a adapter pro L skla.
Je škoda že toto sklíčko není součástí setu, mnohokrát lépe než ten mizerný seťák prakticky za stejnou cenu.
Odpovědět1  0
Opomartin (259) | 5.2.201916:44
Ještě bych doplnil... závit 43mm je shodný s předsádkou Raynox, tedy odpadá adapter a předsádka nestíní a dovoluje ­"větší­" odstup od cíle aniž by výrazně poklesl poměr zvětšení, ovšem přijdete o využití vestavěného světla, v režimu supermakro je nepoužitelná pro velmi krátkou zaostřitelnou vzdálenost.
Moje měření stabilizace je 2,9­-3,1 zjistil jsem rozdíl v mrazivém a horkém prostředí, ale nechci zde svá měření dávat na roveň ­(pan Šurkula­)
Dlouhodobě se cena držela 7800,­- ­(Fotolab­) po novém roce zdražili...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.